En fyrfaldig lucka: lucka 14, 15, 16 & 17 i ett - om att leva i nuet och mycket till!

17.12.2018 kl. 17:34

 

Det var luciadag och sedan kom helgen. Fullproppad med program och vila mellan programmen. Istället för att vara punktlig och skriva mina tre blogginlägg (+ dagens), dessa dagar, valde jag att precis leva enligt det som skulle vara teman för dessa inlägg och väljer att skriva om dem först nu, allt i ett!

 

 

Jag valde med flit att inte skriva några inlägg i helgen. Det här beror på flera orsaker. För det första känns det väldigt viktigt att lära sig att säga nej åt sig själv. Speciellt om ett ja leder till mera stress. Jag ville säga nej åt att följa min punktliga julkalenderlista under helgen, eftersom det skulle betyda att jag inte skulle kunna umgås med både flera av mina arbetskollegor (som jag troligen inte ser mera i år) och inte heller med flera av mina nära och kära körvänner.

Genom att säga nej åt att stanna hemma och skriva färdigt mina luckor kunde jag istället umgås precis i den mängd jag ville och få ut så mycket som möjligt, utan att känna att mina inlägg skulle gnaga i bakhuvudet.

Det är inte alltid lätt att säga nej åt sig själv. Men jag tror det krävs, speciellt för att hålla vårt psyke i skick. Det här gäller både i jobbet, om det blir för tungt, men också hemma, kanske många gånger om man själv har för höga krav. Speciellt svårt blir det också om man tror att andra har liknande krav på en själv.

Säkert finns det nån där ute som tycker att alla som inte publicerar sina inlägg i en julkalender samma dag som lucka är, är slarviga och dåliga, men varför ska jag/vi bry oss om dem? Istället kan jag bry mig om alla de som i helgen funnits runtom mig och gett mig glädje och skratt.

 

It's better when we're together <3

Den andra orsaken varför jag inte ville skriva mina blogginlägg i helgen var för att jag ville leva i nuet. Bara ta in allt som händer och hände och rikta hela min uppmärksamhet och mitt fokus på just de människor jag träffade då och de händelser som ägde rum. Inte fokusera på vad folk på internet säger, på vad jag ska skriva och inte skriva eller på framtida funderingar när jag är mitt bland folk.

Jag har tidigare skrivit om just relationer och speciellt om hur mobiltelefonen mycket ofta dyker upp också på fester nu för tiden. Inte för att ta kort, utan för att faktiskt, mitt bland en massa människor, välja att titta ner i sin mobiltelefon och läsa någon random story på nätet, istället för att fråga och intressera sig i de människor som finns på plats.

Men man behöver inte ha mobilen i närheten för att ändå inte leva i nuet. Det räcker med att vara i framtida tankar hela tiden, eller tänka på det som varit. Och det finns ju en tid och plats för allt, men just bland folk på en fest, eller på en konsert eller framför ett fint vattenfall, så kan det vara hälsosamt för oss att bara försöka smälta in de uttryck som finns runtom oss, och njuta av det.

 

 

Här har jag nu alltså valt att värna om dessa små händelser under helgen, och fokusera fullt ut på dem. Det har gjort mig både trött och glad och gör att jag också känner att jag inte saknar något från helgen, för det kändes som att jag gav mitt allt.

Så mina tips för ett hållbarare liv den här gånger är att våga säga nej åt dig själv och åt stress, värna om det lilla, lev i nuet och fokusera på det fullt ut då du kan. Jag pratade med de människor jag satt bredvid, och jag gladdes åt de upplevelser jag fick ha. Ingen nämnd, ingen glömd. <3

 

 

Jag vill även flika in här att vi ska våga vara oss själva. Speciellt säger jag det här åt alla er som är lite mera som mig, som är lite mer crazy, som har underliga tankergångar, är lite för spontan ibland och kanske för glad för alla andra bästa, haha.

Världen blir inte bättre av att vi alla är likadana, så var stolt över den du är och låt det synas. Om inget annat så har människor på internet visat oss hur otroligt många olika människor det finns idag, och det ska vi vara glada för.

 

... Sen ser det också ut som att vi får en vit jul i år, jippie! <3

 

 

Det här var lucka 14, 15, 16 & 17 (!) i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 
Bonus: Julkalender 2016
- Lucka 14: Rädda regnskogen och dess invånare - Ställ krav på produkter med palmolja!
- Lucka 15: Ska jag ha ångest över klimatet?
- Lucka 16: Lämna köttet åt sidan och ta fram grönsakerna! -Guide till att äta klimatsmart
- Lucka 17: Investera eller byta dina fonder/aktier till rättvisa och miljövänligare sådana

 

 

 

Jasmine Nedergård / 24 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Frilansande journalist / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

December 2018

Lucka 20: Hur mycket kostar det?Lucka 19: Vi måste göra mer! - eller borde vi göra mindre?Lucka 18: Låt det återvunna bli din bästa vänEn fyrfaldig lucka: lucka 14, 15, 16 & 17 i ett - om att leva i nuet och mycket till!Lucka 13: Att ge av sin tid är både meningsfullt och värdefulltLucka 12: Tonerna som finns där för dig - genom hela livetLucka 11: Ta hand om dig och det du ägerLucka 10: Tänk stort även om det lilla - då är du aldrig ensamLucka 9: Den magiska naturenLucka 8: Kärlek åt oss själva!Lucka 7: Det som inte går att köpas - men ändå är det meningsfullaste och dyrbaraste vi harLucka 6: Sprid det positiva - var förändringen du själv vill seLucka 5: Det bästa sätten att minska sin klimatångest och allmänna miljö- och samhällsångest - och samtidigt stressa mindreLucka 4: Hållbara rutinerLucka 3: På vintern blir jag - på sommaren är jagLucka 2: Om att lyfta röster som inte hörs - och hitta en mening i sitt livLucka 1: Om du måste välja - välj ett leendeÅrets julkalender: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv

Oktober 2018

Jag är inte ensam mera - jag är en del av en stor omställning!När resan är måletChecklista för att inte köpa onödiga saker – både åt dig själv och andraVi sa jaVad behöver jag egentligen i livet?

September 2018

Sluta följa mig på instagram!Livet är så mycket mer än att bara skaffa barn - eller?När jag upptäckte att jag blivit introvert

Augusti 2018

Just for when och just in case - skillnaden mellan en glasburk och en glasburkAtt konsumera mera eller mindre när jordens resurser tar slut

Juli 2018

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspökenAtt handla nya saker – och ändå vara tillfreds med sig själv och sina värderingarVar ska jag slänga det här?

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob