Lucka 7: Det som inte går att köpas - men ändå är det meningsfullaste och dyrbaraste vi har

07.12.2018 kl. 22:51

 

Jag och fästmannen är och hälsar på släktingar och vänner den här veckan. Det har blivit kramar och glada skratt, trevliga diskussioner och god mat. Och ännu är inte veckan slut. Imorgon träffar vi ännu mera släktingar och jag tror nog att vi kan baka in någonting på söndag också.

Det här är en tid då det tysta surfandet på mobilerna borde få ta så lite plats som möjligt. En tid där gemenskapen är det viktiga, det att vi faktiskt just nu, här idag eller ikväll, får träffas och äta gott och samtala om dittan och dattan. Visst dyker mobilen upp ibland, men samtidigt är jag glad att vi kan hålla långa diskussioner utan att de dör ut eftersom man tittar ner i sin mobiltelefon istället för att vilja hålla igång diskussionerna.

För den kommer fram så lätt. Ett litet pling i fickan och så är den framme. Det kanske var världens mest intressanta diskussion på gång bland vännerna, men tyvärr är vi många som sitter fast i den samtida digitala världen. Vi måste bara snegla, lite, lite. Jag är absolut skyldig till det här jag också.

Men vi måste börja tänka: vad är egentligen meningsfullare? Och kanske ännu viktigare, börja tänka: vad är det vi riktigt minns och vill minnas att den stunden vi hade tillsammans?

 

 

Vår tid är dyrbar, och när jag tänker tillbaka på en kväll hos en släkting eller vän så tänker jag kanske inte på den statusuppdatering någon gjorde samtidigt som jag var där som jag bara råkade se i förbifarten när jag sneglade på sociala medier. Jag tänker inte heller på den fina vinterbilden en annan bekant lade upp på sina sociala medier också samtidigt.

Jag tänker på det samtalsämne vi hade, om barndomen, om livet nu och om konstiga samhällsfunderingar. Det är dem jag minns. 

 

 

Det finns mycket som går att köpas för pengar. Men vår tid med våra nära och kära, den är dyrbar. Den går inte att köpas för pengar. Och ju snabbare vi förstår det här, desto meningsfullare liv tror jag vi alla kan få.

När vi väljer att inte ta fram vår mobil direkt det blir en tyst sekund, utan istället tar in platsen vi sitter i just nu. Brasan som kanske sprakar, kaffekokaren som är igång eller barnen som leker utanför. Om ingenting annat händer kan vi bara se på varandra, minnas denna stund, när vi satt tillsammans och kunde glädjas åt varandras närvaro. Kanske kan vi komma på att fråga någonting som vi länge velat fråga, men som vi aldrig tänkt tillräckligt länge på innan mobilen istället kommit fram. 

Och vi måste lära oss att se människorna i vår närhet och umgås med dem när vi kan. Ett samtal i verkligheten, på varsin sida av soffan, kan inte mäta med en snabb fråga på sociala medier. 

Så lämna diskussionerna på sociala medier med andra bekanta tills du är ensam, eller inkorporera de sociala medierna i diskussionen med de du nu sitter bredvid. 

Jag har skrivit det förr, men skriver det igen. 

Det finns mycket som går att köpas för pengar. Men vår tid med våra nära och kära, den är dyrbar. Den går inte att köpas för pengar. Och ju snabbare vi förstår det här, desto meningsfullare liv tror jag vi alla kan få.

Och jag är så tacksam och glad för alla nära och kära som finns i mitt liv. Ni betyder otroligt mycket för mig! Tack. <3

 

 

Det här var lucka 7 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 7: Återvinning är också en stor miljögärning - Glöm inte bort det!

 

 

Jasmine Nedergård / 24 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Frilansande journalist / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

December 2018

Lucka 20: Hur mycket kostar det?Lucka 19: Vi måste göra mer! - eller borde vi göra mindre?Lucka 18: Låt det återvunna bli din bästa vänEn fyrfaldig lucka: lucka 14, 15, 16 & 17 i ett - om att leva i nuet och mycket till!Lucka 13: Att ge av sin tid är både meningsfullt och värdefulltLucka 12: Tonerna som finns där för dig - genom hela livetLucka 11: Ta hand om dig och det du ägerLucka 10: Tänk stort även om det lilla - då är du aldrig ensamLucka 9: Den magiska naturenLucka 8: Kärlek åt oss själva!Lucka 7: Det som inte går att köpas - men ändå är det meningsfullaste och dyrbaraste vi harLucka 6: Sprid det positiva - var förändringen du själv vill seLucka 5: Det bästa sätten att minska sin klimatångest och allmänna miljö- och samhällsångest - och samtidigt stressa mindreLucka 4: Hållbara rutinerLucka 3: På vintern blir jag - på sommaren är jagLucka 2: Om att lyfta röster som inte hörs - och hitta en mening i sitt livLucka 1: Om du måste välja - välj ett leendeÅrets julkalender: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv

Oktober 2018

Jag är inte ensam mera - jag är en del av en stor omställning!När resan är måletChecklista för att inte köpa onödiga saker – både åt dig själv och andraVi sa jaVad behöver jag egentligen i livet?

September 2018

Sluta följa mig på instagram!Livet är så mycket mer än att bara skaffa barn - eller?När jag upptäckte att jag blivit introvert

Augusti 2018

Just for when och just in case - skillnaden mellan en glasburk och en glasburkAtt konsumera mera eller mindre när jordens resurser tar slut

Juli 2018

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspökenAtt handla nya saker – och ändå vara tillfreds med sig själv och sina värderingarVar ska jag slänga det här?

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob