Lucka 4: Hållbara rutiner

04.12.2018 kl. 23:14

 

När jag och fästmannen flyttade ihop bestämde vi oss från första början att börja veckohandla en gång i veckan och ta med oss egna tygpåsar att handla maten i.

Genom att veckhandla fick vi planera maten på förhand, alltså redan veckan innan ha en tydlig bild på vilken mat som ska göras nästa vecka, vi kunde lägga minsta möjliga tid på att faktiskt handla mat och fundera över vad som ska ätas den kvällen, samt absolut spara pengar genom att köpa allt på en gång.

Vi kunde då också satsa på att åka till en butik med bra utbud och därför också köpa så mycket ekologiskt som möjligt, vilket är mycket svårare om man alltid handlar flera gånger i veckan, ofta på mindre butiker.

 

 

När veckan tagit slut och det är dags att fundera på nästa vecka så går vi igenom kylskåpet/frysen och funderar över vad som lämnat kvar och vad vi då kan göra med de ingredienserna.

Det här leder till minsta möjliga stress att planera maten på förhand, och det leder också till mycket mindre svinn, vilket är bra för miljön. Därför är det här också någonting som vi fortsatt med år ut och år in.

Det är en av våra hållbara rutiner.

 

 

Sen måste jag också nämna det här med kläder. Varken mode eller trender är särskilt hållbara, men det går att komma bort från dem, bara man ändrar sitt tankesätt.

Det kanske viktigaste jag har börjat intala mig är att istället för att fundera på "vad ska jag ha på mig i vinter/på sommaren/ på festen" etc, så tänker jag "vad har man på sig på vintern/ på sommaren /på festen" etc.

På vintern har man på sig stickade sockor och tröjor. På en fest har man kanske på sig en festklänning. That's it. För tänker jag "det är fest på lördag, då tar jag på mig en festklänning", så känns det väldigt logiskt att ta på sig en festklänning man redan har i skåpet (vilket de flesta har). Men tänker jag "det är fest på lördag, vad ska jag ha på mig på festen?", så känns det mycket mera lockade att behöva ha någonting nyköpt, vilket varken behöver vara nödvändigt eller är ett hållbart sätt att tänka.

Jag har exempelvis en balklänning. En. Och säger någon "det är bal på lördag", så då vet jag att jag ska ha på mig min balklänning. För det är det balklänningen är till för.

Det här är ju också ett mycket enklare sätt att tänka och leva. Min balklänning är till för balar och mina stickade tröjor är till för vinterna. Inte behöver jag någonting mera då.

Som bonus kan jag säga att det också inte är något farligt att ha väldigt färgglada festkläder eller liknande, för då får man höra kommentarer som "ååh, du har på dig den där fina klänningen igen!".

Det tycker jag känns ganska fint. <3

 

 

Man kan också utveckla det här när man köper kläder. Ser jag en tröja så förbjuder jag mig själv att köpa den förrän den tydligt har en plats i min klädrutin. Saknar jag en finare skjorta, då är det ett bra val att köpa skjortan, men har jag redan 10 skjortor som jag vet jag inte ens använder särskilt ofta, ja då löns det inte att köpa den skjortan, fastän den kanske är billig eller gjord av bra material (saker som jag förstås tittar efter när jag går på loppis).

Det här är en annan hållbar rutin jag följer.

 

 

Den tredje rutinen som jag håller på att skapa åt mig själv och åt vårt hem bygger på nostalgi och igenkänningsfaktor. Det här fungerar bra då vi talar om olika årstider och högtider.

Varje högtid och varje gång en årstid byter så är ju affärerna på gång. Köp nya julgransbollar, köp en ny solstol, köp något nytt som hör till en högtid eller årstid som återkommer om, och om igen.

Men då är det dags att ta fram nostalgikänslorna och igenkänninsfaktorerna.

Nu är det t.ex. jul på gång. Då drar jag fram den låda som jag alltid har mina julprydnader i. Jag lägger upp dem på samma ställe som jag brukar och samtidigt så gläds jag åt att de ännu en jul får pryda våra hyllor och väggar.

Vill jag ha någonting "nytt" så går det bra också att söka på loppisar efter t.ex. mera julprydnader. Där hittade jag gamla julgransbollar som vi hade när jag var liten, vilket skapade enorm glädje i mig och fick mig att nostalgiskt tänka tillbaka på tiden då man var mindre. Så varenda gång jag nu klär julgranen så finns de där, bollarna som jag köpta på loppis för ynka en euro, men som skapar en massa nostalgiska och glada känslor inom mig. Och den lyckan har jag då möjlighet att få, jul ut och jul in.

De känslorna är mycket mera glada och starka än att bara köpa en ny jultomte t.ex.

 

 

Och sen när det är sommar. Kan man tänka hur man ser fram emot att lägga fram sina terassmöbler igen. Putsa upp dem och försöka hålla dem kvar så länge som möjligt. Man kan fundera på alla de minnen som man hunnit uppleva på terassen, och det enda som behövs är de gamla möblerna.

Förstås har var sak sin tid, men det känns mycket meningsfullare att reflektera och minnas de saker man har när man tar fram dem, än att bara köpa en ny pryl, helt tom på känslor och minnen.

Jag tror faktiskt att många människor gör såhär i sitt liv redan. De flesta jag känner håller inte på att köpa nya solstolar varje sommar, men jag tror många ändå inte väljer att faktiskt tänka på vad det ger att ha de här gamla sakerna, som man värnar om, och inse hur betydelsefulla de faktiskt är, och vilka minnen som samlats i dem.

Det, tycker jag är fin hållbar rutin att värna om.

 

 

Det här var lucka 4 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

 

Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 4: Bli mer miljömedveten genom DIY

 

 

 

 

Jasmine Nedergård / 24 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Frilansande journalist / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

December 2018

Lucka 20: Hur mycket kostar det?Lucka 19: Vi måste göra mer! - eller borde vi göra mindre?Lucka 18: Låt det återvunna bli din bästa vänEn fyrfaldig lucka: lucka 14, 15, 16 & 17 i ett - om att leva i nuet och mycket till!Lucka 13: Att ge av sin tid är både meningsfullt och värdefulltLucka 12: Tonerna som finns där för dig - genom hela livetLucka 11: Ta hand om dig och det du ägerLucka 10: Tänk stort även om det lilla - då är du aldrig ensamLucka 9: Den magiska naturenLucka 8: Kärlek åt oss själva!Lucka 7: Det som inte går att köpas - men ändå är det meningsfullaste och dyrbaraste vi harLucka 6: Sprid det positiva - var förändringen du själv vill seLucka 5: Det bästa sätten att minska sin klimatångest och allmänna miljö- och samhällsångest - och samtidigt stressa mindreLucka 4: Hållbara rutinerLucka 3: På vintern blir jag - på sommaren är jagLucka 2: Om att lyfta röster som inte hörs - och hitta en mening i sitt livLucka 1: Om du måste välja - välj ett leendeÅrets julkalender: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv

Oktober 2018

Jag är inte ensam mera - jag är en del av en stor omställning!När resan är måletChecklista för att inte köpa onödiga saker – både åt dig själv och andraVi sa jaVad behöver jag egentligen i livet?

September 2018

Sluta följa mig på instagram!Livet är så mycket mer än att bara skaffa barn - eller?När jag upptäckte att jag blivit introvert

Augusti 2018

Just for when och just in case - skillnaden mellan en glasburk och en glasburkAtt konsumera mera eller mindre när jordens resurser tar slut

Juli 2018

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspökenAtt handla nya saker – och ändå vara tillfreds med sig själv och sina värderingarVar ska jag slänga det här?

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob