När jag och fästmannen flyttade ihop bestämde vi oss från första början att börja veckohandla en gång i veckan och ta med oss egna tygpåsar att handla maten i.
Genom att veckhandla fick vi planera maten på förhand, alltså redan veckan innan ha en tydlig bild på vilken mat som ska göras nästa vecka, vi kunde lägga minsta möjliga tid på att faktiskt handla mat och fundera över vad som ska ätas den kvällen, samt absolut spara pengar genom att köpa allt på en gång.
Vi kunde då också satsa på att åka till en butik med bra utbud och därför också köpa så mycket ekologiskt som möjligt, vilket är mycket svårare om man alltid handlar flera gånger i veckan, ofta på mindre butiker.
När veckan tagit slut och det är dags att fundera på nästa vecka så går vi igenom kylskåpet/frysen och funderar över vad som lämnat kvar och vad vi då kan göra med de ingredienserna.
Det här leder till minsta möjliga stress att planera maten på förhand, och det leder också till mycket mindre svinn, vilket är bra för miljön. Därför är det här också någonting som vi fortsatt med år ut och år in.
Det är en av våra hållbara rutiner.
Sen måste jag också nämna det här med kläder. Varken mode eller trender är särskilt hållbara, men det går att komma bort från dem, bara man ändrar sitt tankesätt.
Det kanske viktigaste jag har börjat intala mig är att istället för att fundera på "vad ska jag ha på mig i vinter/på sommaren/ på festen" etc, så tänker jag "vad har man på sig på vintern/ på sommaren /på festen" etc.
På vintern har man på sig stickade sockor och tröjor. På en fest har man kanske på sig en festklänning. That's it. För tänker jag "det är fest på lördag, då tar jag på mig en festklänning", så känns det väldigt logiskt att ta på sig en festklänning man redan har i skåpet (vilket de flesta har). Men tänker jag "det är fest på lördag, vad ska jag ha på mig på festen?", så känns det mycket mera lockade att behöva ha någonting nyköpt, vilket varken behöver vara nödvändigt eller är ett hållbart sätt att tänka.
Jag har exempelvis en balklänning. En. Och säger någon "det är bal på lördag", så då vet jag att jag ska ha på mig min balklänning. För det är det balklänningen är till för.
Det här är ju också ett mycket enklare sätt att tänka och leva. Min balklänning är till för balar och mina stickade tröjor är till för vinterna. Inte behöver jag någonting mera då.
Som bonus kan jag säga att det också inte är något farligt att ha väldigt färgglada festkläder eller liknande, för då får man höra kommentarer som "ååh, du har på dig den där fina klänningen igen!".
Det tycker jag känns ganska fint. <3
Man kan också utveckla det här när man köper kläder. Ser jag en tröja så förbjuder jag mig själv att köpa den förrän den tydligt har en plats i min klädrutin. Saknar jag en finare skjorta, då är det ett bra val att köpa skjortan, men har jag redan 10 skjortor som jag vet jag inte ens använder särskilt ofta, ja då löns det inte att köpa den skjortan, fastän den kanske är billig eller gjord av bra material (saker som jag förstås tittar efter när jag går på loppis).
Det här är en annan hållbar rutin jag följer.
Den tredje rutinen som jag håller på att skapa åt mig själv och åt vårt hem bygger på nostalgi och igenkänningsfaktor. Det här fungerar bra då vi talar om olika årstider och högtider.
Varje högtid och varje gång en årstid byter så är ju affärerna på gång. Köp nya julgransbollar, köp en ny solstol, köp något nytt som hör till en högtid eller årstid som återkommer om, och om igen.
Men då är det dags att ta fram nostalgikänslorna och igenkänninsfaktorerna.
Nu är det t.ex. jul på gång. Då drar jag fram den låda som jag alltid har mina julprydnader i. Jag lägger upp dem på samma ställe som jag brukar och samtidigt så gläds jag åt att de ännu en jul får pryda våra hyllor och väggar.
Vill jag ha någonting "nytt" så går det bra också att söka på loppisar efter t.ex. mera julprydnader. Där hittade jag gamla julgransbollar som vi hade när jag var liten, vilket skapade enorm glädje i mig och fick mig att nostalgiskt tänka tillbaka på tiden då man var mindre. Så varenda gång jag nu klär julgranen så finns de där, bollarna som jag köpta på loppis för ynka en euro, men som skapar en massa nostalgiska och glada känslor inom mig. Och den lyckan har jag då möjlighet att få, jul ut och jul in.
De känslorna är mycket mera glada och starka än att bara köpa en ny jultomte t.ex.
Och sen när det är sommar. Kan man tänka hur man ser fram emot att lägga fram sina terassmöbler igen. Putsa upp dem och försöka hålla dem kvar så länge som möjligt. Man kan fundera på alla de minnen som man hunnit uppleva på terassen, och det enda som behövs är de gamla möblerna.
Förstås har var sak sin tid, men det känns mycket meningsfullare att reflektera och minnas de saker man har när man tar fram dem, än att bara köpa en ny pryl, helt tom på känslor och minnen.
Jag tror faktiskt att många människor gör såhär i sitt liv redan. De flesta jag känner håller inte på att köpa nya solstolar varje sommar, men jag tror många ändå inte väljer att faktiskt tänka på vad det ger att ha de här gamla sakerna, som man värnar om, och inse hur betydelsefulla de faktiskt är, och vilka minnen som samlats i dem.
Det, tycker jag är fin hållbar rutin att värna om.
Det här var lucka 4 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3
Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 4: Bli mer miljömedveten genom DIY