Lucka 2: Om att lyfta röster som inte hörs - och hitta en mening i sitt liv

02.12.2018 kl. 23:39

 

När vi hämtade Nemi var jag otroligt nervös. Jag var rädd för att inte vara tillräckligt påläst, att jag snabbt skulle konstaterat att jag inte kunde ta hand om henne, att jag inte skulle vara bra nog för en rescuehund som Nemi.

Men så fel jag hade. Varje dag som jag ser på henne, varje dag som jag och fästmannen ser på henne, så är vi så tacksamma att vi fick möjligheten att ge henne ett nytt liv här i Finland.

 

 

Nemi är en hund med underbar personlighet. Men hon har också trauman. Vi vet väldigt lite om hennes liv innan hon kom till oss, men vi vet att hon inte hade ett hem, att hon troligtvis någon gång eller flera gånger tidigare i livet känt sig väldigt osäker. Hon har troligtvis inte valt många saker i hennes liv. Hennes liv har gått ut på andras villkor. Det gör det också fortfarande, men jag vill tro att hon både funnit en trygghet hos oss som hon länge längtat efter, samt en känsla av att få vara fri, tillsammans med oss.

Och hon skapar mening i mitt liv. Jag ser hennes tacksamma ögon, jag ser hur hon bidrar till mitt och fästmannens välmående, samtidigt som vi själv faktiskt aktivt valde att ta hand om detta liv, en hund, som innan oktober ifjol befann sig i Sankt Petersburg, utan husse eller matte.

 

 

Men mitt hjärta är stort. Det ryms mera mening i mitt liv, även om jag ägnar en stor del av mitt hjärta och min omtanke till Nemi just nu. Jag finner också mening i mitt liv då jag höjer röster av sådana och sånt som annars inte kanske har så stark röst.

Nemi är ytterst konkret. Men jag höjer också rösten för miljön. För de som mår psykiskt dåligt. För de som inte har så mycket. Jag hjälper på det sätt jag kan.

 

 

Och det som kanske är det viktigaste i det här är att vara medveten om de val man gör. Jag donerar inte en summa till Unicef varje månad för att "bara göra det". Varenda gång som jag ser att en summa farit, försöker jag också tänka på vart de här pengarna faktiskt går. Vad den lilla tiolappen kan betyda för någon annan människa på denna jord.

Varenda gång jag plockar ett skräp från marken försöker jag tänka att miljön tackar mig. Moder jord har sina extrema väderförhållanden, men egentligen har inte moder jord så stark röst. Ofta talar inte moder jord med ett språk som vi förstår. Därför känner jag mig fylld av mening då jag skriver om hållbarhet.

 

 

Varenda gång jag lyfter fram psykisk ohälsa tänker jag på då jag själv mådde dåligt. Jag tänker på hur min situation skulle sett annorlunda ut, om samhället såg ut på ett annat sätt. När jag mådde dåligt förde jag ingen talan. Därför känner jag att det finns en mening i att nu i efterhand föra denna talan.

Samtidigt tänker jag också ofta på människor som har det sämre ställt i samhället. Precis som med Nemi så finns det många människor som inte kanske har fått välja så många saker i sitt liv, var de blivit födda, hur deras ekonomiska situation ser ut i livet.

Och då kan en liten del av vår tid påverka dessa människor så mycket. Och här märker man också hur man själv påverkas av det här. Man finns där, och man gör skillnad, och precis som med Nemi så finner man också en stor mening i att finnas där för andra.

 

 

Så känner du dig lite tom i själen, funderar vad meningen med livet är eller liknande en trött söndagskväll, så vill jag tipsa om att känslan av att hjälpa och göra andras röst hörd, också kan skapa mening i ditt eget liv. <3

 

Det här var lucka 2 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

BONUS: Lucka 2 2016: "Det dyrbaraste du kan ge bort är en del av din tid"

 

 

Jasmine Nedergård / 24 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Frilansande journalist / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

December 2018

Lucka 20: Hur mycket kostar det?Lucka 19: Vi måste göra mer! - eller borde vi göra mindre?Lucka 18: Låt det återvunna bli din bästa vänEn fyrfaldig lucka: lucka 14, 15, 16 & 17 i ett - om att leva i nuet och mycket till!Lucka 13: Att ge av sin tid är både meningsfullt och värdefulltLucka 12: Tonerna som finns där för dig - genom hela livetLucka 11: Ta hand om dig och det du ägerLucka 10: Tänk stort även om det lilla - då är du aldrig ensamLucka 9: Den magiska naturenLucka 8: Kärlek åt oss själva!Lucka 7: Det som inte går att köpas - men ändå är det meningsfullaste och dyrbaraste vi harLucka 6: Sprid det positiva - var förändringen du själv vill seLucka 5: Det bästa sätten att minska sin klimatångest och allmänna miljö- och samhällsångest - och samtidigt stressa mindreLucka 4: Hållbara rutinerLucka 3: På vintern blir jag - på sommaren är jagLucka 2: Om att lyfta röster som inte hörs - och hitta en mening i sitt livLucka 1: Om du måste välja - välj ett leendeÅrets julkalender: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv

Oktober 2018

Jag är inte ensam mera - jag är en del av en stor omställning!När resan är måletChecklista för att inte köpa onödiga saker – både åt dig själv och andraVi sa jaVad behöver jag egentligen i livet?

September 2018

Sluta följa mig på instagram!Livet är så mycket mer än att bara skaffa barn - eller?När jag upptäckte att jag blivit introvert

Augusti 2018

Just for when och just in case - skillnaden mellan en glasburk och en glasburkAtt konsumera mera eller mindre när jordens resurser tar slut

Juli 2018

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspökenAtt handla nya saker – och ändå vara tillfreds med sig själv och sina värderingarVar ska jag slänga det här?

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob