Lucka 1: Om du måste välja - välj ett leende

01.12.2018 kl. 10:00

 

Hur djupt i mörkret jag än var en gång så slutade jag aldrig le. Och trots alla mina komplex för mina tänder har jag ändå valt att le med tänderna framme de flesta gånger i mitt liv. Bild på mig från Egypten för ungefär 10 år sedan.

 

En av de starkaste minnesbilderna jag har av min morfar är att han var en glad människa. Alltid med ett leende på läpparna på alla bilder och ofta på ett bra humör.

Det här är någonting som jag tror att jag fått ärva av honom, och också någonting som jag är otroligt tacksam för i mitt liv.

För jag har alltid var en glad och speciellt skrattglad människa. När jag var yngre fanns det till och med människor i min närhet som störde sig på att jag var så glad hela tiden. I den här åldern får jag ofta också höra en enda återkommande fråga: "Hur kan du vara så glad hela tiden?".

 

 

Ofta brukar jag svara någonting om att jag en gång levde med återkommande självmordstankar och att varje dag som jag känner mig psykisk frisk är en dag att vara glad för. Samtidigt så var jag ju också glad och skrattade ofta när jag var yngre. Så kanske kommer det från min moffa, kanske inte.

Egentligen skulle jag vilja ställa en fråga tillbaka åt alla dessa människor som undrar: "Varför skulle jag inte vara glad hela tiden?".

 

Bild: Martina Uthardt <3

 

Det finns så mycket man kan vara tacksam för. Jag är tacksam för min partner, min familj, mina vänner, att jag får bo tryggt i Finland, att vi har råd att handla mat, och speciellt ekologisk mat, att människor runtom mig tycker om mig.

Många dagar behöver man inget annat än vara tacksam för vädret, om det är soligt eller är första snön på gång. Eller tacksam för stunden, en mysig promenad med en vän eller lite gosande med hunden.

 

 

En sak är säker här i livet, förutom att vi alla kommer dö någon gång: Varje dag som vi vaknar, kan vi välja hur vi vill möta dagen, hur vi vill möta våra medmänniskor och hur vi vill möta de utmaningar vi står framför.

Varje dag har jag vaknat, och valt att möta allt detta med ett leende.

 

 

Och jag kan berätta att det ger mig otroligt mycket mening i mitt liv. Och otroligt mycket med styrka också! Att leva ett liv med positiva och glada tankar får mig att varje dag kunna vara lycklig. Varje dag ser jag hur andra människor runtom mig också blir gladare när jag möter dem med ett leende.

Och det viktigaste av allt: Ett leende är alltid gratis. Dessutom är det precis som med kärleken någonting som bara blir större och bättre ju mer det sprids. Jag själv känner mig alltid mycket gladare när jag ler, det håller upp humöret, håller mina tankar positiva och minskar min stress.

 

 

Att le hjälper mig speciellt när jag ensam att känna mig mindre ensam. Det hjälper mig att minnas goda stunder och njuta av dagen.

Men det är när man ler i sociala situationer som man kan skapa en attitydförändring, både hos sig själv och andra.

Så var du än befinner dig just nu, testa på att le en stund. OCh varför inte testa på att le mot en bekant, eller kanske till och med en främling? Jag lovar att världen kommer kännas som en mycket bättre plats redan då.

 

Så länge jag lever kommer jag också sträva till att leva ett liv så jag ständigt fortsättningsvis får höra frågan: "Hur kan du vara så glad hela tiden?".

 

Livet är kort och vi måste ta vara på de stunder vi har. Le medan du kan - det kan sprida ljus och hopp även i de mörkaste stunderna. <3

 

 

Det här var lucka 1 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

BONUS: Julkalender 2016 - Lucka 1: Skippa fulchokladen!

 

 

Kommentarer (1)
Vilken superfin adventskalender och första lucka! Jag är också en ganska glad person när jag är frisk, men fick mig ändå en tankeställare. Tack :)
Matilda01.12.18 kl. 18:37
Tack så mycket Matilda, va glad jag blir att du tyckte om mitt blogginlägg. Kram :)
03.12.18 22:27

 

 

Jasmine Nedergård / 24 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Frilansande journalist / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

December 2018

Lucka 20: Hur mycket kostar det?Lucka 19: Vi måste göra mer! - eller borde vi göra mindre?Lucka 18: Låt det återvunna bli din bästa vänEn fyrfaldig lucka: lucka 14, 15, 16 & 17 i ett - om att leva i nuet och mycket till!Lucka 13: Att ge av sin tid är både meningsfullt och värdefulltLucka 12: Tonerna som finns där för dig - genom hela livetLucka 11: Ta hand om dig och det du ägerLucka 10: Tänk stort även om det lilla - då är du aldrig ensamLucka 9: Den magiska naturenLucka 8: Kärlek åt oss själva!Lucka 7: Det som inte går att köpas - men ändå är det meningsfullaste och dyrbaraste vi harLucka 6: Sprid det positiva - var förändringen du själv vill seLucka 5: Det bästa sätten att minska sin klimatångest och allmänna miljö- och samhällsångest - och samtidigt stressa mindreLucka 4: Hållbara rutinerLucka 3: På vintern blir jag - på sommaren är jagLucka 2: Om att lyfta röster som inte hörs - och hitta en mening i sitt livLucka 1: Om du måste välja - välj ett leendeÅrets julkalender: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv

Oktober 2018

Jag är inte ensam mera - jag är en del av en stor omställning!När resan är måletChecklista för att inte köpa onödiga saker – både åt dig själv och andraVi sa jaVad behöver jag egentligen i livet?

September 2018

Sluta följa mig på instagram!Livet är så mycket mer än att bara skaffa barn - eller?När jag upptäckte att jag blivit introvert

Augusti 2018

Just for when och just in case - skillnaden mellan en glasburk och en glasburkAtt konsumera mera eller mindre när jordens resurser tar slut

Juli 2018

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspökenAtt handla nya saker – och ändå vara tillfreds med sig själv och sina värderingarVar ska jag slänga det här?

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob