Årets julkalender: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv

01.12.2018 kl. 00:50

 

 

Förra veckan fylld jag 24 år. Det var en helt underbar födelsedag och det känns riktigt bra att bli ännu ett år äldre.

För ju äldre jag blir desto mer rofylld känner jag mig. Det kan ha att göra med att mina tonår präglades så mycket av psykisk ohälsa, men det kan också ha att göra med att man kanske överlag blir lite klokare för varje år man lever.

Hur som helst mår jag faktiskt riktigt bra just nu, och det gör jag fastän jag dagligen håller mig uppdaterad på nyheterna i världen, om orättvisor, klimatförändringen och EU-politik. Jag knarkar rent ut sagt nyheter, försöker leva hållbart, samtidigt som jag knappt har någon klimatångest. Jag lever helt enkelt ändå oftast med ett glatt sinne.

Och det var i de här tankegångerna som jag kom på vad jag vill att årets julkalender ska handla om: tips om hur man som människa kan leva ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv, som är precis det jag strävar efter, och också på många sätt, redan lever.

 

 

Så årets julkalender blir egentligen som en liten djupdykning i mitt positiva tänkande, kopplat ihop med min strävan efter en hållbar livsstil.

Jag hoppas ni ska trivas! <3

 

MEN, eftersom jag också tycker om återanvänding och är väldigt stolt över min julkalender som jag gjorde 2016, med temat "Ett miljövänligare och hållbarare 2017", så tänkte jag också i varje lucka länka till det årets samma lucknummer, så blir det dubbel kunskap och inspiration här på bloggen!

 

Jag tror också på givmildhet nu i jultider och har därför också bestämt mig för att vid varje advent fram till julafton donera en summa pengar till ett välgörande ändamål. Om ni som läser det här vet om någon bra organisation som ni tycker jag borde donera till så kommentera gärna. Jag donerar redan månatligen till Unicef och till Kyrkans utlandshjälp. Min fästman donerar en slant i månaden via Plan. Det här vill jag satsa på istället för att köpa dyra julklappar, eftersom jag vet att även små summor kan betyda mycket för organisationer i Finland och världen över.

Har du själv möjlighet att sträcka ut en hand så kom gärna med och donera du också. Kanske skippa den sjätte planerade julklappen till kusinen och donera den summan istället?

 

Och för att riktigt från och med imorgon (rättare sagt idag då jag skriver det här på natten) starta nedräkningen till julafton så delar jag en av de finaste sångerna såhär i adventstid (finns också otroligt fina körversioner av den på spotify):

 

 

 

 

Jasmine Nedergård / 24 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Frilansande journalist / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

December 2018

Lucka 20: Hur mycket kostar det?Lucka 19: Vi måste göra mer! - eller borde vi göra mindre?Lucka 18: Låt det återvunna bli din bästa vänEn fyrfaldig lucka: lucka 14, 15, 16 & 17 i ett - om att leva i nuet och mycket till!Lucka 13: Att ge av sin tid är både meningsfullt och värdefulltLucka 12: Tonerna som finns där för dig - genom hela livetLucka 11: Ta hand om dig och det du ägerLucka 10: Tänk stort även om det lilla - då är du aldrig ensamLucka 9: Den magiska naturenLucka 8: Kärlek åt oss själva!Lucka 7: Det som inte går att köpas - men ändå är det meningsfullaste och dyrbaraste vi harLucka 6: Sprid det positiva - var förändringen du själv vill seLucka 5: Det bästa sätten att minska sin klimatångest och allmänna miljö- och samhällsångest - och samtidigt stressa mindreLucka 4: Hållbara rutinerLucka 3: På vintern blir jag - på sommaren är jagLucka 2: Om att lyfta röster som inte hörs - och hitta en mening i sitt livLucka 1: Om du måste välja - välj ett leendeÅrets julkalender: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv

Oktober 2018

Jag är inte ensam mera - jag är en del av en stor omställning!När resan är måletChecklista för att inte köpa onödiga saker – både åt dig själv och andraVi sa jaVad behöver jag egentligen i livet?

September 2018

Sluta följa mig på instagram!Livet är så mycket mer än att bara skaffa barn - eller?När jag upptäckte att jag blivit introvert

Augusti 2018

Just for when och just in case - skillnaden mellan en glasburk och en glasburkAtt konsumera mera eller mindre när jordens resurser tar slut

Juli 2018

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspökenAtt handla nya saker – och ändå vara tillfreds med sig själv och sina värderingarVar ska jag slänga det här?

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob