Om panikångest och att tappa kontrollen

Publicerad 03.06.2017 kl. 14:42

cc - pixabay

 

Jag har beställt ett anta böcker från Adlibris som inte kommit, eller som kanske har råkats komma till Malmö istället för till Åbo. Jag vet inte. Sånt här gör mig otroligt frustrerad, men det leder oftast sedan också till mycket ångest.

För bara några dagar sedan fanns det en nyhetsartikel om ångest på svenska yle (LÄNK). Där berättar ena personen att hens ångest verkar komma när hen känner att hen tappar kontrollen. 

Så kändes det också idag. När man hela veckan försökt fundera var ens paket är, blivit förvirrad, försökt ringa åt olika instanser, skickat mail och inte fått någonting ut av det, då kommer ångesten till sist. När det känns som att "nää, nu vet jag inte vad jag ska göra mer, hjälp".

Men den börjar gå över. Det var inte så farligt den här gången. Men det känns i kroppen ännu och kommer säkert göra det för resten av dagen.

Jag har lärt mig att försöka ta det lungt när den kommer och inte trycka bort känslan. Acceptera att "nu börjar jag gråta" och sedan försöka ha tankarna att inte fara i för mörka områden. Att fästmannen också skriver att "det löser sig nog" hjälper också.

Jag klarar mig. Behöver inte hamna i den karusell jag beskrivit tidigare. Men nog är det ändå jobbigt.

Ångesten kan ju komma för både små och stora saker. Att jag först blivit frustrerad och arg gjorde säkert att det var lättare för ångesten sedan att komma krypande, än om jag inte skulle ha reagerat med så starka känslor före.

Jag hoppas att jag kan försöka bearbeta ångesten så bra att jag inte behöver börja gråta varje gång den kommer. Men ingen stress. Acceptans, övning och ett medvetet sinne hjälper mig att klara av det bättre för varje gång. :)

 

Och för dig som har någon i närheten som lider av ångest eller depression, vill jag rekommendera att du skickar den här bilden åt idag :)

Bildkälla: Lunarbaboom

 

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Jag har varit med om att ett paket skickats till Malmö först, men det hittade nog till Åbo sen. Hoppas ditt också gör det
Tove03.06.17 kl. 19:53
Tydligen hade jag bokat det helt på svenska sidan så joo, det var i Malmö. De kommer betala tillbaks hela summan och sa att jag nu får beställa om hela mitt paket (suck!). Men nu satte jag mammas adress istället, så nu borde det väl vara okej :)
06.06.17 20:55
Kämpa kämpa! Kan inte erbjuda några lösningar eftersom jag också kämpar med mina känslosvall. Men jag tror det är viktigt som du skriver att inte försöka trycka undan ångesten när den kommer. Det går snabbare över om du låter den finnas. Känn den, låt den skölja över dig och försök varken dämpa eller förstärka den. Puss och kram
Melissa04.06.17 kl. 21:52
<3 <3 Du är underbar Melissa!
06.06.17 20:55
Om du ändå beställer böcker från Adlibris ska du läsa boken "Fröken märkvärdig & karriären" av Joanna Rubin Dranger, som i denna seriebok beskriver detta med ångest på ett mycket träffande och roligt sätt. Men det är möjligt att du numera hittar den på Bokbörsen, inte på Bokus/Adlibris. Helt klart läsvärd - och i slutet finns också lösningen beskriven! :-) Jo, och ja, böckerna går nog alltid till det ombud där man är folkbokförd tror jag, om man inte särskilt ordnar med detta. Ibland kan man ringa in till speditören så fort man fått fatt i trackingnumret, och arrangera så att de levereras på bästa sätt. Prova detta nästa gång.
Eva16.06.17 kl. 06:38

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil. Utmanar mig själv att äta mer vegetariskt.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer