Jag tror på dig! (som vill bryta normerna)

10.01.2017 kl. 02:10

cc - pixabay

 

Tänk hur svår det kan vara att vara annorlunda idag. Direkt man går utanför normen så ska man kritiseras. Var finns all uppmuntran? Jag tror att en stor del kan handla om att man själv också skulle vilja bryta sig ut men inte vågar, och istället väljer att attackera utbrytaren. Det kan också hända att normbrytandet är så nytt att man blir lite rädd för vad som ska hända om "alla börjar bryta normen". Var försvinner mina rättigheter liksom? Varför kan inte bara saker vara som de alltid varit?

För att samhället förändras - Och vi med det. Därför måste vi alla lära oss att acceptera normbrytningar, eftersom många normbrytare kanske faktiskt sitter på någon ny kunskap som det stora samhället inte ännu är redo att acceptera, eller väljer att öppna upp delar av det mänskliga sinnet som tidigare varit dold. Kanske det kommit upp ny forskning eller kanske åsikter har börjat förändrats.

Därför försöker jag hela tiden vara öppen och acceptera folk för deras försök att bryta sig ut ur någon slags samhällsnorm, kanske flera samtidigt. För mig är det en norm i samhället att det ska finnas socker överrallt. Jag, som gärna vill sluta ha socker omkring mig stöter hela tiden på kritik. På samma sätt så kommer jag dö inom 5 år om jag forsätter att följa en lchflivsstil. Bara för att man kring 70-talet kom ut med en falsk rapport om att det är fettets fel till alla välfärdssjukdomar. T.o.m TIMES hade år 2014 en framsida på smör där de tog upp att vi alla dessa år haft fel.

Men det är ännu för nytt. Onödigt att försöka försvara sig. Istället kan jag själv visa med gott exempel och inte kasta skit på andra i min omgivning som väljer att leva enligt andra värden än vad vissa samhällsnormer förespråkar.

 

Jag stöder och tror på dig:

... som inte vill äta socker

... som väljer att aldrig skaffa barn

... som känner att du inte passar in i tvåkönsnormen och som kritiserar hela tanken på "bara två kön"

... som satsar på annat än att bli "rik och känd"

... som väljer att avstå från flygresor för miljöns skull

... som väljer en brasch där ditt "kön" inte är i majoritet

... som väljer att bli vegan och sluta äta kött och mjölkprodukter för djurens skull

... som vill satsa på sånt som ger mer inneboende rikedomar än ekonomiska rikedomar

... som vill gifta dig/skaffa barn/leva utan fördomar fast du är tillsammans med en av samma "kön" eller har ett öppet förhållande

... som kritiserar arbetssamhällets uppbyggnad

... som väljer att leva ett liv utan plast

... som väljer att backpacka runt jorden istället för att bygga hus och stationera sig

... som väljer att avstå från alkohol och andra berusningsmedel

... som äter fett till frukost för att du mår bäst av det

... som väljer enkelhet mot ett liv med alla materialistiska rikedomar

... som väljer att skriva om någonting fundamentalt viktigt istället för "gossip" och kränkande texter som du kanske ändå vet får mer synlighet

... som väljer att inte alls skaffa en partner för att du mår bäst själv

... som väljer att kämpa mot orättvisor som hör till en norm i ett samhälle

 

...

 

Det finns många olika sätt att vara en normbrytare, och många är kanske inte så bra heller. Men jag tror starkt på normbrytare som värnar om medmänniskor, miljön, rättvisa, välmående och jämlikhet i samhället.

 

Det måste alltid finnas någon som börjar. Och jag vill i alla fall ge dig mitt fulla stöd! <3

 

 

Vilka normbrytare vill du ge ditt stöd åt?

 

 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Men det tutas ju ut i alla kanaler att det är livsfarligt med socker nuförtiden? Det är väl snarare normbrytande att strunta i varningarna och fortsätta äta det ;)
läsare03.02.17 kl. 10:53
haha, kan man ju kanske tycka - Men det är en sak vad man själv anser tutas vilt omkring och på vad människor och samhället överlag gör - Och de flesta äter nog bara socker helt som vanligt ännu ;)
07.03.17 00:31

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

September 2018

Sluta följa mig på instagram!Livet är så mycket mer än att bara skaffa barn - eller?När jag upptäckte att jag blivit introvert

Augusti 2018

Just for when och just in case - skillnaden mellan en glasburk och en glasburkAtt konsumera mera eller mindre när jordens resurser tar slut

Juli 2018

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspökenAtt handla nya saker – och ändå vara tillfreds med sig själv och sina värderingarVar ska jag slänga det här?

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob

Mars 2018

Kläd- och köpstopp 2017 - Hur gick det?Utvecklingen av flygtrafiken är skamlig och alternativen borde förbättras6 frågor och svar om klimatångestTitta in i min första bullet journal!

Februari 2018

Så mycket ljud – Mina insikter av att lyssna på poddar utomhus

Januari 2018

Tips: 4 bästa miljö- och samhällspoddarna!Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 3Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 2Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 1

December 2017

Gott Nytt År!Min gröna samhällsanalys: 2017 var året då vi började bry oss - på riktigt!Den stressfria julhelgenTips för att fira en cirkulär julVad vill jag minnas från julen 2017?Skippa plastigt fleecetyg!

November 2017

Be the change #dammenbristerNär blir det för extremt?Jag mår bra nu

Oktober 2017

Omvälvande tiderInnan jag dör vill jag se världen fortsätta leva...

September 2017

Vår älskade lilla Nemi är äntligen här!Tre år med LCHF - Vad har jag lärt mig?Att se framtiden ur andras synvinkel