Lucka 24: Bli en global medborgare!

Publicerad 31.12.2016 kl. 09:00

 

 

MÅÅL! Även om jag tog en liten paus mitt i julfirandet med min kalender så fick jag den färdigt innan nyår. Luckorna är ändå 24 stycken till antalet, vilket betyder att det här är den sista, med kanske enligt mig det viktigaste budskapet:

 

Vi måste all bli globala medborgare!

 

Jag har skrivit tidigare om att vara en global medborgare, men om vi lyssnar till vad grundaren Hugh Evans sa i sitt inspirerande TED-talk (länkar här nedanför) så är en global medborgare det här:

 

"A global citizen is someone who self-identifies first and foremost, not as a member of a state, a tribe or nation, but as a member of the human race"

 

​Alltså en sätt att identifiera sig, där man inte sätter sig själv i första rummet, utan väljer att alltid tänka globalt, på allt man gör. Think globally, act locally!

 

"I'm convinced that if we had more global citizens active in our world, then every single one of the major challenges we face - from poverty, climate change, gender inequality - these issues becomes solvable. They are ultimately global issues, and they can ultimately only be solved by global citizens demanding global solutions from their leaders."

 

Som Evans säger så är de stora problemen vi har idag väldigt globala, och det betyder också att det behövs globala lösningar - Och globala medborgare som bryr sig om dessa globala problem!

På engelska heter organisationen Global Citizen [länk (hemsida) + fb-sida] och jag gick med i våras och har redan känt att jag fått en massa inspiration från andra globala medborgare, samt själv också skickat lite e-post-meddelanden och skivit under uppmaningar där. Jag tycker själv att man känner sig mindre ensam när man går med i en förening med likasinnade. Det känns som man är med i något mycket större mitt i allt - och det håller upp intresset och passionen att vilja förändra!

 

Jag vill i min sista lucka önska er alla ett gott nytt år, titta på Hugh Evans TED-talk och bli en gobal medborgare - TACK! <3

 

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Tänk globalt och agera lokalt, det är vad som behövs när problemen idag inte mera bara handlar om oss själva och vår närmaste omgivning - utan om hela planeten Jorden och dess befolkning. Det bästa vi kan göra är att bli en global medborgare - Och börja förstå att alla val vi gör påverkar andra - och att vi därför också har en möjlighet att påverka - och förändra - tillsammans!

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:

 

Jasmine Nedergård / 22 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil. Utmanar mig själv att äta mer vegetariskt.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

November 2017

Be the change #dammenbristerNär blir det för extremt?Jag mår bra nu

Oktober 2017

Omvälvande tiderInnan jag dör vill jag se världen fortsätta leva...

September 2017

Vår älskade lilla Nemi är äntligen här!Tre år med LCHF - Vad har jag lärt mig?Att se framtiden ur andras synvinkelAtt handla på loppis för att man kan eller för att man måste

Augusti 2017

Borde vi leva som på medeltiden?Vem är jag? - Jag är en människa med möjligheter att påverkaSex år och en dagVärlden blir inte bättre av att sprida hatSmå steg är också viktigaAtt låta kreativiteten flöda bland barnAtt ta tillvara vad naturen har att geFrån och med idag lever vi över våra tillgångarJag är en av vinnarna till "40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017"!

Juli 2017

Att skaffa eller inte skaffa barn i hållbarhetens namnAtt ibland göra ingenting - och njuta av detMin hyllning till landetMina tips för ett friskare Östersjön

Juni 2017

Det var en kväll i juni... Jasmines krämiga LCHF-svampsoppa - ReceptHållbarhet - Kämpa för de som ingen röst harLoppisfynd från dagens loppisrace i SmedsbyOm panikångest och att tappa kontrollen

Maj 2017

Trump drar USA ur klimatavtalet - Vad kan vi göra?European Sustainable Development Week 30.5 - 5.6. Hur blir vi mer hållbara?Konsumentmakt - Finns det hållbara träningskläder?

April 2017

Sevendays kärlekslista - Mer kärlek åt alla!En positivare miljövänlig blogg!

Mars 2017

1+1+1... + 5 000 000 = Demokrati - Våga bara slänga bort din röst!Långläsning: Automatisering - Världens chans att skapa ett nytt samhälle?Barn, ungdomar, utbildning, framtiden och automationVarför jag hatar ordet "lagom"Vi behöver en ny mänsklig rättighet: Rätten att inte bli förgiftade!

Januari 2017

Shopping är inte feminism... Shopping är mord!Samhället och marknaden går snabbt framåt, men våra system lämnar i gamla banor...Jag tror på dig! (som vill bryta normerna)