Lucka 24: Bli en global medborgare!

31.12.2016 kl. 09:00

 

 

MÅÅL! Även om jag tog en liten paus mitt i julfirandet med min kalender så fick jag den färdigt innan nyår. Luckorna är ändå 24 stycken till antalet, vilket betyder att det här är den sista, med kanske enligt mig det viktigaste budskapet:

 

Vi måste all bli globala medborgare!

 

Jag har skrivit tidigare om att vara en global medborgare, men om vi lyssnar till vad grundaren Hugh Evans sa i sitt inspirerande TED-talk (länkar här nedanför) så är en global medborgare det här:

 

"A global citizen is someone who self-identifies first and foremost, not as a member of a state, a tribe or nation, but as a member of the human race"

 

​Alltså en sätt att identifiera sig, där man inte sätter sig själv i första rummet, utan väljer att alltid tänka globalt, på allt man gör. Think globally, act locally!

 

"I'm convinced that if we had more global citizens active in our world, then every single one of the major challenges we face - from poverty, climate change, gender inequality - these issues becomes solvable. They are ultimately global issues, and they can ultimately only be solved by global citizens demanding global solutions from their leaders."

 

Som Evans säger så är de stora problemen vi har idag väldigt globala, och det betyder också att det behövs globala lösningar - Och globala medborgare som bryr sig om dessa globala problem!

På engelska heter organisationen Global Citizen [länk (hemsida) + fb-sida] och jag gick med i våras och har redan känt att jag fått en massa inspiration från andra globala medborgare, samt själv också skickat lite e-post-meddelanden och skivit under uppmaningar där. Jag tycker själv att man känner sig mindre ensam när man går med i en förening med likasinnade. Det känns som man är med i något mycket större mitt i allt - och det håller upp intresset och passionen att vilja förändra!

 

Jag vill i min sista lucka önska er alla ett gott nytt år, titta på Hugh Evans TED-talk och bli en gobal medborgare - TACK! <3

 

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Tänk globalt och agera lokalt, det är vad som behövs när problemen idag inte mera bara handlar om oss själva och vår närmaste omgivning - utan om hela planeten Jorden och dess befolkning. Det bästa vi kan göra är att bli en global medborgare - Och börja förstå att alla val vi gör påverkar andra - och att vi därför också har en möjlighet att påverka - och förändra - tillsammans!

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob

Mars 2018

Kläd- och köpstopp 2017 - Hur gick det?Utvecklingen av flygtrafiken är skamlig och alternativen borde förbättras6 frågor och svar om klimatångestTitta in i min första bullet journal!

Februari 2018

Så mycket ljud – Mina insikter av att lyssna på poddar utomhus

Januari 2018

Tips: 4 bästa miljö- och samhällspoddarna!Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 3Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 2Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 1

December 2017

Gott Nytt År!Min gröna samhällsanalys: 2017 var året då vi började bry oss - på riktigt!Den stressfria julhelgenTips för att fira en cirkulär julVad vill jag minnas från julen 2017?Skippa plastigt fleecetyg!

November 2017

Be the change #dammenbristerNär blir det för extremt?Jag mår bra nu

Oktober 2017

Omvälvande tiderInnan jag dör vill jag se världen fortsätta leva...

September 2017

Vår älskade lilla Nemi är äntligen här!Tre år med LCHF - Vad har jag lärt mig?Att se framtiden ur andras synvinkelAtt handla på loppis för att man kan eller för att man måste

Augusti 2017

Borde vi leva som på medeltiden?Vem är jag? - Jag är en människa med möjligheter att påverkaSex år och en dagVärlden blir inte bättre av att sprida hatSmå steg är också viktigaAtt låta kreativiteten flöda bland barnAtt ta tillvara vad naturen har att ge