Lucka 17: Investera eller byta dina fonder/aktier till rättvisa och miljövänligare sådana

17.12.2016 kl. 23:30

cc - pixabay

 

Ojojj, dagen har gått så snabbt så jag glömde nästan bort min lucka idag (såhär går det när man en gång kommer hem till Österbotten, haha).

Nåjja, jag ska fatta mig kort idag. När jag blev 18 så fick jag veta att mamma och pappa investerat i någon slags fond kring 2006 och efter att jag fyllt 18 så fick jag ju då tillgång till den. Eftersom jag då ännu var totalt intresserad av sånt så lät jag det bara vara, men när jag sedan nu hade studerat nationalekonomi något år, så kom jag på den där fonden igen och började "gräva" lite i den.

Tydligen så hade banken där fonden var placerad lagt en stor del av pengarna i något slags "Russian Invest - olja" och jag, som nybliven miljökämpe, blev ju jättestörd på det här. Så jag bokade tid, med pappa, till banken och bad dem att placera om pengarna, så nu har jag istället pengarna på en "grön fond/aktie" och är mycket nöjdare.

 

Eftersom vi lever i en värld med marknadsekonomi så betyder pengar tyvärr fortfarande väldigt mycket. Men om man är medveten om det här så kan man också påverka - Med sina pengar. Om man redan har fonder eller har tänkt investera sina pengar i några fonder, så kan man börja göra sin röst hörd till bankerna och ha dem att för det första ens ta fram fonder som fokuserar på miljövänlighet och rättvisa, och sedan med sina investeringspengar visa att det är där framtidens investeringar ligger - i företag som fokuserar på miljövänlighet och rättvisa, inte i olja, fossila bränslen och företag som inte bryr sig om rättvisa och jämlikhet.

Poängen varför jag också nämnder det här är eftersom det många gånger kan finnas människor i medelåldern som har en stadig ekonomi, men kanske inte så mycket extra tid. Speciellt om man då har lite extra pengar och tänkt lägga det på någonting, så är det här ett förslag som både hjälper miljön och påverkar bankerna att börja ändra sin filosofi kring vilka fonder det finns.

 

Så har du tänkt investera - Fråga efter miljövänliga fonder. Ju fortare oljebolag och liknande förlorar sina aktieägare, desto bättre!

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Pengar betyder fortfarande makt i vårt marknadsekonomiska samhälle, vilket också betyder att ska du investera dina pengar i någonting, så kan du påverka. Genom att tillräckligt många börjar fråga efter miljövänliga och rättvisa fonder så kan vi också få bankerna att förstå att det är där de nya investeringarna ligger och sedan börja satsa mer på dem.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob

Mars 2018

Kläd- och köpstopp 2017 - Hur gick det?Utvecklingen av flygtrafiken är skamlig och alternativen borde förbättras6 frågor och svar om klimatångestTitta in i min första bullet journal!

Februari 2018

Så mycket ljud – Mina insikter av att lyssna på poddar utomhus

Januari 2018

Tips: 4 bästa miljö- och samhällspoddarna!Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 3Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 2Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 1

December 2017

Gott Nytt År!Min gröna samhällsanalys: 2017 var året då vi började bry oss - på riktigt!Den stressfria julhelgenTips för att fira en cirkulär julVad vill jag minnas från julen 2017?Skippa plastigt fleecetyg!

November 2017

Be the change #dammenbristerNär blir det för extremt?Jag mår bra nu

Oktober 2017

Omvälvande tiderInnan jag dör vill jag se världen fortsätta leva...

September 2017

Vår älskade lilla Nemi är äntligen här!Tre år med LCHF - Vad har jag lärt mig?Att se framtiden ur andras synvinkelAtt handla på loppis för att man kan eller för att man måste

Augusti 2017

Borde vi leva som på medeltiden?Vem är jag? - Jag är en människa med möjligheter att påverkaSex år och en dagVärlden blir inte bättre av att sprida hatSmå steg är också viktigaAtt låta kreativiteten flöda bland barnAtt ta tillvara vad naturen har att ge