Lucka 16: Lämna köttet åt sidan och ta fram grönsakerna! -Guide till att äta klimatsmart

Publicerad 16.12.2016 kl. 10:00

cc - pixabay

 

Vegetariskt är inne!

 

Och det är på tiden. Medan vi snart börjar hålla kodioxidutsläppstakten på samma nivå så har nivåerna på metangas i atmosfären stigit snabbare nu än vad det tidigare gjort på 2 årtionden (!). De största orsakerna till den höga ökningen av metan kommer från jordbruk och sophanteringen. Vad gäller jordbruk så är det specifikt den ohållbara boskapsuppfödningen och den ökade risodlingen som höjer nivåerna på metangas i atmosfären, enligt den nya forskningen.

Forskarna är nog medvetna om det här och försöker fundera ut hur man skulle kunna minska på utsläppena. T.ex. så föreslås det att odla fram ris som kräver mindre vatten, eftersom det är kring "översvämmade" jordmarker som metangas frigörs. Vad gäller boskap så finns det ju redan företag idag som t.ex. försöker göra "fake burgers", företag 1, företag 2, alltså mixtrar fram biffar i laboratorier som ser ut som kött, smakar som kött och beter sig som kött, men inte är kött. En annan lovande forskning är t.ex. att lägga sjögräs i fodret för boskap. Enligt forskningen skulle en liten mängd sjögräs i fodret kunna minska på metangasutsläppen med 99% (!). Kina planerar också att minska sin köttkonsumtion med 50% innan 2030. Det kallar jag målinriktat!

 

Men vi äter ändå alldeles för mycket kött idag. Och med vi menar jag de som har råd att köpa kött varje dag, inte de som lever på fattigdomsgränsen och har egen boskap (eller de kulturer som äter kött, men vars miljöpåverkan ändå är otroligt minimal). Problemet med köttkonsumtionen är ju att det för det första, är en god produkt. Folk äter kött eftersom det är gott. Sedan för det andra så är kött ganska hälsosamt (inte processerat kött). Det innehåller bra med protein och fetter, speciellt för den fattigare delen av befolkningen så är det en viktigt ingrediens i deras mat. Men, som jag redan nämnt här ovanför, så är tredje faktumet att köttkonsumtionen är alldeles för hög idag för att vara inom miljövänliga standarder.

Ur klimatsynpunkt är det inte heller bra att äta varor som transporterats långa vägar. T.ex. så är jag väldigt såld på avokado, och det är problematiskt, eftersom det är ett nyttigt alternativ mot t.ex. kött, men transporten är troligtvis många gånger längre än kött som kommer från gårdar i Finland. Inte är det lätt att välja mellan "närproducerat kött" och "långtransporterade grönsaker" alla gånger.

Däremot så finns det ändå tror jag några riktlinjer man kan ha, om man vill vara så miljövänlig och klimatsmart som möjligt i sitt ätande. Därför har jag nu gjort en "liten" lista för att äta klimatsmart. Att äta nyttigt och äta miljövänligt går ganska långt hand i hand, vilket är skönt.

 

JASMINES KLIMATSMARTA MATLISTA:

  • Ät mindre kött
    • Boskap avger metangas i atmosfären som påverkar den globala uppvärmningen. Boskapsuppfödning kräver också enorma mängder vatten och de stora massfabrikerna med boskap är inte heller okej ur en etisk synvinkel.
  • Om du vill äta kött, välj hellre kyckling än nötkött
    • Kyckling påverkar klimatet mycket mindre än nötkött. Grönskaker påverkar förstås ännu mindre. Kyckling är också ännu svårt att få ekologiskt, vilket förstås skulle vara ännu bättre.
  • Om du vill äta nötkött, välj ekologiskt
    • För de som tror på ekologiskt jordbruk utan konstgödsel så vet att det också behövs gödsel till dessa grönsaker. Ekologiskt uppfött nötkött, där kossor till en mycket större del betar gräs (som människa ändå inte kan äta) och sedan ger gödsel till ekogårdarna, kan ses som en lite bättre val ur miljösynpunkt.
  • Om du vill ha det miljövänligaste köttet så föder du upp det själv, eller tar av en småproducent in närheten
    • Egen småskalig uppfödning går så långt bort från de stora hallarna med trånga djur som man kan komma. Ska du äta kött, så är det väl ett av de mest etiska och miljövänligaste sättet att helt enkelt ha egna djur.
  • Odla egna grönsaker/kryddor mm.
    • Det hjälper miljön och ökar även människans förståelse och respekt för naturen och de människor som brukar den. Stort plus!
  • Fisken ska ej vara rödlistad av WWF och gärna ha MSC-märkning, eller vara väldigt "närproducerad"
    • Fisk sägs det ju att vi ska äta 2-3 ggr i veckan, men kolla så att den är hållbart fiskad, alltså har MSC-märkning på den. Att en fisk är rödlistad av WWF betyder att den överfiskas, och det är ett stort problem. Kom också ihåg att fisk från Östersjön ännu innehåller tungmetaller och liknande, så ät det inte för ofta.
  • Tänk alltid, närproducerat och ekologiskt = bäst!
    • När grönsaker och liknande odlas ekologiskt så används det minst bekämpningsmedel (eller inte alls) och det påverkar miljön minst. Sedan, ju mer närproducerat, destom mindre transporter och desto mindre transportutsläpp.
    • Här är det ändå svårt att veta vilken som är bättre. Det är en 100% personlig åsikt. Vill man han minimala transporter så väljer man hellre närproducerat. Vill man absolut ha minimala mängder gifter ut i naturen och i sin kropp och kanske mer rättvist producerat så väljer man ekologiskt (och/eller fairtrade) i första hand.
  • Ät enligt säsong
    • Det betyder att du inte handlar "färska" jordgubbar mitt i vintern, utan kanske har frysta från sommaren eller äter rotfrukter istället, som är i säsong. En lätt googling visar vad som är i säsong just nu och t.ex. hemsidor som säsongsmat.nu är också väldigt bra för tips.
  • Laga mat från grunden - Satsa på råvarorna
  • Släng inte mat
  • Ät riktig mat - Undvik onödigt "treatande"
    • Allt godis, chips, kakor mm som vi äter är ju egentligen helt onödigt. Finns ingenting i det som ger vår kropp nå extra mervärde som inte t.ex. grönsaker hellre skulle ge. Däremot så innehåller en massa av dessa produkter palmolja (vars produktion är problematisk) samt en massa andra skumma medel som naturen och vi säkert kan leva utan. Gör hellre i så fall eget "godis" med igen, äkta råvaror.
  • Bli vegan/vegetarian
    • Det är inte hälsofarligt att äta vegansk mat eller vegetariskt mat hela livet, och ur mijösynpunkt så är det ett stort steg till det bättre, samt så är det etiskt det bästa valet. Här är det ändå viktigt att fortfarande undvika skräpmat, äta säsongsbetonat och närproducerat/ekologiskt för maximalt miljötänkande.

 

Sådärja! Det här är vad jag kommit på nu i all hast. Kom gärna med synpunkter eller frågor om någonting blev oklart! Och kom ihåg, som jag skrev i förra inlägget. Vi räddar inte världen på en natt. Varje litet steg och förändring mot en miljövänligare och rättvisare värld är ett ställningstagande att du värnar om naturen, dess ekosystem och dess invånare. Så klarar du inte av att bli vegan, pröva börja äta mer vegetariskt istället. Är ekologiskt för dyrt (kolla först, det behöver inte vara det) så kanske satsa på bara någon eller några produkter. T.o.m. en litet basilikaplanta är ett fint steg till ett ökat miljömedvetande!

 

TL;DR (too long, didn't read): För att äta klimatsmart: Ät mindre kött, hellre kyckling än nötkött och helst ekologiskt och närproducerat. Gäller också alla andra produkter. Bli vegan eller vegetarian om du värnar om etik och miljö samtidigt. Ät enligt säsong och satsa på äkta råvaror för att undvika palmolja (i maten) och plast (utanpå maten). Och sist, men absolut inte minst: Släng ingen mat!

 

"För ett miljövänligare och rättvisare 2017"

 

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver?

 

Jasmine Nedergård / 22 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil. Utmanar mig själv att äta mer vegetariskt.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

Oktober 2017

Omvälvande tiderInnan jag dör vill jag se världen fortsätta leva...

September 2017

Vår älskade lilla Nemi är äntligen här!Tre år med LCHF - Vad har jag lärt mig?Att se framtiden ur andras synvinkelAtt handla på loppis för att man kan eller för att man måste

Augusti 2017

Borde vi leva som på medeltiden?Vem är jag? - Jag är en människa med möjligheter att påverkaSex år och en dagVärlden blir inte bättre av att sprida hatSmå steg är också viktigaAtt låta kreativiteten flöda bland barnAtt ta tillvara vad naturen har att geFrån och med idag lever vi över våra tillgångarJag är en av vinnarna till "40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017"!

Juli 2017

Att skaffa eller inte skaffa barn i hållbarhetens namnAtt ibland göra ingenting - och njuta av detMin hyllning till landetMina tips för ett friskare Östersjön

Juni 2017

Det var en kväll i juni... Jasmines krämiga LCHF-svampsoppa - ReceptHållbarhet - Kämpa för de som ingen röst harLoppisfynd från dagens loppisrace i SmedsbyOm panikångest och att tappa kontrollen

Maj 2017

Trump drar USA ur klimatavtalet - Vad kan vi göra?European Sustainable Development Week 30.5 - 5.6. Hur blir vi mer hållbara?Konsumentmakt - Finns det hållbara träningskläder?

April 2017

Sevendays kärlekslista - Mer kärlek åt alla!En positivare miljövänlig blogg!

Mars 2017

1+1+1... + 5 000 000 = Demokrati - Våga bara slänga bort din röst!Långläsning: Automatisering - Världens chans att skapa ett nytt samhälle?Barn, ungdomar, utbildning, framtiden och automationVarför jag hatar ordet "lagom"Vi behöver en ny mänsklig rättighet: Rätten att inte bli förgiftade!

Januari 2017

Shopping är inte feminism... Shopping är mord!Samhället och marknaden går snabbt framåt, men våra system lämnar i gamla banor...Jag tror på dig! (som vill bryta normerna)Coca Cola stäms - Har använt samma strategier som tobaksbolagenAtt leva... och att döKläd- och köpstopp 2017 - Hänger ni med?