Lucka 10: Våga vägra plast - Plast förstör våra hav!

10.12.2016 kl. 10:00

cc - pixabay

 

Jag har alltid älskat havet. Speciellt att få simma.

Bara dyka ner under ytan och känna att tiden, hjärtrytmen och allt bara stannar av.

Tystnad.

 

Men jag oroar mig. Haven, som är mig så kära, mår inte bra idag. Djuren som bor vid haven mår inte bra idag. Sjöfåglarna, fiskarna och ekosystemen... De mår inte bra idag. Nedskräpning i våra hav och sjöar skadar vår miljö mer än vad vi tror. Studier visar att kring 60% av alla sjöfåglar har plast i sig idag och att den siffran kommer öka till 99% år 2050. År 2050 finns det också risk för att det finns mer plast än fisk i haven (!). Fiskar och havsdjur får också i sig plast och vi får i vår tur i oss plast när vi äter dessa fiskar. Vem vill äta plast till middag? Ingen!

Den största andel plast i haven är mikroplast. Mikroplast är små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter. De kommer till haven från bl.a. däckslitage, tvättning av fleese, båtskrov, konstgräsplaner och skönhetsprodukter. Plast är faktiskt väldigt onaturligt. Eftersom naturen faktiskt inte kan bryta ner plast så bryts även större plastbitar ner till mindre och mindre bitar, vilket även det ökar risken för att marina djur ska få i sig plastpartiklar, som de tror är mat.

 

Så vad kan vi göra?

 • Våga vägra plast! Överallt!
   
 • Ha med eget istället för att ta engångkärl och liknande i plast när du är ute på vift.
   
 • Återvinn - Speciellt plastflaskor och deras korkar.
   
 • Titta efter mikroplast i tandkrämer, schampoo, hudvårdskrämer och undvik dem:
 • Följ en mer Zero-Waste livsstil, som betyder en livsstil utan plast. Inspiration från Grön i Åbo, Trash is for tossers, Zero Waste Home.
   
 • Undvik fleeseprodukter och tvätta kläder mer sällan.
   
 • Skräpa inte ner i naturen.
   
 • Ordna skräppockardagar och plocka skräp vid stränder eller i närheten av vattendrag.
   
 • Sluta röka och sluta snusa! Fimpar är det vanligaste skräpet i stadsmiljö och både fimpar och snus innehåller plastpartiklar som far ut i haven.
   
 • Skaffa dig en eller flera ordentliga tygkassar och sluta med plastkassar. Köp hellre nedbrytbara skräppåsar på rulle (finns i större affärer). Ta inte heller emot jobbiga, halvsmå plastpåsar i affärerna.
   
 • Byt ut varor och produkter i plast till hållbarare varianter i t.ex. trä och metall istället.

 

Varje mindre produkt som köps i plast eller innehåller plast betyder en massa mindre plastpartiklar som åker ut i haven och en renare och naturligare miljö.

 

En kort video (4 min) om plast och våra hav:

 

TL;DR (too long, didn't read): Plast förstör och förorenar våra hav. År 2050 kommer troligen 99% av alla sjöfåglar ha plast i sin mage. Och eftersom naturen inte kan bryta ner plast utan enbart bryta ner det i mindre bitar så måste vi minska på vår plastkonsumtion och speciellt se upp för mikroplast. Minska plasten genom att följa en mer zero waste-livsstil, använd tygpåse istället för plastpåse, använd inte engångskärl i plast och sluta röka och snusa, eftersom fimpar faktiskt innehåller plast.

 

Bonusvideo om hur man kan få folk att slänga skräp i parker:

 

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

Oktober 2018

Jag är inte ensam mera - jag är en del av en stor omställning!När resan är måletChecklista för att inte köpa onödiga saker – både åt dig själv och andraVi sa jaVad behöver jag egentligen i livet?

September 2018

Sluta följa mig på instagram!Livet är så mycket mer än att bara skaffa barn - eller?När jag upptäckte att jag blivit introvert

Augusti 2018

Just for when och just in case - skillnaden mellan en glasburk och en glasburkAtt konsumera mera eller mindre när jordens resurser tar slut

Juli 2018

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspökenAtt handla nya saker – och ändå vara tillfreds med sig själv och sina värderingarVar ska jag slänga det här?

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob

Mars 2018

Kläd- och köpstopp 2017 - Hur gick det?Utvecklingen av flygtrafiken är skamlig och alternativen borde förbättras6 frågor och svar om klimatångestTitta in i min första bullet journal!

Februari 2018

Så mycket ljud – Mina insikter av att lyssna på poddar utomhus

Januari 2018

Tips: 4 bästa miljö- och samhällspoddarna!Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 3Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 2Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 1

December 2017

Gott Nytt År!Min gröna samhällsanalys: 2017 var året då vi började bry oss - på riktigt!Den stressfria julhelgenTips för att fira en cirkulär julVad vill jag minnas från julen 2017?Skippa plastigt fleecetyg!

November 2017

Be the change #dammenbristerNär blir det för extremt?Jag mår bra nu