Lucka 9: Vikten av att köpa närproducerad och ekologisk mat

09.12.2016 kl. 10:00

cc- pixabay

 

Varför ska man välja närproducerat?

 

Som jag skrev om i lucka 6, så är förbränningen av fossila bränslen såsom olja den största orsaken till den globala uppvärmningen. Genom att börja äta mer närproducerat så blir transporterna kortare, vilket också minskar på utsläppen och miljöbelastningen.

Närproducerat kan t.ex. vara:

  • Fisk från grannen eller som du fångat själv
  • Egna odlade grönsaker, såsom potatis och jordgubbar
  • Honung från grannkommunen
  • Rotfrukter från Finland.

Men det finns också en annan, väldigt viktig orsak varför man borde välja inhemskt, i alla fall vad gäller kött. Det är pga antibiotika. Länderna i Norden, i alla fall Finland och Sverige, använder väldigt lite antibiotika när de föder upp djur, medan det utomland börjar bli problem med antibiotikaresistens. Antibiotikaresistens är en tickande bomb, eftersom det betyder att du när du är sjuk inte kan ta antibiotika mer eftersom du är resistent mot det. Och genom att äta djur från utlandet så får vi i oss mycket mer mängder antibiotika än vad vi skulle vilja. Vi kommer att se hur det här blir ett problem i en snar framtid.

Som tur så är närproducerat inne just nu, och t.ex. REKO-ringar har blivit riktigt populära runtom i Finland. En REKO-ring går då till så att man går med i en REKO-grupp på facebook som finns i närheten av där man bor och sedan så meddelar bönderna och producenterna vad de har och så får man skriva och beställa och sedan hämta upp på enskilda datum. I butiken finns det också oftast skyltat med en svan och "gott från Finland" med vanliga livsmedel, men annars är det viktigt att se vad ursprungslandet är.

 

Varför ska man välja ekologiskt?

 

Sedan finns det vissa varor som inte kan odlas och köpas i Finland. Kaffe är ett exempel. Finländarna är ju galna i kaffe verkar det som. Och här är det då istället väldigt viktigt att köpa ekologiskt, för att inte t.ex. skövla regnskog eller ha mat som producerats med barnarbetskraft eller dödar djur och mångfald. Också här i Finland och norden använder man bekämpningsmedel och vi är inte så duktiga som många tror. Genom att byta till eko så "bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas, eller människor förgiftas när de plockar dina bananer eller skördar dina kaffebönor."

Naturskyddsföreningen har gjort en kort och informativ video om varför man borde byta till mer ekologisk mat:

 

Så välj närproducerad och ekologisk mat. För miljön, din egen och dina medmänniskors skull.

 

TL;DR (too long, didn't read): Försök välja närproducerad och ekologisk mat när du handlar. Närproducerat för att minska på transportutsläppen och speciellt med kött, minska på antibiotika i maten. Ekologiskt är istället viktigt för att bidra till den naturliga mångfalden, för att minska på bekämpningsmedel och gifter i naturen och våra kroppar samt i kombination med rättvisemärkta varor också ge den summa till arbetarna som de förtjänar.

 

"För ett rättvisare och miljövänligaren 2017"

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

Oktober 2018

Jag är inte ensam mera - jag är en del av en stor omställning!När resan är måletChecklista för att inte köpa onödiga saker – både åt dig själv och andraVi sa jaVad behöver jag egentligen i livet?

September 2018

Sluta följa mig på instagram!Livet är så mycket mer än att bara skaffa barn - eller?När jag upptäckte att jag blivit introvert

Augusti 2018

Just for when och just in case - skillnaden mellan en glasburk och en glasburkAtt konsumera mera eller mindre när jordens resurser tar slut

Juli 2018

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspökenAtt handla nya saker – och ändå vara tillfreds med sig själv och sina värderingarVar ska jag slänga det här?

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob

Mars 2018

Kläd- och köpstopp 2017 - Hur gick det?Utvecklingen av flygtrafiken är skamlig och alternativen borde förbättras6 frågor och svar om klimatångestTitta in i min första bullet journal!

Februari 2018

Så mycket ljud – Mina insikter av att lyssna på poddar utomhus

Januari 2018

Tips: 4 bästa miljö- och samhällspoddarna!Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 3Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 2Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 1

December 2017

Gott Nytt År!Min gröna samhällsanalys: 2017 var året då vi började bry oss - på riktigt!Den stressfria julhelgenTips för att fira en cirkulär julVad vill jag minnas från julen 2017?Skippa plastigt fleecetyg!

November 2017

Be the change #dammenbristerNär blir det för extremt?Jag mår bra nu