Lucka 4: Bli mer miljömedveten genom DIY

04.12.2016 kl. 09:00

 

 

"Modern man does not experience himself as a part of nature but as an outside force destined to dominate and conquer it. He even talks of a battle with nature, forgetting that, if he won the battle, he would find himself on the losing side."

- E.F. Schumacher

 

Det här sa Ernst Friedrich Schumacher, en brittisk ekonomi (också en av grundarna till buddhistisk ekonomi), i sin bok "Small is Beautful", som kom ut 1973. Fast den skrevs på 1970-talet kan det ändå kännas så relevant idag, om inte kanske ännu mer relevant än tidigare. När han berättar om hur den moderna människan på något sätt förlorat sin kontakt till naturen, och inte mera fattar att utan naturen så är vi ingenting. Utan frisk luft kan vi inte andas.

 

Utan natur finns inget liv.

 

Det går på något sätt tillbaka till det jag skrev i lucka 2, där Tim Kassers psykologiska forskning visar att människor med mer inneboende värderingar också värnar mera om naturen och miljön. Så genom att på något sätt gå tillbaka till grunden, tillbaka till naturen och försöka förstå människans koppling till naturen så kan vi också bli mer miljömedvetna och göra bättra val för miljön.

Och då kommer vi in på DIY, som betyder "Do It Yourself", eller "Gör Det Själv". Det handlar om att ta "den hårda vägen" och börja göra mer saker själv, även om man skulle kunna konsumera det idag.

Det finns två viktiga aspekter med DIY. Den första är precis den här jag nämnde här ovanför. Att man genom att börja göra saker själv istället för att direkt konsumera den här varan också kan få mer respekt, inte bara för miljön utan också för andra människor. Man förstår vilken tid någon människa har satt för att t.ex. sy en klänning eller baka en underbar chokladkaka när man själv också för första gången försöker sig på att sy en klänning eller baka en kaka. "Det är inte bara sådär"...

Men det andra handlar enligt mig också om vår hälsa och vårt välmående. Idag vet ju knappt någon vad någonting innehåller av det man stoppar i sig eller smörjar in sin hud med, eller hur det har påverkat miljön. Det är kemiska beteckningar en efter en som ingen blir klok av, och många av dem är faktiskt väldigt dåliga för både miljön och vår hälsa.

Och de är ju där av en anledning. Tänk om det skulle börja stå utskrivet "ämne xx, potentiellt cancerframkallande" eller "ämne yy, skördar regnskog och chimpanser för produktionen av ämnet". Hur många skulle då köpa den produkten eller varan? Troligtvis väldigt få. Och ändå finns det stor risk att dessa miljöförstörande och hormonrubbande ämnen kommer in i våra kroppar, utan att vi vet om det.

Så genom att t.ex. börja göra sina egna hudvårdskrämer eller baka eget bröd (istället för att köpa dessa saker i butikerna) så vet du också precis vad det innehåller. Man brukar ju säga att allt som man smetar in sin kropp med också upptas av huden, och då borde det ju vara så färdigt ofarliga råvaror som möjligt.

Så DIY, speciellt vad gäller mat och hudvårdsprodukter, kan både stärka ens relation och respekt till naturen och till andra människor, men också öppna ens eget medvetande om vad det riktigt är man stoppar i sig eller smörjer in sig med.

Man blir helt enkelt mer medveten - Och det är absolut en bra sak!

 

TL;DL (too long, didn't read): Människan har idag verkat tappa bort sin koppling till naturen, även om vi inte skulle kunna leva på jorden utan t.ex. frisk luft att andas i. För att på något sätt försöka hitta tillbaka till naturens värden så kan man börja försöka DIY, alltså försöka börja göra mera saker, från grunden, istället för att direkt köpa en opersonlig produkt från en butik, som du varken vet vad den innehåller eller hur den har påverkat naturen. Det handlar om att vara medveten - Både för din egen och naturens skull.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer