Lucka 2: Det dyrbaraste du kan ge bort är en del av din tid

02.12.2016 kl. 10:00

 

Juletiden betyder oftast konsumtion, och konsumtion betyder att en massa naturresurser används på våra barn och framtidens bekostnad. All konsumtion vi gör påverkar klimatet och med den här klimatuppvärmningstakten vi har idag så är vi påväg "käpprätt åt helvete" (som man nog nästan kan säga idag).

Men det är egentligen lite paradoxalt att vi konsumerar så mycket stuff som vi gör, då forskning har börjat visa att vi kanske inte blir så mycket lyckligare. I Jacksons (2009) bok "Prosperity without growth" tar han upp psykologen och forskaren Tim Kassers forskning om att:

"människor som satsar mer på inneboende värderingar är både lyckligare och känner av större nivåer av ansvarsfullhet gentemot miljön än människor som satsar mest på materialistiska värden" (fri översättning)

Inneboende värderingar är värden som inte riktigt går att mäta, såsom frisk natur, samarbete, umgås med andra, fred mm. Materialistiska värden är istället t.ex. ett stort hus med tv i varje rum, en ny fin bil med alla bekvämligheter som går att mäta, en snygg och dyr märkesväska mm.

Det här kanske inte är så nytt för många, men ändå tänker man inte riktigt hela vägen. Om inneboende värderingar gör människor lyckligare, varför satsar vi inte på gåvor som stärker dem istället för gåvor som bara stärker de materiella värderingarna?

Och jag har kommit fram till att en av de mest inneboende gåvorna man kan ge (enligt mig) är sin tid. Sin uppmärksamhet och sitt stöd. I dagen uppkopplade värld har många glömt bort det här med att bjuda över folk på mat, träffas på en kopp kaffe, sätta sig ner hos en släktings barn och leka med lego med dem eller rita eller spela spel. Visa att man ser den andra personen och att man bryr sig om att hen existerar.

Att ge sin tid i julklapp kan handla om att alla vid julbordet tillsammans ordnat julmaten, att man sitter och njuter och talar med varandra. Man kan också ge en gåva i form av en dikt man skrivit om hur mycket den andra personen betyder för en, eller bara helt enkelt säga det åt den här personen. Man kan köpa upplevelser som man vill göra med den här andra personen eller vill att den andra personens familj ska göra tillsammans för att stärka sammahållningen.

Vill man vara lite materiell utan att det blir konsumtionsbetonat kan man ge bort presenter som man gjort själv. Man kan baka bröd, sticka yllesockor eller erbjuda sig att reparera söndriga kläder/skor mm. Det handlar också egentligen om att man ger sin tid för en annan person för att man bryr sig om hen.

Och alla dessa gåvor, immateriella som handgjorda gåvor, minska otroligt mycket på konsumtionen och är alltså också ett mycket bättre val för miljön. Miljön mår bättre och vi människor mår bättre. Win-win.

Det är också viktigt att vi som människor förstår värdet i dessa presenter. Reklambranschen har tutat i oss i måånga år om hur lycklig du borde bli men en ny, fin tv, fast lyckan kanske ändå kunde vara större av stickade sockor av någon mor- eller farförälder eller en enkel middag med nära och kära.

I vår släkt har vi flera traditioner kring juletid där vi vissa datum och tider oftast är samlade hos en viss släkting. Och för många kan det här kanske kännas som "tråkigt" eller "stressande", att "alltid vara där och där". Men förstår man innebörden i hur otroligt viktigt det är för människor, och för en själv, att få träffa andra och umgås... då förstår man också värdet i dessa underbara träffar med släktingar.

En viktigt sak jag ännu vill ha nämnt är att den största gåvan vad gäller tid inte är kring jul, utan på en helt vanlig, tråkig vardag. När din gåva är helt oförutsägbar av den andra personen. När du vågar ta steget och bjuda in en gammal barndomsvän på middag eller frågar någon i släkten om de vill ta en pidrokväll någon dag mitt i februari, juni eller augusti. När du erbjuder dig att hjälpa till med vårstädningen hos den bekanta som väntar barn eller när du bara ringer åt din mamma eller pappa för att höra hur de har det.

 

Den viktigaste gåvan i livet är inte att ta, utan att ge <3

 

TL;DR: (too long, didn't read) Vi människor konsumerar en massa materiella saker åt varandra kring jul och födelsedagar, fast forskning visar att det är de inneboende sakerna (samvaro, upplevelser etc) som ger oss och andra mer lycka. En av de viktigaste sakerna man enligt mig kan ge är sin tid, och att man också förstår värdet i gåvor man får som en annan människa lagt ner sin tid på.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

Oktober 2018

Jag är inte ensam mera - jag är en del av en stor omställning!När resan är måletChecklista för att inte köpa onödiga saker – både åt dig själv och andraVi sa jaVad behöver jag egentligen i livet?

September 2018

Sluta följa mig på instagram!Livet är så mycket mer än att bara skaffa barn - eller?När jag upptäckte att jag blivit introvert

Augusti 2018

Just for when och just in case - skillnaden mellan en glasburk och en glasburkAtt konsumera mera eller mindre när jordens resurser tar slut

Juli 2018

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspökenAtt handla nya saker – och ändå vara tillfreds med sig själv och sina värderingarVar ska jag slänga det här?

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob

Mars 2018

Kläd- och köpstopp 2017 - Hur gick det?Utvecklingen av flygtrafiken är skamlig och alternativen borde förbättras6 frågor och svar om klimatångestTitta in i min första bullet journal!

Februari 2018

Så mycket ljud – Mina insikter av att lyssna på poddar utomhus

Januari 2018

Tips: 4 bästa miljö- och samhällspoddarna!Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 3Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 2Mitt Gröna Samhälles årsresumé 2017 del 1

December 2017

Gott Nytt År!Min gröna samhällsanalys: 2017 var året då vi började bry oss - på riktigt!Den stressfria julhelgenTips för att fira en cirkulär julVad vill jag minnas från julen 2017?Skippa plastigt fleecetyg!

November 2017

Be the change #dammenbristerNär blir det för extremt?Jag mår bra nu