Äta vegetariskt LCHF i 3 veckor - Vårutmaning från och med imorgon!

09.05.2016 kl. 20:42

Jag har ätit LCHF från och till sedan 2013, alltid en liberal variant och jag har inga planer på att sluta. LCHF är min nya livsstil och någonting jag kommer att följa livet ut. Det håller mitt sötsug borta, håller blodsockret på en stadig nivå och jag går inte upp i vikt vilket jag tidigare gjorde tills jag började med LCHF. Jag mår överlag helt tusen gånger bättre!

Men jag har ändå på de senaste åren blivit mer och mer miljömedveten. Jag är helt inne på att vi människor (speciellt i västländerna) äter för mycket kött för att det skulle kunna vara ekologiskt hållbart. Däremot är jag helt övertygad om att fett inte är farligt och att många människor (jag medräknad) mår bättre av att äta mer fett och mindre kolhydrater är tvärtom. Där blir det ett dilemma för mig.

Många människor säger t.o.m. att man inte både kan vara miljömedveten och äta LCHF, som att det skulle vara det värsta tänkbara för miljön, vilket gör mig lite nedstämd. Jag äter ju egentligen inte mer kött än helt vanlig husmanskost, enbart mer fett, vilket inte är samma sak. Men jag förstår ändå att det är lättare att äta mer kött på LCHF än vid en vanlig husmanskost och jag vill ändå inte bli tagen som oseriös bara för att jag äter LCHF.

 

 

En lösning för mig är alltså att pröva äta vegetarisk LCHF i 3 veckor och se hur det fungerar, för att sedan kunna helt enkelt ha flera vegetariska recept att gå tilbaka på. Ända sedan jag började på LCHF så jag har upptäckt en massa "nya" grönsaker som jag tidigare aldrig åt, och jag har egentligen ingenting alls emot att äta vegetariskt, så länge som jag blir mätt, vilket oftast är det största problemet.

Jag vill inspirera människor att både kunna vara mer miljömedvetna OCH kunna må bra genom att kunna förändra sin livsstil för att minska övervikt och sötsug, så därför kommer min blogg att förvandlas till en vegetarisk LCHF-blogg för 3 veckor. Jag ska försöka lägga upp så många recept som möjligt, och har du några förslag på bra vegetariska rätter som är LCHF-vänliga så är det bara att skriva en kommentar!

 

 

Jag kommer alltså fortsättningsvis att äta ägg, mjölkprodukter och smör, samt förstås alla grönsaker och annat med lågt kolhydratinnehåll. Däremot kommer jag inte köpa kött, kyckling eller fisk, utan bara äta upp de två abborfiléerna som finns i frysen så att de inte blir dåliga (Som Martha så deltar jag i Svinnkampen och försöker att slänga bort så lite mat som möjligt, eller i alla fall bli mer medveten). Jag kommer också precis som vanligt att undvika allt som har socker och mjöl i sig, samt gluten.

En liten sidonote är att jag alltså annars inte brukar laga mat och att jag egentligen aldrig ätit vegetarisk LCHF längre än en dag, så det här ska bli spännande! Någon gång måste man ju ta det första steget!

Imorgon ska jag veckohandla och jag gissar att min vagn kommer fyllas med gröna, fina färger, haha!

 

 

PS. Ifall du är nyfiken på LCHF så rekommenderar jag dessa två länkar: LCHF för nybörjare (Kostdoktorn) & Tim Noakes frågor och svar om LCHF

 

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Lycka till! Vegetariskt är gott! På min blogg finns ett recept på fyllda auberginer (det innehåller en del icke-lchf, men du kan säkert ändra lite). :)
Kugge09.05.16 kl. 22:35
Ooh, spännande, ska kolla in det! :D Och tack! :D
09.05.16 22:39
Javisst kan man äta vegetarisk LCHF!

Jag skriver lite om detta också på min hemsida:
http://morotsliv.com/2014/02/raw-lchf.html

Heja heja och lycka till! :D
Ila10.05.16 kl. 12:35
Tack, tack. Det är första gången jag prövar det här nu, så får se hur det går. Jag kanske kikar in på dina recept ifall jag har brist på inspiration :D
10.05.16 18:32
Kul! :) Jag tycker att till exempel zenhabits har bra sammanställningar med tips om du är intresserad, exempelvis den här listan: http://zenhabits.net/plants/ – allt i listan är inte direkt LCHF men går ju att tillämpa enligt egna preferenser.
Laura10.05.16 kl. 19:44
Ooh, Najs! Jättebra tips Laura :D Jag brukar faktiskt själv läsa hans blogg och har de även "sticked" på min framsida, haha, men det här inlägget hade jag inte läst :D
11.05.16 02:46

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer