Viktigare saker: EPI rapport 2016; Finland på högsta plats! - och att ta saker för givet...

28.01.2016 kl. 23:38

Vet ni vad jag tycker man borde övergå att diskutera istället för den evigt stora bröstdebatten som verkar pågå i hela den finlandssvenska bloggvärlden just nu? Den nya EPI-rapporten som kommit ut i år, där Finland faktiskt (till min stora förvåning) kommit på högsta plats, på "The Environmental Performance Index 2016" - Ett index som rankar hur bra världens länder presterar för att bekämpa högt prioriterade miljöfrågor.

Top 5 länderna i årets rapport:

1. Finland

2. Island

3. Sverige

4. Danmark

5. Slovenien

Här är en screenshot från rapporten. De länder som är blåa har överlag bra värden på EPI, medan de mer röda länderna tyvärr ännu har väldigt lågt värde på EPI. Finland fick alltså värdet 90,68 / 100, så det är nog faktiskt sjuukt högt.

Jag tänker nu inte rabbla upp allt som står i den här 100-sidiga rapporten, men ni får gärna läsa själv om någon är intresserad: Länk (gratis att ladda ner)nätversion.

...Men en intressant och skrämmande sak måste jag ändå ta upp och nämna här eftersom det fastnade väldigt starkt i mitt minne och det är att:

- Det börjar bli ett allt allvarligare globalt problem med luftföroreningar. "Mer än 3,5 miljarder människor - hälften av världens befolkning - lever i nationer med osäker/farlig luftkvalitet". Fatta hur mycket människor det är! 2013 var luftföroreningar orsaken till 10% av alla globala dödsfall i hela världen, ungefär 5,52 miljoner människor... o.O

...Och det här är ingenting vi i västvärlden heller kommer undan med, även om vi vill vara naiva och tro att sånt här bara sker i Kina och typ Indien. I rapporten nämner de att man i Paris, staden som brukar kallas "the City of Light" förra året även drabbades av så stora luftföroreningar att man skämtade om att det nu för tiden borde kallas "the City of Haze". Då hade de alltså sämre nivåer på luftkvaliteten än i Peking och Delhi.

 

Det här är alltså ingenting vi kan blunda för, och jag tycker inte det borde vara för mycket begärt att faktiskt få kunna andas ren luft i den värld vi lever i. I Mitt Gröna Samhälle borde alla ha tillgång till ren luftkvalitet, punkt slut!

 

Så när jag sitter här hemma och läser sånt här, på samma gång som det pågår heta debatter om bröst av majoriteten av alla finlandssvenska bloggare, så blir jag faktiskt lite ledsen. Såklart är det också viktiga samhällsfrågor som ska få tas upp och jag vill absolut inte nervärdera de åsikter som tagits fram (!), men ibland önskar jag att miljön skulle få lyftas fram lite mer, det är ändå ganska hemskt att vi tar för givet en så stor faktor som den rena luft vi har turen att andas med...

 

 

(Faktan har jag alltså tagit från EPI-rapporten 2016: Länk)

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
roligt att hitta din blogg, hoppas du fortsätter med den! skrämmande att finland kommer så högt upp, med tanke på inställningen till att skövla våra skogar, men det visar väl bara hur illa ställt det är annanstans! till bokrekommendationerna skulle jag gärna tillägga "kollaps" av david jonstad, läsvärd.
den elaka b.10.02.16 kl. 10:58

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer