Bloggposter

Lucka 5: Släng inte mat!

 
Logon till Marthas projekt "Svinnkampen" (källa)

 

När jag var liten var jag otroligt rädd för att äta "gammal" mat. Jag följde helt slaviskt alla datumstämplar, på allt, och kunde absolut inte för något i världen t.ex. drick en dag gammal mjölk. Nej, usch, då dör man ju. Typ.

Sedan blev jag lite vuxnare och började läsa på och förstå att det finns en skillnad mellan "bäst före" och "sista förbrukningsdag". Bäst före är då alltså rekommendationer från producenternas sida, men det är som sagt bara rekommendationer. Min nya kunskap ledde till att jag nu nästan helt slutat följa "bäst före"-datum. Jag har med de produkter, såsom mjölkprodukter, kryddor mm, börjat använda mig av de tre "marthatipsen" istället: Titta, lukta, smaka.

Det betyder att ifall jag har en creme fraiche som är 2 veckor gammal, så slänger jag den inte direkt. Först öppnar jag den. Ser den ut att ha mögel? Nej. Sedan luktar jag på den. Luktar den möglig, unken, skum. Nej? Sedan kan jag smaka lite, eller så får det vara okej och så använder jag den ändå. Och det är nog sjukt vad bra produkterna är fast "bäst före" har gått. Det är ju knappt något fel på dem. T.ex. ägg håller ju typ 1 månad efter utsatt datum.

Men "sista förbrukningsdag" satt ju nog ändå hårt i mig. Man kan absolut inte äta malet kött som gått över en dag. Nejnej! Men så tittade jag på ett strömsöprogram för några månader sedan/ett år sedan (?), där matsvinn var temat. Och där lagade de mat av bl.a. malet kött, som var en dag gammal. Och jag bara: Whaat?!?!

Det ändrade också min uppfattning om mat som har sista förbrukningsdag. Det är inte på minuten/dagen ändå att laga t.ex. kött, fisk eller fågel. En dag gammal "sådan mat" kan också helt bra gå att äta.

 

Det som är bra med det här är att alla dessa kunskaper jag fått har lett till att jag börjat slänga mindre mat. Och eftersom finländaren slänger ca 24 kg ätbar mat per person, per år (och 130 miljoner kg sammanlagt!), så är det nog en viktig gren inom miljömedvetande, att inte slänga bort fullt ätbar mat.

Men sedan så blir ju också maten gammal, och det kan man hindra genom att faktiskt försöka tänka lite efter vad som finns i kylskåpet och frysen och hålla koll på vad som finns där. När jag och min fästman åker och veckohandlar så försöker åtminstone jag alltid fundera ut vilken mat som blir "gammal" först, pga datum eller fräschhet (grönsaker). Då planerar jag/vi så att att vi äter och lagar maten i den ordning som våra varor håller. Det minskar väldigt mycket svinn. Samma sak kan det vara om vi har en öppnad 5 dl gräddburk med t.ex. 2 dl kvar, så försöker jag föreslå en måltid där vi använder upp 2 dl grädde, så att grädden inte hinner bli dålig.

Man kan alltså med lite mer planering kring sin mat också minska på att maten alls ska bli rutten/möglig och behöva slängas.

Och när många miljömedvetna människor vet att vi t.ex. konsumerar för mycket kött, så nog är det ju ännu värre om man köper kött och sedan glömmer bort det och inte äter upp det. Det om något är otroligt icke-miljövänligt!

 

Så ignorera bäst före-datum och följ heller "titta, lukta, smaka"-metoden. Försök även hålla koll på vad som finns i kylskåpet och frysen och nu som då ha ordentliga tömningar så inte en massa mat glöms bort och blir för gammal.

 

TL;DL (too, long, didn't read): Vi slänger över 20 kg ätbar mat per person och år i Finland. Det är mat som har krävt konsumtion av naturens resurser och som bara kastas bort. Helt onödigt! Genom att använda sig av husmorsknep som "titta, lufta, smaka" på råvaror så kan man märka att maten faktiskt går att äta fast "bäst före" eller "sista förbrukningsdag"-datumet har gått ut. Och genom att också planera middagarna på ett smart sätt och hålla koll på vad som finns i kylskåpet och frysen så minskar man risken att maten blir rutten/möglig/för gammal.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

05.12.2016 kl. 10:00

Lucka 4: Bli mer miljömedveten genom DIY

 

 

"Modern man does not experience himself as a part of nature but as an outside force destined to dominate and conquer it. He even talks of a battle with nature, forgetting that, if he won the battle, he would find himself on the losing side."

- E.F. Schumacher

 

Det här sa Ernst Friedrich Schumacher, en brittisk ekonomi (också en av grundarna till buddhistisk ekonomi), i sin bok "Small is Beautful", som kom ut 1973. Fast den skrevs på 1970-talet kan det ändå kännas så relevant idag, om inte kanske ännu mer relevant än tidigare. När han berättar om hur den moderna människan på något sätt förlorat sin kontakt till naturen, och inte mera fattar att utan naturen så är vi ingenting. Utan frisk luft kan vi inte andas.

 

Utan natur finns inget liv.

 

Det går på något sätt tillbaka till det jag skrev i lucka 2, där Tim Kassers psykologiska forskning visar att människor med mer inneboende värderingar också värnar mera om naturen och miljön. Så genom att på något sätt gå tillbaka till grunden, tillbaka till naturen och försöka förstå människans koppling till naturen så kan vi också bli mer miljömedvetna och göra bättra val för miljön.

Och då kommer vi in på DIY, som betyder "Do It Yourself", eller "Gör Det Själv". Det handlar om att ta "den hårda vägen" och börja göra mer saker själv, även om man skulle kunna konsumera det idag.

Det finns två viktiga aspekter med DIY. Den första är precis den här jag nämnde här ovanför. Att man genom att börja göra saker själv istället för att direkt konsumera den här varan också kan få mer respekt, inte bara för miljön utan också för andra människor. Man förstår vilken tid någon människa har satt för att t.ex. sy en klänning eller baka en underbar chokladkaka när man själv också för första gången försöker sig på att sy en klänning eller baka en kaka. "Det är inte bara sådär"...

Men det andra handlar enligt mig också om vår hälsa och vårt välmående. Idag vet ju knappt någon vad någonting innehåller av det man stoppar i sig eller smörjar in sin hud med, eller hur det har påverkat miljön. Det är kemiska beteckningar en efter en som ingen blir klok av, och många av dem är faktiskt väldigt dåliga för både miljön och vår hälsa.

Och de är ju där av en anledning. Tänk om det skulle börja stå utskrivet "ämne xx, potentiellt cancerframkallande" eller "ämne yy, skördar regnskog och chimpanser för produktionen av ämnet". Hur många skulle då köpa den produkten eller varan? Troligtvis väldigt få. Och ändå finns det stor risk att dessa miljöförstörande och hormonrubbande ämnen kommer in i våra kroppar, utan att vi vet om det.

Så genom att t.ex. börja göra sina egna hudvårdskrämer eller baka eget bröd (istället för att köpa dessa saker i butikerna) så vet du också precis vad det innehåller. Man brukar ju säga att allt som man smetar in sin kropp med också upptas av huden, och då borde det ju vara så färdigt ofarliga råvaror som möjligt.

Så DIY, speciellt vad gäller mat och hudvårdsprodukter, kan både stärka ens relation och respekt till naturen och till andra människor, men också öppna ens eget medvetande om vad det riktigt är man stoppar i sig eller smörjer in sig med.

Man blir helt enkelt mer medveten - Och det är absolut en bra sak!

 

TL;DL (too long, didn't read): Människan har idag verkat tappa bort sin koppling till naturen, även om vi inte skulle kunna leva på jorden utan t.ex. frisk luft att andas i. För att på något sätt försöka hitta tillbaka till naturens värden så kan man börja försöka DIY, alltså försöka börja göra mera saker, från grunden, istället för att direkt köpa en opersonlig produkt från en butik, som du varken vet vad den innehåller eller hur den har påverkat naturen. Det handlar om att vara medveten - Både för din egen och naturens skull.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

 

 

04.12.2016 kl. 09:00

Lucka 3: Konsumtion och reklam för barn - "Jag vill ha!"

 

CC - pixabay 

Jag minns när jag var liten och gick på dagis, hur vi vid jul fick göra egna önskelistor. Dagisskötarna tog fram en massa reklamtidningar och så fick vi småbarn klippa ut reklamannonser på leksaker och liknande och limma fast dem på vår "önskelista" som vi sedan tog hem.

Jag har två stora problem med det här. För det första så tycker jag inte om reklam riktad till barn. Barn är väldigt lättpåverkade och reklam riktad till barn kan faktiskt göra väldigt stor skada, speciellt socialt. För många föräldrar handlar julen om vad deras barn önskar sig i julklapp, men för barnen handlar det också mycket om vad kompisarna har och vad de önskar sig.

Och tänk då på den familjen där man kanske inte har råd att köpa alla legoset som finns. På den där totala orättvisan i samhället som så ofta kommer fram kring jul. Där två barn önskade sig en sak, men bara den ena fick det. Önskningarna, som delvis kom från vad de andra kompisarna har, men också delvis från reklamen. Från det enorma utbud av stuff som finns i affärerna idag.

Och då är inte leksaker allt heller i världen. Visst, det är viktigt med saker, men jag tror att jag själv tappade bort många perspektiv med alla presenter jag fick som yngre. Man tappar de där stora värdena. Och nog märker jag också idag, att även om en bekants barn fick en önskad present till julen så är det ju det sociala, att jag är med och leker, som nästan är ännu viktigare. Att man är tillsammans, och som jag skrev i förra luckan, får bli sedd för den man är.

Det andra som jag har jätteproblem med vad gäller reklam till barn är hur könsfördelat den ännu är. Det är lego friends, superinriktat åt tjejer och lego star wars och city och likande till pojkar. Förutom lego så är andra, "vanliga" leksaker också otroligt könsriktade, åtminstone i reklamerna. Rosa är fortfarande majoritetesfärgen på alla möjliga småbarsleksaker som är riktade åt "småflickor".

Och det är så synd. För inte borde väl barn redan från 3,4-års åldern dela in sig i kategorier med vad som borde vara okej och inte okej att leka med?

Och barn ser faktiskt mycket reklam än idag i Finland. Även om det inte är lagligt med reklam åt barn, så smygs det in en massa riktad reklam på alla de appar som småbarn idag spelar gratis då. På tv-kanaler som enbart är riktade åt barn kan det också finnas en massa reklam.

Jag tror både samhället (vi människor) och miljön skulle må mycket bättre om det skulle finnas mindre reklam i världen. T.ex. blev jag jätteglad när projektet C.A.T.S (the Citizens Advertising Takeover Service) ersatte all reklam i några tunnebanor i Storbritannien för några veckor med bilder på katter. De ville förändra hur människor ser på världen.

Och visst är det lite konstigt. Varför är vi såhär okej med all reklam? Varför vill vi att något opersonligt företag ska bestämma åt oss vad som är inne just nu och vad som vi borde och inte borde konsumera? Som vuxna har vi kanske lärt oss lite kritiskt tänkande (eller har vi?), men barn faller väldigt lätt för de känslor som reklamerna förmedlar. Och så borde det inte vara!

 

Men hur kan vi ändra på det här? 

Jag rekommenderar alla att försöka minska på sin reklam runtom sig. Installera adblock på din webbläsare och betala för netflix (eller liknande) istället för barnprogram på speciella kanaler. Vad gäller appar så skulle jag faktiskt rekommendera föräldrar att köpa dessa appar hellre än ha gratisversioner som visar en massa reklam.

Sedan är det jätteviktigt att vara uppmärksam om hur reklamen påverkar. Oss alla. Både stora och små. Och hur den kan leda till ojämlikheter mellan människor.

Och barn behöver faktiskt inte så många saker. Konsumtion för barn göder en sjuukt stor industri och då är det ändå inte det där ena legosetet eller leksaken som man som barn minns bäst. För mig kan det istället vara en båtutfärd med mommo och moffa, eller en resa till ett nöjesfält eller utövandet av en hobby som har fäst sig i minnet.

 

Så det är dags att börja ifrågasätta. Varför köper jag dessa saker? Är det för mig, mitt barns/ditt barns skull, eller är det för reklamen och konsumtionens/kapitalistsamhällets skull?

 

TL;DL (too long didn't read): Reklam för barn är väldigt problematiskt. Det får många att tappa fokuset på större värden och enbart se fysiska presenter som medel för att uppnå en slags kortvarig lycka. Sedan så är reklamen idag ännu väldigt könsdelad, vilket i sig är problematiskt. Så det är viktigt att börja ifrågasätta varför man som konsument handlar vissa saker och även viktigt att faktiskt minimera reklam som riktas åt dina barn, via t.ex. tv och appar.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

03.12.2016 kl. 10:00

Lucka 2: Det dyrbaraste du kan ge bort är en del av din tid

 

Juletiden betyder oftast konsumtion, och konsumtion betyder att en massa naturresurser används på våra barn och framtidens bekostnad. All konsumtion vi gör påverkar klimatet och med den här klimatuppvärmningstakten vi har idag så är vi påväg "käpprätt åt helvete" (som man nog nästan kan säga idag).

Men det är egentligen lite paradoxalt att vi konsumerar så mycket stuff som vi gör, då forskning har börjat visa att vi kanske inte blir så mycket lyckligare. I Jacksons (2009) bok "Prosperity without growth" tar han upp psykologen och forskaren Tim Kassers forskning om att:

"människor som satsar mer på inneboende värderingar är både lyckligare och känner av större nivåer av ansvarsfullhet gentemot miljön än människor som satsar mest på materialistiska värden" (fri översättning)

Inneboende värderingar är värden som inte riktigt går att mäta, såsom frisk natur, samarbete, umgås med andra, fred mm. Materialistiska värden är istället t.ex. ett stort hus med tv i varje rum, en ny fin bil med alla bekvämligheter som går att mäta, en snygg och dyr märkesväska mm.

Det här kanske inte är så nytt för många, men ändå tänker man inte riktigt hela vägen. Om inneboende värderingar gör människor lyckligare, varför satsar vi inte på gåvor som stärker dem istället för gåvor som bara stärker de materiella värderingarna?

Och jag har kommit fram till att en av de mest inneboende gåvorna man kan ge (enligt mig) är sin tid. Sin uppmärksamhet och sitt stöd. I dagen uppkopplade värld har många glömt bort det här med att bjuda över folk på mat, träffas på en kopp kaffe, sätta sig ner hos en släktings barn och leka med lego med dem eller rita eller spela spel. Visa att man ser den andra personen och att man bryr sig om att hen existerar.

Att ge sin tid i julklapp kan handla om att alla vid julbordet tillsammans ordnat julmaten, att man sitter och njuter och talar med varandra. Man kan också ge en gåva i form av en dikt man skrivit om hur mycket den andra personen betyder för en, eller bara helt enkelt säga det åt den här personen. Man kan köpa upplevelser som man vill göra med den här andra personen eller vill att den andra personens familj ska göra tillsammans för att stärka sammahållningen.

Vill man vara lite materiell utan att det blir konsumtionsbetonat kan man ge bort presenter som man gjort själv. Man kan baka bröd, sticka yllesockor eller erbjuda sig att reparera söndriga kläder/skor mm. Det handlar också egentligen om att man ger sin tid för en annan person för att man bryr sig om hen.

Och alla dessa gåvor, immateriella som handgjorda gåvor, minska otroligt mycket på konsumtionen och är alltså också ett mycket bättre val för miljön. Miljön mår bättre och vi människor mår bättre. Win-win.

Det är också viktigt att vi som människor förstår värdet i dessa presenter. Reklambranschen har tutat i oss i måånga år om hur lycklig du borde bli men en ny, fin tv, fast lyckan kanske ändå kunde vara större av stickade sockor av någon mor- eller farförälder eller en enkel middag med nära och kära.

I vår släkt har vi flera traditioner kring juletid där vi vissa datum och tider oftast är samlade hos en viss släkting. Och för många kan det här kanske kännas som "tråkigt" eller "stressande", att "alltid vara där och där". Men förstår man innebörden i hur otroligt viktigt det är för människor, och för en själv, att få träffa andra och umgås... då förstår man också värdet i dessa underbara träffar med släktingar.

En viktigt sak jag ännu vill ha nämnt är att den största gåvan vad gäller tid inte är kring jul, utan på en helt vanlig, tråkig vardag. När din gåva är helt oförutsägbar av den andra personen. När du vågar ta steget och bjuda in en gammal barndomsvän på middag eller frågar någon i släkten om de vill ta en pidrokväll någon dag mitt i februari, juni eller augusti. När du erbjuder dig att hjälpa till med vårstädningen hos den bekanta som väntar barn eller när du bara ringer åt din mamma eller pappa för att höra hur de har det.

 

Den viktigaste gåvan i livet är inte att ta, utan att ge <3

 

TL;DR: (too long, didn't read) Vi människor konsumerar en massa materiella saker åt varandra kring jul och födelsedagar, fast forskning visar att det är de inneboende sakerna (samvaro, upplevelser etc) som ger oss och andra mer lycka. En av de viktigaste sakerna man enligt mig kan ge är sin tid, och att man också förstår värdet i gåvor man får som en annan människa lagt ner sin tid på.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

02.12.2016 kl. 10:00

Lucka 1: Skippa fulchokladen/chokladaskarna

cc - pixabay

 

LUCKA 1: VARIFRÅN KOMMER DIN CHOKLAD?

 

Choklad, choklad, choklad. Choklad är gott. Det finns väldigt få människor som skulle tacka nej till en chokladask. Och tänk på hur många chokladaskar som säljs och köps och ges bort varje jul, fest eller annan högtid. Choklad är ju en bra present.

Men chokladindustrin har många mörka skuggor. Det finns många saker som en försäljare inte riktigt vill säga och som man som konsument väldigt sällan tänker på.

Nämligen: Är den här choklad rättvist och ekologiskt producerad?

Kakao odlas vanligen i större delar av Afrika, Latinamerika och Asien. Eftersom utbudet av kakao och choklad ökat så mycket under de senaste åren så ökar också girigheten till att tjäna på den industrin. Kakaoindustrin är en av de värsta industrierna då det kommer till barnarbete och det finns mååånga barn som skippar skolan för att jobba vid kakaoplantagen. Det finns också många barn som blir utsatta för koppleri och blir tagna och förda för att jobba vid dessa plantager...

Chokladindustrin är en STOR INDUSTRI. Det är myyycket choklad och kakao som behövs för att mätta alla munnar i rikare länder. Därför är det också så viktigt att VI, vi, som bor i dessa rika länder måste börja kräva mer av den här industrin. Det är inte okej med barnarbete och köper man en chokladask eller vanlig choklad så kan det till stor del ha varit ett barn som tagit ner den kakaobönan. Flera jobbar ända in i vuxen ålder eller hela livet från att de var kanske bara runt 12, 13 år...

 

Så vad ska man göra då?

 

Joo, för det första är det viktigt att förstå att det inte finns någon absolut lösning. Ingenting på marknaden idag kan med 100% sägas att det inte skett barnarbete någonstans i produktionen. Men det bästa man som enskild individ kan göra är att enbart köpa etisk (och helst ekologisk) choklad/kakao. Den bästa etiska märkningen är Fairtrade, och Food Empowerment Project föreslår också att försöka undvika kakao vars ursprung är från västra Afrika.

Vill man utryckligen ge bort praliner eller liknande till bekanta så skulle jag rekommendera att köpa fairtrade kakao och göra själv. Jag vet i alla fall i det här läget inte någon av de vanliga chokladaskarna (aladdin, paradis, fazer) som skulle ha kakao som är rättvisemärkt.

Fairtrade-märket. Källa: Wikipedia

Om vi som konsumenter börjar kräva bättra producerad choklad så dyker det också upp mer sådanna alternativ på marknaden. Det var bara i höstas som jag började lägga märke till att t.ex. K-kjedjan har en pirkka-choklad som är både rättvisemärkt och ekologisk och som de börjar ha lite överallt.

När vi kräver rättvisemärkta produkter så får också de vuxna skäligare lön för sitt arbete och då kanske barnen har större chans att få gå färdigt skolan, som är en av de viktigaste faktorerna till att bekämpa fattigdom i världen!

Vill man ha mer kött på benen så rekommenderar jag den här dokumentären om chokladindustrin från 2010 som finns  på youtube att se hela: "The Dark Side of Chocolate". T.ex. berättar de där att man kan köpa ett barn för kring 230 euro och uppåt... Då har man "evig tillgång till dem" och de jobbar "gratis" på dessa kakaoplantager. I Dokumentären intervjuade de också en som ägar en kakaofabrik som första helt bombsäkert sa att "nej, det finns ingen slavhandel/barnarbetskraft vid våra kakaoplantager" och sedan så var dokumentärsteamet dit och ändå såg att det visst fanns många barn som jobbade där...

 

Och slutligen: Vi är människor, vi felar och här märks det hur vi människor kan göra fel fast jag nog inte tror att någon av oss gör det med flit. Men genom att bli medveten om det här problemet så har man redan kommit ett bra steg och genom att så mycket som möjligt försöka hålla sig till etisk producerad choklad så kommer man också mycket längre.

 

TL;DR (=too long, didn't read)
Kakaoindustrin är väldigt stor och har pga det ökade begäret lett till att många barn blir bortförda eller sålda till kakaoplantager för att arbete, eller så kommer de självmant dit och skippar skolan. Det bästa i dagens läge vi kan göra är att uppmärksamma problemet, kräva mer ansvar av producenterna och tills förbättring sker, enbart köpa t.ex. fairtrade-producerad choklad eller kakao med ett annat rättvisemärkt märke.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

01.12.2016 kl. 10:00

En miljövänlig och rättvis julkalender - 2016

CC- Pixabay

 

Hela hösten har jag på något sätt haft återkommande tema med att ta upp klimatuppvärmningen och dess effekter och faror ifall vi människor inte gör någonting. Men jag har ändå inte skrivit så mycket om vad vi borde göra...

Därför har jag bestämt mig för att i år ha en adventskalender som tar upp just det temat:

 

Adventskalender 2016
 

- För ett miljövänligare och rättvisare 2017

 

Varje förmiddag kl. 10.00 så kommer jag att öppna en lucka fram till jul med tips om hur vi som enskilda människor kan påverka alla runtom oss för att göra världen till en mer rättvis och miljövänlig plats. Det kommer handla om konsumtion, om mat, om energi, om att uttrycka sig, om plast och mycket mer.

 

För att inte missa några av mina luckor så får ni gärna gilla min facebooksida (-> LÄNK <-) där jag publicerar mina luckor någon gång samma dag - Men vill ni se det först så är det bara att komma in på bloggen kring 10 så borde det ha dykt upp en ny lucka!

 

(Ps. Ifall någon har något önskemål på luckor/ämnen som borde tas upp så får ni gärna kommentera det här! Jag har nog redan 24 luckor, men det går bra att baka ihop några om det dyker upp jättebra idéer!)

 

 

30.11.2016 kl. 14:23

Intressekonflikt: Miljövänlig ≠ tillväxt

 

CC - Pixabay

 

Förra veckans tisdag hade jag en liten presentation om degrowth/avväxt för Åbomarthorna. Det var väldigt givande - förhoppningsvis för dem - men också för mig, eftersom jag inte har suttit mig in i degrowth-tankarna så mycket sedan jag skrev om det i min kandidatavhandling i våras.

En sak som jag tog under presentationen var en intressekonflikt som man inte kanske direkt ser som miljömedveten människa, men som i kombination med att vara nationalekonom börjar se ett möster ur - nämligen att:

Miljövänlig ≠ Tillväxt

Varför då kan man ju fråga? Alla nya solpanelsföretag skapar ju en massa tillväxt och är också miljövänligare än att använda fossila bränslen. Jovisst. Ekomarknaderna blommar ju också nu och skapar en massa nya, miljövänliga kombinationer av tillväxt och arbete. Det är också bra...

Men om vi ska gå tillbaka till grundtankarna - Sådan som många enskilda människor tänker när man pratar om att vara miljövänlig så handlar det mycket om dessa ord:

- Återanvända

- Återvinna

- Återbruka

- Konsumera mindre (speciellt slit-och-släng-produkter)

- Delningsekonomi/Cirkulärekonomi (ex. ett helt radhus delar på några verktyg istället för att alla äger en egen borrmaskin, klädbytardagar mm.)

- Konsumera enbart varor som håller tiotals år/en hel livstid

Vad tror ni alla dessa saker har gemensamt? Bra för miljön? Precis! MEN ... också dåligt för tillväxten. Alla dessa förslag som en miljömedveten människa åtar sig kommer att minska på dennes konsumtion -> mindre tillväxt.

Och eftersom tillväxt är roten till hela vårt kapitalistiska system som vi har idag så kan det här leda till problem.

(Tillväxt behövs alltså i vårt system för att vi inte ska hamna i en recession, vilket leder till hög arbetslöshet och allt dåligt ni kan tänka er i samhällsväg.)

 

Det är viktigt att tänka efter. Naturen är inte skapad av människan. Men människan behöver naturen - Frisk luft, vatten, mat etc. för att överleva. Vi behöver också platser att bo på, och det är inte ett vad en klimatuppvärmning på t.ex. över 2 grader kommer låta oss göra. I alla fall inte utan uppoffringar.

Däremot så är alla ekonomiska system vi har idag skapade av människan. Det är alltså ingenting absolut - Och det kan falla!

Människan kan kanske hålla upp en tillväxt genom just förnyelsebar energi, satsning på servicearbeten och inte skapandet av fysiska produkter och varor, skapandet av mer parker, mer cykelvägar, bättre produkter som istället kostar mera mm...

Men är vi riktigt realistiska? Kommer det system vi har idag att kunna gå över till ett mer miljövänligt, rättvist system samtidigt som tillväxten inte avstannar? Det är inte helt lätt att svara på.

En degrowth-förespråkare anser i alla fall inte det och anser att människan redan nu måste börja skapa ett nytt system (innan det vi har kraschar). Ett system som är rättvist och inte förbrukar naturens resurser över bristgränsen - och inte är baserat på tillväxt.

(Ett ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt finns inte idag och har inte heller funnit under de senaste kanske 200 åren. Både kapitalismen (högra ändan) och kommunismen (vänstra ändan) bygger på tillväxt.)

 

Men tillbaks till den miljövänliga, medvetna individen. Jag vill vara miljövänlig. Jag vill konsumera mindre och mer medvetet. Jag vill återanvända, återbruka och återvinna. Jag vill leva mer minimalistiskt vad gäller fysiska ting.

Hur många andra finns det som redan idag också vill göra det här? Vad händer när tillräckligt många människor inte vill konsumera så mycket mera? När de börjar leva enklare och ha andra värden i livet än att vara en konsumtionsdocka i ett tillväxtsamhälle?

Det ni...

28.11.2016 kl. 14:00

Degrowth-föreläsning imorgon med mig och Åbomarthorna!

CC - Pixabay

Hejsan alla! Imorgon kommer jag att hålla en kvällsföreläsning om degrowth för marthorna i Åbo och du får gärna joina om du vill! Man måste inte vara martha för att få komma dit, så ifall någon är intresserad så är det bara att komma och lyssna. Det är helt gratis. :)

Vad: Degrowthföreläsning med mig!

När: 22.11 kl. 17.30 - ca 20.00

Var: Gillesgården (Gallerisalen, andra våningen), Auragatan 1, Åbo

Varför? Joo, för att du vill veta mer om vad degrowth handlar om och eftersom jag skrev om det i min kandidatexamen så har jag ganska mycket på koll om det - helt ur en vetenskaplig synvinkel!

 

Kort om degrowth: Det är ett alternativt system för att ha en fungerande, rättvist och hållbart samhälle som varken baserar sig på ex. kapitalism eller kommunism. Det har uppkommit som en ny kritik mot kapitalismen där miljö och social rättvisa är det största fokuset. Jag kommer att berätta mer vad det handlar om, varför degrowth-rörelsen finns och vilka förändringar de som följer rörelsen vill ha under min föreläsning - Så välkomna med!

 

21.11.2016 kl. 14:00

Hej alla där som badar bland koraller i vinter - Vet ni om att de håller på och dör ut?

CC. Är de inte vackra? Tyvärr finns det stor risk att våra barn aldrig kommer få se skymten av korallrev...

 

Lite provokativ rubrik kanske, men fakta är fakta: Mer än 1/5 av all korall i världen har dött ut pga klimatuppvärmningen, pga oss. Mer är hälften (>50%!) av all korall i Japan har dött ut i år pga av ökade temperaturer i vattnet. Forskare tror att om vi inte får en förändring i vattentemperaturerna (åt ett svalare håll) innan 2025 så är det adjöss med ALLA korallrev i världen (!). 2025 är alltså om endast 9 år.

Man kan tycka att någon procentenhet hit eller dit inte kan göra så mycket skada, men som de säger här, så kommer 95% av alla korallrev försvinna om vi går över 2 graders uppvärmning av klimatet:

"If the world limits warming to 1.5C, we might save 10%. If we want to save 50% of what’s around right now, we need to limit warming to just 1.2C – and we’re already more than 80% of the way there."

Vad är orsaken då?

Jag skrev det redan, men forskarna är ense: Det är pga klimatuppvärmningen - den klimatuppvärmning som människan varit med och påverkat ända sedan industriella revolutionen. Det är där den största påverkan kommer ifrån. Men det är också pga överfiske, vilket förstås starkt påverkas av att vi bara blir mer och mer människor på den här planeten (kom ihåg att köpa MSC-märkt fisk så ofta som möjligt när du är sugen på fisk för att inte stödja överfisket i världen).

Den globala klimatuppvärmningen är ett komplex problem, men det betyder också att vi kan hjälpa till att lösa det med många olika problem. Det viktigaste är att försöka tänka på att minska sitt globala fotavtryck, alltså att minska på utsläppen, både direkt och indirekt.

Men det är viktigt att inse - Korallreven kan komma att försvinna om vi inte gör någonting...

 

 

 

 

 

14.11.2016 kl. 11:00

Ratatas lilla vinterlista

 

Vad tycker du om vintern?

Jag älskar den! Hösten är fortfarande min favoritårstid men det är någonting magiskt med vintern - speciellt känslorna när man cyklar omkring i ett vitt landskap och allt känns så tyst och lungt.

Hur kommer du se ut i vinter?

Fullt påklädd och nästan alltid med stickatröjor. Majoriteten av dem har jag köpt second hand och många av dem är av mina bästa klädfynd! <3

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?

- 20 grader och snö, alla gånger! Vinter för mig är = snö. Det är då det magiska med vintern riktigt visar sitt esse.

Några särskilda planer för din blogg i vinter?

Inte egentligen. Men jag känner att jag är väldigt nöjd med min blogg just nu och är glad att jag inte känner mig för att byta till en ny blogg. Det här är ändå min tredje blogg på korta 2,3 år, så jag hoppas jag finner motivation att skriva så mycket som jag faktiskt vill skriva.

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskall ute?

Klär mig ordentligt och dricker mycket varm te eller varm kakao... <3

Berätta om ditt bästa vinterminne.

Jag har ännu många minnen av då morfar skottade bort snön på gården med traktorn och skapade en enorm snöhög som jag och lillebrorsan grävde grottor/kojor i och gjorde till pulkbackar. Det är ett minne som jag gärna skulle vilja att också mina eventuella framtida barn också ska få uppleva.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.

1. Jag vill fokusera på min magister. 2. Jag vill komma ihåg att äta d-vitamin och undvika vinterdepression. 3. Jag vill skida och skrinna vilket jag knappt hunnit med de senaste åren. 4. Jag vill sjunga en massa julsånger hela vintern igenom!

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.

Teater/Sketch: Pleppo två, som jag och fästmannen redan första dagen bokade biljetter till - Väntar ivrigt!

Troligen flera biobesök - Åtminstone vill jag se "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" som är baserade på J.K. Rowlings berättelser.

Om man med konsumera också menar sånt som jag själv kommer delta i så har ju vår kör, Florakören tillsammans med BD och AO också i vinter adventskonserter, både i Pedersöre, Åbo och i Oslo. Det kommer bli jättespännande!

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?

Jag vill ha mera ro i själen och en massa snö. Låt det lysa vitt överrallt för att dämpa det mörker som annars skulle omge oss.

 

 

11.11.2016 kl. 01:11

Vad ska människan göra i ett fritt samhälle?

CC

 

Fri som en fågel - Vart åker du?

 

Forbes rapporterade nyligen att över hälften av globala investerare som nu deltar i en massiv teknologikonferens i Lissabon tror på att AI kommer förstöra massvis med jobb.

Det här fick mig igen att fundera. Fundera på vad jag skulle göra - i ett samhälle där AI sköter majoriteten av alla jobb. För många kan det kanske kännas utopiskt, att inte arbeta. Men kanske även till en del dystopiskt, eftersom arbete och jobb är en så stor del av en människas identitet, vare sig man tror det eller inte. Det kan man förstå på allt det som media tar upp om att vara långtidsarbetslös och vad det psykiskt leder till.

Jag tror att dagens regeringar och politiker måste fundera mera - speciellt våga tänka på filosofiska utmaningar som vi står inför. Vad ska människor göra - i en värld där majoriteten av dem kanske är "fria"? Där AI och maskiner genererar majoriteten av all energi, varor och tjänster och där kanske staten får majoriteten av inkomsterna inbringade av dessa ting, som sedan distribueras till medborgarna i form av basinkomst. Sedan konsumerar de vad de vill ha (och vad som inom ekologiska gränser är möjligt) och cirkeln blir sluten.

Det låter ganska utopiskt. Men det låter ganska planekonomiskt också. Lite marxism och Lenin över det hela. Är det utopiskt då alls mera?

Världen kan ju också gå helt åt det andra hållet. AI kommer fortfarande ta över majoriteten av arbetsmarknaden. Men AI kommer att ägas av privata ägare som tar alla inkomster till sig. Utan ett rättvist skattesystem så dör välfärdsstaten snabbare och snabbare. Ingen som arbetar. Ingen som betalar skatt. Ingen välfärdsstat. Enbart höga, elitiska 1%are som äger allt...

Det låter ganska dystopiskt. Men också väldigt renodlat liberalistiskt och kapitalistiskt. Marknaden är en naturlig kraft som inte kan rubbas - Den är opersonlig och sociala rättvisor hör inte hemma i en marknadsekonomi. De existerar inte. De finns vinnare och det finns förlorare i en marknad. Vinnarna kommer vara få och förlorarna gigantiskt många.

Men om vi håller oss till en slags utopi. I alla fall för en stund. Vad skulle jag då vilja göra? Om största delen av mina dagar skulle vara helt och hållet fria.

Jag skulle vilja leva nära naturen. Jag skulle vilja skapa - dela - vara medveten - och existera. Jag skulle kunna ha tid att fundera på vad som egentligen är viktigt här i världen. Saker som man inte hinner fundera över i en marknadsekonomi som bara går ut på effektivitet och mer och Mer och MER...

Det intressanta är att många redan nu gör det här. Lever i ekobyar runtom i världen eller på jakt och fiske sedan flera generationer tillbaka. Men för att försörja en hel flera miljarders befolkning krävs större skiften. Det kräver forskning och det kräver mod. Det kräver aktivare människor och det kräver enorm medvetenhet.

Därför älskar jag det jag gör. Nämligen att studera nationalekonomi. Ekonomi är grundstenen - till allt - i dagens marknadsekonomiska samhälle. Om det ska ske ett paradigmskifte så räcker det inte att människor flyttar över till ekobyar eller lever miljövänligare. Det kräver förändring - också i själva grunden i marknadsekonomin.

Därför kan ekonomi vara så otroligt spännande...

 

11.11.2016 kl. 00:39

Skyll inte på Trump, skyll på DNC...

cc

I efterdyningarna av den här politiska "shitstormen" vill jag bara ännu poängtera att "vinnaren av året 2016 största misstag" inte är Trump utan DNC.

Varför? Joo, för att DNC (Democratic National Committee) har som uppgift att ta fram den mest lämpade kandidaten att vinna mot den republikanska presidentkandidaten och gallup efter gallup visade, både då och visar också nu att Bernie Sanders skulle ha vunnit Trump. Men vad gjorde DNC? Joo, under hela demokraternas presidentvalskampanjer så tryckte man bara ner Bernie. De ville inte veta av honom. Gav honom ingen plats i tv och media (och eftersom USA är ett mediaslukande land är det här jätteviktigt) och som vi ser så har vi ett sådant här resultat istället, att Trump blivit president.

Om Bernie skulle blivit president skulle vi troligtvis fått en mycket grönare värld, en mer revolutionerande USA där människorna vågar tro på positiva förändringar. Vi skulle säkert få ett USA som funderar på basinkomst och på att minska korruption och få stora lögnaktiga företag och affärsmän att stå till svars för finanskraschen 2008.

 

Känner ni att ni vill ha mera kött på benen, så välkommen att gå in på reddits första sida och anamma alla de visdomar som finns där just nu:

 

REDDIT.COM (LÄNK)

09.11.2016 kl. 13:37

Om Trump inte tror på klimatuppvärmningen så måste vi göra det!

CC

Det är en konstig morgon man vaknar till. Trump for president. "Aj, e det faktiskt sant?!" "Är vi seriösa?"

Men inte är jag speciellt förvånad. Jag är faktiskt inte det. Jag följde "Sanders for president"-forumen otroligt ivrigt innan det blev bestämt att Hillary blev demokraternas presidentkandidat och jag, tillsammans med många andra människor anser att DNC (democratic national convention) har satt sig själv i den här skiten. Jag tror helt allvarligt att Bernie skulle vunnit stort emot Trump om han hade blivit vald till demokraternas presidentkandidat. Men han hade inte en chans. DNC hade valt Hillary redan från början och gjorde allt för att Sanders inte skulle bli demokraternas presidentkandidat. Skulle jag bott i USA skulle jag ha röstat på Hillary i det här stora valet, men det skulle ha blivit en ledsen röst. Det skulle varit enbart eftersom Trump faktiskt är väldigt oförutsägbar (+ en massa svordomar som jag aldrig säger). Men för mig har Hillary känts som att rösta på t.ex. Margaret Thatcher eller någon annan liknande elitisk-sinnad högerkandidat och jag skulle sååå ha velat ha andra alternativ än Trump och Hillary att välja mellan...

Men nu blev det då Trump som blev president. Jag lyssnade just på hans "segertal" och märkte hur... jaa, konstigt det var. Det kändes inte lika illa som hans valkampanjer och kanske finns det hopp om att han mildrar sina åsikter eller åtminstone inte får igenom det han har sagt. Men han är en joker. En joker. Det är precis vad han är. Helt oförutsägbar. Är han en person som kommer ändra sin åsikt om han märker att hans "tidiga" strategier inte fungerar, eller kommer han med flit bara försöka kasta om hela spelplanen? Han har ju faktiskt den republikanska kongressen bakom sig vilket kanske underlättar eventuella handlingar som han vill ha gjort...

Och han tror inte på klimatuppvärmningen. På att människan påverkat klimatet. DET är ett stort, stort problem! Han vill att USA ska riva upp klimatavtalet som togs fram i Paris ifjol. Om man ska tro på hans blinda uppfattning om klimatuppvärmningen så kan vi ju kanske inte i första hand vänta oss några amerikanska investeringar i förnyelsebar energi, stoppande av kolindustrin och oljeproduktionen med mera...

Det här är ett urklipp ur FN:s årliga utsläppsrapport för 2016. USA:s utsläpp ses längst ner, och vi kan se att USA absolut är med och påverkar klimatet och utsläppen i världen. Vi kan också se att t.ex. Kina har ökat sina utsläpp enormt. Mycket beror på att den kinesiska befolkningen har kommit upp ur fattigdomen och in i medelklassen och då ökar också konsumtionen av t.ex. energi och varor/tjänster. Jag är därför glad att ändå för bara lite mer än en vecka seda läsa att Kina inte planerar att skrota klimatavtalet även om Trump blir president.

Men, Kinas stora utsläpp beror också till stor del på att många av våra (EU:s, USA:s och västvärldens) "smutsiga fabriker" nu istället finns i Kina. Hur många av våra konsumtionsvaror är inte "Made in China"?

Det är en viktig insikt. Och en ännu viktigare insikt är att:

Om USA:s president vägrar tro på klimatuppvärmningen så måste vi i EU istället börja kämpa ännu hårdare!

Det här är vår uppgift som europeiska medborgare! Att visa USA och resten av världen att vi tror på klimatuppvärmningen och kämpar för att minska den.

Om USA blir ett av de få länderna som INTE kämpar mot klimatuppvärmningen så kommer det att skada deras ekonomi. Förnyelsebar energi är vid dörren och kolindustrin är påväg ut. Oljepriset sjunker hela tiden och folk börjar förstå att vi måste hitta på alternativa lösningar. Om Trump vägrar inse detta kommer det absolut att skada hans löften om att skapa en massa nya jobb i USA och minska arbetslösheten, mm. Jag hoppas att han ska inse detta och ändra sin åsikt i klimatfrågan...

Men tills dess så måste EU visa framkant! Vi har en skyldighet som många av västvärldens rikaste länder att visa att vi bryr oss om den globala klimatuppvärmningen och att vi tillsammans kommer agera!

 

"Även i den mörkaste stunden måste vi bevara hoppet. Hoppet om att saker kan bli bättre och att vi som människor kan vara med och påverka till det bättre.

Hoppet är det sista som får lämna oss."

Jasmine Nedergård

 

 

 

 

09.11.2016 kl. 11:41

Klimatuppvärmningen händer! - Om vi så ska märka det först då klimatflyktingarna kommer...

 

CC

För en som dagligen läser nyheter, speciellt nyheter på global nivå så finns det inga tvivel om att klimatuppvärmningen är äkta och att den kommer i rasande fart. Men ändå så vet jag att många människor inte "ännu" verkar riktigt bry sig. Såklart är det förståerligt, eftersom klimatuppvärmningen inte i första hand påverkar oss i Norden till först, men var inte naiva, det kommer hit också... Förra året, 2015, var det varmaste året någonsin globalt sedan man i modern tid börjat mäta de globala temperaturerna. Och det är ingen tillfällighet. FN (Förenta nationerna/UN=United Nations) talar för att det bara är början...

I UNEP:s (United Nations Environment Programme) senaste årliga rapport om utsläpp (Kan hittas HÄR) så nämner det allvaret om att det är vi, nu, här, den här generationens globala medborgare, som kan vara de sista som kan påverka att jordens globala temperatur inte överstiger 2 grader ovanför pre-industriell nivå. 2-graders målet är det absolut högsta, eftersom en högre temperaturstigning leder till enorma förluster inom biodiversitet och naturresurser som aldrig kommer hela sig igen och det kommer betyda absoluta svårigheter för många av jordens medborgare att leva med.

 

Idag kom den första riktiga snön här i Åbo. Men i framtiden kommer de finländska vintrarna att bli mycket snöfattigare och mer slaskigare. Somrarna kommer troligtvis också istället bli fuktigare och varmare, vilket vissa finländare säkert kan tycka är en superbra sak. Men sedan så finns det en massa växter, bär och träd som just nu är anpassade för det finländska klimatet. Om klimatet blir varmare så kommer dessa växter, bär och träd att minska i stadig takt eller leta sig uppåt och enbart existera i den nordiska fjällen.

Det här kanske någon ändå tycker att inte är så farligt. "Jag får ju varmare somrar i alla fall". Men om man nu då funderar steget längre... Om vi i Finland får det varmare, betyder det inte att det också i andra delar av världen kommer bli mycket varmare? Hmm, var i världen är det redan väääldigt varmt, fuktigt eller torrt?

Joo, i Afrika. Kontinenten Afrika är bebodd av över 1 miljard människor. Många av dessa människor påverkas nu redan av klimatuppvärmningen, som det faktiskt inte heller har varit med och skapat. T.ex. så rapporterar FN om att Yemen är på bristgränsen till svält. 7,1 miljoner i Yemen lider av svält just nu... Det är mer än HELA FINLANDS BEFOLKNING... Och det här är bara ett land i Afrika. Tänk överlag när stora delar av hela kontinenten bara blir mer och mer obebodd för varje år som går...

... och vad gör befolkningen som i Yemen då och andra afrikanska länders befolkningar? Joo, de börjar förflytta sig (de som orkar, hundra tusentals kommer troligtvis att svälta ihjäl eller dö på andra omänskliga sätt). Vart? Joo, troligtvis t.ex. till Europa, där klimatet är mildare och levnadsstandarden är högre.

 

Och så finns det då de som idag anser att flyktingvågen är "enorm" och "ohanterbar"... Pah, vänta bara tills alla klimatflyktingar kommer... Vi har lite över 1 miljon syriska flyktingar i EU just nu och såklart även flyktingar från andra delar av närliggande områden. Jag gissar på kanske någon miljon till, fast jag kan ha helt fel.

Men vad än det är för siffror så är det ingenting mot vad vi i Europa har att vänta inom de kommande åren från större delen av afrikanska torrdrabbade områden. Det kommer handla om flera tiotals miljoner människor som kommer söka sig uppåt för att det inte går att leva mera när öknen och torkan sprider ut sig över kontinenten.

 

Så har du börjat förstå det här allvaret? Alla oss som lever just nu eller som har barn som ska växa upp här i Norden så måste förstå allvaret med klimatuppvärmningen. Klimatuppvärmningen/jorden bryr sig inte om ifall vi gör någonting eller inte, den har överlevt värre saker. Men för oss människor är det här en kritisk del av vår överlevnad, vår generations överlevnad.

Vi måste agera, och vi måste göra det nu!

 

08.11.2016 kl. 00:27

Öppna ögonen och bli en medveten konsument! - För jordens skulle men också för din egen...

Bildkälla

 

Hejsan! Länge sedan sist. Jag håller på med magistern och studerna för fullt och kören vid sidan om som också tar upp mycket med tid. Men jag känner nog hur jag hela tiden vill skriva, även om jag inte riktigt kan bestämma vad jag vill skriva om.

Men dagens tema är medveten konsumtion. Jag har skrivit om det här på bloggen tidigare där jag nämde företag som man borde bojkotta (klick), men jag känner att jag igen vill påminna alla om att vi som konsumenter har makt att påverka - speciellt företag. Utan kunden = ingen försäljning. Det är ett av de absolut bästa sätten som enskild människa att påverka - utöver att rösta i val - att helt enkelt vara en medveten konsument.

Inom nationalekonomi pratar man ofta om den "rationella människan", homo oeconomicus. Den rationella människan är i teorin en som är fullt medveten om sina val, genom stränga kalkyleringar, och handlar därefter, för att maximera sin nytta. Den verkliga människan är långt ifrån en homo oeconomicus, men inte vet jag om vi är så mycket bättre i verkligheten heller. På grund av dagens enorma reklamutbud har vi mera blivit några slags "homo adverticus". Lätta, påverkade människor som faller för mycket vad reklamen utger för att ge.

Här pratar jag om klädkonsumtion, med sina ständigt återkommande nya moden, även om vi slänger helt sjuka mängder tyg/kläder per år. Skönhetsbranschen, med nya mascaran, parfymer och krämer hit och dit, fast t.ex. många produkter innehåller gömda små platspartiklar som gör våra havsvatten sjuka. Men jag pratar också om vår matkonsumtion. Det räcker med att det är rea på t.ex. goda hallonkex (vegan eller inte) så flockas folk av att köpa dem, även om de kanske innehåller palmolja som är en stor orsak till regnskogsavskövligarna i världen. Även rea eller reklam på kött höjer konsumtionen, även om köttuppfödningen påverkar klimatet enormt.

Hur många av oss kan ärligt säga att vi vet vad vår konsumtion leder till för omvärlden? Jag själv kämpar ständigt med mitt sockerberoende. Det är så lätt att bara falla för en frestelse att ta en godisbit eller fara och köpa en påse chips. När jag då är där mitt i mitt sockersug, inte tänker jag nu till först på om dessa godisar är palmoljefria eller fria från hormonstötande e-ämnen. Inte tänker jag kanske alls på att chokladen varken är ekologisk eller fairtrade. Ser jag en reaskylt, så visst tänker min lilla del av homo oeconomicus att det maximerar min nytta mer än en dyrare variant.

 

Att bli en medveten konsument kräver arbete. Det kräver mod och stor beslutsamhet. Men det kräver också kunskap. I början när jag själv försökte öppna ögonen för vad jag som konsument faktiskt påverkar så kändes det som att jag till slut bara kunde konsumera luft, om knappt det. Men det är inte verkligheten. I verkligheten behöver jag hygienprodukter, jag behöver kläder att ha på mig och jag behöver mat och dryck varje dag. Och det är därför vi som medvetna konsumenter kan påverka så starkt!

 

Öppna ögonen - Bli medveten - Se vad dina val som konsument leder till - Och börja förändra världen! <3

 

 

04.11.2016 kl. 15:00

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

December 2016

Lucka 5: Släng inte mat!Lucka 4: Bli mer miljömedveten genom DIYLucka 3: Konsumtion och reklam för barn - "Jag vill ha!"Lucka 2: Det dyrbaraste du kan ge bort är en del av din tidLucka 1: Skippa fulchokladen/chokladaskarna

November 2016

En miljövänlig och rättvis julkalender - 2016Intressekonflikt: Miljövänlig ≠ tillväxtDegrowth-föreläsning imorgon med mig och Åbomarthorna!Hej alla där som badar bland koraller i vinter - Vet ni om att de håller på och dör ut?Ratatas lilla vinterlistaVad ska människan göra i ett fritt samhälle?Skyll inte på Trump, skyll på DNC...Om Trump inte tror på klimatuppvärmningen så måste vi göra det!Klimatuppvärmningen händer! - Om vi så ska märka det först då klimatflyktingarna kommer...Öppna ögonen och bli en medveten konsument! - För jordens skulle men också för din egen...

Oktober 2016

No great mind has ever existed without a touch of madnessAristoteles-vecka! Lax- och räkröra på fröknäcken - Recept (lchf, glutenfritt)Fröknäcke - Recept (lchf, glutenfritt, mejerifritt)Det ekonomiska systemet är ohållbart.En egen facebook-sida och ny bloggheader!Jag kan ha ljugit för er...Min höstlista!Är det bra att våra samhällen utvecklas så snabbt?Inga nya bilar som går på bensin år 2030?Att rensa bort det gamla och plötsligt finna - ett tomrumJag ger dig en morgon... Du ger mig en hel dag

September 2016

Glädjetårar som kom tillbakaÅngestAtt varje dag fundera på vad jag vill göra med mitt livIdéer flödar i min hjärna - men om alla vill jag inte värna

Juni 2016

Varför BNP är ett uselt mått på välfärd:Om dagens arbetssamhälle: De jobb som betyder mest men som inte går att leva på...Jag skäms över mitt gymnasium... (Repost)Ett litet hej (från mig med ansiktsmask på)!Min 3 veckors långa lchf-utmaning att äta vegetarisk lchf är slut!

Maj 2016

Halloumiburgare med coleslaw (vegelchf dag 19)Om vi hade basinkomst...Jag önskar vi hade basinkomst...Prestationsångest - En personlig reflektion