Bloggposter

Lucka 18: Minimalism - Ett mer miljövänligt och harmoniskt sätt att leva?

En ny forskningsstudie som heter "Origins of Happiness" säger det som jag flera gånger tagit upp här på min blogg: Lycka kommer från annat än pengar. "... social and psychological factors are more important to the wellbeing of individuals than income levels." 

Vi är fortfarande sociala varelser och det är också bland sociala relationer som många av våra bästa minnen finns. Hur mycket vi än älskar och lägger tid på en samling av t.ex glansbilder, porslinsgrisar eller andra materiella föremål så känner majoriteten av oss ändå en mycket större sorg över en förlust av en nära bekant, släkting eller en förlorad relation än en förlust över något eller några materiella objekt.

 

Och ändå verkar vi inte komma ifrån vårt stora fokus på materiella ting. Majoriteten av befolkningen i rika länder konsumerar alldeles för mycket för att det ska vara inom ekologiska (och kanske ibland även ekonomiska) begränsningar. Och inte blir vi nå lyckligare för det. I Storbritannien visade en forskning att befolkningen kände sig mycket ensammare och olyckligare ända sedan 1970-talet även om deras inkomst överlag fördubblades (Jackson, 2009).

 

Som tur så finns det människor som ändå börjar fatta det här. Som försöker kämpa mot konsumtionshysterin och istället leva ett mer minimalistiskt liv, med fokus på välmående, sociala relationer och/eller närhet och förståelse till naturen, de som varit före oss, de som kommer efter oss och nuet.

Men för flera har minimalism ändå inte kommit frivilligt. I Japan, där de inte haft ekonomisk tillväxt på länge, så har ungdomar vuxit upp med att spara sina pengar och inte konsumera dem. Många gånger pga att de faktiskt inte har några pengar att konsumera/spendera. 

Och det är också det vad vi börjar uppleva här i Finland/Norden/industriländerna. Mer och mer människor har inte råd att konsumera någonting extra. Medelklassen (som oftast varit den som uppehållit en tillväxt) försvinner mer och mer varje dag.

 

Så för många sker det här med minimalism ofrivilligt, men att frivilligt värna om mer minimalistiska värden kan faktiskt vara en riktigt bra sak. En minimalist värderar kvalitet framom kvantitet (vilket är väldigt bra för miljön) och även får mer harmoni i sitt liv när det inte finns så mycket materiella ting som stoppar individen. Många minimalister väljer att äga väldigt lite och istället fokusera på inneboende värderingar, såsom lycka, samvaro och vålmående.

Dessa frivilliga minimalister tror jag är en del av framtidens levnadssätt. Att kunna leva mer med mindre. Ha mindre ägodelar och ändå vara lyckligare än många av oss är nu.

 

Jag känner att jag dras till minimalistiska värden, även om jag är långt ifrån att kunna kalla mig en minimalist. Men jag känner hur jag mer och mer börjar förstå, att många saker jag äger inte är någonting jag måste ha. Jag försöker även koncentrera mig på de sociala upplevelserna när jag är med folk och inte fokusera på materiella ting. Redan det här känns mer harmoniskt.

 

Så fundera om dina materiella saker tynger dig mer än de hjälper och gläder dig. Kanske har vi alla fokuserat på helt fel saker? Kanske "lev mer med mindre" faktiskt kan få oss att bli lyckligare och mer harmoniska, samtidigt som vi påverkar miljön mycket mindre?

För lite mer tips om minimalism, läs den här FACT av Leo Babauta, en minimalist som också skriver en blogg jag brukar följa, Zen Habits (LÄNK).

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Vi blir inte lyckligare av mer materiella saker. Social samvaro och psykisk hälsa är mycket mer viktiga för vårt välmående. Varför fokuserar vi då ändå inte på det? Kanske är det dags för oss alla att börja "leva mer med mindre" och kanske hitta oss själva på vägen?

18.12.2016 kl. 23:55

Lucka 17: Investera eller byta dina fonder/aktier till rättvisa och miljövänligare sådana

cc - pixabay

 

Ojojj, dagen har gått så snabbt så jag glömde nästan bort min lucka idag (såhär går det när man en gång kommer hem till Österbotten, haha).

Nåjja, jag ska fatta mig kort idag. När jag blev 18 så fick jag veta att mamma och pappa investerat i någon slags fond kring 2006 och efter att jag fyllt 18 så fick jag ju då tillgång till den. Eftersom jag då ännu var totalt intresserad av sånt så lät jag det bara vara, men när jag sedan nu hade studerat nationalekonomi något år, så kom jag på den där fonden igen och började "gräva" lite i den.

Tydligen så hade banken där fonden var placerad lagt en stor del av pengarna i något slags "Russian Invest - olja" och jag, som nybliven miljökämpe, blev ju jättestörd på det här. Så jag bokade tid, med pappa, till banken och bad dem att placera om pengarna, så nu har jag istället pengarna på en "grön fond/aktie" och är mycket nöjdare.

 

Eftersom vi lever i en värld med marknadsekonomi så betyder pengar tyvärr fortfarande väldigt mycket. Men om man är medveten om det här så kan man också påverka - Med sina pengar. Om man redan har fonder eller har tänkt investera sina pengar i några fonder, så kan man börja göra sin röst hörd till bankerna och ha dem att för det första ens ta fram fonder som fokuserar på miljövänlighet och rättvisa, och sedan med sina investeringspengar visa att det är där framtidens investeringar ligger - i företag som fokuserar på miljövänlighet och rättvisa, inte i olja, fossila bränslen och företag som inte bryr sig om rättvisa och jämlikhet.

Poängen varför jag också nämnder det här är eftersom det många gånger kan finnas människor i medelåldern som har en stadig ekonomi, men kanske inte så mycket extra tid. Speciellt om man då har lite extra pengar och tänkt lägga det på någonting, så är det här ett förslag som både hjälper miljön och påverkar bankerna att börja ändra sin filosofi kring vilka fonder det finns.

 

Så har du tänkt investera - Fråga efter miljövänliga fonder. Ju fortare oljebolag och liknande förlorar sina aktieägare, desto bättre!

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Pengar betyder fortfarande makt i vårt marknadsekonomiska samhälle, vilket också betyder att ska du investera dina pengar i någonting, så kan du påverka. Genom att tillräckligt många börjar fråga efter miljövänliga och rättvisa fonder så kan vi också få bankerna att förstå att det är där de nya investeringarna ligger och sedan börja satsa mer på dem.

17.12.2016 kl. 23:30

Lucka 16: Lämna köttet åt sidan och ta fram grönsakerna! -Guide till att äta klimatsmart

cc - pixabay

 

Vegetariskt är inne!

 

Och det är på tiden. Medan vi snart börjar hålla kodioxidutsläppstakten på samma nivå så har nivåerna på metangas i atmosfären stigit snabbare nu än vad det tidigare gjort på 2 årtionden (!). De största orsakerna till den höga ökningen av metan kommer från jordbruk och sophanteringen. Vad gäller jordbruk så är det specifikt den ohållbara boskapsuppfödningen och den ökade risodlingen som höjer nivåerna på metangas i atmosfären, enligt den nya forskningen.

Forskarna är nog medvetna om det här och försöker fundera ut hur man skulle kunna minska på utsläppena. T.ex. så föreslås det att odla fram ris som kräver mindre vatten, eftersom det är kring "översvämmade" jordmarker som metangas frigörs. Vad gäller boskap så finns det ju redan företag idag som t.ex. försöker göra "fake burgers", företag 1, företag 2, alltså mixtrar fram biffar i laboratorier som ser ut som kött, smakar som kött och beter sig som kött, men inte är kött. En annan lovande forskning är t.ex. att lägga sjögräs i fodret för boskap. Enligt forskningen skulle en liten mängd sjögräs i fodret kunna minska på metangasutsläppen med 99% (!). Kina planerar också att minska sin köttkonsumtion med 50% innan 2030. Det kallar jag målinriktat!

 

Men vi äter ändå alldeles för mycket kött idag. Och med vi menar jag de som har råd att köpa kött varje dag, inte de som lever på fattigdomsgränsen och har egen boskap (eller de kulturer som äter kött, men vars miljöpåverkan ändå är otroligt minimal). Problemet med köttkonsumtionen är ju att det för det första, är en god produkt. Folk äter kött eftersom det är gott. Sedan för det andra så är kött ganska hälsosamt (inte processerat kött). Det innehåller bra med protein och fetter, speciellt för den fattigare delen av befolkningen så är det en viktigt ingrediens i deras mat. Men, som jag redan nämnt här ovanför, så är tredje faktumet att köttkonsumtionen är alldeles för hög idag för att vara inom miljövänliga standarder.

Ur klimatsynpunkt är det inte heller bra att äta varor som transporterats långa vägar. T.ex. så är jag väldigt såld på avokado, och det är problematiskt, eftersom det är ett nyttigt alternativ mot t.ex. kött, men transporten är troligtvis många gånger längre än kött som kommer från gårdar i Finland. Inte är det lätt att välja mellan "närproducerat kött" och "långtransporterade grönsaker" alla gånger.

Däremot så finns det ändå tror jag några riktlinjer man kan ha, om man vill vara så miljövänlig och klimatsmart som möjligt i sitt ätande. Därför har jag nu gjort en "liten" lista för att äta klimatsmart. Att äta nyttigt och äta miljövänligt går ganska långt hand i hand, vilket är skönt.

 

JASMINES KLIMATSMARTA MATLISTA:

 • Ät mindre kött
  • Boskap avger metangas i atmosfären som påverkar den globala uppvärmningen. Boskapsuppfödning kräver också enorma mängder vatten och de stora massfabrikerna med boskap är inte heller okej ur en etisk synvinkel.
 • Om du vill äta kött, välj hellre kyckling än nötkött
  • Kyckling påverkar klimatet mycket mindre än nötkött. Grönskaker påverkar förstås ännu mindre. Kyckling är också ännu svårt att få ekologiskt, vilket förstås skulle vara ännu bättre.
 • Om du vill äta nötkött, välj ekologiskt
  • För de som tror på ekologiskt jordbruk utan konstgödsel så vet att det också behövs gödsel till dessa grönsaker. Ekologiskt uppfött nötkött, där kossor till en mycket större del betar gräs (som människa ändå inte kan äta) och sedan ger gödsel till ekogårdarna, kan ses som en lite bättre val ur miljösynpunkt.
 • Om du vill ha det miljövänligaste köttet så föder du upp det själv, eller tar av en småproducent in närheten
  • Egen småskalig uppfödning går så långt bort från de stora hallarna med trånga djur som man kan komma. Ska du äta kött, så är det väl ett av de mest etiska och miljövänligaste sättet att helt enkelt ha egna djur.
 • Odla egna grönsaker/kryddor mm.
  • Det hjälper miljön och ökar även människans förståelse och respekt för naturen och de människor som brukar den. Stort plus!
 • Fisken ska ej vara rödlistad av WWF och gärna ha MSC-märkning, eller vara väldigt "närproducerad"
  • Fisk sägs det ju att vi ska äta 2-3 ggr i veckan, men kolla så att den är hållbart fiskad, alltså har MSC-märkning på den. Att en fisk är rödlistad av WWF betyder att den överfiskas, och det är ett stort problem. Kom också ihåg att fisk från Östersjön ännu innehåller tungmetaller och liknande, så ät det inte för ofta.
 • Tänk alltid, närproducerat och ekologiskt = bäst!
  • När grönsaker och liknande odlas ekologiskt så används det minst bekämpningsmedel (eller inte alls) och det påverkar miljön minst. Sedan, ju mer närproducerat, destom mindre transporter och desto mindre transportutsläpp.
  • Här är det ändå svårt att veta vilken som är bättre. Det är en 100% personlig åsikt. Vill man han minimala transporter så väljer man hellre närproducerat. Vill man absolut ha minimala mängder gifter ut i naturen och i sin kropp och kanske mer rättvist producerat så väljer man ekologiskt (och/eller fairtrade) i första hand.
 • Ät enligt säsong
  • Det betyder att du inte handlar "färska" jordgubbar mitt i vintern, utan kanske har frysta från sommaren eller äter rotfrukter istället, som är i säsong. En lätt googling visar vad som är i säsong just nu och t.ex. hemsidor som säsongsmat.nu är också väldigt bra för tips.
 • Laga mat från grunden - Satsa på råvarorna
 • Släng inte mat
 • Ät riktig mat - Undvik onödigt "treatande"
  • Allt godis, chips, kakor mm som vi äter är ju egentligen helt onödigt. Finns ingenting i det som ger vår kropp nå extra mervärde som inte t.ex. grönsaker hellre skulle ge. Däremot så innehåller en massa av dessa produkter palmolja (vars produktion är problematisk) samt en massa andra skumma medel som naturen och vi säkert kan leva utan. Gör hellre i så fall eget "godis" med igen, äkta råvaror.
 • Bli vegan/vegetarian
  • Det är inte hälsofarligt att äta vegansk mat eller vegetariskt mat hela livet, och ur mijösynpunkt så är det ett stort steg till det bättre, samt så är det etiskt det bästa valet. Här är det ändå viktigt att fortfarande undvika skräpmat, äta säsongsbetonat och närproducerat/ekologiskt för maximalt miljötänkande.

 

Sådärja! Det här är vad jag kommit på nu i all hast. Kom gärna med synpunkter eller frågor om någonting blev oklart! Och kom ihåg, som jag skrev i förra inlägget. Vi räddar inte världen på en natt. Varje litet steg och förändring mot en miljövänligare och rättvisare värld är ett ställningstagande att du värnar om naturen, dess ekosystem och dess invånare. Så klarar du inte av att bli vegan, pröva börja äta mer vegetariskt istället. Är ekologiskt för dyrt (kolla först, det behöver inte vara det) så kanske satsa på bara någon eller några produkter. T.o.m. en litet basilikaplanta är ett fint steg till ett ökat miljömedvetande!

 

TL;DR (too long, didn't read): För att äta klimatsmart: Ät mindre kött, hellre kyckling än nötkött och helst ekologiskt och närproducerat. Gäller också alla andra produkter. Bli vegan eller vegetarian om du värnar om etik och miljö samtidigt. Ät enligt säsong och satsa på äkta råvaror för att undvika palmolja (i maten) och plast (utanpå maten). Och sist, men absolut inte minst: Släng ingen mat!

 

"För ett miljövänligare och rättvisare 2017"

 

 

 

16.12.2016 kl. 10:00

Lucka 15: Ska jag ha ångest över klimatet?


 

Godkväll alla! I dagens lucka ska jag prata om sinnesstämningar som en miljökämpe och en som kämpar för rättvisa måste ha. Jag har t.ex. inte alltid brytt mig om miljön. Jag började aktivt läsa om miljön och miljöproblem för ungefär 3 år sedan. Det betyder att det är ganska mycket information som jag tagit in på bara dessa 3 år. Det är rapporter efter rapporter och artiklar efter artiklar. Koraller som håller på att dö ut. Regnskogar som huggs ner. Havsvatten som förgiftas och plast, plast, plast överallt. Konsumtion överrallt och tillväxt i det oändliga. Man överröstas med fakta om hur jorden faktiskt mår. Steg för steg öppnar man ögonen och börjar se den verklighet som tidigare varit dold. Man ser bortom reklam och vackra bilder. Bortom söta hundögon och fluffiga kuddar. Och man känner...

Ja vad känner man? Sorg? Ångest? Ingenting?

Eftersom jag själv nu som då drabbas av panikångestattacker så kan jag säga er; Man gör ingenting. Det blir för mycket - Man stänger öronen och ser bort, eller suger in all information, men får så mycket ångest att man bara kan sitta i ett hörn och vänta på domedagen.

Så gjorde jag i början. Det kändes så mycket. Så övermäktigt. Hur ska lilla jag kunna göra någonting åt ALLT det här?

Men sedan läste jag en helt otroligt bra artikel, som heter "Känn inte klimatångest - Känn klimatvrede". Där berättar psykologen Marta Cullberg Weston att hjärnan är usel på att hantera hot som klimatuppvärmningen, och uppmanar oss att istället för att känna ångest, som är den första känslan som kommer mot, så borde vi bli arga istället. Känna vrede!

Och plötsligt har jag en känsla. En känsla som får mig att känna mig stark och fokuserad och som får mig att vilja göra en förändring. Som ändå känns helt som en rätt känsla att känna, som varken förminskar, förvränger eller ignorerar problemet.

Så varenda gång jag idag läser någonting om klimathotet så känner jag inte ångest mer eller väljer att sluta mina ögon... Jag väljer att öppna dem ännu mer! Jag väljer att läsa mig in på ämnet och ämnena och ta redan på saker som kan vara relevanta för mig för att kunna göra en förändring till det bättre. Och jag kan säga att det fungerar. Jag har aldrig känt mig så inspirerad och arg samtidigt i mitt vardagliga liv och ändå kunna fokusera.

 

Men det finns en till känsla som är otroligt viktig att inte glömma bort. Hopp. "Hoppet är det sista som lämnar oss" säger ju ett gammalt ordspråk, och det är riktigt sant. Man måste våga hoppas och tro att jag som enskild människa kan göra en förändring. Och ibland kan det kännas tungt. Men tänk tillbaka i historien. Tänk vad mycket enstaka människor har gjort och gör (på gott och ont). Ghandi, Martin Luther King, Malala... Och tänk vad mycket vi människor har åstadkommit tillsammans! Alla vaccin som utrotat och utrotar sjukdomar, resor till månen, upptäckter inom vetenskapen och alla minnen som vi människor skapar tillsammans.

 

Tänk att ett enda litet leende kan göra någon annans dag. Ett enda lite leende. Om det kan förändra en annan människa så finns det nog många sätt för mig att påverka människor och miljö runtom mig till det bättre. Och precis som att jag inte lärt mig piano över en natt som kommer jag inte heller att rädda världen över en natt. Men för varje dag kan jag välja att öva mer (piano)/lära mig ännu mer. Göra ännu bättre val. Våga påverka. Och aldrig ifrågasätta att det jag gör är för ingenting. Historien visar att vad vi gör påverkar vår framtid.

 

Jag vill inte bara sätta mig ner och få min framtid placerat ut för mig...

 

Jag vill skapa den! <3

 

cc - pixabay

 

TL;DR (too long, didn't read): Känner du ofta ångest över den globala uppvärmningen och de orättvisor som finns i världen? Det gjorde jag också, tills jag läste en artikel som uppmanade mig att känna vrede istället för ångest. Och plötsligt kändes allt mycket enklare. När jag är arg vill jag förändra och förändra är vad vi alla måste göra. Precis som Malala, Ghaldi och Martin Luther King så kan man som enskild människa göra en skillnad. Det gäller bara att vara tillräckligt fokuserad, vilket man enkelt blir när man blir tillräckligt frustrerad. Man agerar. Så våga tro på din och min möjlighet att påverka och agera!

 

"För ett miljövänligare och rättvisare 2017"

 

15.12.2016 kl. 21:40

Lucka 14: Rädda regnskogen och dess invånare - Ställ krav på produkter med palmolja!

cc - pixabay

 

Palmolja finns i allt. Jag menar, allt! Många kakor, pepparkakor (!), margarin, tvål, smink, tvättmedel, ljus... Titta i dina favoritsnacks och varor som har någon slags beteckning över sig och flera av dem innehåller säkert palmolja. T.ex. så innehåller mina favoritjordnötter av Taffel (de helt vanliga i blå förpackning) palmolja, och jag blev så sur så nu har jag skickat till deras kundservice och krävt att få veta när de slutar stöda ohållbar palmoljeproduktion.

För produktionen av palmolja är väldigt problematisk just nu. Palmoljeplantagen har tagit över stora delar av jordens regnskog och med det så försvinner både viktiga ekosystem och en massa hotade djur, såsom Sumatratigrarna och orangutangerna. Befokningen som bor och lever i regnskogen drabbas också när en stor del av det de lever på bränns upp. De som arbetar i plantagerna har också väldigt lite att säga till om och det används t.ex. bekämpningsmedel som är förbjudna i EU där, som påverkar deras och naturens hälsa.

Visste ni att palmolja också används och importeras in till EU i form av biodisel?! Det är problematiskt eftersom biodisel låter miljövänligt och palmolja är så billigt att producera att en stor del av vårt biodisel kan vara med palmolja.

I Indonesien, där största delen palmolja kommer från, så varnar UNEP (FN:s miljöprogram) att så mycket som 98% av all regnskog kan vara borta år 2020. Det är om 4 år! 98%!

 

Så vi måste börja agera...

 • Köp inte produkter som innehåller palmolja.
  • EU beslutade 2014 att alla produkter som innehåller vegetabiliska oljor måste ha utskrivet vilka oljor det är - Så nu borde det finnas på alla produkter utskrivet om de innehåller palmolja.
    
 • Skicka in till kundservice och kräv de företag du ser har palmolja i sina produkter att de slutar köpa in ohållbart producerad palmolja.
   
 • Tacka vänligt men bestämt nej till att få presenter som innehåller palmolja.
   
 • Stöd organisationer som uppmärksammar palmoljeindustrin och försöker göra en förändring, t.ex. WWF och Naturskyddsföreningen.
   
 • Sprid kunskapen om palmolja och dess effekter.

 

WWF har tillsammans med palmoljeproducenter försökt få till en förbättring genom att lansera en märkning som heter RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil, och det är en bra början. Sedan har t.ex. Greenpeace uppmärksammat att världens största palmoljeleverantör IOI kastades ut ur RSPO, eftersom de ljög om att de höll kriterierna för märkningen. Därefter har nu många företag börjat bojkotta IOI och det uppmanar jag nu alla företag att göra också! Naturskyddsföreningen anser ändå att RSPO-märkningen inte räcker och hoppas på ännu starkare kriterier i framtiden, samt att produktionen av hållbar och ekologisk palolja ska få mera stöd.

 

Så va uppmärksam på palmolja och kräv en förändring!

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Indonesiens regnskog kan vara försvunnen till 98% (!) redan om 4 år, 2020. En stor orsak är den enorma produktionen av palmolja, som hela tiden ökar med en ökad efterfrågan. Palmolja finns i typ allt, allt från kakor och godis till smink och tvättmedel. Det finns också i biodisel, vilket är problematiskt när mer människor tror att det är ett bra alternativ till olja. Var uppmärksam på palmoljan och börja skicka till företags kundservice att du inte accepterar att företaget inhandlar ohållbar palmolja!

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

14.12.2016 kl. 14:35

Lucka 13: Va en modern Lucia och sprid ditt ljus med solenergi!

cc - pixabay

 

Förbränning av fossila bränslen måste bort! Både för att det påverkar miljön och bidrar till den globala uppvärmningen, men också för att fossila bränslen faktiskt är en ändlig resurs, och kan ta slut. Det betyder också att vi måste börja fundera på andra metoder att t.ex. värma upp våra hus med, än med olja. Som tur så har det börjat dyka upp många alternativa, miljövänligare sätt.

Bergsvärme är ett av dem. Bergsvärme har den fördelen att kostnaderna är ganska samma året runt samt att du egentligen kan ha det förevigt. Varför då? Joo, för att bergvärme faktiskt kommer från solenergi! (Hahhaa! Jag måste erkänna att jag inte visste det här förrän jag googlade på bergsvärme, men varje dag lär man sig något nytt!) Så en investering i bergsvärme kan kännas kostsamt till en början, men sedan har man det, hela sin livsstid i sitt hus. Här hittade jag en bra sida med nyttig info om bergsvärme: LÄNK

Solenergi har också börjat bli väldigt populärt och även kommit ner så pass i prisnivå (då Kina börjat tillverka dem i mängder) att det faktiskt börjar löna sig att ha solpaneler på taket. Solenergi är ju en förnyelsebar källa och någonting som absolut inte kommer att ta slut på mååånga år, så det är jättekul att vi faktiskt börjar ha den teknik som behövs för att ta tillvara solens energi.

Men det kan också vara lite krånglit med solpanaler på taken, när man kanske behöver ha dem i en viss vinkel mm. Då har man istället också börjat komma upp med en annan solenergilösning, nämligen en slags "solenergidelning". Då finns det en massa stora, effektiva solpaneler på en och samma plats, t.ex. ett stort varuhus inte långt ifrån, och där köper man in en viss del av energin till sitt hus och sina behov (källa). Det här borde kanske finländare också pröva på - Jag tror det kan vara ett vinnande koncept!

 

Överlag händer det mycket nya, spännande saker på den internationella marknaden vad gäller solenergi. T.ex. så investerar fattiga länder faktiskt nu MER än vad rika länder gör i solenergi. Och det blir jag riktigt glad över, speciellt eftersom det i många fattiga områden oftast inte finns brist på mycket sol. Med stora solpaneler och sjövatten har man nu också börjat kunna upprätthålla stora växthus mitt i öknar. Det är jättehäftigt! Samtidigt så går priset på solenergi ner överallt i världen. Det finns ingen orsak att inte investera i solenergi mera.

Och som sista amazing fact så håller ju Elon Musk och Tesla på med att bygga en Gigafactory för att kunna dela ut så mycket el som de förutspår kommer behövas med alla framtida eldrivna bilar. Hela fabrikens tak är täckt med solpaneler och i dokumentärfilmen "Before the Flood" så nämner Musk att om vi skulle bygga 100 Gigafactories så skulle vi täcka hela energibehovet idag - Över hela världen!

 

Så va en modern Lucia och sprid ditt ljus med solenergi! Det håller förevigt - Liksom vår kärlek till världen, dess miljö och dess människor ocskå borde göra.. <3

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Fossila bränslen är ute. Nu är det den bästa tiden att satsa på solenergi och förnyelsebara energikällor. Solenergi blir bara billigare och billigare och investeringarna är nu t.o.m större i fattiga länder än i rika. Så om du funderar på att bygga ett nytt hus eller vill tänka över hur du värmer upp ditt hus så är det ett smart val att satsa på solenergi och bergsvärme!

 

 

PS: Förutom solenergi så finns det ju också vindkraft, vattenkraft och bioenergi som är förnyelsebara energikällor, men dessa har mycket mera komplikationer just nu. Vindkraft debatteras för ofta för att kunna investera i så mycket som vi borde och vattenkraft fungerar bara på vissa ställen. Bioenergi är ju nog jättebra och Finland har valt att satsa mycket på det, men skogen binder ändå mycket koldioxid, så bäst skulle ju vara att plantera mer skog, inte hugga ner den.
13.12.2016 kl. 19:40

Lucka 12: Res miljövänligare och upptäck ditt eget land!

 

Som jag skrev om i lucka 6 så är det förbränningen av fossila bränslen som är en av de största påverkarna till den globala uppvärmningen. I den här luckan tänkte jag fortsätta på dessa banor, men den här gången ta upp någonting som ofta ligger varmt om hjärtat för många finländare, nämligen att resa.

Det viktigaste man som miljövänlig resenär ska vara medveten vid är att långa utlandsresor med flyg släpper ut otroligt mycket koldioxid. Flygresor blir på något sätt bara billigare och billigare och vi reser bara mer och mer, även om det tär på miljön och klimatet. T.ex. har naturskyddsföreningen haft en kampanj i höst där de säger att flygbolag i alla fall i Sverige inte behöver betala någon slags klimatskatt på sina utsläpp, även om t.ex. vanliga bilister måste göra det när de tankar. Det låter ju väldigt orättvist och dumt, med tanke på hur mycket det påverkar...

Så flygbolag borde absolut börja betala en klimatskatt och flygen borde då också bli dyrare för att faktiskt överrensstämma med hur mycket klimatet påverkas av dem. Men det är också viktigt att själv tänka på hur man beter sig när man är på resa och att planering är A och O när det gäller miljövänligt resande.

 

Några tips för den medvetna resenären:

 • Flyg mindre. Och de gånger du flyger, stanna över en längre period.
   
 • Klimatkompensera. Det betyder att du räknar ut hur mycket koldioxid din flygresa släppt ut (t.ex. här) och sedan betalar en summa som motsvarar utsläppen till ett gott ändamål som hjälper till att trygga miljön. I Sverige har det blivit vanligare, medan jag ännu inte hört att det skulle vara "inne" i Finland ännu.
   
 • Stöd ekoturismen och leta efter resemål och hotell som uppfyller ekovänliga standarder eller satsar på att värna om miljön. De finns nog om man googlar.
   
 • När du ändå är ute och reser eller ska ut och resa. Stöd inte sådant som inte värnar om människors och djurs välmående, t.ex. elefantridning eller länder där man uttryckligen inte värnar om de mänskliga rättigheterna. Finns nog bättre ställen som kan få tjäna på turism...
   
 • Ta tåget så ofta det går. Interrail har nog blivit dyrare, men det är flera gånger bättre för miljön att ta tåget istället för flyget.
   
 • Det bästa tipset är ju ändå att inte flyga alls och istället upptäcka sitt eget land eller närliggande länder i Norden! Ta hela familjen på vandringssemester i mellersta eller östra Finland eller lapplandsresa i norr. Jag lovar att du inte upptäckt allt vad Finland har att erbjuda! Njut av Finlands rena natur och varierande årstider.

 

 

Som en liten sidenote så blir jag också väldigt upprymd hur bra teknik vi har idag och hur bra den kanske kommer att bli. T.ex. tror jag att VR kan revolutionera mycket resande. När VR blivit tillräckligt bra så kanske man kan resa virtuellt och besöka grottor i Kroatien eller gamla slott i Tyskland utan att alls behöva flyga iväg någonstans. VR ger de samma WOW-känslorna som många kanske vill ha när de är och reser, men samtidigt är man i tryggt förvar hemma på soffan. Tänk att lägga på ett VR-headset och bara mitt i allt vandra i en solnedgång på en strand i Spanien några timmar för att sedan gå och sova hemma i egen säng. Jag säger "lyx" och miljön säger "tack". En win-win-situation som jag hoppas blir tänkbar så snart som möjligt!

 

Tror du att du skulle trivas med att "resa" med ett VR-headset när det blivit konkurrenskraftigt?

 

 

TL;DR (too long, didn't read). Flyg kräver de största utsläppen för en enskild individ, så en av de bästa sakerna man kan göra för miljön är helt enkelt att resa mindre med flyg. Istället borde vi bli bättre på att upptäcka vårt eget land och alla resemål som vi blivit kända för. Vinterresorna till Lappland och vår otroligt rena och fina natur. Finland har mycket att erbjuda - Bara vi vågar inse det!

 

 

12.12.2016 kl. 10:00

Lucka 11: Måste vi äga allt?

 

Ägandets tid är förbi. I alla fall vill jag våga tro det. För det första så kostar t.ex. ett hus mycket mer idag än vad det gjorde när t.ex. våra föräldrar var i samma ålder och för det andra så gör en osäker arbetsmarknad att många inte vill investera i så mycket dyra, nya saker.

Jag tror att jag med min generation börjar bli den sista som ännu kan tänka sig äga saker. Med det menar jag att jag troligtvis nog kommer äga en bil största delen av mitt liv, och kanske bygga ett eget hus istället för att hyra.

Men att äga verkar inte ha samma genomslagskraft idag som förut. Idag så vill man vara flexibel, kanske kunna vara på resande fot hela livet eller åtminstone inte ha en massa saker som slöar ner en. Kanske är det därför böcker såsom Mari Kondos "Konsten att städa" blivit så populära. Vi vill bli kvitt våra saker, äga mindre, och istället bli mer friare.

Och jag tycker att det är en positivt utveckling. Omfamna delningsekonomi istället! Tänk i framtiden när knappt någon människa äger en bil mera, utan det bara finns en massa förarlösa bilar som man kan använda istället som går på typ solenergi. Som tar mig från A till B och sedan hjälper nästa människa. Som inte står och är oanvända, vilket majoriteten av bilarna gör idag. Används en timme hit eller dit. Sedan tar de upp en massa plats på parkeringar. Och tänk vad mycket parkeringar som kan göras om till gröna områden istället?!

För miljöns skull så finns det ingen bättre utveckling. Att människor börjar kunna leva på mindre, kunna dela med sig av vad de äger och har, eller helt enkelt inte äga så mycket, och ändå ha ett rikt liv. Den framtiden hoppas och tror jag på.. <3

 

Tips på ett liv med mindre ägodelar:

 • Sälj eller ge bort allt det du inte behöver eller använder. Vi har så otroligt mycket onödiga saker...
   
 • Fundera om du måste äga/köpa en viss grej eller om kanske en granne eller någon i bekantskapskretsen har en att låna.
   
 • Var givmild och låna ut åt andra (minskar på deras ägande).
   
 • Bo mindre. I ett mindre hus behöver du mindre saker. Och det kan ändå kännas att huset är fyllt med glädje.

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Att äga mindre betyder inte ett fattigare liv. Istället kan livet kännas mera friare. Jag hoppas och tror att människor i framtiden kommer äga mindre och dela med av sig mer, vilket både ökar vårt eget och vår naturs välbefinnande.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

11.12.2016 kl. 15:00

Lucka 10: Våga vägra plast - Plast förstör våra hav!

cc - pixabay

 

Jag har alltid älskat havet. Speciellt att få simma.

Bara dyka ner under ytan och känna att tiden, hjärtrytmen och allt bara stannar av.

Tystnad.

 

Men jag oroar mig. Haven, som är mig så kära, mår inte bra idag. Djuren som bor vid haven mår inte bra idag. Sjöfåglarna, fiskarna och ekosystemen... De mår inte bra idag. Nedskräpning i våra hav och sjöar skadar vår miljö mer än vad vi tror. Studier visar att kring 60% av alla sjöfåglar har plast i sig idag och att den siffran kommer öka till 99% år 2050. År 2050 finns det också risk för att det finns mer plast än fisk i haven (!). Fiskar och havsdjur får också i sig plast och vi får i vår tur i oss plast när vi äter dessa fiskar. Vem vill äta plast till middag? Ingen!

Den största andel plast i haven är mikroplast. Mikroplast är små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter. De kommer till haven från bl.a. däckslitage, tvättning av fleese, båtskrov, konstgräsplaner och skönhetsprodukter. Plast är faktiskt väldigt onaturligt. Eftersom naturen faktiskt inte kan bryta ner plast så bryts även större plastbitar ner till mindre och mindre bitar, vilket även det ökar risken för att marina djur ska få i sig plastpartiklar, som de tror är mat.

 

Så vad kan vi göra?

 • Våga vägra plast! Överallt!
   
 • Ha med eget istället för att ta engångkärl och liknande i plast när du är ute på vift.
   
 • Återvinn - Speciellt plastflaskor och deras korkar.
   
 • Titta efter mikroplast i tandkrämer, schampoo, hudvårdskrämer och undvik dem:
 • Följ en mer Zero-Waste livsstil, som betyder en livsstil utan plast. Inspiration från Grön i Åbo, Trash is for tossers, Zero Waste Home.
   
 • Undvik fleeseprodukter och tvätta kläder mer sällan.
   
 • Skräpa inte ner i naturen.
   
 • Ordna skräppockardagar och plocka skräp vid stränder eller i närheten av vattendrag.
   
 • Sluta röka och sluta snusa! Fimpar är det vanligaste skräpet i stadsmiljö och både fimpar och snus innehåller plastpartiklar som far ut i haven.
   
 • Skaffa dig en eller flera ordentliga tygkassar och sluta med plastkassar. Köp hellre nedbrytbara skräppåsar på rulle (finns i större affärer). Ta inte heller emot jobbiga, halvsmå plastpåsar i affärerna.
   
 • Byt ut varor och produkter i plast till hållbarare varianter i t.ex. trä och metall istället.

 

Varje mindre produkt som köps i plast eller innehåller plast betyder en massa mindre plastpartiklar som åker ut i haven och en renare och naturligare miljö.

 

En kort video (4 min) om plast och våra hav:

 

TL;DR (too long, didn't read): Plast förstör och förorenar våra hav. År 2050 kommer troligen 99% av alla sjöfåglar ha plast i sin mage. Och eftersom naturen inte kan bryta ner plast utan enbart bryta ner det i mindre bitar så måste vi minska på vår plastkonsumtion och speciellt se upp för mikroplast. Minska plasten genom att följa en mer zero waste-livsstil, använd tygpåse istället för plastpåse, använd inte engångskärl i plast och sluta röka och snusa, eftersom fimpar faktiskt innehåller plast.

 

Bonusvideo om hur man kan få folk att slänga skräp i parker:

 

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

10.12.2016 kl. 10:00

Varför har psykisk ohälsa blivit så vanligt?

cc - pixabay

 

Det stormar väldigt mycket i bloggvärlden just nu om psykisk ohälsa. Först, my point of view: Enligt mig så finns det ingenting negativt med att uttrycka sina känslor, även om det ibland är överdrivet med "Aaargh, jag blir så deprimerad av de här skoluppgifterna", fast personen säkert inte påriktigt blir deprimerad eller om någon säger "please, kill me" när de har en svår uppgift framför sig. Och då jag har själv både varit deprimerad och självmordsbenägen.

Men sen finns det viktigare saker att fundera på också. Ellen skrev ett väldigt bra inlägg ikväll där hon uppmanade oss att istället för att fokusera på "psykisk ohälsa som modeord" samt "vem som får eller inte får säga sin åsikt" (Läs HÄR, HÄR för lite briefande) så borde vi fundera på den riktiga elefanten i rummet (som jag kallar det), nämligen:

 

Varför har psykisk ohälsa blivit så vanligt?

 

... och eftersom det här är en samhällsblogg, så tycker jag det absolut platsar in att diskutera kring. Så välkommen till mina samhällsreflektioner! (Och embrace yourself, det här är ett lååångt inlägg, men jag tror ni kan lära er mycket.) Med samhällsreflektioner så menar jag ju förstås åsikter, mina eller andras. Ingenting inom samhällsvetenskap kan tolkas som exakt fakta, men det finns många forskare som uttalat sig i det här och artiklar som nämner ämnet, vilket ändå kan tolkas som några slags källor.

 

Först (innan jag vill diskutera varför): Psykisk ohälsa har ökat och det handlar inte om en "trend". Jaa, vi har kanske blivit bättre på att mäta det och det har blivit mer vanligt att tala om det, men det är ett ständigt ökande fenomen och det måste tas på allvar enligt mig. I Sverige lider 1/4 av kvinnorna av psykiska besvär och lite mindre än 1/6 av männen av det. Det betyder i Sverige en mängd individer på 1,4 miljoner människor (!). Och det är bland de unga som de psykiska problemen ökat mest. Redan år 2014 så meddelade SHVS (studenthälsovårdsstiftelsen i Finland) att vart femte (1/5) besök till dem är pga psykisk ohälsa. Det tycker jag är oroande mycket. Åtminstone känner jag flera som drabbats av psykisk ohälsa, mig själv inkluderad, och jag är bara 22. Ska jag anta att varannan människa jag möter när jag är 50 antingen är utbränd, deprimerad eller har panikångest? För det känns som att utvecklingen går ditåt när det görs så lite.

 

"Rädsla, ångest, ensamhet och stress hör till de vanligaste symptomen
bland unga studerande."

 

Ofta blir jag ganska förbluffad. Märker ingen något mönster här? Är det ingen som faktiskt blir oroad över hur många som ändå mår dåligt idag? Gör vi ingenting?

Men för att förbättra och minska på den psykiska ohälsan så måste vi ju först ta reda på VARFÖR mer och mer människor drabbas av psykisk ohälsa. Och det är ingen enkel sak. En första googling på "varför - psykisk - ohälsa" gjorde mig inte mycket klokare. Statistik om hur många som lider av psyksik ohälsa och vad det är fanns det däremot massor av.

Om man tänker på hur mycket det talas om, i alla fall i mina kretsar, så är det konstigt hur lite det dyker upp på allsmäktiga google. Ändå så har jag redan själv, men den litteratur jag läst in mig på och de rapporter jag i mina studier tagit del av, börjar se vissa oroande orsaker till varför den psykiska ohälsan kan ha ökat...

 

Varför?

 

 

Jag vill sammafatta orsakerna till några större huvudfaktorer:
 

 1. Försämrad fysisk hälsa, aka, övervikt och fetma.
   
 2. Ökade inkomstklyftor och fattidom.
   
 3. Alldeles för osäker framtid och arbetsmarknad.
   
 4. För hårda krav på individen.
  1. Från skolan, föräldrarna och samhället tills kraven överförs på en själv.
    
 5. Individens felaktiga krav/tro på "hur man blir lycklig".

 

Det verkar finnas ett samband mellan övervikt och psykisk ohälsa, och övervikt ökar hela tiden idag. Om vi tänker på hur sociala varelser vi är och hur mycket det ännu är stigmatiserat med att "vara tjock" = en sämre människa, så är det inte svårt att förstå att ju mer överviktiga människor, desto mer psykisk ohälsa finns det i samhället. Övervikt ökar ju också risk för hjärt- och kärlsjukdomar, och jag tror ingen blir lyckligare att veta av sådant heller. Det kan även göra vem som helst deprimerad att t.ex. försöka gå ner i vikt men inte få det att fungera...

Sedan är inkomstklyftor även ett stort problem. Speciellt eftersom de faktiskt har ökat otroligt mycket de senaste 100 åren (Piketty, 2013). Och om man funderar på det som Jackson (2009) t.ex. tar upp, att människor jämför sig otroligt mycket med varandra, så förstår man också att med ökade inkomstklyftor ökar den psykiska ohälsan. När mer och mer människor har tillgång till någonting som jag inte har, så blir jag nedstämd. Och när medier och internet visar hur vissa människor lever med sina otroliga mängder pengar, jaa, då blir många nog frustrerade och deppade.

Inom samma diskussion så är det också viktigt att ta upp att fattidom och social exkludering verkar öka den psykiska ohälsan. Osäker ekonomi stressar människor och skapar ångest. Och då kommer vi in på nästa punkt: Arbetsmarknaden.

Min magister kommer handla om arbetsmarknaden. Och en av mina orsaker varför jag vill skriva om det är just pga den ökade ångesten och stressen över framtiden, speciellt bland unga. Idag krävs det både mycket mer utbildning än vad våra mormödrar och farfäder behövde och arbetsmarknaden kräver också otroligt mycket mer. Idag ska du ha 5 års erfarenhet för ett "first-job" och ändå är det svårt att få fastanställning. Framtiden är osäker när AI och robotar börjar ta över en mängd olika arbeten och 9-5-jobben blir bara färre och färre. För att få jobb idag och i framtiden krävs det utbildning och kanske relativt hög sådan också. Ändå finns det många människor som inte klarar av så mycket studier.

Sedan så har jobben blivit mer som konsulttjänster i och med att mer och mer människor blir egenföretagare, där man själv är sin egen lyckas smed och där mottot alltid kommer bli: Ju mer tid du lägger ut på det här, marknadsföringen och att bli bättre, desto säkrare är det att du får en inkomst för det. Ingen ansträngning = Ingen inkomst.

Allt det här uppmuntrar ju till otroliga krav på individen, vilket är nästa punkt. Och dessa krav börjar tidigt. Redan i skolan så är "bäst" någonting man ska sträva efter och många föräldrar är också viktiga med att pucha sina barn till bra prestationer. Och allt det här är ju för att samhället kräver det. Vår kapitalistiska samhälle är uppbyggt på effektivitet och att enbart det bästa lönar sig. "Vill du bli något, så måste du kämpa för det!" (... även om du blir utbränd på kuppen...)

Och då kommer vi till den sista punkten. Eftersom vi alla vuxit upp i ett kapitalistiska samhälle, så har många också blivit hjärntvättade med att det är där vi finner lyckan, i samma mål som finns för att upprätthålla vårt kapitalistiska samhälle. "Konsumera mera så blir du lyckligare!". "Du är olycklig eftersom du inte äger den här saken som din granne äger.". "Om du arbetar mer så blir din chef glad och samhället ännu gladare." Bättre och bättre betyder lyckligare och lyckligare, och mer och mer saker, aka, högre levnadsstandard, gör oss lyckligare. "Ju mer projekt du har desto bättre." "Och kom ihåg att yoga, äta hälsosamt och socialisera. Då är du som lyckligast." ... Eller?

Vi har lärt oss att finna lyckan i helt fel saker. Våra och samhället krav för att bli lycklig fungerar ju inte. Obviously. Våra krav är ouppnåerliga och fokuserar på helt fel saker. Och det leder till att vi tappar tron på livet och tror att vi aldrig kommer kunna bli lyckliga...

Sedan, som bonus, så är det ju otroligt svår att uppfylla sina önskningar idag. Jobb tar upp en väldigt stor del av våra liv (för de som har jobb) och det finns inte mycket rum för hobbier och självuppfyllande verksamhet. Och därtill finns det då väldigt många människor som jobbar med jobb de inte tycker om. Bara för att de måste. För att klara av att leva.

 

Det här är vad jag tror är största orsakerna till att psykisk ohälsa har ökat så mycket. Samtidigt så kryper psykisk ohälsa ner till de yngre individerna, och då kan man nämna mobbning och brist på tillräckligt med psykologer samt brist på diskussion kring psykisk hälsa som bidragande orsaker.

 

Inget att det här kan med säkerhet kopplas till ökad psykisk ohälsa, men jag vågar tro att dessa faktorer ändå har en effekt, på oss och på samhället. Våra levnadsstandarder har aldrig varit så höga som de är idag och ändå mår vi bara sämre och sämre.

 

Jag skulle påstå att det då inte längre är fel på dig/mig
för att du/jag blivit psykisk sjuka.
Det är fel på samhället.
Och det krävs en ordentlig samhällsförändring för att ändra på det!

10.12.2016 kl. 00:21

Lucka 9: Vikten av att köpa närproducerad och ekologisk mat

cc- pixabay

 

Varför ska man välja närproducerat?

 

Som jag skrev om i lucka 6, så är förbränningen av fossila bränslen såsom olja den största orsaken till den globala uppvärmningen. Genom att börja äta mer närproducerat så blir transporterna kortare, vilket också minskar på utsläppen och miljöbelastningen.

Närproducerat kan t.ex. vara:

 • Fisk från grannen eller som du fångat själv
 • Egna odlade grönsaker, såsom potatis och jordgubbar
 • Honung från grannkommunen
 • Rotfrukter från Finland.

Men det finns också en annan, väldigt viktig orsak varför man borde välja inhemskt, i alla fall vad gäller kött. Det är pga antibiotika. Länderna i Norden, i alla fall Finland och Sverige, använder väldigt lite antibiotika när de föder upp djur, medan det utomland börjar bli problem med antibiotikaresistens. Antibiotikaresistens är en tickande bomb, eftersom det betyder att du när du är sjuk inte kan ta antibiotika mer eftersom du är resistent mot det. Och genom att äta djur från utlandet så får vi i oss mycket mer mängder antibiotika än vad vi skulle vilja. Vi kommer att se hur det här blir ett problem i en snar framtid.

Som tur så är närproducerat inne just nu, och t.ex. REKO-ringar har blivit riktigt populära runtom i Finland. En REKO-ring går då till så att man går med i en REKO-grupp på facebook som finns i närheten av där man bor och sedan så meddelar bönderna och producenterna vad de har och så får man skriva och beställa och sedan hämta upp på enskilda datum. I butiken finns det också oftast skyltat med en svan och "gott från Finland" med vanliga livsmedel, men annars är det viktigt att se vad ursprungslandet är.

 

Varför ska man välja ekologiskt?

 

Sedan finns det vissa varor som inte kan odlas och köpas i Finland. Kaffe är ett exempel. Finländarna är ju galna i kaffe verkar det som. Och här är det då istället väldigt viktigt att köpa ekologiskt, för att inte t.ex. skövla regnskog eller ha mat som producerats med barnarbetskraft eller dödar djur och mångfald. Också här i Finland och norden använder man bekämpningsmedel och vi är inte så duktiga som många tror. Genom att byta till eko så "bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas, eller människor förgiftas när de plockar dina bananer eller skördar dina kaffebönor."

Naturskyddsföreningen har gjort en kort och informativ video om varför man borde byta till mer ekologisk mat:

 

Så välj närproducerad och ekologisk mat. För miljön, din egen och dina medmänniskors skull.

 

TL;DR (too long, didn't read): Försök välja närproducerad och ekologisk mat när du handlar. Närproducerat för att minska på transportutsläppen och speciellt med kött, minska på antibiotika i maten. Ekologiskt är istället viktigt för att bidra till den naturliga mångfalden, för att minska på bekämpningsmedel och gifter i naturen och våra kroppar samt i kombination med rättvisemärkta varor också ge den summa till arbetarna som de förtjänar.

 

"För ett rättvisare och miljövänligaren 2017"

 

09.12.2016 kl. 10:00

Lucka 8: Kläd- och modeindustrins mörka sida - Vet vi vad som händer?

cc - pixabay

 

För ca 1 år sedan såg jag på dokumentären The True Cost.

Den ändrade min syn på kläder helt.

Finns det en dokumentärfilm alla borde se så är det den (finns på netflix).

Den berättar om hur klädindustrin verkligen ser ut.

Och det är ingen vacker syn. Den är faktiskt ganska brutal.

 

För det första så "outsourcas" all klädtillverkning till låglöneländer idag. Dessutom så har klädkedjorna gjort det så att det inte är de själva som äger dessa klädfabriker, utan att de köper in arbetskraft/fabrikerna från andra ägare. På så sätt så kan de konkurrera ut olika klädfabriker för att få ner kostnaderna på miniminivå. Det är inte heller då längre deras ansvar mera ifall någonting går tokigt eller om arbetsförhållandena är usla.

Den 24 april 2013 så kollapsade en byggnad i Dhaka, Bangladesh. 1129 dog och 2500 människor skadades. Det är den dödligaste/största klädfabriksolyckan i historien. Ändå så har det knappt blivit någon ändring idag. Vi ignorerar alla de människor som jobbar i dessa klädfabriker. Ändå arbetar 1/6 av alla människor med mode/inom klädindustrin idag. Det kan låta mycket, men kläder är ändå någonting som vi alla måste ha.

Och då kommer vi till modeindustrin. "Fast Fashion". Mode ändras hela tiden och för alla nya kläder så kräver det också mängder av material, däribland bomull. I bomullsodlingen i alla länder från USA till Indien använder man idag hutlösa mängder besprutningsmedel. Dokumentärfilmen nämner Punjab, en delstat i Indien, där 70-80% av invånarna kommer lida av cancer, svåra utvecklingsstörningar och handikapp i framtiden pga bekämpningsmedlen. I en by lider redan 60% av barnen med svårt handikapp...

Klädindustrin handlar också om skor och läder och idag förorenas t.ex. Gangesfloden enormt av lädertillverkningen. Varje dag spolas över 50 miljoner liter giftigt avloppsvatten ut från fabrikerna. Människorna där har fått en massa hudutslag såsom bölder och varblåsor, men även magbesvär och cancer samt gulsot pga den förorenade tillverkningen.

 

Modeindustrin är den näststörsta förorenade industrin idag efter oljeindustrin

 

Det här kan inte fortsätta. I dokumentären säger de t.o.m att vi har blod på våra händer...

Och det är vi som köper alla dessa kläder som måste vara med och skapa en förändring.

 

Det enskilda bästa en människa kan göra är att sluta köpa så mycket kläder. De flesta av oss har redan enorma utbud av kläder i våra garderobar. Vill man ändå ha kläder så är loppis det näst bästa. Eller så ordnar man klädbytardagar som t.ex. Martha brukar ha. Jag hoppas ju ändå att folk ska faktiskt börja köpa mindre kläder så att loppisarna inte ens skulle behövas, men så länge de finns så handlar jag nästa allt på loppis.

Sedan finns det ju vissa saker som man kanske inte vill handla på loppis. Då ska man ändå försöka göra sitt bästa och handla kläder med bra märkningar. T.ex. Gots (Global Organic Textile Standard) är en av de hårdaste märkningarna idag. Då innehåller kläderna åtminstone en viss mängd ekologiskt material och fabrikerna där arbetare gjort kläderna måste upprätthålla en viss standard. Andra märkningar som också är ganska bra är EU Ecolabel, Fairtrade Cotton och Svanen (på finländska produkter). Här finns en ganska bra sammanfattning av de vanligaste märkningarna på både mat och kläder (längst ner). LÄNK.

 

Det är viktigt att komma ihåg dessa saker. Att allt vi gör också påverkar andra. Och att för varje eko/krav-märkt klädesplagg vi köper så visar vi också att vi bryr oss om andra och att vi vägrar stöda företag som inte stöder mer rättvis och miljövänlig produktion.

Se dokumentärfilmen - Och våga förändra! <3

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Klädindustrin är den näststörsta förorenande industrin efter oljeindustrin. Den är också otroligt orättvis. 2013 dog 1129 personer i en fabriksolycka och än finns det enorma brister inom klädfabrikerna, som måste konkurrera med låga priser för att alls få upprätthålla fabrikerna. Och sedan kräver lädertillverkningen och bomullsodlingen en massa kemikalier för att bli så lönsamt som möjligt... Det är en ond cirkel. Vi måst sluta köpa så mycket kläder och köp enbart kläder från loppis eller kläder märkta med ordentliga standarder såsom Gots, Fairtrade Cotton, EU Ecolabel och Svanen.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

08.12.2016 kl. 10:00

Avfallshantering - En liten grön samhällsguide

 

Dagens lucka handlar om att återvinna för att minska på naturens resurser och på de dåliga förhållandena som vissa människor jobbar i för att utvinna råvaror eller för att ta hand om vårt avfall i andra hand.

 

Jag tänker i det här inlägget ta upp lite konkreta tips på vad man kan tänka på om man vill återvinna till max:

 • Undersök vad för möjligheter det finns att sortera där du bor. Finns det plaståtervinning, bioavfall? Vart ska man föra sitt skrot?
   
 • Ha skilda sopkorgar för allt som kan återvinnas skilt. Ett ställe där bioavfall ska gå, ett ställe med plastförpackningar, ett ställe för batterier, ett för metall, ett för glas etc. Ha gärna också ett ställe där gammal elektronik kan sättas och kom ihåg att föra det till återvinningsstationen någon eller några gånger per år.
   
 • Storstäda regelbundet så att inte någonting söndrigt (och kanske miljöfarligt) ligger och skräpar när det kan få återvinnas och inte förbrukar naturresurser.
   
 • Fundera när du konsumerar en vara hur den ska återvinnas. Verkar det krångligt? Då är det säkert krångligt. Bäst skulle då vara att inte alls köpa varan eller hitta ett alternativ med enklare återvinningsmöjligheter.
   
 • När du konsumerar någonting - Försök att materialet är i glas, metall eller trä, eftersom det är enkelt att återvinna och håller oftast ganska länge.
   
 • Släng inte saker som fungerar ännu! Donera det eller sälj det billigt istället.

Småsaker:

 • Youghurtlock som är i metall ska sorteras som metall. Samma sak med choklad som är inlindat i aluminium.
   
 • Ta ut batterier i en elektronikpryl innan du återvinner den.
   
 • Skruva sönder delar om de är olika material för att återvinna till max.
   
 • Liten regel: Om det finns fler material i en och samma produkt - Återvinn det som det finns till 50% mest av. Men allt med elektronik i ska återvinnas som elektronikavfall.
   
 • Om det finns möjlighet för plaståtervinning, kom ihåg att diska ur förpackningarna, annars går inte plasten att återvinna. Plaståtervinning gäller alltså inte t.ex. leksaker och liknande utan t.ex. ett malet kött-paket.
   
 • Separera metallerna i värmeljus. Se videon!

 

Det viktigaste är ändå fortfarande att helt enkelt konsumera mindre.
Mindre konsumtion = Mindre avfall = Miljövänligare och rättvisare värld.

07.12.2016 kl. 14:13

Lucka 7: Återvinning är också en stor miljögärning - Glöm inte bort det!

cc - pixabay

Allt vi gör skapar waste. Skräp. Sopor. Avfall. Förr så fanns det inte någonting som hette återvinning och allt avfall fördes till gemesamma, stora, soptippar. Hade vi inte börjat återvinna skulle världen troligtvis se ut som i filmen Wall-E om några år...

Och varför är återvinning så bra då? Joo, eftersom förbränning av avfall genererar utsläpp som påverkar den globala uppvärmningen. Så för varje avfallsprodukt som kan återvinnas istället för att förbrännas håller vi ner utsläppen och den globala uppvärmningen. Dessutom minskar vi en massa  miljöfarliga gaser i luften som uppstår vid förbränning av avfall. En väldigt bra deal tycker jag!

Konkret så kan man ju säga att för t.ex. varje kartongvara som återvinns så behöver vi inte hugga ner ett nytt träd. Och eftersom träd binder koldioxid och hjälper till att minska på den globala uppvärmningen så är det otroligt viktigt att vi återvinner. Sedan har vi ju det otroligt fina pantsystemet här. Det leder till att helt sjukt mycket plastflaskor, glasflaskor och metallburkar återvinns och görs till nya flaskor och burkar istället för att bara brännas upp.

Sedan så finns det en stor etisk aspekt med återvinning. Miljön mår ju förstås dåligt av utvinningen av naturresurser, men människor gör det också. Tänk bara på utvinningen av kol i kolgruvor eller en massa metaller i metallgruvor. För varje vara som återanvänds så behöver man inte tvingas skicka ner folk i gruvor i fattiga länder för att utvinna råvarorna.

 

Och när jag ändå nu nämner metaller så vill jag uppmana till en väldigt viktig sak:

 

ÅTERVINN ALL DITT ELEKTRONIKSKROT!

 

Elektronikskrot kan vara direkt farligt att ha liggandes lite här och där i hemmet, men det finns också en massa värdefulla metaller i gammal elektronik som borde få återvinnas. Och genom att återvinna det så behöver det inte skickas till fattiga länder såsom Ghana där tusentals människor, unga som gamla, jobbar och bor bland farligt elektronikskrot. Jag länkar här en 25-minuters dokumentärvideo om hur verkligheten kan se ut för människor som lever på "vårt skrot". Det är farligt, ohälsosamt och väldigt oetiskt.

(inlägget fortsätter under videon)

 

Så kom ihåg att återvinna, för både miljön och rättvisans skull! Men det bästa är nog att helt enkelt inte föbruka så mycket resurser.
Ingen resursförbrukning = Inget avfall = En lyckligare planet och lyckligare människor!

 

Om du är osäker på hur någonting ska sorteras så rekommenerar jag Stormossens sorteringsguide: LÄNK. Jag skrev också idag ett blogginlägg med mer konkreta tips på en bra, fungerande avfallshantering: LÄNK. Gå gärna in och läs!

 

TL;DR (too long, didn't read): Allt vi gör producerar avfall, som påverkar den globala uppvärmningen och föser ut en massa ohälsosamma gaser i luften och atmosfären. Genom att återvinna så låter du naturresurser vara, vilket både är bra för miljön samt för de människor som jobbar att ta fram råvarorna. Kom ihåg att återvinna elektronikavfall och inte låta en massa gamla telefoner, datorer och liknande ligga hemma och skräpa!

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

07.12.2016 kl. 10:00

Lucka 6: Vad påverkar klimatet mest - Och hur kan man minska sin påverkan?

 

Idag är det Finlands 99:onde födelsedag och nästa år firar Finland 100. Det blir stora fester hela året och jag tror många människor kommer känna av det. Under dessa 100 år har vi genomlidit 2 världskrig och flera inre konflikter, men under de senaste åren så har Finland ändå fått ha det relativt lungt, vilket vi ska vara otroligt tacksamma för.

För framtiden är ändå oviss. Speciellt eftersom världen bara blir mer och mer global och vad det egna lilla landet gör kan både inverka och "inte inverka" på den globala marknaden. Det som ett litet land som Finland kan inverka och påverka resten av världen med är t.ex. med hjälp av exportprodukter och nya innovationer, nya statsprojekt såsom basinkomst och turism. Sådan som ett litet land som Finland däremot har lite makt till att påverka är hindrandet av alla klimatflyktingar som kommer att strömma in i EU och hela den rikare världen när de torra områdena i t.ex. Afrika och västra Asien blir helt obebodda. Vi kommer alltså inte kunna påverka det så mycket när det sedan blir för sent - Vilket kan vara ganska snart om vi inte gör någonting.

Dessa klimatförändringar vi ser idag kommer leda till vatten- och matbrist i stora mängder och när det är brist på något så väsentligt som vatten och mat - Då kommer oroligheter att expandera. Om vi inte får ordning på den globala uppvärmningen så kommer vi i framtiden att se mera krig och konflikter som fick en början till att invånarna inte längre kommer åt vatten eller att odla föda. Och eftersom världen är och blir bara mer och mer global så kommer man inte kunna stänga in sig i en bubbla och ignorera det här. Det kommer också att påverka oss, hur "snäll" Finland än är i de globala relationerna.

 

Så vad påverkar då klimatet mest?

Först så måste alla förstå att det är människorna som påverkar klimatet mest. Klimatet påverkas inte av någon utomstående faktor eller av att jorden bara plötsligt tyckte att "nää, nu vill jag börja förändra El Nino, Golfströmmen.. för att det är kul".

Men mera konkret så är det sen då människans sätt att leva, som har den största påverkan på klimatet. Det betyder också att varje enskild invidid har möjlighet att minska utsläppen i världen, i större och mindre mängd, men ALLA KAN PÅVERKA. Både negativt och positivt.

Den här adventskalender kommer ju ta upp många sätt där vi som människan kan förändra vårt levnadssätt till det bättre för att undvika den globala uppvärmningen. Idag tänkte jag ta upp det som många människor redan vet om och som på ett enkelt och tydligt sätt kan påverka miljön till det bättre.

Gör smartare val i transporten

 • Lämna bilen hemma om du ska kortare vägar, finns nog kläder för alla väder. Lathet är ingen ursäkt.
 • Välj miljövänliga kollektiva transporter; buss, tåg istället för bil och flyg.
 • Samköra. Åk inte och veckohandla själv utan passa på med någon som bor i närheten att åka tillsammans i samma bil. Turas om att skjutsa barn till en hobby med en bil istället för fyra enskilda.
 • Byt den bensindrivna bilen mot en eldriven bil.
 • Cykla mer! - Skaffa en elcykel om de transportsträckor du behöver röra dig mellan eventuellt skulle bli för långa med en vanlig cykel, men fungera med en elcykel.
 • Skaffa ordentliga skor och börja promenera mer - Det är både miljövänligare och hälsosammare, både fysiskt och psykiskt än att rusa med ett fordon.

Andra saker som också påverkar är t.ex. vad vi värmer upp huset med, transporterna som skett inom vår konsumtion av kläder och prylar och hur långt vår mat har transporterats. Mer om det i senare luckor.

Det viktigaste man måste veta är att allt jag som enskild människa gör påverkar klimatet. Negativt och positivt. Varje dag kan jag som individ välja att vara miljövänligare (eller inte) än dagen före.

 

Åt vilket håll vill du påverka?

 

TL;DR (too long, didn't read): Människans levnadsätt påverkar klimatet mest. En av de mest lätta sättet att minska den globala uppvärmningen är genom att göra smartare val inom ens egen transport. Att välja att gå och cykla istället för att ta bil. Att samåka och åka miljövänliga, kollektiva alternativ som buss och tåg istället för bil och flyg. Och sedan när ekonomin tillåter köpa en elbil istället för att ha en bensindriven bil. Varje dag går ut på att göra ett val - Och varje dag kan man välja att ta det miljövänligare alternativet.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

06.12.2016 kl. 10:00

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

December 2016

Lucka 18: Minimalism - Ett mer miljövänligt och harmoniskt sätt att leva?Lucka 17: Investera eller byta dina fonder/aktier till rättvisa och miljövänligare sådanaLucka 16: Lämna köttet åt sidan och ta fram grönsakerna! -Guide till att äta klimatsmartLucka 15: Ska jag ha ångest över klimatet?Lucka 14: Rädda regnskogen och dess invånare - Ställ krav på produkter med palmolja!Lucka 13: Va en modern Lucia och sprid ditt ljus med solenergi!Lucka 12: Res miljövänligare och upptäck ditt eget land!Lucka 11: Måste vi äga allt?Lucka 10: Våga vägra plast - Plast förstör våra hav!Varför har psykisk ohälsa blivit så vanligt?Lucka 9: Vikten av att köpa närproducerad och ekologisk matLucka 8: Kläd- och modeindustrins mörka sida - Vet vi vad som händer?Avfallshantering - En liten grön samhällsguideLucka 7: Återvinning är också en stor miljögärning - Glöm inte bort det!Lucka 6: Vad påverkar klimatet mest - Och hur kan man minska sin påverkan?Lucka 5: Släng inte mat!Lucka 4: Bli mer miljömedveten genom DIYLucka 3: Konsumtion och reklam för barn - "Jag vill ha!"Lucka 2: Det dyrbaraste du kan ge bort är en del av din tidLucka 1: Skippa fulchokladen/chokladaskarna

November 2016

En miljövänlig och rättvis julkalender - 2016Intressekonflikt: Miljövänlig ≠ tillväxtDegrowth-föreläsning imorgon med mig och Åbomarthorna!Hej alla där som badar bland koraller i vinter - Vet ni om att de håller på och dör ut?Ratatas lilla vinterlistaVad ska människan göra i ett fritt samhälle?Skyll inte på Trump, skyll på DNC...Om Trump inte tror på klimatuppvärmningen så måste vi göra det!Klimatuppvärmningen händer! - Om vi så ska märka det först då klimatflyktingarna kommer...Öppna ögonen och bli en medveten konsument! - För jordens skulle men också för din egen...

Oktober 2016

No great mind has ever existed without a touch of madnessAristoteles-vecka! Lax- och räkröra på fröknäcken - Recept (lchf, glutenfritt)Fröknäcke - Recept (lchf, glutenfritt, mejerifritt)Det ekonomiska systemet är ohållbart.En egen facebook-sida och ny bloggheader!Jag kan ha ljugit för er...Min höstlista!Är det bra att våra samhällen utvecklas så snabbt?Inga nya bilar som går på bensin år 2030?