Bloggposter

Lucka 24: Bli en global medborgare!

 

 

MÅÅL! Även om jag tog en liten paus mitt i julfirandet med min kalender så fick jag den färdigt innan nyår. Luckorna är ändå 24 stycken till antalet, vilket betyder att det här är den sista, med kanske enligt mig det viktigaste budskapet:

 

Vi måste all bli globala medborgare!

 

Jag har skrivit tidigare om att vara en global medborgare, men om vi lyssnar till vad grundaren Hugh Evans sa i sitt inspirerande TED-talk (länkar här nedanför) så är en global medborgare det här:

 

"A global citizen is someone who self-identifies first and foremost, not as a member of a state, a tribe or nation, but as a member of the human race"

 

​Alltså en sätt att identifiera sig, där man inte sätter sig själv i första rummet, utan väljer att alltid tänka globalt, på allt man gör. Think globally, act locally!

 

"I'm convinced that if we had more global citizens active in our world, then every single one of the major challenges we face - from poverty, climate change, gender inequality - these issues becomes solvable. They are ultimately global issues, and they can ultimately only be solved by global citizens demanding global solutions from their leaders."

 

Som Evans säger så är de stora problemen vi har idag väldigt globala, och det betyder också att det behövs globala lösningar - Och globala medborgare som bryr sig om dessa globala problem!

På engelska heter organisationen Global Citizen [länk (hemsida) + fb-sida] och jag gick med i våras och har redan känt att jag fått en massa inspiration från andra globala medborgare, samt själv också skickat lite e-post-meddelanden och skivit under uppmaningar där. Jag tycker själv att man känner sig mindre ensam när man går med i en förening med likasinnade. Det känns som man är med i något mycket större mitt i allt - och det håller upp intresset och passionen att vilja förändra!

 

Jag vill i min sista lucka önska er alla ett gott nytt år, titta på Hugh Evans TED-talk och bli en gobal medborgare - TACK! <3

 

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Tänk globalt och agera lokalt, det är vad som behövs när problemen idag inte mera bara handlar om oss själva och vår närmaste omgivning - utan om hela planeten Jorden och dess befolkning. Det bästa vi kan göra är att bli en global medborgare - Och börja förstå att alla val vi gör påverkar andra - och att vi därför också har en möjlighet att påverka - och förändra - tillsammans!

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

Publicerad 31.12.2016 kl. 09:00

Lucka 23: Stöd en förening som står för etik, ekologi & samhälle eller joina en själv!

cc - pixabay

 

Det nya året börjar snart och många har säkert redan börjat fila på nyårslöften. Ett enkelt nyårslöfte om man känner att man har mer pengar än tid för stora förändringar just nu... är att skänka en slant till en välgörenhetsorganisation eller gå med i en!

Det finns otroligt många eldsjälar i världen som också precis som oss vill göra världen till en bättre plats, och genom att hjälpa dem som färdigt har skapat en organisation med ett specifikt syfte så kan vi göra världen till en bättre plats!

Jag frågade mina fina fb-vänner om de kunde rekommendera några bra organisationer som är verksamma i Finland, så här kommer en lista på exempel dit man kan skänka en slant eller gå med och kämpa för ett gemensamt intresse (tack för alla förslag och tips!).

 

Exempel på företag och organisationer som är verksamma i Finland:

Förutom dessa företag så kan man också välja att donera till någon lokal, mindre förening, kanske en Marthaförening eller ett djurskyddshem som exempel. Att själv också bli aktiv medlem i en förening som kämpar för miljö och rättvisa hjälper också föreningen att nå sina mål.

 

Så kom ihåg... Den största gåvan är att ge <3

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Att stöda en organisation/förening eller själv bli medlem i den är ett fint sätt att hjälpa det kommande året att bli mer miljövänligt och rättvist. Här ovanför länkar jag några organisationer som tips. Finns det mera tips så är det bara att kommentera!

 

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

Publicerad 31.12.2016 kl. 08:00

Lucka 22: Rösta i alla val på kandidater som värnar om miljö och rättvisa eller ställ upp själv!

cc - picabay

 

För det första: Kom ihåg att ALLTID rösta i alla val. Demokrati är uppbyggd på att medborgare gör sin röst hörd, och demokratin faller om vi inte väljer att t.ex. rösta.

När vi röstar så har vi ett chans att få med någon i den bestämmande makten som vill värna om rättvisa och miljö. Om ingen kandidat passar så kan man också bestämma sig för att själv ställa upp!

För även om vissa tror att deras lilla röst inte har någon betydelse, så betyder det allt. Det är alla våra enskilda röster som tillsammans hjälper till att skapa den ledning som vi har idag. Och vi kan visa missnöje genom att rösta annorlunda i nästa val eller själv börja utmana tankegångar i det egna partiet. Vi kommer alltid att behöva människor som vill ställa upp som politiker och vara med och styra över det här landet - Därför måste vi hela tiden minnas att det också är vi som bestämmer vem som sitter där.

 

Thomas Mann sa: "Everything is politics", och Mahatma Gandhi lär ha sagt: "Anyone who says they are not interested in politics is like a drowning man who insists he is not interested i water". Politik handlar om våra liv - Kom ihåg att påverka! ... Make it count!

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Vi lever i en demokrati och därför får vi aldrig glömma bort att vi är den som påverkar hur landet styrs och leds. Varje röst räknas, så genom att fler människor börjar rösta på partier/medlemmar som värnar om t.ex. miljö och rättvisa så får vi också en ledning som mer väljer att fokusera på dessa frågor. Klimatuppvärmningen väntar inte på oss...

 

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

Publicerad 31.12.2016 kl. 07:00

Lucka 21: Lär barn att bli medvetna och bry sig om miljön redan som små!

cc - pixabay

 

Alla barn växer upp till att bli medborgare någon dag. Och när de en gång blivit fullständiga samhällsmedborgare så kan de påverka. Det betyder att det också blir föräldrar och samhällets uppgift att lära dessa barn hur man kan påverka, redan när de är unga.

Jag har inte vuxit upp i en familj med stort miljöfokus. Jag är ändå väldigt glad att jag ganska tidigt nu föstått vikten i att vara en miljövänlig och rättvis medborgare, vilket ju kommer forma resten av mitt liv. Men jag har ändå vuxit upp med en massa leksaker, fallit för reklam och satt "bäst i klassen" som ett stort mål i livet, vilket ledde till goda resultat förstås, men också mycket stress och press och även en kort utbrändhet i gymnasiet, då jag bara kunde börja gråta mitt på en lektion och inte fick någon läxa gjort på kanske 1 månad. Det var en horribel tid.

Vi måste tidigt lära barn vad som är viktigt i livet. Det betyder också att vi själv måste förstå och vara medveten i det här först, och att vi, som jag nämnde i förra luckan, lever som vi lär.

Att vara nära naturen hjälper människan att förstå och respektera naturen mer, enligt forskning. Så det är viktigt att man redan i unga år är ute och vistas i naturen. Att ha med barn och odla egna grönsaker kan vara jätte lärorikt, samtidigt som man tidigt kan lära dem hur man sorterar rätt, varför man inte ska slänga skräp på marken och varför man inte måste önska 511 saker till julklapp.

Det där varför är ett stort nyckelord tror jag. Barn, men jag tror också vuxna, ändrar inte sitt beteende bara för att man säger "nej, sådär ska du inte göra". Men om man berättar varför en sak är dålig för naturen, så lär man också barnet att förstå mer. Förstå sammanhang, och inte bara lyda blint. Förstå att man inte blir lycklig av en massa saker, och att allt också påverkar naturen, kan hjälpa både oss och miljön till det bättre.

Vi vill ju att barn ska växa upp till kritiskt tänkande varelser, och genom att fokusera på varför alltid när man gör någonting, så tror jag många barn kan växa upp till mer välmående och förstående vuxna individer sen.

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Redan som barn så borde vi lära oss att förstå och ta hand om naturen, och vad är väl bättre än att både förälder och samhällsmedborgare hjälper barnen att förstå detta. Genom att leva som man lär, och fokusera på varför någonting är bra och dåligt för t.ex. naturen, så har vi chans att få barn som växer upp till mer medvetna och förstående vuxna, som sedan kan påverkar till det bättre!

 

"För ett miljövänligare och rättvisare 2017"

 

 

 

Publicerad 31.12.2016 kl. 06:00

Lucka 20: Du är den första som sprider en förändring!

cc - picabay

 

Hur gör vi världen mer miljövänlig och rättvis? Joo, vi måste läsa på, lära oss och leva enligt dessa principer. Första steget är ALLTID medvetenhet. Att vi börjar bli medvetna om världen runtom oss. Att allt inte kretsar kring oss, men att allt vi gör påverkar andra människor och naturen omkring oss.

Först måste vi spricka bubblan. Öppna ögonen och se hur världen ser ut. Nästa steg är att inte drabbas av panik och ångest, utan istället, som jag skrev i en tidigare lucka, bli förbannad istället - och börja agera.

Och vad betyder agera? Och hur ska man agera?

Det finns inga rätt och fel. Någon kanske väljer som första steg att börja äta mer vegetariskt. Andra kanske direkt blir veganer. Vissa väljer att satsa på ekologisk mat. Andra börjar odla mer eget. En del säljer bilen och satsar på att åka kollektivt, medan andra väljer att köpa en elbil som nästa bil. Somliga gör som jag och skriver en blogg där jag hjälper intresserade att läsa om miljöproblem och somliga väljer att bli aktivister eller politiker och aktivt höja naturens röst till andra medborgare.

Men jag tycker det viktigaste är att leva som man lär. Ingen tycker om hycklare, och ingen tycker heller om predikningar. Jag tycker såklart om att ha folk som läser min blogg, men det viktigaste för mig är inte hur många som läser min blogg, utan att de som kommer hit faktiskt har ett genuint intresse att besöka min blogg - Det blir jag jätteglad över!

Jag har fått fler intresserade för t.ex. lchf och vegetariskt mat bara genom att helt enkelt äta sådan mat. Det är så pass annorlunda att jag många gånger fått folk som helt frivilligt frågat vad det är för något och vad det handlar om och då har jag kunnat berätta.

Det var inte heller någon som har tvingat mig att få ett stort miljöintresse. Det behövdes bara lite medveten kunskap från en grundkurs i ekologisk ekonomi för att öppna mina ögon för miljön och dess problem.

 

Så mitt stora tips är:

Sprid kunskapen genom att börja med din egen förändring! Berätta hur du gör för att minska din miljöpåverkan och varför du vill göra det. Ärlighet varar alltid längst, även för en själv.

Kunskapen måste spridas - För tillsammans är vi starka - Och tillsammans kan vi åstadkomma massor!

 

 

TL;DR (too long, didn't read). Att predika och tvinga folk att ta in information har aldrig fungerat. Men nyfikenhet lockar många till ny information. Bara genom att leva som man lär så kommer man långt till att sprida kunskapen om ett miljövänligare och rättvisare sätt att leva. Och alla gör vi på olika sätt. Det behövs förändringar i alla delar av samhället, allt från nya veganrestauranger till miljövänlig biltvätt, från effektiva solpaneler till nya daghem som fokuserar på naturen och uteliv. 

 

 

"För ett miljövänligare och rättvisare 2017"

 

 

Publicerad 31.12.2016 kl. 05:00

Lucka 19: Om kvalitet och planerat åldrande

cc - pixabay

Varför känns det som att allt går sönder så mycket fortare nu för tiden? Kylskåpen som tidigare höll i 20 år håller kanske bara i 10 år nu för tiden. Nokiatelefonen förr i tiden skulle ju säkert hålla ett helt kärnvapenskrig. Men idag verkar det bara vara en slit-och-släng-kultur. Visst, människor tröttnar fortare på saker idag än tidigare och tycker om att konsumera en massa strunt, men produkterna/varorna vi handlar idag har faktiskt också sämre kvalitet än tidigare. T.ex. har jag jättesvårt att köpa strumpbyxor som håller längre än några månader nu, fast de jag hade tidigare höll i ca 3, 4 år (!).

Problemet har mycket att göra med planerat åldrande (eng. planned obsolescence). Det kan kort förklaras som att producenter redan när den skapar en vara gör så att de enbart fungerar inom en viss tid. Den har alltså en planerad livslängd. Det blev en grej eftersom producenterna tjänar mer pengar på det. Och vem vill inte mjölka ur så mycket pengar och konsumtion av oss människor som möjligt? Det ökar ju tillväxten... höh.

Det blir en kombination mellan reklam, ha-begär och konsumtion. Först gör någon reklam för t.ex. en ny mobil. Sedan så köper du den här mobilen efter att din odödliga nokia känns utdaterad. Alltså inte för att den går sönder, utan för att ny teknologi ökat på möjligheterna med mobiltelefoner. Men sedan efter något år så kommer det ännu en ny modell. Skulle din nya mobil hålla lika länge som nokia-telefonen så skulle det inte finnas någon orsak till att köpa en ny. Men reklamen hjälper ditt ha-begär att blir större och större, och sedan så har mobilskaparna gjort så att telefonen redan börjar krångla sådär efter 2 år, kanske de väljer att sluta uppdatera vissa äldre modeller mm, och så handlar du den där nya mobilen ändå. Här har ni systemet som man kan säga de flesta av våra produkter går efter.

Skapandet av en produkt med planerat åldrande -> Reklam för att öka vårt ha-begär -> Konsumtion som ger dem en massa pengar -> Ny produkt -> Mer reklam -> Redan gammal, tråkig nuvarande sak -> Mer konsumtion... 

För en konsumtionskritisk medborgare som jag är så är det här absolut ett problem som måste lösas för att minska vår påverkan på miljön. Och det är inget enkelt problem. Men vi kan påverka!

Vi måste aktivt sluta köpa produkter som håller en liten begränsad tid och efterfråga tåligare och hållbarare produkter istället!

Kvalitet > Kvantitet, alla gånger. Allt som du vet du kommer behöva en längre tid så ska du satsa på att köpa ordentligt. Jag tror också en ökad efterfrågan leder till att utbudet på sådana produkter ökar. Kanske någon av oss själv blir producenter av kvalitetsprodukten?

Jag har sett flera smarta system som börjar dyka upp här och där, där producenterna skapar en vara, t.ex. en bänk, och sedan låter företag/organisationer hyra dem. I utbyte så fixar företaget allt direkt det går sönder och också har en benägenhet att göra så tåliga produkter som möjligt. När företaget/organisationen inte längre vill hyra varorna så hyr producenterna ut det till nästa ställe. Smart va!

Det finns också bra sidor såsom buymeonce.com, som försöker samla ihop företag vars produkter ger kanske livstidsgaranti eller åtminstone håller myycket längre än andra, liknande produkter. Typ en keramikgryta som håller för evigt, eller strumpor som har livsstidsgaranti? Det är det som vi behöver.. inte en massa slit-och-släng-produkter. De kan slänga sig i väggen!

 

Lärdomen här är alltså att vi måste sluta låta reklam och begäret av nytt styra över våra sinnen och våra känslor - Och låta naturen komma i första hand! Tänk vad enkelt också att äga någonting som man vet kan hålla en hel livsstid!

 

 

TL;DR (too long, didn't read). En stor del av utbudet av varor kännetecknas idag av planerat åldrande; där producenterna färdigt planerar att varorna ska hålla mycket kortare tid än vad de skulle kunna göra, för att öka konsumtionen och intäkterna. Vi måste börja kräva kvalitet > kvantitet och sluta följa vårt känsliga ha-begär och reklamerna och försöka satas på produkter som håller kanske en hel livstid. Vi måste sätta naturen i första hand!

 

 

"För ett miljövänligare och rättvisare 2017"

Publicerad 31.12.2016 kl. 04:00

Lucka 18: Minimalism - Ett mer miljövänligt och harmoniskt sätt att leva?

En ny forskningsstudie som heter "Origins of Happiness" säger det som jag flera gånger tagit upp här på min blogg: Lycka kommer från annat än pengar. "... social and psychological factors are more important to the wellbeing of individuals than income levels." 

Vi är fortfarande sociala varelser och det är också bland sociala relationer som många av våra bästa minnen finns. Hur mycket vi än älskar och lägger tid på en samling av t.ex glansbilder, porslinsgrisar eller andra materiella föremål så känner majoriteten av oss ändå en mycket större sorg över en förlust av en nära bekant, släkting eller en förlorad relation än en förlust över något eller några materiella objekt.

 

Och ändå verkar vi inte komma ifrån vårt stora fokus på materiella ting. Majoriteten av befolkningen i rika länder konsumerar alldeles för mycket för att det ska vara inom ekologiska (och kanske ibland även ekonomiska) begränsningar. Och inte blir vi nå lyckligare för det. I Storbritannien visade en forskning att befolkningen kände sig mycket ensammare och olyckligare ända sedan 1970-talet även om deras inkomst överlag fördubblades (Jackson, 2009).

 

Som tur så finns det människor som ändå börjar fatta det här. Som försöker kämpa mot konsumtionshysterin och istället leva ett mer minimalistiskt liv, med fokus på välmående, sociala relationer och/eller närhet och förståelse till naturen, de som varit före oss, de som kommer efter oss och nuet.

Men för flera har minimalism ändå inte kommit frivilligt. I Japan, där de inte haft ekonomisk tillväxt på länge, så har ungdomar vuxit upp med att spara sina pengar och inte konsumera dem. Många gånger pga att de faktiskt inte har några pengar att konsumera/spendera. 

Och det är också det vad vi börjar uppleva här i Finland/Norden/industriländerna. Mer och mer människor har inte råd att konsumera någonting extra. Medelklassen (som oftast varit den som uppehållit en tillväxt) försvinner mer och mer varje dag.

 

Så för många sker det här med minimalism ofrivilligt, men att frivilligt värna om mer minimalistiska värden kan faktiskt vara en riktigt bra sak. En minimalist värderar kvalitet framom kvantitet (vilket är väldigt bra för miljön) och även får mer harmoni i sitt liv när det inte finns så mycket materiella ting som stoppar individen. Många minimalister väljer att äga väldigt lite och istället fokusera på inneboende värderingar, såsom lycka, samvaro och vålmående.

Dessa frivilliga minimalister tror jag är en del av framtidens levnadssätt. Att kunna leva mer med mindre. Ha mindre ägodelar och ändå vara lyckligare än många av oss är nu.

 

Jag känner att jag dras till minimalistiska värden, även om jag är långt ifrån att kunna kalla mig en minimalist. Men jag känner hur jag mer och mer börjar förstå, att många saker jag äger inte är någonting jag måste ha. Jag försöker även koncentrera mig på de sociala upplevelserna när jag är med folk och inte fokusera på materiella ting. Redan det här känns mer harmoniskt.

 

Så fundera om dina materiella saker tynger dig mer än de hjälper och gläder dig. Kanske har vi alla fokuserat på helt fel saker? Kanske "lev mer med mindre" faktiskt kan få oss att bli lyckligare och mer harmoniska, samtidigt som vi påverkar miljön mycket mindre?

För lite mer tips om minimalism, läs den här FACT av Leo Babauta, en minimalist som också skriver en blogg jag brukar följa, Zen Habits (LÄNK).

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Vi blir inte lyckligare av mer materiella saker. Social samvaro och psykisk hälsa är mycket mer viktiga för vårt välmående. Varför fokuserar vi då ändå inte på det? Kanske är det dags för oss alla att börja "leva mer med mindre" och kanske hitta oss själva på vägen?

Publicerad 18.12.2016 kl. 23:55

Lucka 17: Investera eller byta dina fonder/aktier till rättvisa och miljövänligare sådana

cc - pixabay

 

Ojojj, dagen har gått så snabbt så jag glömde nästan bort min lucka idag (såhär går det när man en gång kommer hem till Österbotten, haha).

Nåjja, jag ska fatta mig kort idag. När jag blev 18 så fick jag veta att mamma och pappa investerat i någon slags fond kring 2006 och efter att jag fyllt 18 så fick jag ju då tillgång till den. Eftersom jag då ännu var totalt intresserad av sånt så lät jag det bara vara, men när jag sedan nu hade studerat nationalekonomi något år, så kom jag på den där fonden igen och började "gräva" lite i den.

Tydligen så hade banken där fonden var placerad lagt en stor del av pengarna i något slags "Russian Invest - olja" och jag, som nybliven miljökämpe, blev ju jättestörd på det här. Så jag bokade tid, med pappa, till banken och bad dem att placera om pengarna, så nu har jag istället pengarna på en "grön fond/aktie" och är mycket nöjdare.

 

Eftersom vi lever i en värld med marknadsekonomi så betyder pengar tyvärr fortfarande väldigt mycket. Men om man är medveten om det här så kan man också påverka - Med sina pengar. Om man redan har fonder eller har tänkt investera sina pengar i några fonder, så kan man börja göra sin röst hörd till bankerna och ha dem att för det första ens ta fram fonder som fokuserar på miljövänlighet och rättvisa, och sedan med sina investeringspengar visa att det är där framtidens investeringar ligger - i företag som fokuserar på miljövänlighet och rättvisa, inte i olja, fossila bränslen och företag som inte bryr sig om rättvisa och jämlikhet.

Poängen varför jag också nämnder det här är eftersom det många gånger kan finnas människor i medelåldern som har en stadig ekonomi, men kanske inte så mycket extra tid. Speciellt om man då har lite extra pengar och tänkt lägga det på någonting, så är det här ett förslag som både hjälper miljön och påverkar bankerna att börja ändra sin filosofi kring vilka fonder det finns.

 

Så har du tänkt investera - Fråga efter miljövänliga fonder. Ju fortare oljebolag och liknande förlorar sina aktieägare, desto bättre!

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Pengar betyder fortfarande makt i vårt marknadsekonomiska samhälle, vilket också betyder att ska du investera dina pengar i någonting, så kan du påverka. Genom att tillräckligt många börjar fråga efter miljövänliga och rättvisa fonder så kan vi också få bankerna att förstå att det är där de nya investeringarna ligger och sedan börja satsa mer på dem.

Publicerad 17.12.2016 kl. 23:30

Lucka 16: Lämna köttet åt sidan och ta fram grönsakerna! -Guide till att äta klimatsmart

cc - pixabay

 

Vegetariskt är inne!

 

Och det är på tiden. Medan vi snart börjar hålla kodioxidutsläppstakten på samma nivå så har nivåerna på metangas i atmosfären stigit snabbare nu än vad det tidigare gjort på 2 årtionden (!). De största orsakerna till den höga ökningen av metan kommer från jordbruk och sophanteringen. Vad gäller jordbruk så är det specifikt den ohållbara boskapsuppfödningen och den ökade risodlingen som höjer nivåerna på metangas i atmosfären, enligt den nya forskningen.

Forskarna är nog medvetna om det här och försöker fundera ut hur man skulle kunna minska på utsläppena. T.ex. så föreslås det att odla fram ris som kräver mindre vatten, eftersom det är kring "översvämmade" jordmarker som metangas frigörs. Vad gäller boskap så finns det ju redan företag idag som t.ex. försöker göra "fake burgers", företag 1, företag 2, alltså mixtrar fram biffar i laboratorier som ser ut som kött, smakar som kött och beter sig som kött, men inte är kött. En annan lovande forskning är t.ex. att lägga sjögräs i fodret för boskap. Enligt forskningen skulle en liten mängd sjögräs i fodret kunna minska på metangasutsläppen med 99% (!). Kina planerar också att minska sin köttkonsumtion med 50% innan 2030. Det kallar jag målinriktat!

 

Men vi äter ändå alldeles för mycket kött idag. Och med vi menar jag de som har råd att köpa kött varje dag, inte de som lever på fattigdomsgränsen och har egen boskap (eller de kulturer som äter kött, men vars miljöpåverkan ändå är otroligt minimal). Problemet med köttkonsumtionen är ju att det för det första, är en god produkt. Folk äter kött eftersom det är gott. Sedan för det andra så är kött ganska hälsosamt (inte processerat kött). Det innehåller bra med protein och fetter, speciellt för den fattigare delen av befolkningen så är det en viktigt ingrediens i deras mat. Men, som jag redan nämnt här ovanför, så är tredje faktumet att köttkonsumtionen är alldeles för hög idag för att vara inom miljövänliga standarder.

Ur klimatsynpunkt är det inte heller bra att äta varor som transporterats långa vägar. T.ex. så är jag väldigt såld på avokado, och det är problematiskt, eftersom det är ett nyttigt alternativ mot t.ex. kött, men transporten är troligtvis många gånger längre än kött som kommer från gårdar i Finland. Inte är det lätt att välja mellan "närproducerat kött" och "långtransporterade grönsaker" alla gånger.

Däremot så finns det ändå tror jag några riktlinjer man kan ha, om man vill vara så miljövänlig och klimatsmart som möjligt i sitt ätande. Därför har jag nu gjort en "liten" lista för att äta klimatsmart. Att äta nyttigt och äta miljövänligt går ganska långt hand i hand, vilket är skönt.

 

JASMINES KLIMATSMARTA MATLISTA:

 • Ät mindre kött
  • Boskap avger metangas i atmosfären som påverkar den globala uppvärmningen. Boskapsuppfödning kräver också enorma mängder vatten och de stora massfabrikerna med boskap är inte heller okej ur en etisk synvinkel.
 • Om du vill äta kött, välj hellre kyckling än nötkött
  • Kyckling påverkar klimatet mycket mindre än nötkött. Grönskaker påverkar förstås ännu mindre. Kyckling är också ännu svårt att få ekologiskt, vilket förstås skulle vara ännu bättre.
 • Om du vill äta nötkött, välj ekologiskt
  • För de som tror på ekologiskt jordbruk utan konstgödsel så vet att det också behövs gödsel till dessa grönsaker. Ekologiskt uppfött nötkött, där kossor till en mycket större del betar gräs (som människa ändå inte kan äta) och sedan ger gödsel till ekogårdarna, kan ses som en lite bättre val ur miljösynpunkt.
 • Om du vill ha det miljövänligaste köttet så föder du upp det själv, eller tar av en småproducent in närheten
  • Egen småskalig uppfödning går så långt bort från de stora hallarna med trånga djur som man kan komma. Ska du äta kött, så är det väl ett av de mest etiska och miljövänligaste sättet att helt enkelt ha egna djur.
 • Odla egna grönsaker/kryddor mm.
  • Det hjälper miljön och ökar även människans förståelse och respekt för naturen och de människor som brukar den. Stort plus!
 • Fisken ska ej vara rödlistad av WWF och gärna ha MSC-märkning, eller vara väldigt "närproducerad"
  • Fisk sägs det ju att vi ska äta 2-3 ggr i veckan, men kolla så att den är hållbart fiskad, alltså har MSC-märkning på den. Att en fisk är rödlistad av WWF betyder att den överfiskas, och det är ett stort problem. Kom också ihåg att fisk från Östersjön ännu innehåller tungmetaller och liknande, så ät det inte för ofta.
 • Tänk alltid, närproducerat och ekologiskt = bäst!
  • När grönsaker och liknande odlas ekologiskt så används det minst bekämpningsmedel (eller inte alls) och det påverkar miljön minst. Sedan, ju mer närproducerat, destom mindre transporter och desto mindre transportutsläpp.
  • Här är det ändå svårt att veta vilken som är bättre. Det är en 100% personlig åsikt. Vill man han minimala transporter så väljer man hellre närproducerat. Vill man absolut ha minimala mängder gifter ut i naturen och i sin kropp och kanske mer rättvist producerat så väljer man ekologiskt (och/eller fairtrade) i första hand.
 • Ät enligt säsong
  • Det betyder att du inte handlar "färska" jordgubbar mitt i vintern, utan kanske har frysta från sommaren eller äter rotfrukter istället, som är i säsong. En lätt googling visar vad som är i säsong just nu och t.ex. hemsidor som säsongsmat.nu är också väldigt bra för tips.
 • Laga mat från grunden - Satsa på råvarorna
 • Släng inte mat
 • Ät riktig mat - Undvik onödigt "treatande"
  • Allt godis, chips, kakor mm som vi äter är ju egentligen helt onödigt. Finns ingenting i det som ger vår kropp nå extra mervärde som inte t.ex. grönsaker hellre skulle ge. Däremot så innehåller en massa av dessa produkter palmolja (vars produktion är problematisk) samt en massa andra skumma medel som naturen och vi säkert kan leva utan. Gör hellre i så fall eget "godis" med igen, äkta råvaror.
 • Bli vegan/vegetarian
  • Det är inte hälsofarligt att äta vegansk mat eller vegetariskt mat hela livet, och ur mijösynpunkt så är det ett stort steg till det bättre, samt så är det etiskt det bästa valet. Här är det ändå viktigt att fortfarande undvika skräpmat, äta säsongsbetonat och närproducerat/ekologiskt för maximalt miljötänkande.

 

Sådärja! Det här är vad jag kommit på nu i all hast. Kom gärna med synpunkter eller frågor om någonting blev oklart! Och kom ihåg, som jag skrev i förra inlägget. Vi räddar inte världen på en natt. Varje litet steg och förändring mot en miljövänligare och rättvisare värld är ett ställningstagande att du värnar om naturen, dess ekosystem och dess invånare. Så klarar du inte av att bli vegan, pröva börja äta mer vegetariskt istället. Är ekologiskt för dyrt (kolla först, det behöver inte vara det) så kanske satsa på bara någon eller några produkter. T.o.m. en litet basilikaplanta är ett fint steg till ett ökat miljömedvetande!

 

TL;DR (too long, didn't read): För att äta klimatsmart: Ät mindre kött, hellre kyckling än nötkött och helst ekologiskt och närproducerat. Gäller också alla andra produkter. Bli vegan eller vegetarian om du värnar om etik och miljö samtidigt. Ät enligt säsong och satsa på äkta råvaror för att undvika palmolja (i maten) och plast (utanpå maten). Och sist, men absolut inte minst: Släng ingen mat!

 

"För ett miljövänligare och rättvisare 2017"

 

 

 

Publicerad 16.12.2016 kl. 10:00

Lucka 15: Ska jag ha ångest över klimatet?


 

Godkväll alla! I dagens lucka ska jag prata om sinnesstämningar som en miljökämpe och en som kämpar för rättvisa måste ha. Jag har t.ex. inte alltid brytt mig om miljön. Jag började aktivt läsa om miljön och miljöproblem för ungefär 3 år sedan. Det betyder att det är ganska mycket information som jag tagit in på bara dessa 3 år. Det är rapporter efter rapporter och artiklar efter artiklar. Koraller som håller på att dö ut. Regnskogar som huggs ner. Havsvatten som förgiftas och plast, plast, plast överallt. Konsumtion överrallt och tillväxt i det oändliga. Man överröstas med fakta om hur jorden faktiskt mår. Steg för steg öppnar man ögonen och börjar se den verklighet som tidigare varit dold. Man ser bortom reklam och vackra bilder. Bortom söta hundögon och fluffiga kuddar. Och man känner...

Ja vad känner man? Sorg? Ångest? Ingenting?

Eftersom jag själv nu som då drabbas av panikångestattacker så kan jag säga er; Man gör ingenting. Det blir för mycket - Man stänger öronen och ser bort, eller suger in all information, men får så mycket ångest att man bara kan sitta i ett hörn och vänta på domedagen.

Så gjorde jag i början. Det kändes så mycket. Så övermäktigt. Hur ska lilla jag kunna göra någonting åt ALLT det här?

Men sedan läste jag en helt otroligt bra artikel, som heter "Känn inte klimatångest - Känn klimatvrede". Där berättar psykologen Marta Cullberg Weston att hjärnan är usel på att hantera hot som klimatuppvärmningen, och uppmanar oss att istället för att känna ångest, som är den första känslan som kommer mot, så borde vi bli arga istället. Känna vrede!

Och plötsligt har jag en känsla. En känsla som får mig att känna mig stark och fokuserad och som får mig att vilja göra en förändring. Som ändå känns helt som en rätt känsla att känna, som varken förminskar, förvränger eller ignorerar problemet.

Så varenda gång jag idag läser någonting om klimathotet så känner jag inte ångest mer eller väljer att sluta mina ögon... Jag väljer att öppna dem ännu mer! Jag väljer att läsa mig in på ämnet och ämnena och ta redan på saker som kan vara relevanta för mig för att kunna göra en förändring till det bättre. Och jag kan säga att det fungerar. Jag har aldrig känt mig så inspirerad och arg samtidigt i mitt vardagliga liv och ändå kunna fokusera.

 

Men det finns en till känsla som är otroligt viktig att inte glömma bort. Hopp. "Hoppet är det sista som lämnar oss" säger ju ett gammalt ordspråk, och det är riktigt sant. Man måste våga hoppas och tro att jag som enskild människa kan göra en förändring. Och ibland kan det kännas tungt. Men tänk tillbaka i historien. Tänk vad mycket enstaka människor har gjort och gör (på gott och ont). Ghandi, Martin Luther King, Malala... Och tänk vad mycket vi människor har åstadkommit tillsammans! Alla vaccin som utrotat och utrotar sjukdomar, resor till månen, upptäckter inom vetenskapen och alla minnen som vi människor skapar tillsammans.

 

Tänk att ett enda litet leende kan göra någon annans dag. Ett enda lite leende. Om det kan förändra en annan människa så finns det nog många sätt för mig att påverka människor och miljö runtom mig till det bättre. Och precis som att jag inte lärt mig piano över en natt som kommer jag inte heller att rädda världen över en natt. Men för varje dag kan jag välja att öva mer (piano)/lära mig ännu mer. Göra ännu bättre val. Våga påverka. Och aldrig ifrågasätta att det jag gör är för ingenting. Historien visar att vad vi gör påverkar vår framtid.

 

Jag vill inte bara sätta mig ner och få min framtid placerat ut för mig...

 

Jag vill skapa den! <3

 

cc - pixabay

 

TL;DR (too long, didn't read): Känner du ofta ångest över den globala uppvärmningen och de orättvisor som finns i världen? Det gjorde jag också, tills jag läste en artikel som uppmanade mig att känna vrede istället för ångest. Och plötsligt kändes allt mycket enklare. När jag är arg vill jag förändra och förändra är vad vi alla måste göra. Precis som Malala, Ghaldi och Martin Luther King så kan man som enskild människa göra en skillnad. Det gäller bara att vara tillräckligt fokuserad, vilket man enkelt blir när man blir tillräckligt frustrerad. Man agerar. Så våga tro på din och min möjlighet att påverka och agera!

 

"För ett miljövänligare och rättvisare 2017"

 

Publicerad 15.12.2016 kl. 21:40

Lucka 14: Rädda regnskogen och dess invånare - Ställ krav på produkter med palmolja!

cc - pixabay

 

Palmolja finns i allt. Jag menar, allt! Många kakor, pepparkakor (!), margarin, tvål, smink, tvättmedel, ljus... Titta i dina favoritsnacks och varor som har någon slags beteckning över sig och flera av dem innehåller säkert palmolja. T.ex. så innehåller mina favoritjordnötter av Taffel (de helt vanliga i blå förpackning) palmolja, och jag blev så sur så nu har jag skickat till deras kundservice och krävt att få veta när de slutar stöda ohållbar palmoljeproduktion.

För produktionen av palmolja är väldigt problematisk just nu. Palmoljeplantagen har tagit över stora delar av jordens regnskog och med det så försvinner både viktiga ekosystem och en massa hotade djur, såsom Sumatratigrarna och orangutangerna. Befokningen som bor och lever i regnskogen drabbas också när en stor del av det de lever på bränns upp. De som arbetar i plantagerna har också väldigt lite att säga till om och det används t.ex. bekämpningsmedel som är förbjudna i EU där, som påverkar deras och naturens hälsa.

Visste ni att palmolja också används och importeras in till EU i form av biodisel?! Det är problematiskt eftersom biodisel låter miljövänligt och palmolja är så billigt att producera att en stor del av vårt biodisel kan vara med palmolja.

I Indonesien, där största delen palmolja kommer från, så varnar UNEP (FN:s miljöprogram) att så mycket som 98% av all regnskog kan vara borta år 2020. Det är om 4 år! 98%!

 

Så vi måste börja agera...

 • Köp inte produkter som innehåller palmolja.
  • EU beslutade 2014 att alla produkter som innehåller vegetabiliska oljor måste ha utskrivet vilka oljor det är - Så nu borde det finnas på alla produkter utskrivet om de innehåller palmolja.
    
 • Skicka in till kundservice och kräv de företag du ser har palmolja i sina produkter att de slutar köpa in ohållbart producerad palmolja.
   
 • Tacka vänligt men bestämt nej till att få presenter som innehåller palmolja.
   
 • Stöd organisationer som uppmärksammar palmoljeindustrin och försöker göra en förändring, t.ex. WWF och Naturskyddsföreningen.
   
 • Sprid kunskapen om palmolja och dess effekter.

 

WWF har tillsammans med palmoljeproducenter försökt få till en förbättring genom att lansera en märkning som heter RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil, och det är en bra början. Sedan har t.ex. Greenpeace uppmärksammat att världens största palmoljeleverantör IOI kastades ut ur RSPO, eftersom de ljög om att de höll kriterierna för märkningen. Därefter har nu många företag börjat bojkotta IOI och det uppmanar jag nu alla företag att göra också! Naturskyddsföreningen anser ändå att RSPO-märkningen inte räcker och hoppas på ännu starkare kriterier i framtiden, samt att produktionen av hållbar och ekologisk palolja ska få mera stöd.

 

Så va uppmärksam på palmolja och kräv en förändring!

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Indonesiens regnskog kan vara försvunnen till 98% (!) redan om 4 år, 2020. En stor orsak är den enorma produktionen av palmolja, som hela tiden ökar med en ökad efterfrågan. Palmolja finns i typ allt, allt från kakor och godis till smink och tvättmedel. Det finns också i biodisel, vilket är problematiskt när mer människor tror att det är ett bra alternativ till olja. Var uppmärksam på palmoljan och börja skicka till företags kundservice att du inte accepterar att företaget inhandlar ohållbar palmolja!

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

Publicerad 14.12.2016 kl. 14:35

Lucka 13: Va en modern Lucia och sprid ditt ljus med solenergi!

cc - pixabay

 

Förbränning av fossila bränslen måste bort! Både för att det påverkar miljön och bidrar till den globala uppvärmningen, men också för att fossila bränslen faktiskt är en ändlig resurs, och kan ta slut. Det betyder också att vi måste börja fundera på andra metoder att t.ex. värma upp våra hus med, än med olja. Som tur så har det börjat dyka upp många alternativa, miljövänligare sätt.

Bergsvärme är ett av dem. Bergsvärme har den fördelen att kostnaderna är ganska samma året runt samt att du egentligen kan ha det förevigt. Varför då? Joo, för att bergvärme faktiskt kommer från solenergi! (Hahhaa! Jag måste erkänna att jag inte visste det här förrän jag googlade på bergsvärme, men varje dag lär man sig något nytt!) Så en investering i bergsvärme kan kännas kostsamt till en början, men sedan har man det, hela sin livsstid i sitt hus. Här hittade jag en bra sida med nyttig info om bergsvärme: LÄNK

Solenergi har också börjat bli väldigt populärt och även kommit ner så pass i prisnivå (då Kina börjat tillverka dem i mängder) att det faktiskt börjar löna sig att ha solpaneler på taket. Solenergi är ju en förnyelsebar källa och någonting som absolut inte kommer att ta slut på mååånga år, så det är jättekul att vi faktiskt börjar ha den teknik som behövs för att ta tillvara solens energi.

Men det kan också vara lite krånglit med solpanaler på taken, när man kanske behöver ha dem i en viss vinkel mm. Då har man istället också börjat komma upp med en annan solenergilösning, nämligen en slags "solenergidelning". Då finns det en massa stora, effektiva solpaneler på en och samma plats, t.ex. ett stort varuhus inte långt ifrån, och där köper man in en viss del av energin till sitt hus och sina behov (källa). Det här borde kanske finländare också pröva på - Jag tror det kan vara ett vinnande koncept!

 

Överlag händer det mycket nya, spännande saker på den internationella marknaden vad gäller solenergi. T.ex. så investerar fattiga länder faktiskt nu MER än vad rika länder gör i solenergi. Och det blir jag riktigt glad över, speciellt eftersom det i många fattiga områden oftast inte finns brist på mycket sol. Med stora solpaneler och sjövatten har man nu också börjat kunna upprätthålla stora växthus mitt i öknar. Det är jättehäftigt! Samtidigt så går priset på solenergi ner överallt i världen. Det finns ingen orsak att inte investera i solenergi mera.

Och som sista amazing fact så håller ju Elon Musk och Tesla på med att bygga en Gigafactory för att kunna dela ut så mycket el som de förutspår kommer behövas med alla framtida eldrivna bilar. Hela fabrikens tak är täckt med solpaneler och i dokumentärfilmen "Before the Flood" så nämner Musk att om vi skulle bygga 100 Gigafactories så skulle vi täcka hela energibehovet idag - Över hela världen!

 

Så va en modern Lucia och sprid ditt ljus med solenergi! Det håller förevigt - Liksom vår kärlek till världen, dess miljö och dess människor ocskå borde göra.. <3

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Fossila bränslen är ute. Nu är det den bästa tiden att satsa på solenergi och förnyelsebara energikällor. Solenergi blir bara billigare och billigare och investeringarna är nu t.o.m större i fattiga länder än i rika. Så om du funderar på att bygga ett nytt hus eller vill tänka över hur du värmer upp ditt hus så är det ett smart val att satsa på solenergi och bergsvärme!

 

 

PS: Förutom solenergi så finns det ju också vindkraft, vattenkraft och bioenergi som är förnyelsebara energikällor, men dessa har mycket mera komplikationer just nu. Vindkraft debatteras för ofta för att kunna investera i så mycket som vi borde och vattenkraft fungerar bara på vissa ställen. Bioenergi är ju nog jättebra och Finland har valt att satsa mycket på det, men skogen binder ändå mycket koldioxid, så bäst skulle ju vara att plantera mer skog, inte hugga ner den.
Publicerad 13.12.2016 kl. 19:40

Lucka 12: Res miljövänligare och upptäck ditt eget land!

 

Som jag skrev om i lucka 6 så är det förbränningen av fossila bränslen som är en av de största påverkarna till den globala uppvärmningen. I den här luckan tänkte jag fortsätta på dessa banor, men den här gången ta upp någonting som ofta ligger varmt om hjärtat för många finländare, nämligen att resa.

Det viktigaste man som miljövänlig resenär ska vara medveten vid är att långa utlandsresor med flyg släpper ut otroligt mycket koldioxid. Flygresor blir på något sätt bara billigare och billigare och vi reser bara mer och mer, även om det tär på miljön och klimatet. T.ex. har naturskyddsföreningen haft en kampanj i höst där de säger att flygbolag i alla fall i Sverige inte behöver betala någon slags klimatskatt på sina utsläpp, även om t.ex. vanliga bilister måste göra det när de tankar. Det låter ju väldigt orättvist och dumt, med tanke på hur mycket det påverkar...

Så flygbolag borde absolut börja betala en klimatskatt och flygen borde då också bli dyrare för att faktiskt överrensstämma med hur mycket klimatet påverkas av dem. Men det är också viktigt att själv tänka på hur man beter sig när man är på resa och att planering är A och O när det gäller miljövänligt resande.

 

Några tips för den medvetna resenären:

 • Flyg mindre. Och de gånger du flyger, stanna över en längre period.
   
 • Klimatkompensera. Det betyder att du räknar ut hur mycket koldioxid din flygresa släppt ut (t.ex. här) och sedan betalar en summa som motsvarar utsläppen till ett gott ändamål som hjälper till att trygga miljön. I Sverige har det blivit vanligare, medan jag ännu inte hört att det skulle vara "inne" i Finland ännu.
   
 • Stöd ekoturismen och leta efter resemål och hotell som uppfyller ekovänliga standarder eller satsar på att värna om miljön. De finns nog om man googlar.
   
 • När du ändå är ute och reser eller ska ut och resa. Stöd inte sådant som inte värnar om människors och djurs välmående, t.ex. elefantridning eller länder där man uttryckligen inte värnar om de mänskliga rättigheterna. Finns nog bättre ställen som kan få tjäna på turism...
   
 • Ta tåget så ofta det går. Interrail har nog blivit dyrare, men det är flera gånger bättre för miljön att ta tåget istället för flyget.
   
 • Det bästa tipset är ju ändå att inte flyga alls och istället upptäcka sitt eget land eller närliggande länder i Norden! Ta hela familjen på vandringssemester i mellersta eller östra Finland eller lapplandsresa i norr. Jag lovar att du inte upptäckt allt vad Finland har att erbjuda! Njut av Finlands rena natur och varierande årstider.

 

 

Som en liten sidenote så blir jag också väldigt upprymd hur bra teknik vi har idag och hur bra den kanske kommer att bli. T.ex. tror jag att VR kan revolutionera mycket resande. När VR blivit tillräckligt bra så kanske man kan resa virtuellt och besöka grottor i Kroatien eller gamla slott i Tyskland utan att alls behöva flyga iväg någonstans. VR ger de samma WOW-känslorna som många kanske vill ha när de är och reser, men samtidigt är man i tryggt förvar hemma på soffan. Tänk att lägga på ett VR-headset och bara mitt i allt vandra i en solnedgång på en strand i Spanien några timmar för att sedan gå och sova hemma i egen säng. Jag säger "lyx" och miljön säger "tack". En win-win-situation som jag hoppas blir tänkbar så snart som möjligt!

 

Tror du att du skulle trivas med att "resa" med ett VR-headset när det blivit konkurrenskraftigt?

 

 

TL;DR (too long, didn't read). Flyg kräver de största utsläppen för en enskild individ, så en av de bästa sakerna man kan göra för miljön är helt enkelt att resa mindre med flyg. Istället borde vi bli bättre på att upptäcka vårt eget land och alla resemål som vi blivit kända för. Vinterresorna till Lappland och vår otroligt rena och fina natur. Finland har mycket att erbjuda - Bara vi vågar inse det!

 

 

Publicerad 12.12.2016 kl. 10:00

Lucka 11: Måste vi äga allt?

 

Ägandets tid är förbi. I alla fall vill jag våga tro det. För det första så kostar t.ex. ett hus mycket mer idag än vad det gjorde när t.ex. våra föräldrar var i samma ålder och för det andra så gör en osäker arbetsmarknad att många inte vill investera i så mycket dyra, nya saker.

Jag tror att jag med min generation börjar bli den sista som ännu kan tänka sig äga saker. Med det menar jag att jag troligtvis nog kommer äga en bil största delen av mitt liv, och kanske bygga ett eget hus istället för att hyra.

Men att äga verkar inte ha samma genomslagskraft idag som förut. Idag så vill man vara flexibel, kanske kunna vara på resande fot hela livet eller åtminstone inte ha en massa saker som slöar ner en. Kanske är det därför böcker såsom Mari Kondos "Konsten att städa" blivit så populära. Vi vill bli kvitt våra saker, äga mindre, och istället bli mer friare.

Och jag tycker att det är en positivt utveckling. Omfamna delningsekonomi istället! Tänk i framtiden när knappt någon människa äger en bil mera, utan det bara finns en massa förarlösa bilar som man kan använda istället som går på typ solenergi. Som tar mig från A till B och sedan hjälper nästa människa. Som inte står och är oanvända, vilket majoriteten av bilarna gör idag. Används en timme hit eller dit. Sedan tar de upp en massa plats på parkeringar. Och tänk vad mycket parkeringar som kan göras om till gröna områden istället?!

För miljöns skull så finns det ingen bättre utveckling. Att människor börjar kunna leva på mindre, kunna dela med sig av vad de äger och har, eller helt enkelt inte äga så mycket, och ändå ha ett rikt liv. Den framtiden hoppas och tror jag på.. <3

 

Tips på ett liv med mindre ägodelar:

 • Sälj eller ge bort allt det du inte behöver eller använder. Vi har så otroligt mycket onödiga saker...
   
 • Fundera om du måste äga/köpa en viss grej eller om kanske en granne eller någon i bekantskapskretsen har en att låna.
   
 • Var givmild och låna ut åt andra (minskar på deras ägande).
   
 • Bo mindre. I ett mindre hus behöver du mindre saker. Och det kan ändå kännas att huset är fyllt med glädje.

 

 

TL;DR (too long, didn't read): Att äga mindre betyder inte ett fattigare liv. Istället kan livet kännas mera friare. Jag hoppas och tror att människor i framtiden kommer äga mindre och dela med av sig mer, vilket både ökar vårt eget och vår naturs välbefinnande.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

Publicerad 11.12.2016 kl. 15:00

Lucka 10: Våga vägra plast - Plast förstör våra hav!

cc - pixabay

 

Jag har alltid älskat havet. Speciellt att få simma.

Bara dyka ner under ytan och känna att tiden, hjärtrytmen och allt bara stannar av.

Tystnad.

 

Men jag oroar mig. Haven, som är mig så kära, mår inte bra idag. Djuren som bor vid haven mår inte bra idag. Sjöfåglarna, fiskarna och ekosystemen... De mår inte bra idag. Nedskräpning i våra hav och sjöar skadar vår miljö mer än vad vi tror. Studier visar att kring 60% av alla sjöfåglar har plast i sig idag och att den siffran kommer öka till 99% år 2050. År 2050 finns det också risk för att det finns mer plast än fisk i haven (!). Fiskar och havsdjur får också i sig plast och vi får i vår tur i oss plast när vi äter dessa fiskar. Vem vill äta plast till middag? Ingen!

Den största andel plast i haven är mikroplast. Mikroplast är små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter. De kommer till haven från bl.a. däckslitage, tvättning av fleese, båtskrov, konstgräsplaner och skönhetsprodukter. Plast är faktiskt väldigt onaturligt. Eftersom naturen faktiskt inte kan bryta ner plast så bryts även större plastbitar ner till mindre och mindre bitar, vilket även det ökar risken för att marina djur ska få i sig plastpartiklar, som de tror är mat.

 

Så vad kan vi göra?

 • Våga vägra plast! Överallt!
   
 • Ha med eget istället för att ta engångkärl och liknande i plast när du är ute på vift.
   
 • Återvinn - Speciellt plastflaskor och deras korkar.
   
 • Titta efter mikroplast i tandkrämer, schampoo, hudvårdskrämer och undvik dem:
 • Följ en mer Zero-Waste livsstil, som betyder en livsstil utan plast. Inspiration från Grön i Åbo, Trash is for tossers, Zero Waste Home.
   
 • Undvik fleeseprodukter och tvätta kläder mer sällan.
   
 • Skräpa inte ner i naturen.
   
 • Ordna skräppockardagar och plocka skräp vid stränder eller i närheten av vattendrag.
   
 • Sluta röka och sluta snusa! Fimpar är det vanligaste skräpet i stadsmiljö och både fimpar och snus innehåller plastpartiklar som far ut i haven.
   
 • Skaffa dig en eller flera ordentliga tygkassar och sluta med plastkassar. Köp hellre nedbrytbara skräppåsar på rulle (finns i större affärer). Ta inte heller emot jobbiga, halvsmå plastpåsar i affärerna.
   
 • Byt ut varor och produkter i plast till hållbarare varianter i t.ex. trä och metall istället.

 

Varje mindre produkt som köps i plast eller innehåller plast betyder en massa mindre plastpartiklar som åker ut i haven och en renare och naturligare miljö.

 

En kort video (4 min) om plast och våra hav:

 

TL;DR (too long, didn't read): Plast förstör och förorenar våra hav. År 2050 kommer troligen 99% av alla sjöfåglar ha plast i sin mage. Och eftersom naturen inte kan bryta ner plast utan enbart bryta ner det i mindre bitar så måste vi minska på vår plastkonsumtion och speciellt se upp för mikroplast. Minska plasten genom att följa en mer zero waste-livsstil, använd tygpåse istället för plastpåse, använd inte engångskärl i plast och sluta röka och snusa, eftersom fimpar faktiskt innehåller plast.

 

Bonusvideo om hur man kan få folk att slänga skräp i parker:

 

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

Publicerad 10.12.2016 kl. 10:00

 

Jasmine Nedergård / 22 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil. Utmanar mig själv att äta mer vegetariskt.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

December 2016

Lucka 24: Bli en global medborgare!Lucka 23: Stöd en förening som står för etik, ekologi & samhälle eller joina en själv!Lucka 22: Rösta i alla val på kandidater som värnar om miljö och rättvisa eller ställ upp själv!Lucka 21: Lär barn att bli medvetna och bry sig om miljön redan som små!Lucka 20: Du är den första som sprider en förändring!Lucka 19: Om kvalitet och planerat åldrandeLucka 18: Minimalism - Ett mer miljövänligt och harmoniskt sätt att leva?Lucka 17: Investera eller byta dina fonder/aktier till rättvisa och miljövänligare sådanaLucka 16: Lämna köttet åt sidan och ta fram grönsakerna! -Guide till att äta klimatsmartLucka 15: Ska jag ha ångest över klimatet?Lucka 14: Rädda regnskogen och dess invånare - Ställ krav på produkter med palmolja!Lucka 13: Va en modern Lucia och sprid ditt ljus med solenergi!Lucka 12: Res miljövänligare och upptäck ditt eget land!Lucka 11: Måste vi äga allt?Lucka 10: Våga vägra plast - Plast förstör våra hav!Varför har psykisk ohälsa blivit så vanligt?Lucka 9: Vikten av att köpa närproducerad och ekologisk matLucka 8: Kläd- och modeindustrins mörka sida - Vet vi vad som händer?Avfallshantering - En liten grön samhällsguideLucka 7: Återvinning är också en stor miljögärning - Glöm inte bort det!Lucka 6: Vad påverkar klimatet mest - Och hur kan man minska sin påverkan?Lucka 5: Släng inte mat!Lucka 4: Bli mer miljömedveten genom DIYLucka 3: Konsumtion och reklam för barn - "Jag vill ha!"Lucka 2: Det dyrbaraste du kan ge bort är en del av din tidLucka 1: Skippa fulchokladen/chokladaskarna

November 2016

En miljövänlig och rättvis julkalender - 2016Intressekonflikt: Miljövänlig ≠ tillväxtDegrowth-föreläsning imorgon med mig och Åbomarthorna!Hej alla där som badar bland koraller i vinter - Vet ni om att de håller på och dör ut?Ratatas lilla vinterlistaVad ska människan göra i ett fritt samhälle?Skyll inte på Trump, skyll på DNC...Om Trump inte tror på klimatuppvärmningen så måste vi göra det!Klimatuppvärmningen händer! - Om vi så ska märka det först då klimatflyktingarna kommer...Öppna ögonen och bli en medveten konsument! - För jordens skulle men också för din egen...

Oktober 2016

No great mind has ever existed without a touch of madnessAristoteles-vecka! Lax- och räkröra på fröknäcken - Recept (lchf, glutenfritt)Fröknäcke - Recept (lchf, glutenfritt, mejerifritt)