Bloggposter

Min höstlista!

 

Ratata har en jättehärlig höstlista, och eftersom jag äälskar hösten så ville jag såklart svara på den!Visa en bra höstbild från ditt arkiv.

Löven! <3 Älskar alla färger!


Beskriv din kommande höst i tre ord.

Fokus, spänning, närhet.


Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?

Min och fästmannens besök till Kiloholmen, tillsammans med faster och hennes fästman. Vi hade det jättetrevligt! Spelade kort, åt god mat, var på utflykt med båten och stressade noll.

Körturnén till Ungern tillsammans med Florakören och Brahe Djäknar. Oförglömligt!

Alla skumma Pokemon-Go-jakter med pappa och co, haha!

Två nya bebisar i "släkten". Min fästmans systers lilla Nellie, och min kusins lilla Tyra. Aaws!

Och icke att förglömma, all god mat som mommo lagat och livet vid villan <3


Vad är det bästa/sämsta med hösten?

Bästa: Känslan av en "ny start" efter ett långt sommaruppehåll. En massa ny energi som man kan lägga på att utveckla sig själv!

Sämsta: Att vädret och temperaturen kan ändra från dag till dag, har ju aldrig någon aning om vad jag ska ha på mig och känner att jag har lätt att bli försenad när jag tänker så länge på mina kläder, haha!


Hur höstmyser du?

I soffan med några ljus och en intressant dokumentär eller komediserie med min älskling. <3

 


Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?

En maaassa, eftersom jag ändå ska börja/börjat skriva på min magister. Alla möjliga böcker som tar upp arbete, ekonomi och välmående.

Men jag har faktiskt också en "icke-faktabok" som jag ska ha utläst och det är Hungerspelen-trilogin. Jag har läst ut "bok 1" så jag är på god väg. Bara typ 600, 700 sidor kvar, haha!


Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?

1. Ät D-vitamin och sköt om ditt psykiska välmående. Vinterdepression kommer lätt.. <3

2. Tänk hösten som en ny start. Våga gå igenom ditt liv och försöka ändra på det du känner tar energi från dig och spara och utöka det som ger dig positiv energi!

3. Använd reflex! Ingen ser dig när du är ute och går själv eller med din hund, fast det finns belysning. Kör själv bil ca 1 gång i veckan och det finns inget värre än mörker och människor som tror att de syns - när de inte gör det. Såå, var försiktig i trafiken, du kommer ändå inte få ett modellkontrakt medan du är ute och går i höstmörkret :D


Hur ser din höstoutfit ut?

Såhär oftast! Min favoritmössa och halsduk i höstens vackra färger! Hösten är ju också min favoritårstid så jag har mycket i min garderob med höstens färger. Man kan säga att jag på hösten går "all in". Senapsgult, vinrött, olivgrönt, orange och brunt!


Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?

Bara att jag från börjar försökt anstränga mig att ha så mycket koll som möjligt - och jag känner att det kanske t.o.m fungerat ganska bra hittills, vilket jag är jätteglad över! Det känns också lite lugnare när magistern är mitt stora projekt och jag inte har så många övriga kurser.


Vad har du på TO-DO listan just nu?

Börja gotta mig i litteratur till magistern och göra mig up to date med mina uppgifter som viceordförande i Florakören.


Några tips på hur man botar höstdeppigheten?

Le och var tacksam! Jag blir alltid glad och börjar le åt alla höstfärger när jag går utanför dörren och det får mig genast att må mycket bättre. Men annars så försöker jag också alltid att ha goda tankar i hjärnan, vara tacksam för alla runtom mig och uppskatta de små sakerna. Hittills har jag ju klarat mig levande ur allt, så hittills är min "överlevnadsrate" 100%. Det är ju ganska bra, eller hur? :D


Bästa musiken för regniga dagar?

Jazz! Helt klart! Youtuba bara "jazz playlist" och känn hur lugnet lägger sig. Annars så rekommenderar jag att lyssna på den här låten på repeat. Inga sura miner fast det regnar då!

 


Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?

Mer finska! Aargh! Har så mycket jag måste göra, men samtidigt skulle jag såå vilja prioritera finska. Det handlar bara om viljestyrka, men ååh, så svårt att börja någonstans. Har inte såå många extra timmar på dygnet heller.

Kunna laga mer vegetariska lchf-rätter. Finns väldigt lite erfarenhet på det området så det är nästan som att börja från noll, men de rätter jag hittills jagat (eller fästmannen lagat) har varit jättegoda!


Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?

På min sidospalt har jag några dokumentärer som jag starkt rekommenderar alla att se! Åtminstone "True Cost", "Sockerfilmen" och "Terra" är alla jättesevärda och får en att fundera.

 


Vilka bloggar frossar du i för tillfället?

Inte så många, måste försöka hålla min läsning till texterna till magistern, men Grön i Åbo följer jag nog hela tiden i alla fall!


Topp tre favoritdrycker i höst?

Te, vin och varm kakao <3


Vad är den höstigaste maträtten?

Någonting med svamp, helt klart! Eller en härlig efterrätt med den finländska skogens bär!


Var hänger du helst under helgen?

Hemma (haha!). Brukar ha väldigt mycket på gång om vardagarna så tycker det är skönt att bara vila (vilket betyder i mitt fall att enbart sitta och läsa böcker hela helgen) och koppla lite bort från verkligheten. Kanske spela något mysigt, klurigt spel på datorn när energin tagit slut.

 


Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

Jag reser ogärna långa vägar, eftersom det tar så mycket på miljön (då de miljövänliga alternativen hittills är ganska dåliga), så är mest nöjd att bara vara här i Åbo. Åker såklart hem till Österbotten ibland och ska ändå troligtvis till Oslo i vinter med körerna, så lite resande blir det ju såklart.


Hur förbereder du dig för vintern?

Mössa och vantar på, vinterstövlarna framletade och stickasockor i mängder för alla kyliga morgnar och kvällar. Och såklart en massa saker att göra så jag inte hinner tänka så mycket på det usliga vintervädret som brukar komma där i november/december, haha!

 

(Extra bild: Det var kul det året när vi hade en massa olika svampsorter på vår gård hemma i Österbotten.)

10.10.2016 kl. 22:35

Är det bra att våra samhällen utvecklas så snabbt?

 

Jag sitter och läser en bok om Etik & Politik (Thurén, 2015) just nu och fastnade lite vid tanken om jämlikhet. Det som Thurén tar upp är att det verkar finnas en "målkonflikt" (Att äta kakan och ha den kvar) vad gäller jämlikhet sådär praktiskt. Han nämner att inkomstskillnader och materiella belöningar behövs för att vi ska vara effektiva och kreativa. Men samtidigt så genererar ojämlikhet sociala och personliga problem såsom brottslighet, fysisk och psykisk sjukdom mm.

Ifall det faktiskt är såhär, vad borde vi då välja? Jag känner en massa människor som mår psykiskt dåligt i vår värld och jag har själv mått väldigt dåligt. Det är krav, på krav, på krav och sedan ska vi fösöka vara så effektiva som möjligt också. Känns som att jag hör ordet "effektivisering" hela tiden.

Men kanske är det dags att fundera lite. Måste effektivisering ALLTID vara det där större målet? Om vi skulle behöva välja mellan dessa två, känns det inte ganska viktigt att också värna om människors psykiska (och förstås fysiska) hälsa?

För mig känns det som att joo, effektivisering är bra, MEN, bara till en viss gräns. Det känns som att vi börjat gå över den gränsen och då kan vi också se att de sociala och personliga problemen ökar.

 

Till vilket pris sker vår effektivisering? Är det kanske inte så bra att vårt samhälle utvecklas så snabbt?

09.10.2016 kl. 19:50

Inga nya bilar som går på bensin år 2030?

 

Tyskland funderar nu starkt på att förbjuda nyregistrerade bilar som går på bensin år 2030. Jag tycker det är jättespännande! Några kanske tänker som första tanke att "det där är nog bara optimisterna som talar", "det där kommer aldrig att gå".

Men jag ska säga er alla. Jag är snart 22 år, och det är 14 år till år 2030. Fast jag ens starkt försöker tänka, så skulle jag aldrig kunna komma på alla de förändringar som har skett redan under min livstid, eller ens under min halva livsstid. Idag har vi VR, AI, smarttelefoner, runda tv:n, effektiva solpaneler, återvinningscentraler, 128 GB USB-minnen (snart 1 tera) mm. Det talas redan idag om förarlösa bilar (som redan nu finns lite här och var), om "smarta hem" med teknik överrallt i hemmet...

Om vi redan nu bara de senaste typ 2 åren börjat på allvar ta tag i klimatförändringen och utvecklingen där har gått sjuukt snabbt! Varför skulle vi inte kunna tro att ett lagförslag att förbjuda bilar med bensin kommer gå genom i beslutsfattandet?

 

Vi människor är den första förändringen. Det är jag och du som plötsligt bestämmer oss för att äta mindre kött, handla mer närproducerat och ekologiskt, cykla mer och åka mer kollektivt, resa mindre med flyg, kräva mer av klädbranschen etc. Det är vi som först kräver nya, miljövänliga bilar som inte går på olja/bensin.

Men sedan kommer vi alltid till en punkt när också en regering måste lägga sig i. T.ex. som med tobaksskatt. Visst, folk vill kunna bestämma själv, men när ens val inte bara påverkar en själv utan också andra i närmiljön, och vad gäller bilar, också påverkar hela jordklotet. Jaa, då tycker jag absolut att en lag är rättfärdigad.

 

Vet ni, jag tycker att Tyskland gör helt rätt, och jag anser att Finland och fast hela Norden borde gå i spetsen för att göra likadant. Direkt vi hamnar i ett stadie av stagnation, av att vi vill hålla oss kvar vid någonting som den nya generationen inte anser är bra, så måste vi börja förändra. Annars släpar vi efter.

Det finns många människor som anser att "vi måste få Finland på fötterna igen". Det här är någonting som skulle hjälpa - Att tänka långsiktigt, att tänka på jordens alla medborgare när man gör val också i det egna landet. Det ger pluspoäng bland jordens andra nationer.

 

Man kan inte bara vänta på att en förändring till det bättre sker utan att man själv gör något. Gå ut istället. Be the change! <3

09.10.2016 kl. 12:30

Att rensa bort det gamla och plötsligt finna - ett tomrum

 

Jag har nu rensat min e-post. Jag har enbart 5 st mail kvar i på min framsida. Det är nästan som noll. Som inget.

På de andra två flikarna har jag faktiskt noll. Inga mail alls. Och det jag möts av är istället ett tomrum. En tomhet som jag inte känt av på flera år. En slags känsla av harmoni. En känsla att jaa, jag tar tag i mitt liv. Jag tar över rodret och sållar bort allt jag tidigare pantat på.

Och harmonin har nog inte uppstått enbart från min nu tomma inkorg. Jag valde också att grundligt gå igenom alla dessa mail. Se vem som skickade mig det här mailet. Fundera innebörden i det. Bestämma om det är ett viktigt mail och lägga det i den mappen, eller om det är ett personligt mail och lägga det i den mappen.

Många av mina mail var prenumerationer på t.ex. "the positivity blog" som jag alltså valt att läsa och prenumerera på. Där fanns det en massa underbara tankar. Om självkänsla, om kärlek, om livet.

Och att nästan bli "bombad" av visdomsord efter visdomsord efter visdomsord. Ord som glädje, förlåtelse, acceptans och lycka. Det kickar igång någonting. Nästan lite "fake it til' you make it"-känsla.

Och när då inkorgen var tom kändes det också som att det rum som en jobbig inkorg tagit upp i min hjärna också blivit ledigt. Så vad för nytt hade jag att lägga dit. Joo, alla dessa positiva tankar om livet, mig själv och andra.

 

Och jag tycker att det absolut är en mycket bättre sak att ha i mitt huvud. Försvinn aldrig... <3

 

07.10.2016 kl. 00:52

Jag ger dig en morgon... Du ger mig en hel dag

 

Nu under de senaste dagarna känns det som att jag funnit nya stigar i mitt inre. Min egen magiska värld. Jag ser mer än jag brukar. Jag funderar mer än jag brukar. Jag känner mer än jag brukar. Och inte alls på ett negativt sätt. Enbart positivt.

Jag bestämde mig för några dagar sedan att försöka reda upp saker. Med mitt liv, med mitt medvetande och mina tankar. Jag vill vara en medveten person. En person som ser, som vet, som känner. Som skrattar. Som ler. Som vågar söka ett liv i harmoni, med mig själv och alla runtom mig.

Och i mina försök så får jag också utlopp för min passion. Att ge andra, hjälpa andra och lära mig av andra. Vara en aktiv medborgare i vår värld som vi lever i.

Jag har länge hållit mig tillbaka. Tänkt mycket på mina dåliga dagar. På mina dåliga minnen. Och där har jag suttit fast. Jag har trott att jag förlåtit alla, men jag har inte förlåtit mig själv. Jag har inte låtit mig själv gå vidare, våga ta ett steg bortom sånt som påverkat mig tidigare. Istället har jag bunkrat mig fast i mitt förflutna.

Men på något sätt känns det annorlunda nu. Kan inte säga om det skedde för en vecka sedan eller bara några dagar. Men jag känner mig mer i harmoni än vad jag tidigare gjort förut.

Och när jag är i harmoni så vågar jag ge. Genom att ge en gång, kan jag få tusen gånger tillbaka. Jag vill sprida glädje. Jag vill sprida kunskap. Jag vill sprida förändring.

Jag vill sprida hopp. <3

Jag vill tacka alla människor som finns i mitt liv. Jag kanske aldrig sagt det eller aldrig kommer säga det rakt ut, men alla mina möten med er har hjälpt mig att forma mig till den människa jag vill vara. Ni har öppnat nya dörrar för mig som jag tidigare aldrig ens visste existerat. Målat med färger jag aldrig tidigare sett. Get mig mer än jag någonsin visste jag kunde bära.

Och ändå bär jag. Försöker mitt yttersta. För att finnas till. Existera. Lyssna. Och våga. Låta den kunskap jag får göra mig till en medveten, ärlig och omtänksam människa.

 

Idag är jag tacksam. För allt. Speciellt för dig... <3
 

 

07.10.2016 kl. 00:43

Glädjetårar som kom tillbaka

 

Jag gjorde en intressant iaktagelse i somras. Jag minns inte datum, plats eller tillfälle, men jag minns tydligt och klart de tankar som snurrade förundrat i mitt huvud just då.

 

Tankarna går tillbaka till att jag hade haft så roligt så jag började gråta av skratt en dag. Vilket oftast är en helt underbar känsla. Kallas ju glädjetårar, eftersom det joo, faller tårar ner för kinden, men de är skapade för att man har sååå roligt, eller är såå glad över någonting.

Varför väckte det här så mycket känslor i mig? Det var alltså inte själva glädjetårskänslorna som jag förundrades över utan själva känslan, hur det känns i kroppen och i sinnet när man skrattar eller är så glad att man gråter. Jag märkte att det kändes ovanligt. Jag började fundera på när jag senast hade skrattat så mycket så jag gråtit.

 

Jag kom inte på när det skulle ha varit.

 

Även om jag som sagt funderade mycket kring det här då (eller kanske några minuter efteråt) så kände jag samtidigt en så stor lättnad. Jag märkte att jag hade saknat dessa sprudlande känslor och jag var såå överlycklig att jag igen fått uppleva det.

Varför var det här en så stor deal då? Joo, som person är jag oftast väldigt glad, sådär glatt positiv till livet (förutom när jag har mina bottensvängningar), och det är absolut inget fake med min glädje. Den är skapad helt av mig själv och det är helt äkta känslor jag har, men det handlar om en helt annan sak att skratta så mycket så man gråter.

Jag kan inte gråta på beställning och då jag skrattar så jag gråter så "släpper" ja ju på något sätt kontrollen över min glädje. Jag började fundera om jag inte "släppt kontrollen" på länge, eller på något sätt hämmat den tidigare i år. Jag skrev ju min kandidatavhandling och kanske hade det stressigt sådär överlag och kanske någonstans där efter, då avhandlingen var klar och andra projekt lyckades så kunde jag "släppa loss" mina känslor igen och det kändes så befriande och skönt!

Jag har sedan dess hunnit skratta så jag gråter flera gånger i sommar och i höst och jag märker hur min tillvaro blir så mycket bättre av att jag kan få ha dessa små stunder i mitt liv.

Min poäng med den här texten är kanske igen att få mig att acceptera det jag har och speciellt kanske lättare märka av i framtiden ifall små saker som dessa (fast det personligen är stora saker) försvinner eller tonas ner. Att jag då kan sätta mig ner och fundera hur det står till med mig själv.

 

Men att mina glädjetårar kom tillbaka, det är jag så otroligt glad över. Sånt ger mig hopp! <3

 

 

 

 

 

28.09.2016 kl. 14:28

Ångest

 

Jag känner hur jag bara vill sjunka ner genom golvet och marken,

Jag känner hur mina vanligtvis positiva tankar flyr för något mycket större, mäktigare och mörkare,

Istället för att fortsätta vara mig själv blir jag som en annan, ändå som mig själv, fast tvärtemot,

En version som jag inte ens känner igen mig själv i, som jag inte vill säga är jag,

Men som ändå tar över mina tankar och vägrar släppa taget,

Jag är inte = ångest, det är inte jag, men ändå är det mina egna tankar, fast de är så främmande för mitt vanliga jag,


 

Jag brukar förklara min ångest åt andra som att jag åker i en karusell, en helt vanlig karusell,

Men det finns en stor skillnad, och det är att karusellen inte är ute i naturen, utan instängt i ett runt rum, med väggar så nära så att de nästan rör i kanterna på karusellen,

Det finns bara en öppning för att ta sig ut ur karusellen, och den öppningen är så liten, så man måste kasta sig ut, med huvudet före, för att alls ha någon chans att lyckas,

Och ju mer ångesten och känslostormarna förvärras, desto hårdare börjar karusellen gå, och desto svårare blir det att våga kasta sig ur karusellen,

Så då kanske andra också kan förstå, att det inte är så enkelt att bara "sluta ha ångest",

För där sitter man i karusellen, som bara åker snabbare och snabbare, för att man inte tidigare vågat hoppar ur den, eller ens kunna tänka sig tanken, och sedan börjar man känna att det snart är försent, för inte orkar man sitt i karusellen resten av sitt liv,

Och då kanske ni andra kan förstå, att man till slut helst vill få ett slut på den här karusellen, den här känslostormen,

Och då finns det som jag då ser det två val,

Det ena är att med flit kasta sig ut i väggen och troligtvis krossas, för att få slut på karusellresan så snabbt som möjligt, utan extra ansträngning,

Det kan vi ju alla förstå är det absolut sämsta valet, men det finns ändå där och gror, då karusellens fart börjar bli övermäktig för ens psyke,

Och det andra är att våga chansa, våga fokusera på den där öppningen, på "ljuset", på världen utanför,

Och ju mer jag fokuserar, desto saktare blir min andning och desto saktare börjar karusellen gå,

Men den slutar aldrig snurra,

Det krävs fortfarande mycket mod att våga släppa den ångest som just kändes som det enda som existerade i världen, och visst tvekar jag många gånger innan jag vågar,

Men hittills jag jag ändå vågat,  kastat mig, och klarat mig, med hjälp av någon,

Men jag är ändå alltid helt utmattad och har många nya ångestkaruseller i närheten som jag lätt kan dras in i, innan jag igen kan gå vidare  och komma tillbaka till mitt normala, ultrapositiva jag.

 

 

Min dröm är att jag skulle kunna kontrollera mina känslor så bra, att de gånger jag känner att ångesten är påväg så är jag ändå inte i karusellen utan utanför den,

Jag skulle betrakta den från en utomstående vinkel och fundera om det är värt att hoppa in i den för att jag ju vet hur svårt det är att komma bort från den,

Och istället för att då åka i karusellen den gången, så bara nickar jag varsamt, och går åt det andra hållet, tills ljudet av den snurrande karusellen bara blir tystare och tystare, tills det känns som att den aldrig existerat,

Då skulle känslorna inte vara utmattning, utan hopp och glädje, över att jag gjorde rätt val, då redan från början... <3

25.09.2016 kl. 02:09

Att varje dag fundera på vad jag vill göra med mitt liv

 

Jag tycker jag flera gånger under den senaste tiden fått frågan om vad jag gör just nu (studerar nationalekonomi) och vad jag skulle vilja göra/arbeta med i framtiden.

Jag brukar alltid inflika, att för mig, handlar inte mina framtidsplaner enbart om arbete, utan jag försöker fokusera mer på vilka saker jag vill uppleva i mitt liv och kanske ännu mer: Hur jag vill att min livssituation ser ut och vilken slags livsstil jag vill leva. Vad är mina motiv till mina drömmar och tankar?

Det är en ganska svår sak egentligen att fundera på, och därför är det en sak som jag känner att jag gärna lägger lite tid varje dag att tänka kring.

Jag tror att det faktiskt är en väldigt nyttig övning; att tänka på framtiden. Att förstås få drömma, men också vara realist. Ifall man känner att en viss typ av livsstil eller ett visst typ av arbete lockar en borde man börja läsa på eller studera andra människor som följer den här livsstilen eller jobbar med det här jobbet.

Det är en viktig del i ens liv, att själv reflektera och djupt fundera på vad den här personen mår bra av och vad den här personen tvingats avstå från, för att leva den här livsstilen eller jobba med det här jobbet.

Som exempel. Vill jag leva på landet kommer jag troligtvis inte kunna leva ett liv utan bil. Jag kommer ha svårare att spontant träffa nya folk, pröva nya hobbier och träffa folk som bor längre än 5 km från mig. Men däremot kommer jag kanske ha möjlighet att ha ett eget hus, kunna ha en egen stor trädgård, egna djur, ett lugnare liv och ett liv nära naturen.

Skulle jag vilja leva i stan skulle jag ha mycket enklare att handla ekologiskt, och utbudet av miljövänliga och ekologiska produkter är absolut mycket större i staden än på landet. Jag skulle absolut lätt kunna hitta åtminstone en eller två föreningar som intresserar sig för samma sak som mig och dagligen få möta nya människor. Men däremot skulle jag inte få vara nära mina släktingar, jag skulle bara vara "en i mängden" och ganska osynlig för utomstående. Jag skulle aldrig känna mig lika trygg under de mörka timmarna som jag skulle göra på landet och luften och avgasterna finns alltid där, varje dag jag öppnar dörren.

Som exempel på jobb kan vara att t.ex. bli jordbrukare eller föda upp djur. Jag kommer troligtvis att gilla det jag gör, men säkert uppleva en massa papperskrig. Kommer kanske inte kunna åka bort längre perioder någon gång, men ändå få leva nära naturen, vilket flera forskningar visar är bra för en.

Ett helt annat exempel på jobb är att bli frilandsarbetare. Friheten som kommer med är absolut en stor orsak att gilla den här typ av jobb, men dagligen måste jag kämpa för att tjäna min inkomst, och som frilandsarbetare så tjänar jag alltid mer, ju mer tid jag lägger ner på mitt arbete. Jag kommer troligtvis inte ändå någon gång kunna vara säker på att jag har råd med allt jag behöver kommande månad eller kunna spara en månatlig summa till ett större mål.

Ännu ett annat exempel på jobb är ju då t.ex. att jobba som ingenjör vid ett stort företag. Troligtvis trivs jag där på det jobbet, har stadig lön, men kan lätt uppmanas att jobba på andra platser på jorden där projekten håller på att färdigställas, och kommer då kanske inte kunna vara en så bra familjemedlem som jag skulle vilja.

 

Det här var bara några exempel och några typer av tankar som kan vara viktiga att fundera kring, men man borde ändå göra det också. Fundera, vill jag vara en person som satsar på karriär eller på familj? Vill jag bo på landet eller i stan? Hur stor eller liten by/stad känns mest bekvämt för mig? Och sedan, svara på frågan varför?

Även om man i början av dessa tankegångar inte direkt kan komma fram till något så kan man ändå fundera på saker som man absolut inte kan tänka sig leva med. Jag skulle t.ex. inte kunna jobba med ett företag som jag anser handlar oetiskt eller rent av förstör miljön. Jag skulle heller inte kunna tänka mig att bo någonstans där det konstant finns ljud runtom mig, på gatorna eller i trapphusen.

Och såklart måste man igen vara realist. Bara för att man tänker på vad ens drömplats och drömyrke skulle vara så kanske det inte är möjligt. För det första kan man ju såklart inte äta kakan och ha den kvar, men man kan inte kanske rå för plötsliga händelser som sker i livet; att bli arbetslös, oväntat få ett eller flera barn, få psykiska problem etc.

Men har man i alla fall tänkt igenom dessa banor mer än en gång, så kanske man också kan bli mer nöjd med den livsituation man ändå befinner sig i, eller åtmistone kunna veta vad man vill, ifall möjligheterna uppenbarar sig för en.

24.09.2016 kl. 15:47

Idéer flödar i min hjärna - men om alla vill jag inte värna

 

Oj vad tiden går,

men i alla fall bara tre månader, inte flera år,

som jag varit borta från mitt lilla rum,

fylld med idéer, tankar och flum.

 

På sommaren behövde jag andas,

havet, solen och värmen fick istället blandas,

men nu känner jag att hösten är här,

den årstid som jag håller mest kär.

 

Känslan att på kvällarna få tända ett ljus,

och börja höra höstvindarnas hårda brus,

få känna den där kylan bita i kinden,

ååh, vad jag saknat den här hårda vinden,

som får mitt hjärta att ropa glatt,

av ny energi som tagit fart, och skratt!

 

Energi som under sommaren kommit från solen,

och som jag nu använder vid föreläsningsstolen,

för att jag igen vill lära mig en massa nytt,

gotta mig i historier, höra idéer som bytt.

 

Börja skriva på min magister,

som nog ska kritisera kapitalister,

och deras syn på arbete,

vi får se sen om jag själv kommer ha gott samvete.

 

På tal om samvete så finns det ännu många känslor i mig,

som inte verkar vilja ordna upp sig,

jag har flera gånger på senaste tiden fått ångest- och panikattacker,

den tanke som gror i mig då är aldrig vacker.

 

Du är onödig, ful och värdelös,

inte ska du tro att du någon gång kan vara ambitiös,

utan att sedan bryta ihop av ångest,

och få djupt mörka tankar därnäst.

 

Men som tur är har jag en skyddande vän,

som i alla fall inte lämnat mig än,

utan som hjälper mig när jag ner mot bottnen faller,

och tårar och ångest skär i mig som kristaller.

 

En dag ska jag komma ur den här jävla smörjan,

kunna starta ett liv som "frisk", ett liv från början,

kunna ge den glädje och kärlek jag ger mina nära varje dag,

också till mig själv, fast jag nu kanske känner mig misslyckad och svag.

 

Jag har så mycket jag vill ge åt världen!

så jag måste tänka på dessa upplevelser som en del av livsfärden,

att lära mig ta hand om mig själv, tro att jag kan,

bli min egen personliga livscoach och talesman.

 

Jag vill värna om miljön, om rättvisa och närhet,

jag vill ge andra så mycket, mycket kärlek.

Och visst mår jag ju bäst då,

 jag får andra att också bättre må!

 

Och då orden inte räcker till så får jag väl flyga upp i luften och brista ut i sång,

ty "ingen kan vara nere med en ballong",

som vår klocka vän Nalle Puh sa.

Han är nog en sådan tänkare som jag vill va'.

Och även har han sagt någon gång så aktsam,

"Åar vet att det inte är någon brådska. Tids kommer vi nog fram".

 

Tids kommer vi nog fram.

 

Tids kommer vi nog fram.

 

 

 

 

24.09.2016 kl. 02:13

Varför BNP är ett uselt mått på välfärd:

 

Jag sitter idag och läser en artikel av Rutger Bregman (rekommenderar starkt!) om BNP och varför BNP är ett uselt mått på välfärd. Jag har själv stört mig länge på att alla länder använder BNP och att det anses att ett land klarar sig bättre ju mer BNP-värde det landet har. Jag tänkte i det här blogginlägget kort gå in på de problem som finns med att ha BNP som mått på vår välfärd.

Men först helt kort en förklaring av vad BNP är: BNP används av i princip alla världens länder som ett mått på välfärd (t.ex. Bhutan är ett undantag och använder BNL = bruttonationallycka istället som mått på välfärd). BNP är ett sammanlagt värde av all produktion och konsumtion som sker inom ett land under ett år.

Det finns många problem med BNP och här tänker jag räkna upp de jag stör mig mest på:

 • BNP ökar vid krig (krigsföring ökar produktion och konsumtion av vapen och liknande = bra för BNP).
 • BNP ökar vid katastrofer (förstörda byggnader betyder mer produktion av virke och konsumtion av hus = bra för BNP)
 • BNP ökar vid sjukdom (mer konsumtion av medicin, terapi och hälsovårdstjänster = bra för BNP)
 • BNP ignorerar obetalt arbete. Det är alltså allt som görs men som ingen tar betalt för. Det här gäller alltså all vård av barn i hemmet, all städning i hemmet, matlagning osv. Ju mer du anställer någon att göra dessa saker, desto bättre för BNP (mindre tid spenderade på egen barnvård, mat och städning = bättre för BNP).
 • BNP ignorerar miljöförstöring (ända tills läget blir katastrofalt, som Kinas luftföroreningar. Innan det - miljöförstöring eller inte = ingen skillnad för BNP)
 • BNP ignorerar ojämlikhet (det är ingen skillnad i BNP ifall 1 person konsumerar och producerar allt och 99 inget, eller om alla delar på kakan).
 • BNP minskar/mäter dåligt vid all teknologisk utveckling. Att saker blir billigare hjälper egentligen inte  BNP nämnvärt (bäst att försöka hålla det på ett så dyr nivå utan att folk slutar konsumera = bäst för BNP).
 • BNP ignorerar alla affektionsvärden (vilket är alla känslomässiga och personliga värden för många människor).
  • T.ex. så är det bättre för BNP att hugga ner alla träd i en park för att göra den till virke än för att upprätthålla fina parker för människan.

Som ni ser så är det väldigt många saker som BNP inte är bra på. Man kan ju kort sammanfatta det så att ju mer krig, katastrofer, miljöföroreningar och sjukdomar, desto bättre är BNP (åtmistone på kort sikt - vilket typ är vad alla politiker strävar efter idag).

Rutger Bregman beskriver det väldigt bra då han säger att:

"If you were the GDP, your ideal citizen would be a compulsive gambler with cancer who's going through a drawn-out divorce that he copes with by popping fistfuls of Prozac and going berserk on Black Friday"

Tycker någon att det här låter som en bra sak? Någonting att sträva efter?

Javisst, strävan efter ett högt BNP-värde har gjort mycket gott och vi har ju alla här i länder med högt BNP en ganska bra levnadsstandard. Men BNP börjar bli utdaterat. BNP är i dagens globaliserade värld med många miljöproblem, mycket ojämlikhet och hälsovårdsproblem inte längre ett bra mått på välfärd!

Det heter att BNP-tillväxten borde vara kring 2, 3 % / år för att öka välfärden (annars ökar arbetslösheten) och idag har många "rika" länder väldigt svårt att öka sin BNP-tillväxt mer. År 2013 låg t.ex. Finlands BNP-tillväxt på -1,2% (!) (källa: Världsbanken). Det är alltså långt ifrån 2%-gränsen.

BNP som mått på välfärd existerade inte ens för 80 år sedan  (!) nämner Bregman. Det är alltså inget som existerat i all vår tid, och därför inget universalt med det heller. Världen ser väldigt olik ut idag mot vad den gjorde för 80 år sedan. Med en sådan förändring behöver vi också ett nytt mått på välfärd...

 

... med vad? Vad borde vårt nya mått på välfärd innehålla?

 

Vad tycker du?

 

 

 

 

30.06.2016 kl. 12:51

Om dagens arbetssamhälle: De jobb som betyder mest men som inte går att leva på...

 

Såhär under sommaren så finns det mycket rum för reflektion och läsande, i alla fall för mig. Mellan de dagliga försöken att ta det lungt och njuta av sommaren, spara och samla krafterna tills hösten så dyker det också upp tankar om blogginlägg och t.o.m graduidéer.

Jag hade inte egentligen tänkt ta en paus under sommaren, men jag märkte själv att jag alltid behöver ha den där pausen under sommaren, vare sig jag vill eller inte, eftersom jag kör på för fullt hela höstarna och vårarna och skulle inte klara av att köra fullt ut också på sommaren.

Men nu märker jag redan att jag har vilat ganska mycket. Jag ville inte läsa någonting alls de första 3 veckorna i juni, men nu börjar min hjärna igen sukta efter artiklar och liknande, av att inspireras.

... och tankarna börjar igen flöda omkring mig. Jag fokuserade strax innan sommaren på basinkomst och har nu istället övergått att koncentrera mig på jobb och arbetskulturen vi har i vårt samhälle.

Jag brukar tänka att jag i den här bloggen, som heter "mitt gröna samhälle", vill ta upp saker som jag tycker skulle vara viktiga ifall jag rent hypotetiskt skulle skapa ett eget litet samhälle någon gång i framtiden. Ett rättvist samhälle som lever inom ekologiska begränsningar.

Och då började jag ikväll fundera på det här med jobb. Och bara den där tanken om "viktiga" och "mindre viktiga" jobb. Ett viktigt jobb enligt mig är t.ex. att vara lärare, jobba med barn och äldre, och ett mindre viktigt jobb skulle vara t.ex. telefonförsäljare eller att jobba i en snabbmatsrestaurang. Såklart finns det många åsikter om viktiga och inte viktiga, så kanske ett bättre ord också skulle vara "mer samhällsviktiga" eller "jobb som många känner ger dem ett värde".

Mindre viktiga jobb har alla den gemensamma faktorn att majoriteten av människor inte skulle vilja jobba där om de absolut inte "måste". Mindre viktiga jobb ger oftast inget mervärde för majoriteten av befolkningen och är mer ett nödvändigt ont än en känsla av att man bidrar till samhället på något sätt. En annan gemensam faktor är att alla dessa jobb egentligen redan skulle kunna göras av AI och robotar, men ändå så kryllar det av dessa "meningslösa" jobb som ingen vill ha.

Varför då, kanske man frågar sig. Jag och andra ekonomiska tänkare tror att orsaken kan hittas  i vårt samhällsystem, som är byggt på jobb, jobb och åter jobb. Alla människor måste jobba, fastän jobber kan vara hur meningslöst, kanske farligt eller hur enormt krävande som helst. P.g.a. den jobbkultur vi har så tar det också en så enorm tid att göra sig av med dessa jobb till förmån för robotar och AI istället.

Sedan tillbaka då till tanken i min rubrik, ett annat stort problem med dagens arbetskultur. Det är att de mest betydande jobben enligt mig, de som jag anser hjälper människor att inspireras, hjälper människor att växa, både inom sig själv och utåt till andra oftast ger väldigt dåligt betalt eller t.o.m görs frivilligt. Jag talar alltså om den stora delen volontärsarbete som görs i världen.

Att göra någonting frivilligt för en annan människa eller för ett samhälle genererar en enorm känsla av tillhörighet och bidragande till samhället. Man känner sig värdefull och känner att man faktiskt kan åstadkomma någonting.

Men många människor har idag väldigt svårt för att frivilligt hjälpa till, eftersom de redan måste lägga energi på en väldigt lång arbetsdag, oftast 8h, sedan kanske på någon egen hobbyverksamhet, sedan laga mat och liknande, och sedan sova. Många människor gör ju inte heller dessa jobb eftersom det inte är någonting man kan leva på.

Hur kan det vara så att de "jobb" som genererar samhället mest och kanske hjälper en människa att känna sig som mest behövd och uppskattad, inte går att leva på? Varför får man pengar för att upprepa en procedur dag ut och dag in, som mer äter hjärnceller än skapar nya, och viktiga aktörer som frivilligt kämpar för att göra någon del i sitt eller någon annans samhälle bättre står där, utan lön och lever knapert?

Det skulle jag vilja ha en ändring på!

 

25.06.2016 kl. 23:38

Jag skäms över mitt gymnasium... (Repost)

 

Nu i studenttider med våravslutning och betygsutdelning så finns det ju den där stipendieutdelningen också... Svenska Yle  (länk) skrev för några dagar sedan om problematiken kring det och jag kom på att jag för nästan exakt ett år sedan, när min lillebrorsa blev utan stipedium var så otroligt förbannad på mitt/vårt gymnasium för att han inte fick något stipedium.

Eftersom vi är i de tiderna igen så vill jag dela med mig av det blogginlägget (från en gammal blogg) som jag skrev för nästan exakt ett år sedan och som jag ännu är ursinnig över. Jag hoppas att gymnasiet har lärt sig, för än har jag inte kommit över det!

 

Inlägget:

 

Jag skäms över mitt gymnasium...

 

Som barn och tonåring har man nu som då känt sig orättvist behandlad. Om jag förbiser mobbning och liknande, som jag nog drabbades av under min skoltid, så fanns det andra saker som också kändes väldigt orättvisa. 

Exempelvis har jag alltid velat få vara lucia. Då jag alltid tyckt om att sjunga och sång ligger nära i mitt släkte så har det alltid känts hoppfullt att någon gång under min skoltid få vara lucia. Men jag fick aldrig vara lucia. Det blev istället de som var blonda som blev valda till lucia, eller så valde lärarna ut en trevlig person, vare sig de ville sjunga, vara lucia eller inte. Såklart kan inte alla få vara lucia ett och samma år, men jag kände mig alltid orättvist behandlad varje år.

Nu läste jag för några dagar sedan en kolumn angående människor (hon själv) som aldrig fick ett stipendium i skolan: Annika Sylvin-Reuter: mitt stipendielösa liv - Svenska Yle ( <- länk) och fick igår indirekt uppleva samma sak fast lite annorlunda. Igår var det min lillebrorsas tur att få studenten och jag tycker att stipendieutdelningen i år i mitt gamla gymnasium var väldigt orättvis och jag blir arg och ledsen bara jag tänker på det. Anledningen är att min lillebror var en av de kring 5 stycken av 36 nya duktiga studenter som inte fick något stipendium.

Jag har alltid kämpat hårt och alltid varit glad när jag har fått ett stipendium vid varje gymnasieskolavslutning. Det har alltid känts som ett bevis på att de som kämpar också blir belönade, men eftersom jag själv vet hur mycket (eller lite) jag läste till studenten och jag också vet hur mycket min lillebror har kämpat under det här läsåret för att inte bara klara av studenten utan också få bättre slutbetyg än vad t.o.m. jag fick blev jag såååå arg att han inte fick ett enda stipendium. Detta då jag nog helt friskt fick ett stipendium för två år sedan när jag blev student och han aldrig fått något stipendium.

Som de sa innan utdelningen så är stipendierna ganska orättvist gjorda, när ett stipendium kräver att eleven/den studerande ska komma från den specifika byn, men nu talar vi om att endast 5 stycken av 36 blev utan stipendium och då fick vissa flera olika stipendier på samma gång. Hade man nu då inte kunnat ge åt allihopa då om vi talar om att endast 5 till skulle kunnat få, eller istället ge mycket färre ett stipendium för att inte de 5 som blev utan ska känna sig som jordens avskum? Här har alla 36 klarat av studenten, genomgått blod, svett och tårar och så får gymnasiet runt 5 stycken elever/studeranden att känna sig skit för det... Det känns så orättvist och fel så jag bara vill spy över det hela. Usch! 

Här har min lillebrorsa jobbat häcken av sig (mycket mer än jag alls gjorde till studenten), varit en snäll elev/studerande som gärna talat med lärarna och varit social och för honom (och säkert de andra som blev utan) var det inte någon stor summa som skulle vara betydande, utan bara att få sitt namn sagt och få ett liiitet, liitet stipendium. Hallå, han fick ju bättre studentbetyg än mig och jag har alltid varit den bättre av oss två. Andra som inte känner honom kan inte förstå hur mycket han har kämpat och vad är tacken från skolan? Att ge flera andra elever/studerande som varit stökiga i klassen, mobbat eller inte brytt sig ett dugg ett fint stipendium...


Det hör livets gång att känna motgångar och förluster och visst, livet går vidare, men det finns saker som man kan hindra och som ett gymnasium som särbehandlar några få elever/studeranden så skulle det enkelt gått att göra det på ett annat sätt. Det här inlägget är också ett rop på orättvisa för hela stipendiesystemet som finns i många skolor och jag tycker verkligen att man kan se över vad som ska anses vara rättvist eller inte.
 

Jag är i alla fall så oerhört stolt över min lillebrorsa och som storasyster tänker jag i ren protest skämmas över mitt gamla gymnasium en lång tid framöver. Usch!

 

Det fanns mycket ilska när jag skrev det här inlägget och jag känner hur ilskan bubblar upp igen fast det redan är ett år sedan det hände. Men det är svårt att få mig riktigt arg och ändå lyckades mitt gymnasium få mig att bli det.

Jag står fortfarande fast vid vad jag sa, även om det kanske var en överdrift att säga "Att ge flera andra elever/studerande som varit stökiga i klassen, mobbat eller inte brytt sig ett dugg ett fint stipendium". Men att enbart lämna 5 av 36 nyblivna studenter utanför stipedieutdelningen är ett klart fall av diskriminering och stor orättvisa. Och jag hatar orättvisor - speciellt inom våra samhällsystem! Bara för att jag varit en glad tjej i mina skolår (glad utanpå, otroligt nedstämd inuti) betyder inte att jag är mer värt ett stipendium än min lillebrorsa, som från att inte kanske jobbat så mycket tog sig i kragen de sista åren och som sagt t.o.m gick ut med bättre studentbetyg än mig. Jag vet vem av oss som kämpat mer och jag vet vem av oss som borde ha fått det där stipendiet, och det är inte jag... 

 

02.06.2016 kl. 22:00

Ett litet hej (från mig med ansiktsmask på)!

 

Tänkte bara kika in och säga hej! Idag har jag städat hela lägenheten och nu ska jag börja packa ihop alla kläder, symaskin och liknande som ska tas med hem ti Österbotten (åker på söndag).

Efter att ha städat hela lägenheten svalkade jag mig med en dusch och sedan hittade jag en tub med ansiktsmaskkräm som jag smetade på mig. Har inte använt den på länge, men shit, vad fräsch man känner sig! 

Mina mål för framtiden är att i sakta takt försöka börja göra egna hudvårdsprodukter, såsom schampoo, balsam, shower gel, tandkräm och liknande. Har redan för en längre tid sedan slutat använda smink, men har enbart gått över till ekologiska hudvårdsprodukter just nu. Genom att göra egna så slipper jag både plastförpackningarna och så är de ju såklart mest hälsosamma (med enbart egna produkter)! Ifall någon just nu gör egna hud- och/eller hårvårdsprodukter får ni gärna dela med er!

("Kimonon" som jag har på mig är min nya, ekologiska pyjamas som jag köpte i våras från Indiska. Såå nöjd!)

02.06.2016 kl. 18:39

Min 3 veckors långa lchf-utmaning att äta vegetarisk lchf är slut!

 

Igår tog min 3 veckors långa lchf-utmaning att äta vegetarisk (lakto ovo) lchf-mat slut för den här gången. I det här inlägget tänkte jag reflektera lite kring vad jag lärt mig och liknande.

För det första: Det går att äta vegetarisk lchf hur bra som helst! Att övergå från vanlig lchf till vegetarisk lchf är egentligen ett mycket mindre steg än att gå från "vanlig husmanskost" till lchf. Det är myyycket svårare att gå från att äta en massa kolhydrater och socker till att försöka undvika det än att bara sluta äta kött och kyckling (och fisk och skaldjur, men har ätit det två gånger under utmaningen). Det finns ju studier som säger att socker är mer beroendeframkallande än kokain, så det ni!

Hur har jag "psykiskt och fysiskt mått" då? Det har varit helt okej, men märkts nog att jag ändå är lite "liberalare" som vegetarisk lchf, och att magen nog varit lite si som så ibland. Jag har troligtvis ätit för lite salt ibland, som idag och inte heller räknat proteinintag, vilket jag kanske borde göra. Som lchf:are så kissar man ut mer vätska än annars vilket faktiskt kan leda till att man får saltbrist, vilket leder till trötthet och huvudvärk. Så idag när jag vaknade med huvudvärk tog jag en "kallsup", alltså 1 tsk salt till 3 dl vatten och drack. Jätteäckligt i början, men huvudvärken minskade redan efter en kvart. Men som sagt, magen mådde nog bättre av att äta vanlig lchf-mat, men jämför jag med att äta bröd och kolhydrater, så mår den ändå mycket bättre på vegetarisk lchf än helt vanlig husmanskost.

Det har gått bra att handla också, har ju bara hållit mig till grönsakshyllan och mejeriproduktshyllorna samt lite annat smått och gott från de torrare fetare varorna eller glutenfria hyllan. Har tvingats slänga bort en halv sallad (som blev dålig i kylskåpet och 2 ruttna avokadon). Annars köpte jag ju i misstag ett mjölkpaket som inte gått åt nu heller, som jag stört mig lite på. Men ganska lite svinn i alla fall. #svinnkampen. När jag har veckohandlat har jag försökt laga maten så att det som blir dåligast först så lagar jag först av, medan frysta varor och kålerna hållit längre och jag ätit dem i slutet av veckan.

Vad har jag då ätit? Under dessa 3 veckor har jag lagat dessa maträtter och efterrätter (de understreckade har jag lagt upp recept på):

Som ni ser så är det mycket jag hunnit igenom och än har jag inte hunnit äta/laga allt jag hade planerat med. Det som ännu finns kvar på min middagslista är:

 • Zucchinilasagne
 • Auberginebiff/minipizza
 • Matigare omeletter
 • Vegetarisk lchf-risotto me svamp
 • Grönsaker i ugn med beasås
 • Lchf-tortilla med vegetarisk fyllning
 • Löksoppa
 • Tomatsoppa med getost eller creme fraiche
 • Zucchini-båtar med vegetarisk fyllning
 • Spenatsoppa (men åt det faktiskt som studentlunch en dag)

... och jag har som sagt inte lagat en enda samma måltid under dessa 3 veckor (förutom de kokta äggen, hehe). Ni kan ju också se att det nog finns en massa intressant och annorlunda mat att göra, och då är jag ändå ganska basic och har inte prövat så många matinfluenser från andra kulturer.

Vad händer här näst nu då? Jag har rester ännu i kylskåpet som ska ätas upp, men åker hem på söndag, så tills det äter jag nog ännu vegetariskt. Hemma blir det svårare och kommer nog inte kunna kalla mig vegetarisk lchf-are då, men från att aldrig ha lagat vegetarisk lchf-mat (och faktiskt inte ens vanlig, vegetarisk mat) så har jag nu en massa idéer och inspiration, så om jag ska laga en middag någon gång och vill äta vegetarisk så kan jag laga sådan mat och inte känna mig helt handfallen. Tummen upp för mer vegetarisk, nu, och för alltid! <3

 

(Bild 1: fräsch lchf-sallad. Bild 2: blåbärspaj. Bild 3: broccolisoppa med äggahalvor. Bild 4: Wokgrönsaker med kantareller - ännu utan kokosgrädde/mjölk)

 

Jag ska ännu lägga upp de middagar med recept som jag inte hunnit med, så lite matinspiration kommer det ännu.

Jag hoppas att du som följt min resa har tyckt det varit intressant! Skriv gärna en kommentar så vet jag vad du tyckte, och ifall någon vill jag ska skriva mer om det jag äter. Jag är i alla fall jättestolt att jag klarat det så bra som jag gjort!

01.06.2016 kl. 23:00

Halloumiburgare med coleslaw (vegelchf dag 19)

 

Nu har jag varit på en spontan kryssning med två kompisar. De undrade igår om jag ville komma med och jag tänkte att "varför inte?!". Jag har ändå haft så fullt ännu och mycket i tankarna så kände att det skulle passa bra med en slappadag på båten. Jätteskönt har det varit!

I veckan hade jag en kompis över på filmkväll och då gjorde jag halloumiburgare till kvällsmat med coleslaw. De blev jättegoda!

Som "bröd" gjorde jag "oopsies" av 56kilo. Recept här: Oopsies - 56kilo. Jag sket i chiafröna och hade sesamfrön som topping på brödena. Sedan lagade jag 8 st smetklickar på bakplåten istället för 10, men man kan säkert laga några mindre om man vill ha större burgare. De blev väldigt goda och bra och passade bra som småa hamburgare (De kan vara lite svåra att skära i mitten eftersom de blir ganska smala, men som sagt, goda är de!). Sedan fixade jag bara sallad och gurka och stekte (i smör) halloumi i tjockare skivor. Eftersom jag tyckte det kunde finnas någonting till så gjorde jag en spontan coleslaw.

Coleslaw (enkelt lchf-tillbehör)

 • riven vitkål (typ kanske 4, 5 dl)
 • någon, några morötter, rivna
 • 1 dl creme fraiche ( >34%)
 • 1 dl majonnäs
 • någon, några tsk dijonsenap
 • kryddor, salt och peppar

Bara att blanda ihop allting i en skål och låt stå i kylskåpet en stund. Tyckte det blev väldigt gott!

Några bilder från kvällen:

 

29.05.2016 kl. 22:00

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

Oktober 2016

Min höstlista!Är det bra att våra samhällen utvecklas så snabbt?Inga nya bilar som går på bensin år 2030?Att rensa bort det gamla och plötsligt finna - ett tomrumJag ger dig en morgon... Du ger mig en hel dag

September 2016

Glädjetårar som kom tillbakaÅngestAtt varje dag fundera på vad jag vill göra med mitt livIdéer flödar i min hjärna - men om alla vill jag inte värna

Juni 2016

Varför BNP är ett uselt mått på välfärd:Om dagens arbetssamhälle: De jobb som betyder mest men som inte går att leva på...Jag skäms över mitt gymnasium... (Repost)Ett litet hej (från mig med ansiktsmask på)!Min 3 veckors långa lchf-utmaning att äta vegetarisk lchf är slut!

Maj 2016

Halloumiburgare med coleslaw (vegelchf dag 19)Om vi hade basinkomst...Jag önskar vi hade basinkomst...Prestationsångest - En personlig reflektionDags att prata om droger - ur en samhällssynvinkel!Lchf-gratäng med aubergine, paprika och halloumi (Vegelchf dag 14)Vegetarisk lchf-pizza!! (vegelchf dag 11)Vi har blivit vana att bara betala "halva priset"... men vem betalar andra halvan?Vegetariska lchf-plättar och en ny veckohandel! (Vegelchf dag 9)Att se mat på ett helt nytt sätt (både som LCHF:are och vegetarian)Zucchinibiffar med hemmagjord tzatziki (Vegelchf dag 6)"I'm a global citizen - Are you?"Blomkålssoppa (Vegetarisk LCHF - dag 2)Vegetarisk LCHF dag 1: Veckohandla!Äta vegetariskt LCHF i 3 veckor - Vårutmaning från och med imorgon!

April 2016

Hur ofta upplever vi att vi har makten att påverka nu för tiden?Min kandidatavhandling är färdig!! En liten idé såhär vid sängdags: Tänk om...

Mars 2016

Vi måste sluta skapa ångest: ALLA KAN INTE GÖRA ALLT!Varför jag inte vill ha en del av dagens förmögenhetskaka...BLOGGSERIE: Generation Y - DEL 2: "Vad vi kan lära oss av Bernie Sanders anhängare"BLOGGSERIE: Generation Y - DEL 1: "Varför vi måste utbilda oss!"#AmeliasWishNya profilbilder och vardagen just nu...

Februari 2016

”Ingen människa är lycklig om hon inte själv tror det.Varför vill jag vara annorlunda?