Bloggposter

Hej alla där som badar bland koraller i vinter - Vet ni om att de håller på och dör ut?

CC. Är de inte vackra? Tyvärr finns det stor risk att våra barn aldrig kommer få se skymten av korallrev...

 

Lite provokativ rubrik kanske, men fakta är fakta: Mer än 1/5 av all korall i världen har dött ut pga klimatuppvärmningen, pga oss. Mer är hälften (>50%!) av all korall i Japan har dött ut i år pga av ökade temperaturer i vattnet. Forskare tror att om vi inte får en förändring i vattentemperaturerna (åt ett svalare håll) innan 2025 så är det adjöss med ALLA korallrev i världen (!). 2025 är alltså om endast 9 år.

Man kan tycka att någon procentenhet hit eller dit inte kan göra så mycket skada, men som de säger här, så kommer 95% av alla korallrev försvinna om vi går över 2 graders uppvärmning av klimatet:

"If the world limits warming to 1.5C, we might save 10%. If we want to save 50% of what’s around right now, we need to limit warming to just 1.2C – and we’re already more than 80% of the way there."

Vad är orsaken då?

Jag skrev det redan, men forskarna är ense: Det är pga klimatuppvärmningen - den klimatuppvärmning som människan varit med och påverkat ända sedan industriella revolutionen. Det är där den största påverkan kommer ifrån. Men det är också pga överfiske, vilket förstås starkt påverkas av att vi bara blir mer och mer människor på den här planeten (kom ihåg att köpa MSC-märkt fisk så ofta som möjligt när du är sugen på fisk för att inte stödja överfisket i världen).

Den globala klimatuppvärmningen är ett komplex problem, men det betyder också att vi kan hjälpa till att lösa det med många olika problem. Det viktigaste är att försöka tänka på att minska sitt globala fotavtryck, alltså att minska på utsläppen, både direkt och indirekt.

Men det är viktigt att inse - Korallreven kan komma att försvinna om vi inte gör någonting...

 

 

 

 

 

14.11.2016 kl. 11:00

Ratatas lilla vinterlista

 

Vad tycker du om vintern?

Jag älskar den! Hösten är fortfarande min favoritårstid men det är någonting magiskt med vintern - speciellt känslorna när man cyklar omkring i ett vitt landskap och allt känns så tyst och lungt.

Hur kommer du se ut i vinter?

Fullt påklädd och nästan alltid med stickatröjor. Majoriteten av dem har jag köpt second hand och många av dem är av mina bästa klädfynd! <3

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?

- 20 grader och snö, alla gånger! Vinter för mig är = snö. Det är då det magiska med vintern riktigt visar sitt esse.

Några särskilda planer för din blogg i vinter?

Inte egentligen. Men jag känner att jag är väldigt nöjd med min blogg just nu och är glad att jag inte känner mig för att byta till en ny blogg. Det här är ändå min tredje blogg på korta 2,3 år, så jag hoppas jag finner motivation att skriva så mycket som jag faktiskt vill skriva.

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskall ute?

Klär mig ordentligt och dricker mycket varm te eller varm kakao... <3

Berätta om ditt bästa vinterminne.

Jag har ännu många minnen av då morfar skottade bort snön på gården med traktorn och skapade en enorm snöhög som jag och lillebrorsan grävde grottor/kojor i och gjorde till pulkbackar. Det är ett minne som jag gärna skulle vilja att också mina eventuella framtida barn också ska få uppleva.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.

1. Jag vill fokusera på min magister. 2. Jag vill komma ihåg att äta d-vitamin och undvika vinterdepression. 3. Jag vill skida och skrinna vilket jag knappt hunnit med de senaste åren. 4. Jag vill sjunga en massa julsånger hela vintern igenom!

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.

Teater/Sketch: Pleppo två, som jag och fästmannen redan första dagen bokade biljetter till - Väntar ivrigt!

Troligen flera biobesök - Åtminstone vill jag se "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" som är baserade på J.K. Rowlings berättelser.

Om man med konsumera också menar sånt som jag själv kommer delta i så har ju vår kör, Florakören tillsammans med BD och AO också i vinter adventskonserter, både i Pedersöre, Åbo och i Oslo. Det kommer bli jättespännande!

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?

Jag vill ha mera ro i själen och en massa snö. Låt det lysa vitt överrallt för att dämpa det mörker som annars skulle omge oss.

 

 

11.11.2016 kl. 01:11

Vad ska människan göra i ett fritt samhälle?

CC

 

Fri som en fågel - Vart åker du?

 

Forbes rapporterade nyligen att över hälften av globala investerare som nu deltar i en massiv teknologikonferens i Lissabon tror på att AI kommer förstöra massvis med jobb.

Det här fick mig igen att fundera. Fundera på vad jag skulle göra - i ett samhälle där AI sköter majoriteten av alla jobb. För många kan det kanske kännas utopiskt, att inte arbeta. Men kanske även till en del dystopiskt, eftersom arbete och jobb är en så stor del av en människas identitet, vare sig man tror det eller inte. Det kan man förstå på allt det som media tar upp om att vara långtidsarbetslös och vad det psykiskt leder till.

Jag tror att dagens regeringar och politiker måste fundera mera - speciellt våga tänka på filosofiska utmaningar som vi står inför. Vad ska människor göra - i en värld där majoriteten av dem kanske är "fria"? Där AI och maskiner genererar majoriteten av all energi, varor och tjänster och där kanske staten får majoriteten av inkomsterna inbringade av dessa ting, som sedan distribueras till medborgarna i form av basinkomst. Sedan konsumerar de vad de vill ha (och vad som inom ekologiska gränser är möjligt) och cirkeln blir sluten.

Det låter ganska utopiskt. Men det låter ganska planekonomiskt också. Lite marxism och Lenin över det hela. Är det utopiskt då alls mera?

Världen kan ju också gå helt åt det andra hållet. AI kommer fortfarande ta över majoriteten av arbetsmarknaden. Men AI kommer att ägas av privata ägare som tar alla inkomster till sig. Utan ett rättvist skattesystem så dör välfärdsstaten snabbare och snabbare. Ingen som arbetar. Ingen som betalar skatt. Ingen välfärdsstat. Enbart höga, elitiska 1%are som äger allt...

Det låter ganska dystopiskt. Men också väldigt renodlat liberalistiskt och kapitalistiskt. Marknaden är en naturlig kraft som inte kan rubbas - Den är opersonlig och sociala rättvisor hör inte hemma i en marknadsekonomi. De existerar inte. De finns vinnare och det finns förlorare i en marknad. Vinnarna kommer vara få och förlorarna gigantiskt många.

Men om vi håller oss till en slags utopi. I alla fall för en stund. Vad skulle jag då vilja göra? Om största delen av mina dagar skulle vara helt och hållet fria.

Jag skulle vilja leva nära naturen. Jag skulle vilja skapa - dela - vara medveten - och existera. Jag skulle kunna ha tid att fundera på vad som egentligen är viktigt här i världen. Saker som man inte hinner fundera över i en marknadsekonomi som bara går ut på effektivitet och mer och Mer och MER...

Det intressanta är att många redan nu gör det här. Lever i ekobyar runtom i världen eller på jakt och fiske sedan flera generationer tillbaka. Men för att försörja en hel flera miljarders befolkning krävs större skiften. Det kräver forskning och det kräver mod. Det kräver aktivare människor och det kräver enorm medvetenhet.

Därför älskar jag det jag gör. Nämligen att studera nationalekonomi. Ekonomi är grundstenen - till allt - i dagens marknadsekonomiska samhälle. Om det ska ske ett paradigmskifte så räcker det inte att människor flyttar över till ekobyar eller lever miljövänligare. Det kräver förändring - också i själva grunden i marknadsekonomin.

Därför kan ekonomi vara så otroligt spännande...

 

11.11.2016 kl. 00:39

Skyll inte på Trump, skyll på DNC...

cc

I efterdyningarna av den här politiska "shitstormen" vill jag bara ännu poängtera att "vinnaren av året 2016 största misstag" inte är Trump utan DNC.

Varför? Joo, för att DNC (Democratic National Committee) har som uppgift att ta fram den mest lämpade kandidaten att vinna mot den republikanska presidentkandidaten och gallup efter gallup visade, både då och visar också nu att Bernie Sanders skulle ha vunnit Trump. Men vad gjorde DNC? Joo, under hela demokraternas presidentvalskampanjer så tryckte man bara ner Bernie. De ville inte veta av honom. Gav honom ingen plats i tv och media (och eftersom USA är ett mediaslukande land är det här jätteviktigt) och som vi ser så har vi ett sådant här resultat istället, att Trump blivit president.

Om Bernie skulle blivit president skulle vi troligtvis fått en mycket grönare värld, en mer revolutionerande USA där människorna vågar tro på positiva förändringar. Vi skulle säkert få ett USA som funderar på basinkomst och på att minska korruption och få stora lögnaktiga företag och affärsmän att stå till svars för finanskraschen 2008.

 

Känner ni att ni vill ha mera kött på benen, så välkommen att gå in på reddits första sida och anamma alla de visdomar som finns där just nu:

 

REDDIT.COM (LÄNK)

09.11.2016 kl. 13:37

Om Trump inte tror på klimatuppvärmningen så måste vi göra det!

CC

Det är en konstig morgon man vaknar till. Trump for president. "Aj, e det faktiskt sant?!" "Är vi seriösa?"

Men inte är jag speciellt förvånad. Jag är faktiskt inte det. Jag följde "Sanders for president"-forumen otroligt ivrigt innan det blev bestämt att Hillary blev demokraternas presidentkandidat och jag, tillsammans med många andra människor anser att DNC (democratic national convention) har satt sig själv i den här skiten. Jag tror helt allvarligt att Bernie skulle vunnit stort emot Trump om han hade blivit vald till demokraternas presidentkandidat. Men han hade inte en chans. DNC hade valt Hillary redan från början och gjorde allt för att Sanders inte skulle bli demokraternas presidentkandidat. Skulle jag bott i USA skulle jag ha röstat på Hillary i det här stora valet, men det skulle ha blivit en ledsen röst. Det skulle varit enbart eftersom Trump faktiskt är väldigt oförutsägbar (+ en massa svordomar som jag aldrig säger). Men för mig har Hillary känts som att rösta på t.ex. Margaret Thatcher eller någon annan liknande elitisk-sinnad högerkandidat och jag skulle sååå ha velat ha andra alternativ än Trump och Hillary att välja mellan...

Men nu blev det då Trump som blev president. Jag lyssnade just på hans "segertal" och märkte hur... jaa, konstigt det var. Det kändes inte lika illa som hans valkampanjer och kanske finns det hopp om att han mildrar sina åsikter eller åtminstone inte får igenom det han har sagt. Men han är en joker. En joker. Det är precis vad han är. Helt oförutsägbar. Är han en person som kommer ändra sin åsikt om han märker att hans "tidiga" strategier inte fungerar, eller kommer han med flit bara försöka kasta om hela spelplanen? Han har ju faktiskt den republikanska kongressen bakom sig vilket kanske underlättar eventuella handlingar som han vill ha gjort...

Och han tror inte på klimatuppvärmningen. På att människan påverkat klimatet. DET är ett stort, stort problem! Han vill att USA ska riva upp klimatavtalet som togs fram i Paris ifjol. Om man ska tro på hans blinda uppfattning om klimatuppvärmningen så kan vi ju kanske inte i första hand vänta oss några amerikanska investeringar i förnyelsebar energi, stoppande av kolindustrin och oljeproduktionen med mera...

Det här är ett urklipp ur FN:s årliga utsläppsrapport för 2016. USA:s utsläpp ses längst ner, och vi kan se att USA absolut är med och påverkar klimatet och utsläppen i världen. Vi kan också se att t.ex. Kina har ökat sina utsläpp enormt. Mycket beror på att den kinesiska befolkningen har kommit upp ur fattigdomen och in i medelklassen och då ökar också konsumtionen av t.ex. energi och varor/tjänster. Jag är därför glad att ändå för bara lite mer än en vecka seda läsa att Kina inte planerar att skrota klimatavtalet även om Trump blir president.

Men, Kinas stora utsläpp beror också till stor del på att många av våra (EU:s, USA:s och västvärldens) "smutsiga fabriker" nu istället finns i Kina. Hur många av våra konsumtionsvaror är inte "Made in China"?

Det är en viktig insikt. Och en ännu viktigare insikt är att:

Om USA:s president vägrar tro på klimatuppvärmningen så måste vi i EU istället börja kämpa ännu hårdare!

Det här är vår uppgift som europeiska medborgare! Att visa USA och resten av världen att vi tror på klimatuppvärmningen och kämpar för att minska den.

Om USA blir ett av de få länderna som INTE kämpar mot klimatuppvärmningen så kommer det att skada deras ekonomi. Förnyelsebar energi är vid dörren och kolindustrin är påväg ut. Oljepriset sjunker hela tiden och folk börjar förstå att vi måste hitta på alternativa lösningar. Om Trump vägrar inse detta kommer det absolut att skada hans löften om att skapa en massa nya jobb i USA och minska arbetslösheten, mm. Jag hoppas att han ska inse detta och ändra sin åsikt i klimatfrågan...

Men tills dess så måste EU visa framkant! Vi har en skyldighet som många av västvärldens rikaste länder att visa att vi bryr oss om den globala klimatuppvärmningen och att vi tillsammans kommer agera!

 

"Även i den mörkaste stunden måste vi bevara hoppet. Hoppet om att saker kan bli bättre och att vi som människor kan vara med och påverka till det bättre.

Hoppet är det sista som får lämna oss."

Jasmine Nedergård

 

 

 

 

09.11.2016 kl. 11:41

Klimatuppvärmningen händer! - Om vi så ska märka det först då klimatflyktingarna kommer...

 

CC

För en som dagligen läser nyheter, speciellt nyheter på global nivå så finns det inga tvivel om att klimatuppvärmningen är äkta och att den kommer i rasande fart. Men ändå så vet jag att många människor inte "ännu" verkar riktigt bry sig. Såklart är det förståerligt, eftersom klimatuppvärmningen inte i första hand påverkar oss i Norden till först, men var inte naiva, det kommer hit också... Förra året, 2015, var det varmaste året någonsin globalt sedan man i modern tid börjat mäta de globala temperaturerna. Och det är ingen tillfällighet. FN (Förenta nationerna/UN=United Nations) talar för att det bara är början...

I UNEP:s (United Nations Environment Programme) senaste årliga rapport om utsläpp (Kan hittas HÄR) så nämner det allvaret om att det är vi, nu, här, den här generationens globala medborgare, som kan vara de sista som kan påverka att jordens globala temperatur inte överstiger 2 grader ovanför pre-industriell nivå. 2-graders målet är det absolut högsta, eftersom en högre temperaturstigning leder till enorma förluster inom biodiversitet och naturresurser som aldrig kommer hela sig igen och det kommer betyda absoluta svårigheter för många av jordens medborgare att leva med.

 

Idag kom den första riktiga snön här i Åbo. Men i framtiden kommer de finländska vintrarna att bli mycket snöfattigare och mer slaskigare. Somrarna kommer troligtvis också istället bli fuktigare och varmare, vilket vissa finländare säkert kan tycka är en superbra sak. Men sedan så finns det en massa växter, bär och träd som just nu är anpassade för det finländska klimatet. Om klimatet blir varmare så kommer dessa växter, bär och träd att minska i stadig takt eller leta sig uppåt och enbart existera i den nordiska fjällen.

Det här kanske någon ändå tycker att inte är så farligt. "Jag får ju varmare somrar i alla fall". Men om man nu då funderar steget längre... Om vi i Finland får det varmare, betyder det inte att det också i andra delar av världen kommer bli mycket varmare? Hmm, var i världen är det redan väääldigt varmt, fuktigt eller torrt?

Joo, i Afrika. Kontinenten Afrika är bebodd av över 1 miljard människor. Många av dessa människor påverkas nu redan av klimatuppvärmningen, som det faktiskt inte heller har varit med och skapat. T.ex. så rapporterar FN om att Yemen är på bristgränsen till svält. 7,1 miljoner i Yemen lider av svält just nu... Det är mer än HELA FINLANDS BEFOLKNING... Och det här är bara ett land i Afrika. Tänk överlag när stora delar av hela kontinenten bara blir mer och mer obebodd för varje år som går...

... och vad gör befolkningen som i Yemen då och andra afrikanska länders befolkningar? Joo, de börjar förflytta sig (de som orkar, hundra tusentals kommer troligtvis att svälta ihjäl eller dö på andra omänskliga sätt). Vart? Joo, troligtvis t.ex. till Europa, där klimatet är mildare och levnadsstandarden är högre.

 

Och så finns det då de som idag anser att flyktingvågen är "enorm" och "ohanterbar"... Pah, vänta bara tills alla klimatflyktingar kommer... Vi har lite över 1 miljon syriska flyktingar i EU just nu och såklart även flyktingar från andra delar av närliggande områden. Jag gissar på kanske någon miljon till, fast jag kan ha helt fel.

Men vad än det är för siffror så är det ingenting mot vad vi i Europa har att vänta inom de kommande åren från större delen av afrikanska torrdrabbade områden. Det kommer handla om flera tiotals miljoner människor som kommer söka sig uppåt för att det inte går att leva mera när öknen och torkan sprider ut sig över kontinenten.

 

Så har du börjat förstå det här allvaret? Alla oss som lever just nu eller som har barn som ska växa upp här i Norden så måste förstå allvaret med klimatuppvärmningen. Klimatuppvärmningen/jorden bryr sig inte om ifall vi gör någonting eller inte, den har överlevt värre saker. Men för oss människor är det här en kritisk del av vår överlevnad, vår generations överlevnad.

Vi måste agera, och vi måste göra det nu!

 

08.11.2016 kl. 00:27

Öppna ögonen och bli en medveten konsument! - För jordens skulle men också för din egen...

Bildkälla

 

Hejsan! Länge sedan sist. Jag håller på med magistern och studerna för fullt och kören vid sidan om som också tar upp mycket med tid. Men jag känner nog hur jag hela tiden vill skriva, även om jag inte riktigt kan bestämma vad jag vill skriva om.

Men dagens tema är medveten konsumtion. Jag har skrivit om det här på bloggen tidigare där jag nämde företag som man borde bojkotta (klick), men jag känner att jag igen vill påminna alla om att vi som konsumenter har makt att påverka - speciellt företag. Utan kunden = ingen försäljning. Det är ett av de absolut bästa sätten som enskild människa att påverka - utöver att rösta i val - att helt enkelt vara en medveten konsument.

Inom nationalekonomi pratar man ofta om den "rationella människan", homo oeconomicus. Den rationella människan är i teorin en som är fullt medveten om sina val, genom stränga kalkyleringar, och handlar därefter, för att maximera sin nytta. Den verkliga människan är långt ifrån en homo oeconomicus, men inte vet jag om vi är så mycket bättre i verkligheten heller. På grund av dagens enorma reklamutbud har vi mera blivit några slags "homo adverticus". Lätta, påverkade människor som faller för mycket vad reklamen utger för att ge.

Här pratar jag om klädkonsumtion, med sina ständigt återkommande nya moden, även om vi slänger helt sjuka mängder tyg/kläder per år. Skönhetsbranschen, med nya mascaran, parfymer och krämer hit och dit, fast t.ex. många produkter innehåller gömda små platspartiklar som gör våra havsvatten sjuka. Men jag pratar också om vår matkonsumtion. Det räcker med att det är rea på t.ex. goda hallonkex (vegan eller inte) så flockas folk av att köpa dem, även om de kanske innehåller palmolja som är en stor orsak till regnskogsavskövligarna i världen. Även rea eller reklam på kött höjer konsumtionen, även om köttuppfödningen påverkar klimatet enormt.

Hur många av oss kan ärligt säga att vi vet vad vår konsumtion leder till för omvärlden? Jag själv kämpar ständigt med mitt sockerberoende. Det är så lätt att bara falla för en frestelse att ta en godisbit eller fara och köpa en påse chips. När jag då är där mitt i mitt sockersug, inte tänker jag nu till först på om dessa godisar är palmoljefria eller fria från hormonstötande e-ämnen. Inte tänker jag kanske alls på att chokladen varken är ekologisk eller fairtrade. Ser jag en reaskylt, så visst tänker min lilla del av homo oeconomicus att det maximerar min nytta mer än en dyrare variant.

 

Att bli en medveten konsument kräver arbete. Det kräver mod och stor beslutsamhet. Men det kräver också kunskap. I början när jag själv försökte öppna ögonen för vad jag som konsument faktiskt påverkar så kändes det som att jag till slut bara kunde konsumera luft, om knappt det. Men det är inte verkligheten. I verkligheten behöver jag hygienprodukter, jag behöver kläder att ha på mig och jag behöver mat och dryck varje dag. Och det är därför vi som medvetna konsumenter kan påverka så starkt!

 

Öppna ögonen - Bli medveten - Se vad dina val som konsument leder till - Och börja förändra världen! <3

 

 

04.11.2016 kl. 15:00

No great mind has ever existed without a touch of madness

Bild: CC - pixabay

 

Överlag är Finland ett ganska öppet land. Men det finns många saker som inte alltid varit så självklara, inte heller i Finland (och förstås även andra länder). Som exempel: Innan 1906 fick inte kvinnor rösta i Finland. Innan 1971 var det kriminellt att vara homosexuell i Finland. Innan 1983 var det okej att aga barn i Finland.

Idag känns det ganska självklart, i alla fall för mig, att kvinnor ska få rösta, homosexualitet ska få vara lagligt och att aga barn inte är okej. Men vad många kanske glömmer bort, är att dessa idéer alltid börjat någonstans. Det kan ha varit en liten grupp, eller t.o.m en enda person. Vad tror ni folk tyckte om t.ex. Nelson Mandela och hans likasinnade när de ville förbjuda Apartheid? "Ni är galna!" "Det där kommer aldrig att gå!" Likadanna tankar fanns det säkert i alla länder som inte var demokratiska och som ändå idag är demokratiska. Bildandet av fackföreningar, kvinnors möjlighet till arbete, avskaffandet av slavar, rättigheter för undertryckta raser, införandet av miljörestriktioner, t.ex.  om DDT och freoner. "Vem tror ni att ni är?" "Det är lönlöst, sluta nu ens försöka"...

 

Känns dessa ord igen?

 

Jag vill våga påstå att det ännu idag finns åsikter som många människor anser är galna, knäppa, orealistiska.. Basinkomst, utrotning av fattigdom och barnarbete, hindrandet av den klimata uppvärmningen, AI som tar över majoriteten av allt arbete...

 

Det intressanta är ju att man inte ser till historien när man direkt trycker ner idéer som dessa. Historien tar upp exempel efter exempel, på stora idéer som idag kanske t.o.m anses självklara. Och alla dessa idéer har ett ursprung. Vi skulle inte leva som vi gör idag om inte en viss person eller grupp kommit på dessa idéer.

Det börjar alltid med någon.

 

Och då kommer vi till dagens citat av Aristoteles:

 

"No great mind has ever existed without a touch of madness" - Aristoteles

 

För det kan vi kanske alla lista ut i det här skedet. Världen har förändrats väldigt, väldigt mycket. Det samhälle som fanns för 100 år sedan ser helt olika ut det samhälle vi har idag. Det var inte heller samma samhälle för 200 år sedan och för 100 år sedan. Samhället och våra liv är i ständig förändring. Men många människor vill gärna också sitta fast i tanken på "hur det alltid har varit". Och då blir det gärna så att när nya idéer tas fram så ses de alla som galna och orealistiska.

Men tänk lite på vad Aristoteles sa en gång. Inga stora idéer, inga tillräckligt vågade tankar och funderingar, har någonsin existerat, utan att ha med en gnutta galenskap. Det är väldigt viktigt att komma ihåg när man tänker på alla de problem och lösningar som finns här i världen. Lite som Alf Rehn (professor i Org&Ledning vid ÅA) sa på en föreläsning jag var på en gång. Titta på alla de idéer som flödar i vårt samhälle just nu. Vilka finns det mest motstånd kring? Vilka talas det mest om? Där ska du börja söka.

Där galenskap finns, där är det också stor chans att de riktigt stora idéerna finns. De idéer som sedan om kommande 50, 100 år kommer ses som självklara, men som majoriteten idag ser som galna.

 

Så ifall du är som jag och vill förbättra världen. Vill fundera ut nya lösningar på dagens samhällsproblem. Kom ihåg att du kommer att möta på motstånd. Folk kommer kalla dig galen och förkasta dina idéer om och om igen. Men kanske du faktiskt är en gnutta galen... och det är inte någonting dåligt. Det kanske är det man borde sträva till. För det är ju som Aristoteles sa:

"No great mind has ever existed without a touch of madness"

 

 

Jag känner att jag ibland ses som en lite galen person. Men ju mer jag tänker på vad Aristoteles sa, desto mer okej är jag med det. Finns det andra därute som också är lite galna?

 

19.10.2016 kl. 12:54

Aristoteles-vecka!

 

Citat är väldigt mycket inne just nu. Men kanske är det lite för inne. Många människor har redan börjat tröttna på alla möjliga "Believe in yourself", "What doesn't kill yourself makes you stronger" etc. T.ex. skrev Linn lite om det förra veckan. Hon nämner dessa citat, som bara puschar en hela tiden, utan tid för självreflektion och hur trött man kan bli på dem...

Själv trivs jag ganska mycket med citat. Men jag vill ha kvalitetscitat, inte citat som alla har upphängt i sina hem eller liknande. Inte citat som bara puschar en hårdare (om det inte handlar om prokastination - då får någon gärna blinka med en stor skylt framför mig, haha) men inte heller citat som faller platt, som enligt mig inte har någon färdig, djupare mening.

 

T.ex. så har Aristoteles alltid varit en stor inspiratör för mig. Han levde ju där 400, 300 f.Kr. och är en av de viktigaste inspiratörerna till västerländsk filosofi. Tänk att så mycket som han sa och funderade kring då ännu går att fundera kring idag. Hur relevant det ännu är dessa frågor och påståenden.

Därför tänkte jag ha en liten Aristoteles-vecka den här veckan där jag tar upp ett av hans citat och funderar lite kring det. Som variation på alla uttjatade citat. Istället vill jag ta upp citat som man gärna reflekterar kring, som inte står helt skrivet i pannan vad de handlar om. Let's begin!

 

Dagens citat:

 

"Knowing yourself is the beginning of all wisdom" - Aristoteles

 

Det här är såå sant! För mig betyder det här citatet väldigt mycket. Speciellt tanken på att jag som människa måste lägga fokus på att fundera vem jag är och vilken person jag vill vara innan jag på riktigt kan ta in all annan kunskap.

Det är en trygghet i min kunskap om jag vet var jag står, vilka färdigheter jag besitter, styrkor, svagheter och även vet t.ex. hur jag tar in kunskap mest.

På ett lite större plan handlar det ju också om den där objektiviteten, som t.ex. är väldigt viktig att ha som forskare. Att kunna försöka vara neutral, eller i alla fall vara medveten om att ens tankar kan grunda sig på tidigare erfarenheter, tidigare kunskap om saker och ting, och att man därför måste ta det i beaktande när man tar upp synpunkter på saker och ting. Ingen människa är helt neutral tror jag och därför visar det också på en stor kunskap och visdom att visa att man behärskar självreflektion.

 

Så strävar man efter kunskap, om världen och omgivningen kring sig, så ska man inte glömma bort att börja med sig själv.

"Knowing yourself is the beginning of all wisdom" - Aristoteles

 

 

Får det här citatet dig att tänka på någonting speciellt?

 

(Citatkälla)

 

17.10.2016 kl. 14:00

Lax- och räkröra på fröknäcken - Recept (lchf, glutenfritt)

 

Igår gjorde jag en helt underbar sats med lax- och räkröra till kvällsmål av lite smått och gott som jag hittade i kylskåpet och tänkte därför dela med mig av receptet här på bloggen. Receptet på fröknäcke hittar ni HÄR (<- klick) och receptet på röran kommer här nedanför. Kan säga att det var himmelskt gott!

 

Lax- och räkröra (en stor skål)

Du behöver:

 • 150 g gravad eller kallrökt lax
 • 1 paket frusna räkor (minns faktiskt inte hur mycket gram det var)
 • 2-3 dl creme fraiche (helst 34%, hade tyvärr bara 28%)
 • 100 g philadelphiaost
 • 3 msk - 1/2 dl majonnäs (gärna hemlagad)
 • 1/2 stor rödlök (eller 1 liten)
 • 2 msk citronsaft
 • 1 äpple (kan uteslutas om strikt lchfare)
 • Valfria ryddor: örtsalt, peppar, dill, gräslök, paprikapulver, vitlökspulver...

 

 

Såhär gör du:

Ta upp de frysta räkorna en timme före och sprid ut dem på t.ex. några hushållspapper eller någon bricka så de får tina upp i rumstemperatur.

Sen: Hacka rödlöken och äpplet så smått som möjligt. Skär laxen i små bitar och lägg dit räkorna (eller varför inte hacka räkorna också). Tillsätt creme fraiche, majonnäs och philadelphiaost. Pressa citronen och tillsätt alla kryddor. Smaka av och lägg in i kylskåpet. Vänta några timmar och njut sedan på t.ex. hemmagjorda fröknäcken eller annat gott!

 

 

15.10.2016 kl. 15:59

Fröknäcke - Recept (lchf, glutenfritt, mejerifritt)

 

Jag älskar fröknäcke och gjorde faktiskt det igår senast! Jag tänkte därför dela mitt recept här på bloggen ifall någon annan också vill testa laga fröknäcken. De är alltså helt glutenfria, mejerifria, lchfvänliga, jättenkla att laga och supergoda för vem som helst!

 

Fröknäcke (en plåt)

Du behöver:

 • 2 ägg (ekologiska)
 • 1 dl sesamfrön
 • 1/2 dl linfrön (helst krossade, men går också att ta 1/2 dl till av sesamfröna)
 • 1 dl pumpakärnor
 • 1 dl solroskärnor
 • 1 msk fiberhusk (glutenfritt - liknande till bakpulver)
 • 1 dl vatten
 • Herbamaresalt (ta ordentligt)
 • Ev. andra kryddor (ex. paprikapulver)

 

 

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 170 grader. Blanda ihop alla ingredienser med en slev. Tillsätt valfri mängd Herbamare-salt (sååå gott - snåla inte) och experimentera med andra kryddor om så önskas.

Bred ut smeten så tunn som det går att bre ut den på en bakplåtspappersklädd plåt och lägg den i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten och skär med en vanlig kniv så stora fröknäcken som du vill ha. Är den för länge i ugnen blir det svårare att skära så håll koll! Vrid sedan ner ungen till 140 grader och sätt in plåten igen. 

Låt den vara där i 30-40 minuter, sedan kan du sätta av ugnen och låta plåten få stå i eftervärmen en stund (valfritt). Ta sedan ut plåten, låt svalna och njut av dina underbara hemgjorda fröknäcken!

(Förvaras torrt och i rumstemeratur) :)

 

 

Det går bra att äta fröknäcke till frukost, med ostbrickan eller varför inte med supergod lax- och räkröra (recept -> HÄR)

Mums, mums! <3

 

15.10.2016 kl. 15:36

Det ekonomiska systemet är ohållbart.

 

Jag har skrivit det ofta och kommer säkert skriva om det ännu mer i min blogg, men tycker Thorsten Thurén (s. 103, 2015) sammanfattade det ganska bra:

 

"Det kapitalistiska marknadssystem som dominerar i större delen av världen kräver ständig tillväxt. När tillväxten minskar blir det kris. Arbetslösheten ökar, vilket leder till att de arbetslösas inkomst minskar, vilket leder till minskad efterfrågan på konsumtionsvaror, vilket i sin tur spär på krisen. Ekonomin hamnar i en nedåtgående spiral. Expansion eller sammanbrott tycks vara de enda alternativen. Men obegränsad materiell tillväxt är en orimlighet. För eller senare slår man i taket."

 

Om man förstår innebörden i den här texten förstår man också varför jag vill studera nationalekonomi. Jag är inte här för att hjälpa miljonärerna och miljadärerna att få ännu mera miljoner och miljarder genom aktieanalyser och skatteparadis. Jag är här för att jag har fattat att vi i grunden har ett stort problem.

Och jag tänker använda mig av min passion för kunskap för att göra allt jag kan för att hjälpa till att lösa det!

13.10.2016 kl. 13:17

En egen facebook-sida och ny bloggheader!

 

Det var ju några dagar sedan, men jag har ju gjort en ny bloggheader (vilket också syns här ovanför). Bilden är tagen från pixabay (CC) och jag tycker att den symboliserar så bra min kärlek för naturen och att jag vill leva på ett hållbart sätt.

 

Samtidigt har jag också nu gjort en egen facebook-sida för min blogg som ni gärna får gå in och gilla (LÄNK - *klicketiklick*). Där kommer jag publicera mina bästa inlägg och kanske någon video eller artikel som jag även anser än intressant och hör till mitt bloggtema.

 

 

 

Ha det så bra alla! <3

 

 

 

13.10.2016 kl. 09:00

Jag kan ha ljugit för er...

 

Lögn. Det är en av de värsta sakerna jag vet. Det kan handla om att ljuga för någon annan. Hålla sig borta från sanningen. Eller att ljuga för sig själv, vilket kanske är ännu värre...

Men nu känner jag faktiskt att jag har ljugit lite åt er. Men jag vill rätta till det. Jag ska berätta en hemlighet, sanningen.

 

Det är så att jag inte alltid är superglad och optimistisk.

 

Och nu menar jag inte att jag istället har panikångest ibland eller stressar så jag gråter...

Nej, jag talar om att jag väldigt ofta är förbannad. Arg. Upprörd.

 

Det här syns väldigt sällan utåt. Orsaken är att de gånger jag blir riktigt förbannad är när jag läser nyheter om klimatet, ekonomin och andra orättvisor i världen. Såndära stora orättvisor som inte har en direkt effekt på mig eller andra men ändå påverkar jättemånga människor.

Och vet ni vad!

Det är en underbar känsla!

 

Varför? Joo, för ett år sedan ungefär läste jag en jättebra artikel som heter "Känn inte klimatångest - känn klimatvrede" (LÄNK - läs gärna, den är jättebra). Där berättar psykologen Marta Cullberg Weston, att när människan står inför ett hot som är för stort för att lösa ensam, och som kanske inte direkt har några enkla lösningar, så flyr hon gärna. Och finns det ingenstans att fly, då får hon ångest.

Men Marta säger att det finns en till känsla man kan känna istället för ångest.

Ilska.

"Man borde känna klimatvrede i stället för klimatångest. Att få tag i sin vrede gör att man vänder apatin till aktivitet, man gör konkreta saker för att förändra tillvaron" - Marta

 

Jag har ju inte alltid brytt mig om miljöfrågor, utan mycket har dykt upp bara på de senaste 3 åren. Det är myyycket att ta in om miljöproblemen på bara tre år. Och såklart har det känns övermäktig många gånger.

Men så läste jag den här artikeln, och någonting inom mig fattade det plötligt.

Inte ska jag ha ångest över klimatet och alla stora problem. Jag ska vara arg! Jag ska vara förbannad på att det här existerar. Och som en förbannad människa ska jag också göra någonting åt saken!

Inte är det glada, naiva människor som demonstrerar för miljön, homosexuellas rättigheter och mot nedskärningar i utbildningen. Det är många gånger människor som kanske suttit hemma, följt med nyheterna, och istället för att tänka "vart är den här världen påväg" - tänker "Nej, NU! Nu räcker det!".

 

Så jaa. Jag kan ha ljugit för er. Jag kan ha sagt att mitt största mål i livet är att konstant vara glad och det kan också tolkas bekymmerslös.

Men jag är inte alltid glad. Många gånger är jag arg. Och det är den ilskan som upprätthåller glöden inom mig. Min passion att göra världen bättre.

Jag är dock fortfarande en obotlig optimist. ... Eller är jag det? Kanske jag många gånger är en pessimist, och tror att saker är värre än vad det sägs vara. Kanske jag tror att det inte sägs allt på nyheterna. Allt allt inte bara löser sig. Kanske det finns någonting i mitt huvud som om och om säger "Det här känns fel", "Varför talar ingen om det här?" Varför görs det inget åt det här?".

Jag tror att det faktiskt är mer av sanningen. Men när pessimisten i mig tänker dessa tankar, tänker optimisten i mig ännu klarare: "Jag finns!" Jag kan förändra!"

 

Så jaa, kära alla som läser det här. Man måste inte alltid vara glad över saker och ting. Man måste inte heller vara en obotlig optimist. Man kan vara arg också.

Och då du är arg - Gör någonting åt det!

 

 

 

13.10.2016 kl. 07:56

Min höstlista!

 

Ratata har en jättehärlig höstlista, och eftersom jag äälskar hösten så ville jag såklart svara på den!Visa en bra höstbild från ditt arkiv.

Löven! <3 Älskar alla färger!


Beskriv din kommande höst i tre ord.

Fokus, spänning, närhet.


Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?

Min och fästmannens besök till Kiloholmen, tillsammans med faster och hennes fästman. Vi hade det jättetrevligt! Spelade kort, åt god mat, var på utflykt med båten och stressade noll.

Körturnén till Ungern tillsammans med Florakören och Brahe Djäknar. Oförglömligt!

Alla skumma Pokemon-Go-jakter med pappa och co, haha!

Två nya bebisar i "släkten". Min fästmans systers lilla Nellie, och min kusins lilla Tyra. Aaws!

Och icke att förglömma, all god mat som mommo lagat och livet vid villan <3


Vad är det bästa/sämsta med hösten?

Bästa: Känslan av en "ny start" efter ett långt sommaruppehåll. En massa ny energi som man kan lägga på att utveckla sig själv!

Sämsta: Att vädret och temperaturen kan ändra från dag till dag, har ju aldrig någon aning om vad jag ska ha på mig och känner att jag har lätt att bli försenad när jag tänker så länge på mina kläder, haha!


Hur höstmyser du?

I soffan med några ljus och en intressant dokumentär eller komediserie med min älskling. <3

 


Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?

En maaassa, eftersom jag ändå ska börja/börjat skriva på min magister. Alla möjliga böcker som tar upp arbete, ekonomi och välmående.

Men jag har faktiskt också en "icke-faktabok" som jag ska ha utläst och det är Hungerspelen-trilogin. Jag har läst ut "bok 1" så jag är på god väg. Bara typ 600, 700 sidor kvar, haha!


Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?

1. Ät D-vitamin och sköt om ditt psykiska välmående. Vinterdepression kommer lätt.. <3

2. Tänk hösten som en ny start. Våga gå igenom ditt liv och försöka ändra på det du känner tar energi från dig och spara och utöka det som ger dig positiv energi!

3. Använd reflex! Ingen ser dig när du är ute och går själv eller med din hund, fast det finns belysning. Kör själv bil ca 1 gång i veckan och det finns inget värre än mörker och människor som tror att de syns - när de inte gör det. Såå, var försiktig i trafiken, du kommer ändå inte få ett modellkontrakt medan du är ute och går i höstmörkret :D


Hur ser din höstoutfit ut?

Såhär oftast! Min favoritmössa och halsduk i höstens vackra färger! Hösten är ju också min favoritårstid så jag har mycket i min garderob med höstens färger. Man kan säga att jag på hösten går "all in". Senapsgult, vinrött, olivgrönt, orange och brunt!


Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?

Bara att jag från börjar försökt anstränga mig att ha så mycket koll som möjligt - och jag känner att det kanske t.o.m fungerat ganska bra hittills, vilket jag är jätteglad över! Det känns också lite lugnare när magistern är mitt stora projekt och jag inte har så många övriga kurser.


Vad har du på TO-DO listan just nu?

Börja gotta mig i litteratur till magistern och göra mig up to date med mina uppgifter som viceordförande i Florakören.


Några tips på hur man botar höstdeppigheten?

Le och var tacksam! Jag blir alltid glad och börjar le åt alla höstfärger när jag går utanför dörren och det får mig genast att må mycket bättre. Men annars så försöker jag också alltid att ha goda tankar i hjärnan, vara tacksam för alla runtom mig och uppskatta de små sakerna. Hittills har jag ju klarat mig levande ur allt, så hittills är min "överlevnadsrate" 100%. Det är ju ganska bra, eller hur? :D


Bästa musiken för regniga dagar?

Jazz! Helt klart! Youtuba bara "jazz playlist" och känn hur lugnet lägger sig. Annars så rekommenderar jag att lyssna på den här låten på repeat. Inga sura miner fast det regnar då!

 


Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?

Mer finska! Aargh! Har så mycket jag måste göra, men samtidigt skulle jag såå vilja prioritera finska. Det handlar bara om viljestyrka, men ååh, så svårt att börja någonstans. Har inte såå många extra timmar på dygnet heller.

Kunna laga mer vegetariska lchf-rätter. Finns väldigt lite erfarenhet på det området så det är nästan som att börja från noll, men de rätter jag hittills jagat (eller fästmannen lagat) har varit jättegoda!


Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?

På min sidospalt har jag några dokumentärer som jag starkt rekommenderar alla att se! Åtminstone "True Cost", "Sockerfilmen" och "Terra" är alla jättesevärda och får en att fundera.

 


Vilka bloggar frossar du i för tillfället?

Inte så många, måste försöka hålla min läsning till texterna till magistern, men Grön i Åbo följer jag nog hela tiden i alla fall!


Topp tre favoritdrycker i höst?

Te, vin och varm kakao <3


Vad är den höstigaste maträtten?

Någonting med svamp, helt klart! Eller en härlig efterrätt med den finländska skogens bär!


Var hänger du helst under helgen?

Hemma (haha!). Brukar ha väldigt mycket på gång om vardagarna så tycker det är skönt att bara vila (vilket betyder i mitt fall att enbart sitta och läsa böcker hela helgen) och koppla lite bort från verkligheten. Kanske spela något mysigt, klurigt spel på datorn när energin tagit slut.

 


Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

Jag reser ogärna långa vägar, eftersom det tar så mycket på miljön (då de miljövänliga alternativen hittills är ganska dåliga), så är mest nöjd att bara vara här i Åbo. Åker såklart hem till Österbotten ibland och ska ändå troligtvis till Oslo i vinter med körerna, så lite resande blir det ju såklart.


Hur förbereder du dig för vintern?

Mössa och vantar på, vinterstövlarna framletade och stickasockor i mängder för alla kyliga morgnar och kvällar. Och såklart en massa saker att göra så jag inte hinner tänka så mycket på det usliga vintervädret som brukar komma där i november/december, haha!

 

(Extra bild: Det var kul det året när vi hade en massa olika svampsorter på vår gård hemma i Österbotten.)

10.10.2016 kl. 22:35

 

 

Jasmine Nedergård / 23 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

November 2016

Hej alla där som badar bland koraller i vinter - Vet ni om att de håller på och dör ut?Ratatas lilla vinterlistaVad ska människan göra i ett fritt samhälle?Skyll inte på Trump, skyll på DNC...Om Trump inte tror på klimatuppvärmningen så måste vi göra det!Klimatuppvärmningen händer! - Om vi så ska märka det först då klimatflyktingarna kommer...Öppna ögonen och bli en medveten konsument! - För jordens skulle men också för din egen...

Oktober 2016

No great mind has ever existed without a touch of madnessAristoteles-vecka! Lax- och räkröra på fröknäcken - Recept (lchf, glutenfritt)Fröknäcke - Recept (lchf, glutenfritt, mejerifritt)Det ekonomiska systemet är ohållbart.En egen facebook-sida och ny bloggheader!Jag kan ha ljugit för er...Min höstlista!Är det bra att våra samhällen utvecklas så snabbt?Inga nya bilar som går på bensin år 2030?Att rensa bort det gamla och plötsligt finna - ett tomrumJag ger dig en morgon... Du ger mig en hel dag

September 2016

Glädjetårar som kom tillbakaÅngestAtt varje dag fundera på vad jag vill göra med mitt livIdéer flödar i min hjärna - men om alla vill jag inte värna

Juni 2016

Varför BNP är ett uselt mått på välfärd:Om dagens arbetssamhälle: De jobb som betyder mest men som inte går att leva på...Jag skäms över mitt gymnasium... (Repost)Ett litet hej (från mig med ansiktsmask på)!Min 3 veckors långa lchf-utmaning att äta vegetarisk lchf är slut!

Maj 2016

Halloumiburgare med coleslaw (vegelchf dag 19)Om vi hade basinkomst...Jag önskar vi hade basinkomst...Prestationsångest - En personlig reflektionDags att prata om droger - ur en samhällssynvinkel!Lchf-gratäng med aubergine, paprika och halloumi (Vegelchf dag 14)Vegetarisk lchf-pizza!! (vegelchf dag 11)Vi har blivit vana att bara betala "halva priset"... men vem betalar andra halvan?Vegetariska lchf-plättar och en ny veckohandel! (Vegelchf dag 9)Att se mat på ett helt nytt sätt (både som LCHF:are och vegetarian)Zucchinibiffar med hemmagjord tzatziki (Vegelchf dag 6)"I'm a global citizen - Are you?"