Bloggposter

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspöken

Idag vill jag prata om kroppen så varsågod, här är mina ben. Håriga, och som fallit i lågstadiet och skaffat en fult märke under ena knäskålen och som nyligen dundrat i soffkanten så att ett fint blåmärke också pryder det benet. Det är mina ben det.

 

 

Igår och i förrgår tittade jag på en norsk dokumentärserie som heter "Line fixar kroppen" (finns på Arenan). Den handlar om Line som är 27 år med flera kroppskomplex, som hon sedan försöker bena ut och övervinna i de sex små avsnitten (30 min/avsnitt).

Hon har komplex över sina enligt henne stora bröst, över magen, att vara osminkad, och i sista avsnittet, som handlar om hjärnan, försöker hon att vara så nöjd över sig själv och äntligen klä sig i bikini.

Och det är en jättebra serie! Jag har inte haft några stora kroppskomplex, som resulterat i att jag svultit mig själv eller något, men visst har jag efter puberteten ofta varit missnöjd över min mage och min röv och mina lår. Men efter den här serien blev jag redan själv också lite bekvämare i mig själv.

Och det är ju en bra sak.

Men jag kom att tänka på Ellens inlägg om kroppspositivism. Om att det här med kroppspositivism borde få vara någonting som förs av "tjocka", och inte normalstora.

Line i serien är inte "normalstor" (BMI mellan 18 och 25), men inte har hon så att säga ett BMI över 35 heller. Jag är väl egentligen inte heller normalstor, eftersom jag faktiskt har ett BMI över 25 (jaa, faktiskt), men jag har nog också ibland mått dåligt över min kropp. Ganska ofta egentligen.

För nästan alla (vare sig storlek) har komplex över sin kropp. Och det grundar ju sig många gånger på ens egna hjärnspöken.

Och jag tycker nog att det finns en stor poäng i det som Ellen säger, att låta kroppspositivitet handla om den som verkligen har stora kroppar.

Men jag tycker det är viktigt att inte förminska andra människor som inte är "tjocka" om deras hjärnspöken. För hjärnspöken kan leda till många dåliga saker. Anorexi, bulimi, psykisk ohälsa och död.

Och jag kommer att tänka på den här likheten med psykisk ohälsa och att det finns människor som anser att vissa inte ska få uppmärksamhet om sin psykiska ohälsa, eftersom de kanske haft ett så "perfekt liv". Att har man inte haft föräldrar som knarkat, blivit så mobbad så man hållit på att dö och ätit aska så mår man inte tillräckligt dåligt.

Men vi kan inte hålla på och "mäta" psykisk ohälsa och säga att "du har nu så liten psykisk ohälsa, så du har inte rätt att må dåligt". Ska vi leva i en värld där bara de som t.ex. försökt ta livet av sig får hjälp, och inte de som bara ligger hemma och mår dåligt?

På samma sätt tycker jag inte man heller ska förminska människors hjärnspöken, även om de kanske så att säga har en "nomalvikt".

Så jaa, låt tjocka kroppar får komma fram extra mycket i kroppspositivismen igen, men jag tycker vi alla måste vara lite mer ödmjuka i den här kampen. Något annat är inte hållbart.

För jag vet hur det är att ha psykisk ohälsa, att må så dåligt så man vill ta livet av sig själv, och mår någon så dåligt över sin kropp, vare sig den är "normalstor" eller "grovt överviktig" så tycker jag det måste tas på allvar.

Och då är det allas kamp.

 

 

31.07.2018 kl. 12:06

Tre år med LCHF - Vad har jag lärt mig?

 

Idag tycker jag om Svenska Yle extra mycket. Det, eftersom de gjort en artikel om en man med typ två-diabetes som håller den i skick och kan säga sig vara symptomfri flera år efter genom att äta lchf.

Jag äter själv också liberal lchf och har gjort det nu i lite över tre år, så jag tänkte också dela med mig lite av de tankar som uppstått och saker jag har lärt mig under dessa tre år som lchfare. Förbered er på lite långläsning!

 

 

Lågkolhydratkost fungerar

Jag började äta lchf 1.9.2014 för att jag ville slippa mitt sockersug. Nu är det redan länge sedan jag prövade det första gången, men de gånger som jag (med flit) ätit kakor och liknande så går alltid till på samma sätt.

1. "Fuskar" och äter socker och kolhydrater

2. Ont i magen nästa dag och ibland två-tre dagar efter.

3. Sugen på allt och alla. Kräver enorm disciplin för att inte fortsätta äta sött.

4. Kommer igen igång med lchf och hela kroppen går i zen efter några dagar. Suget är borta efter ungefär två veckor. Allt känns kontrollerat, magen mår toppen och jag mår bra.

Det här betyder inte att alla skulle behöva äta lchf. Känner du att du mår bra med din livsstil så fortsätt med den. Men vad jag stör mig på är som i artikeln att man inte ens kan ge det som råd åt de som har problem.

Jag är helt säker på att det finns massa människor som skulle må bättre med lågkolhydratkost. Den har fungerat speciellt bra åt folk med övervikt, med diabetes typ 2 och högt blodtryck och med sockersug. Kvinnor med PCOS kan det också hjälpa samt med folk som har stora akneproblem, epileptiker och folk med IBS.

Därför vill jag sprida det. Inte för att trycka ner någon, utan för att hjälpa en människa som "provat allt" eller som känner att de inte har något alternativ.

Fett är inte farligt - Socker är det

I likhet med förra frasen så stör jag mig mycket på socker. Jag stör mig på att det finns gömd i så många produkter, jag stör mig på att det alltid ska serveras socker till kaffet och att man inte får ifrågasätta det. Jag stör mig också på att vi inte ännu höjt sockerskatten i Finland. Suck.

Men mest stör jag mig på att fett fortfarande idag, år 2017, anses som farligt av många läkare och kostrådgivare. Jag tänker inte dra hela historien nu (finns lite i artikeln), men googla "The Sugar Conspiracy" - en artikel från Robert Lustig i The Guardian och fundera över argumenten.

 

 

Kalorier in - kalorier ut

Det här har jag och lillebrorsan alltid en rolig debatt om när vi träffas. Vad jag själv nu konstaterat så äter jag inte nödvändigtvis mer kalorier bara för att jag äter lchf, så i så fall skulle t.o.m. uttrycket fortfarande fungera.

Detta, eftersom ju mer strikt jag är, desto mättare blir jag, och då äter jag inga mellanmål och inga stora portioner. Jag är redan mätt och fettet håller mig konstant mätt.

På samma sätt så kastar jag inte på fett hur som helst idag. Gör jag det, så är det för att jag kanske ätit en lunch utan något fett (tänk studentlunch) och behöver ha fettet sen till middagen. Men egentligen räcker det att steka i smör eller kokosolja och äta fullfeta mejeriprodukter så mår jag bra. Kokosolja i teet hjälper också enormt mot sötsuget.

Elitidrottare förbättrar sina resultat med lchf

Det här tycker jag bara är en väldigt rolig sak, att många elitidrottare går över till lchf och inte bara får det att fungera utan också förbättrar sina resultat. Sami Inkinen och hans fru rodde över Stilla Havet från San Francisco till Hawaii på lågkolhydratkost. Det var 45 dagar på fettförbränning och de klarade det. Filmen "Run on Fat – Cereal Killers 2" följer deras resa.

Elitidrottaren Donal O’Neill kan man också följa i första filmen "Cereal Killers". Hans pappa som var en stor fotbollsspelare och åt "bra" fick plötsligt en hjärtattack och O'Neill ville inte följa hans spår. Med lchf i 30 dagar gick han från att vara pre-diabetiker med sjukt höga inflammationsvärden till att inte ha risk för diabetes typ 2 mer. Han förbättrade också sina rekord från många år tidigare.

Så med det här vill jag också bara säga att man kan träna (på vilken nivå som helst) och äta lchf. En övergångsperiod kommer, men oftast så mår idrottare bättre efteråt.

 

 

LCHF kostar inte nödvändigtvis mer

Innan lchf så kunde jag helt klart äta upp allt sött som fanns i huset. Jag kunde äta upp en chipspåse på en kväll, äta flera chipspåsar i veckan om jag ville och äta godis hela tiden.

Lchfmat är enligt mig kvalitetsmat med mycket fett och det är oftast de produkterna som kostar mer. Men handlar jag inte dyra snacks så håller sig kostnaden i veckan egentligen på samma nivå. Och är jag i fettdrift så äter jag faktiskt inte stora portioner och då räcker allt mycket längre också.

LCHF räddar inte den globala uppvärmningen

Det finns en stor orsak att jag inte äter strikt och det är eftersom det innehåller mycket kött, kyckling och fisk. Jag tror starkt på den globala uppvärmningen och på att kött- och mejeriindustrin inte är hållbar som den ser ut idag.

Därför försöker jag också äta vegetarisk lchf så mycket som möjligt. Plus att jag gillar grönsaker. Sedan så köper jag och fästmannen faktiskt idag säkert över 70% ekologiskt. Finns det ett ekologiskt alternativ så väljer vi nästa alltid det.

Jag försvarar ändå inte strikta lchfare som äter biffar och köttbullar med beasås hela dagarna. Däremot så fick jag höra en gång någon som tränar jättemycket och äter över 1 kg kyckling per dag (!). Och vad jag förstått så behöver folk som tränar jättemycket enormt mycket mat och många äter mycket kött. Så inte ska man bara sådär trycka ner lchfare som försöker bli kvitt sin diabetes typ 2 med kanske lite strikt lchf. Finns nog andra människor som äter ännu mer kött.

Sedan ersätter en lchfare inte potatisen, riset och pastan med mer kött, utan med grönsaker istället. Så själva "köttmängden" är faktiskt lika mycket eller ibland mindre än en helt vanlig tallriksmodell.

 

 

LCHF kan vara en lösning på ett globalt problem

Vad har då min livsstil att göra med denna blogg? Joo, det är också en samhällsblogg och problemen med övervikt och typ två-diabetes är idag globala. Och jag har läst många historier av människor vars liv förbättrats med lchf, samtidigt som jag vet att det världen över finns en massa människor som aldrig ens hört talats om lchf. Som inte ens vet att det finns en sådan livsstil och som tror att loppet är kört.

Därför vill jag lyfta fram det. Eftersom lchf kan höja livskvaliteten enormt hos många människor. Inte kanske alla, men många.

LCHF är min livsstil

Jag tänker absolut äta lchf resten av mitt liv. Finns inga problem med själva kosten som inte skulle göra det möjligt att äta livet ut som jag ser det idag. De problem som finns är oftast sociala. Folk bjuder på sockriga kakor och restauranger har inga bra alternativ. Folk puschar en att fuska för att de inte tror att det skulle göra någonting etc.

Men som det stor i artikeln så är lchf en liten gräsrotsrörelse. Jag är med i en gräsrotsrörelse och det enda jag vill med det är att hjälpa människor hitta lchf. Lchf är ju ändå bara "riktig mat", inte kommerciella produkter som en massa människor går på för att de tror att de mår bättre av det.

Så lchf är för mig en livsstil, inte en liten diet. Och jag mår väldigt bra med det!

 

 

Jag kan gärna skriva mer om lchf, mer recept, tips och trix, vad vi handlar på en vecka mm om någon vill. Det är bara att kommentera i så fall, jag svarar gärna på frågor.

Kan också tilläggas att jag läste på om lchf i över två år innan jag ens började med det, så ganska på koll har jag nog. Med jag är ingen läkare och är för glömsk för att tala om hur kroppen påverkas i korrekta ord, så det tror jag andra kan göra mycket bättre än mig.

 

10.09.2017 kl. 16:14

Att handla på loppis för att man kan eller för att man måste

alla bilder är cc - från pixabay

 

Det finns över 100 000 barn i Finland som lider av fattigdom. Det skriver Svenska Yle idag i en artikel. Stöden i Finland kan vara helt okej generösa, men i artikel tar man upp att ifall man har två eller tre barn och plötsligt blir ensamstående samt sjuk så kommer fattigdomen med en rasande fart.

Som sjuk är det svårt att orka fylla i alla de blanketter som krävs och som sjuk ska man hela tiden behöva bevisa sin oförmåga att arbeta. Och ändå måste människor vända på slantarna varje månad. I dagens Finland.

 

 

Såhär tycker jag. Är man sjuk, psykiskt eller fysiskt och samtidigt har barn så är ett berg med blanketter ingenting jag skulle rekommendera som åtgärd för att bli frisk igen. Jag tror däremot att en basinkomst utan tecken på krav eller återbetalning skulle fungera som terapi.

Människor mår dåligt när man inte har pengar som räcker till. Det hjälper varken till det egna tillfrisknandet eller till att få barnen att känna sig delaktiga i samhället.

Så att lägga en basinkomst åtminstone till alla som är sjukskrivna tror jag skulle bli billigare än att ha folk sjukskrivna hela livet. Jag hoppas att vi vågar testa det här så vi kan se om det hjälper.

För jag är inte okej med att det finns fattiga människor i dagens Finland. Den fattigdomen ska bort. Och den i världen också. Men varför inte testa här då om en basinkomst skulle råda bot på det?

Vi människor måste öppna ögonen och inse att det ännu finns många fattiga människor i Finland och i världen. Och vi måste bekämpa denna fattidom. Inte imorgon, men idag. Inte för vår egen skull, men för barnens. <3

 

 

02.09.2017 kl. 13:12

Vem är jag? - Jag är en människa med möjligheter att påverka

 

Jag är en finlandssvensk

Det är en stark del av min identitet. Att vara en minoritet och tala ett minoritetsspråk i ett land har sina nackdelar, men också fördelar. För mig är "ankdammen" mysig och jag gillar att det kan vara så lätta att hitta kontakter som på ett sätt eller annat känner en annan person man känner osv. Dessutom tycker jag om de finlandssvenska traditionerna. Jag är en stolt finlandssvensk!

Jag är just nu en studerande

Det betyder att jag inte lever med något överflöd. Det betyder också att jag är i en period där studier, att lära sig nytt och diskutera med likasinnade är viktigt. Även studentföreningar som Florakören är en stor del av mig samt alla kära vänner som jag lärt känna via körerna.

Jag är en fästmö

Och det är jag otroligt glad över. Att få leva tillsammans med en annan människa är lärorikt och mitt liv skulle nog vara lite tomt utan dig <3

 

 

Jag är en lchfare

Om man tänker på att man måste äta varje dag och jag valt att äta på ett lite annat sätt än många, då måste nog också den livsstilen vara en del av mig. Att vara lchfare idag betyder många gånger att man får en del suckar, många ifrågasättanden, många frågor, men också en och annan inspirerad människa att följa med i livsstilen. Jag är glad att jag hittade den här livsstilen och jag hoppas att de människor som lider av någonting som lchf sägs hjälpa mot hittar till livsstilen. Många är ännu helt ovetande om att det ens existerar.

Jag är en "kvinna"

Kan jag ens veta vad det betyder? Handlar det om bröst, livmoder och mens, eller går det ner på kromosonnivå? På en samhällelig nivå så sägs det att jag måste arbeta hårdare och att det finns många problem förknippade med "kön". Men jag är med i en damkör på grund av mitt röstläge och tydligen så känns ordet "kvinna" som ett bra ord för mig, så det får nu vara så tills vidare.

Jag är en global medborgare

Det betyder att jag inte vill se mig själv i en bubbla, utan att jag vet att allt jag gör påverkar andra, på ett postivt, neutralt eller negativt sätt. Jag försöker leva på ett sätt som skapar så få negativa spiraler som möjligt. Ett steg i taget.

 

 

Jag är en människa

Men jag är också bara en människa. Jag försöker, jag misslyckas, jag ger upp, men försöker igen. Jag skrattar, jag gråter, jag önskar och drömmer.

Jag är en snart 23-årig kvinna som diggar musik, nördar mig i intresse efter intresse, älskar att vara social och hamna i djupa diskussioner. Ibland är jag organiserad, ibland är jag ett kreativt kaos. Ibland är jag i ett djupt flow och ibland är jag i djupa ångesttankar.

Men jag lever. Och det gör du också som läser det här. Och jag vet att jag lever i en värld där jag har mycket att vara tacksam över. Därför vill jag ge. Därför vill jag hjälpa andra.

Jag vill inte bara tänka på mig själv. Jag vill också tänka på de som jag troligtvis aldrig kommer att träffa, men som jag ändå kanske kan hjälpa.

 

 

Genom att donera pengar jag ändå inte skulle kunna lägga på någonting bättre. För vad som jag skulle konsumera idag (som inte hör till mina livsnödvändigheter) skulle vara bättre än kanske rent vatten för en massa okända människor eller vaccin för dem? Det handlar inte om att skänka alla sina pengar och aldrig unna sig någonting, utan om att kanske en dag i månaden låta en tia fara till någon annan än sig själv.

Jag vill också att de som producerar och skördar min mat ska leva i harmoni med naturen och få rättvisa. Därför vill jag handlar ekologisk och gärna närproducerad mat och söker gärna efter fairtrade-märken i choklad, kakao och bananer.

Jag vill också se folk få utbilda sig och inte leva i rädsla, krig och otrygghet. Jag vill gärna se att människor inte tvingas in i system de inte skulle vilja leva i, som sömmerskorna världen över som gör alla billiga kläder eller de som tvingas färga läder så att en hel by drabbas av sjukdomar.

 

 

För jag är faktiskt en människa som lever på ett ställe där jag har möjligheter att påverka. Därför känns det som min plikt att påverka. Att ibland lyfta fram de som inga röster har. Som enbart lever i ett system utan påverkningsmöjligheter.

Jag kanske inte kan urtrota fattigdom eller skapa fred i världen. Men jag kan förutom att drömma om detta faktiskt kanske hjälpa en människa att utbilda sig, hjälpa en människa att överleva en naturkatastrof eller hjälpa en människa genom att donera mitt blod eller mina organ ifall mina ögon av någon anledning sluts i en olycka.

Eftersom jag är en människa som kan påverka tänker jag också göra det. Jag tänker inte passivt sitta och titta på världens elände. Jag vill aktivt kämpa för en bättre värld!

 

 

----------------------------------------------------

 

Jag vill också tacka Kuriren som skrivit en jättefin text om mig och mitt engagemang för samhället, miljön och livet. Den går att läsa här: Kuriren - Tillsammans gör vi skillnad

 

30.08.2017 kl. 20:49

European Sustainable Development Week 30.5 - 5.6. Hur blir vi mer hållbara?

Källa: Svenska regeringen

 

Från och med idag en vecka framåt håller den europeiska hållbarhetsveckan på. Den ordnas för att uppmärksamma de europeiska länderna på de nya globala målen för hållbar utveckling som FN tagit fram och brukar kallas Agenda 2030-målen. Målen är alltså skapade för att försöka vara lösta och avklarade innan 2030. 

Här ovanför kan man se de 17 mål som FN:s medlemsländer tagit fram och olika länder har sedan flera underkapitel under varje kategori med info om hur just det landet förhåller sig till ett mål och vilken strategi som förs.

Jag tänkte här kort ge lite tips på hur varje gemene människa kan hjälpa till och stödja de globala målen. De är globala utmaningar, och de kräver därför också globalt deltagande!

 

1. Ingen fattigdom & 2. Ingen hunger

 • I utlandet: Donera pengar till organisationer som försöker bekämpa fattigdom och hunger, t.ex. genom katastroffonder.
 • I hemlandet: Var med och donera mat och förnödenheter till de som har det sämre ställt. Delta i frivilligsarbete och hjälp de som är utsatta. Sticka sockor och mössor och donera, finns många sätt!

3. God hälsa och välbefinnande.

 • Fysiskt: Försök minska på sockeranvändningen och hitta åtminstone en motionsgren som känns som din.
 • Psykiskt: Satsa på dig själv, lära dig att acceptera dig själv för den du är. Lev mer mindful, förlåt, acceptera och gå vidare från det som hänt, men sitt inte och fundera för mycket på framtiden. Pröva lev mer minimalistiskt och minska dina prestationskrav, det minskar också stressen.

4. God utbildning för alla

 • Donera pengar till utbildning, speciellt i fattiga länder och till kvinnor och barn.

5. Jämställdhet

 • Var aktiv och acceptera inte diskriminering på grund av ålder, kön, sexuell läggning, funktionsnedsättning mm. Försök inkludera alla typer av människor i dina liv och på arbetsplatserna.

6. Rent vatten och sanitet för alla

 • Donera pengar till byggande av brunnar i fattiga länder och innovationer för god sanitet och rening av vatten.

 

7. Hållbar energi för alla

 • Skaffa solpaneler, bergsvärme, vindkraftsverk. Stöd förnyelsebar energi och kräv av politiker och företag att använda sig av förnyelsebar energi i deras fastigheter.

8. Anständinga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

 • Skapa trygga arbetsplatser och uppmärksamma dåliga villkor. Ekonomisk tillväxt är enligt min väldigt problematisk, men vill du vara med och skapa det så satsa på nya, smarta, hållbara lösningar.

9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

 • Använd din konsumentmakt och kräv hållbarhet i alla branshcer. Eller använd ditt entreprenörskap och var med och skapa hållbarhet i olika branscher.

10. Minskad ojämlikhet

 • Prata om basinkomst och skatteflykt/skatteparadis. Inkomstojämlikhet är ett stort problem idag och många säger att skatteflykter är en stor bov, samt för slappa inkomstskatter. Basinkomst sägs kunna vara en lösning på ojämlikhet och fattigdom.

11. Hållbara städer och samhällen

 • Gör din röst hörd: Mer cykelvägar, bättre kollektivtrafik, bättre och lättare återvinning och skräpreducering.

12. Hållbar konsumtion och produktion

 • Bli minimalist. Handla mer på loppis och begagnat. Fundera alltid extra när du köper någonting nytt. Köp i så fall miljövänligare och hållbarare produkter och tjänster.

 

13. Bekämpa klimatförändringarna

 • Bästa sätten att som individ minska på ens koldioxidavtryck: Ät mindre kött och animaliska produkter. Ät ekologisk och närproducerat. Flyg mindre eller aldrig, använd hellre digitala medel för möten och semestra nära, använd miljövänligare transportmedel. Konsumera mindre och bättre.

14. Hav och marina resurser

 • Stöd hållbart fiske. Minska plastanvändningen, speciellt av mikroplaster. Kräv hållbarare däck för bilar och skippa plastgräsmattorna. Minska övergödning genom minre kemikalier i jordbruk och övriga produkter. 

15. Ekosystem och ekologisk mångfald

 • Stöd urskog och nyplantering av skog. Vägra massiv skogsavverkning, speciellt av regnskogar, använd inte produker med palmolja i och använd så miljövänliga produkter som möjligt.

16. Fredliga och inkluderande samhällen

 • Var en god människa. Hjälp till och tänk att allt du gör påverkar andra, låt det påverka positivt! Stöd förebyggande verksamhet.

17. Genomförande och globalt partnerskap

 • Var en global medborgare. Tänk globalt och agera lokalt. Tillsammans kan vi förändra! 

 

Här på deras hemsida kan man läsa mer och de globala målen: LÄNK

30.05.2017 kl. 16:00

Varför jag hatar ordet "lagom"

CC - pixabay

 

Eva Ramstedt skrev för några dagar sedan ett uppmärksammat inlägg om socker och barn (LÄNK). Hon fortsatte sedan med ett inlägg som enligt mig tar upp en ännu viktigare sak; det här med att det ska vara "måtta med allt" (LÄNK).

Jag har så otroligt svårt med ordet lagom. För det första är det ju förstås väldigt individuellt, så om någon säger åt mig att de vill ha lagom med mjölk i kaffet, så vet jag ju faktiskt inte hur mycket mjölk de vill ha i kaffet, men om vi bortser från att det är individuellt så finns det otroligt många saker där åtminstone jag anser att "lagom = 0" och där jag tror också andra håller med mig.

Nu överdriver jag lite, men jag tror att de flesta här skulle hålla med mig om att "lagom med heroin = 0". Jag tror inte heller samhället blir bättre om folk hoppar "lagom utför stup", sålänge lagom inte är lika med noll.

Men varför, ska då "lagom med socker" inte få vara lika med noll? Otroligt mycket forskning görs om socker nu och det ges bara mer och mer som slutsats att socker faktiskt är dåligt för oss, att det inte är någonting vi behöver och att många människor mår mycket bättre när de utesluter socker. Det finns två riktigt stora giganter inom "bort med sockret"-ideologin: Gary Taubes och Robert Lustig. Gary Taubes skrev i början av januari en lång och otroligt bra artikel till The Guardian om sockret som världen mest populära drog (LÄNK - läs gärna!). Doktor Robert Lustig pratade redan för snart tio år sedan om farligheterna med socker, och enligt honom också: Specifikt fruktos. Det här är en av hans mest kända videor om när han pratar om socker i 1 och 1/2 timme från 2009. Väldigt sevärd. Speciellt pratar han också om att det vi inte ska lägga för mycket uppmärksamhet på att "vi äter för mycket idag - Ät mindre", utan på: Varför äter vi mer idag än tidigare?

 

T.ex. säger han 7 minuter in i videon att en forskning från 2006 visar att "vi har en epidemi av grov övervikt bland 6-månaders bebisar". Han fortsätter sen: "Så tror ni att övervikt enbart handlar om 'kalorier in - kalorier ut', förklara då de här för mig". 6-månaders bebisar kan inte läggas på nå kalorirestriktionsprogram eller börja banta. Det måste vara någonting annat.

Och det är där sockret kommer in. Idag finns socker överallt, och precis som en drogberoende människa så försvarar människor sin sockerkonsumtion med alla medel tillängliga. Just nu verkar det vara genom att säga "men lagom med socker skadar ingen".

Jag skulle påstå att hela världen skulle må bättre om vår sockerkonsumtion skulle vara nära noll. I mitt gröna samhälle har socker ingen plats, åtminstone inte som någonting annat än en liten krydda i stil med vitlök eller chili.

Och visst, vissa gånger är lagom ett bra ord att använda, t.ex. så borde nog människor röra på sig "lagom", alltså varken sitta still 24h per dygn, 7 dagar i veckan eller motionera sönder sig innan man fyllt 25 genom 4 pass per dag, sju gånger i veckan.

Men just med socker, så finns det inget lagom enligt mig, så länge inte lagom = 0. Socker är en drog och det kommer alltid att vara det. Det enda sockret jag är lite okej med är honung och att äta frukter, men helst äter jag grönsaker istället för frukter och skippar helt honungen. 

Så det här är vad jag har att säga åt alla som försvarar socker:

"Take everything i moderation" - Bullshit!

 

Men alla får ju välja själva, så om någon tycker att sitt intag av socker känns lagom för sig själv så får man ju ha det så. Jag tycker det viktigaste i den här diskussionen är att för oss som faktiskt vill att vårt sockerintag som lagom = 0, också kan bli respekterade av andra. Att det kan vara okej att inte äta socker och att lagom faktiskt för oss är precis = 0.

06.03.2017 kl. 14:28

Vi behöver en ny mänsklig rättighet: Rätten att inte bli förgiftade!

cc - pixabay

 

Rubriken är inte någonting jag har sagt, men däremot håller jag helt med. Det är Julian Cribb, en brittisk författare som skrivit en ny bok om att överleva 2000-talet, och som blir intervjuad i det här inlägget som sagt det. Jag tänkte ta upp det här eftersom jag faktiskt anser det vara ett otroligt stort problem som inte tas tillräckligt i beaktande idag av gemene medborgare.

Idag finns det vad man vet om ca 144 000 artificiella (tillverkade av människan) kemikalier och en estimering som har gjorts är att ca 2000 nya artificiella kemikalier dyker upp varje år. Det har börjat dyka upp mer och mer forskning kring kemikalier, men man gissar att ca 1/4 av alla dödsfall i världen är pga av den stora kemikaliekoktail som vi får i oss sedan barnsben.

För kemikalier finns idag i allt. I vattnet vi dricker, i modersmjölken vi matar våra nyfödda med, i vår mat och i allt vi har på oss och alla tillbehör vi använder oss av dagligen. Man har börjat oroa sig för t.ex. bipopulationens förminskning pga kemikalier och även det ökade antalet fall av t.ex. cancer och hjärnförändringar såsom i samband med depression mm kan grunda sig i alla de kemikalier vi omger oss av.

Och alla kemikalier som finns idag har kanske inte testats för sin säkerthet ordentligt. Idag är enbart 21 av alla 144 000 kemikalier förbjudna, vilket betyder att det kan finnas mycket ämnen som borde vara förbjudna idag men som ändå får härja fritt.

Cribb pratar därför om att vi måste börja stå upp för oss själva, och kräva förändring. Han anser att det borde finnas en ökad mänkslig rättighet: Rätten att inte bli förgiftad. Han säger också att vi som konsumenter måste börja kräva mer giftfria produkter och börja anpassa våra liv enligt en mera giftfri vardag. Funder på allt det du handlar: Hur är det gjort? Har man använt giftiga medel för att framställa detta? Finns det bättre alternativ? Jag anser också att man på regeringsnivå och kanske ännu större (EU-nivå typ) ska gå in för att skapa ett giftfriare samhälle! Men det börjar ändå enligt mig nerifrån, det är VI som först måste börja ta upp detta problem!

Så tänk på detta i all konsumtion:

 • Vad du äter? Är det gjort på naturliga råvaror eller har det en massa artificiella ämnen och E-ämnen i sig? Är det besprutade grönsaker eller ekologiska?
   
 • Vad du har på dig? Är det ekologisk bomull/lin/hampa eller är det en massa plastiga ämnen som krävt en massa kemikalier i framställningen av det? Ämnen i plast avger också mikroplast varenda gång du tvättar dem, vilket för mig har blivit ett stort bekymmer då jag köpt mycket på loppis...
   
 • Vad du köper? Vilket material är det gjort av? Håller det länge (t.ex. rotfritt stål, obehandlat trä) eller är det slit-och-släng-produkter (typ i plast)?
   
 • Vad du använder i hemmet? Är det gamla hederliga tallsåpan eller en massa nyköpta starkluktande kemikalier? Är målarfärgen miljövänlig eller miljöfarlig? Innehåller hygien- och sminkprodukterna en massa artificiella ämnen eller gör du själv?

 

Vi måste göra detta nu - Det är för vårt eget, vår familj och vårt samhälle, och för vår planets bästa! <3

 

03.03.2017 kl. 02:16

Lucka 16: Lämna köttet åt sidan och ta fram grönsakerna! -Guide till att äta klimatsmart

cc - pixabay

 

Vegetariskt är inne!

 

Och det är på tiden. Medan vi snart börjar hålla kodioxidutsläppstakten på samma nivå så har nivåerna på metangas i atmosfären stigit snabbare nu än vad det tidigare gjort på 2 årtionden (!). De största orsakerna till den höga ökningen av metan kommer från jordbruk och sophanteringen. Vad gäller jordbruk så är det specifikt den ohållbara boskapsuppfödningen och den ökade risodlingen som höjer nivåerna på metangas i atmosfären, enligt den nya forskningen.

Forskarna är nog medvetna om det här och försöker fundera ut hur man skulle kunna minska på utsläppena. T.ex. så föreslås det att odla fram ris som kräver mindre vatten, eftersom det är kring "översvämmade" jordmarker som metangas frigörs. Vad gäller boskap så finns det ju redan företag idag som t.ex. försöker göra "fake burgers", företag 1, företag 2, alltså mixtrar fram biffar i laboratorier som ser ut som kött, smakar som kött och beter sig som kött, men inte är kött. En annan lovande forskning är t.ex. att lägga sjögräs i fodret för boskap. Enligt forskningen skulle en liten mängd sjögräs i fodret kunna minska på metangasutsläppen med 99% (!). Kina planerar också att minska sin köttkonsumtion med 50% innan 2030. Det kallar jag målinriktat!

 

Men vi äter ändå alldeles för mycket kött idag. Och med vi menar jag de som har råd att köpa kött varje dag, inte de som lever på fattigdomsgränsen och har egen boskap (eller de kulturer som äter kött, men vars miljöpåverkan ändå är otroligt minimal). Problemet med köttkonsumtionen är ju att det för det första, är en god produkt. Folk äter kött eftersom det är gott. Sedan för det andra så är kött ganska hälsosamt (inte processerat kött). Det innehåller bra med protein och fetter, speciellt för den fattigare delen av befolkningen så är det en viktigt ingrediens i deras mat. Men, som jag redan nämnt här ovanför, så är tredje faktumet att köttkonsumtionen är alldeles för hög idag för att vara inom miljövänliga standarder.

Ur klimatsynpunkt är det inte heller bra att äta varor som transporterats långa vägar. T.ex. så är jag väldigt såld på avokado, och det är problematiskt, eftersom det är ett nyttigt alternativ mot t.ex. kött, men transporten är troligtvis många gånger längre än kött som kommer från gårdar i Finland. Inte är det lätt att välja mellan "närproducerat kött" och "långtransporterade grönsaker" alla gånger.

Däremot så finns det ändå tror jag några riktlinjer man kan ha, om man vill vara så miljövänlig och klimatsmart som möjligt i sitt ätande. Därför har jag nu gjort en "liten" lista för att äta klimatsmart. Att äta nyttigt och äta miljövänligt går ganska långt hand i hand, vilket är skönt.

 

JASMINES KLIMATSMARTA MATLISTA:

 • Ät mindre kött
  • Boskap avger metangas i atmosfären som påverkar den globala uppvärmningen. Boskapsuppfödning kräver också enorma mängder vatten och de stora massfabrikerna med boskap är inte heller okej ur en etisk synvinkel.
 • Om du vill äta kött, välj hellre kyckling än nötkött
  • Kyckling påverkar klimatet mycket mindre än nötkött. Grönskaker påverkar förstås ännu mindre. Kyckling är också ännu svårt att få ekologiskt, vilket förstås skulle vara ännu bättre.
 • Om du vill äta nötkött, välj ekologiskt
  • För de som tror på ekologiskt jordbruk utan konstgödsel så vet att det också behövs gödsel till dessa grönsaker. Ekologiskt uppfött nötkött, där kossor till en mycket större del betar gräs (som människa ändå inte kan äta) och sedan ger gödsel till ekogårdarna, kan ses som en lite bättre val ur miljösynpunkt.
 • Om du vill ha det miljövänligaste köttet så föder du upp det själv, eller tar av en småproducent in närheten
  • Egen småskalig uppfödning går så långt bort från de stora hallarna med trånga djur som man kan komma. Ska du äta kött, så är det väl ett av de mest etiska och miljövänligaste sättet att helt enkelt ha egna djur.
 • Odla egna grönsaker/kryddor mm.
  • Det hjälper miljön och ökar även människans förståelse och respekt för naturen och de människor som brukar den. Stort plus!
 • Fisken ska ej vara rödlistad av WWF och gärna ha MSC-märkning, eller vara väldigt "närproducerad"
  • Fisk sägs det ju att vi ska äta 2-3 ggr i veckan, men kolla så att den är hållbart fiskad, alltså har MSC-märkning på den. Att en fisk är rödlistad av WWF betyder att den överfiskas, och det är ett stort problem. Kom också ihåg att fisk från Östersjön ännu innehåller tungmetaller och liknande, så ät det inte för ofta.
 • Tänk alltid, närproducerat och ekologiskt = bäst!
  • När grönsaker och liknande odlas ekologiskt så används det minst bekämpningsmedel (eller inte alls) och det påverkar miljön minst. Sedan, ju mer närproducerat, destom mindre transporter och desto mindre transportutsläpp.
  • Här är det ändå svårt att veta vilken som är bättre. Det är en 100% personlig åsikt. Vill man han minimala transporter så väljer man hellre närproducerat. Vill man absolut ha minimala mängder gifter ut i naturen och i sin kropp och kanske mer rättvist producerat så väljer man ekologiskt (och/eller fairtrade) i första hand.
 • Ät enligt säsong
  • Det betyder att du inte handlar "färska" jordgubbar mitt i vintern, utan kanske har frysta från sommaren eller äter rotfrukter istället, som är i säsong. En lätt googling visar vad som är i säsong just nu och t.ex. hemsidor som säsongsmat.nu är också väldigt bra för tips.
 • Laga mat från grunden - Satsa på råvarorna
 • Släng inte mat
 • Ät riktig mat - Undvik onödigt "treatande"
  • Allt godis, chips, kakor mm som vi äter är ju egentligen helt onödigt. Finns ingenting i det som ger vår kropp nå extra mervärde som inte t.ex. grönsaker hellre skulle ge. Däremot så innehåller en massa av dessa produkter palmolja (vars produktion är problematisk) samt en massa andra skumma medel som naturen och vi säkert kan leva utan. Gör hellre i så fall eget "godis" med igen, äkta råvaror.
 • Bli vegan/vegetarian
  • Det är inte hälsofarligt att äta vegansk mat eller vegetariskt mat hela livet, och ur mijösynpunkt så är det ett stort steg till det bättre, samt så är det etiskt det bästa valet. Här är det ändå viktigt att fortfarande undvika skräpmat, äta säsongsbetonat och närproducerat/ekologiskt för maximalt miljötänkande.

 

Sådärja! Det här är vad jag kommit på nu i all hast. Kom gärna med synpunkter eller frågor om någonting blev oklart! Och kom ihåg, som jag skrev i förra inlägget. Vi räddar inte världen på en natt. Varje litet steg och förändring mot en miljövänligare och rättvisare värld är ett ställningstagande att du värnar om naturen, dess ekosystem och dess invånare. Så klarar du inte av att bli vegan, pröva börja äta mer vegetariskt istället. Är ekologiskt för dyrt (kolla först, det behöver inte vara det) så kanske satsa på bara någon eller några produkter. T.o.m. en litet basilikaplanta är ett fint steg till ett ökat miljömedvetande!

 

TL;DR (too long, didn't read): För att äta klimatsmart: Ät mindre kött, hellre kyckling än nötkött och helst ekologiskt och närproducerat. Gäller också alla andra produkter. Bli vegan eller vegetarian om du värnar om etik och miljö samtidigt. Ät enligt säsong och satsa på äkta råvaror för att undvika palmolja (i maten) och plast (utanpå maten). Och sist, men absolut inte minst: Släng ingen mat!

 

"För ett miljövänligare och rättvisare 2017"

 

 

 

16.12.2016 kl. 10:00

Lucka 4: Bli mer miljömedveten genom DIY

 

 

"Modern man does not experience himself as a part of nature but as an outside force destined to dominate and conquer it. He even talks of a battle with nature, forgetting that, if he won the battle, he would find himself on the losing side."

- E.F. Schumacher

 

Det här sa Ernst Friedrich Schumacher, en brittisk ekonomi (också en av grundarna till buddhistisk ekonomi), i sin bok "Small is Beautful", som kom ut 1973. Fast den skrevs på 1970-talet kan det ändå kännas så relevant idag, om inte kanske ännu mer relevant än tidigare. När han berättar om hur den moderna människan på något sätt förlorat sin kontakt till naturen, och inte mera fattar att utan naturen så är vi ingenting. Utan frisk luft kan vi inte andas.

 

Utan natur finns inget liv.

 

Det går på något sätt tillbaka till det jag skrev i lucka 2, där Tim Kassers psykologiska forskning visar att människor med mer inneboende värderingar också värnar mera om naturen och miljön. Så genom att på något sätt gå tillbaka till grunden, tillbaka till naturen och försöka förstå människans koppling till naturen så kan vi också bli mer miljömedvetna och göra bättra val för miljön.

Och då kommer vi in på DIY, som betyder "Do It Yourself", eller "Gör Det Själv". Det handlar om att ta "den hårda vägen" och börja göra mer saker själv, även om man skulle kunna konsumera det idag.

Det finns två viktiga aspekter med DIY. Den första är precis den här jag nämnde här ovanför. Att man genom att börja göra saker själv istället för att direkt konsumera den här varan också kan få mer respekt, inte bara för miljön utan också för andra människor. Man förstår vilken tid någon människa har satt för att t.ex. sy en klänning eller baka en underbar chokladkaka när man själv också för första gången försöker sig på att sy en klänning eller baka en kaka. "Det är inte bara sådär"...

Men det andra handlar enligt mig också om vår hälsa och vårt välmående. Idag vet ju knappt någon vad någonting innehåller av det man stoppar i sig eller smörjar in sin hud med, eller hur det har påverkat miljön. Det är kemiska beteckningar en efter en som ingen blir klok av, och många av dem är faktiskt väldigt dåliga för både miljön och vår hälsa.

Och de är ju där av en anledning. Tänk om det skulle börja stå utskrivet "ämne xx, potentiellt cancerframkallande" eller "ämne yy, skördar regnskog och chimpanser för produktionen av ämnet". Hur många skulle då köpa den produkten eller varan? Troligtvis väldigt få. Och ändå finns det stor risk att dessa miljöförstörande och hormonrubbande ämnen kommer in i våra kroppar, utan att vi vet om det.

Så genom att t.ex. börja göra sina egna hudvårdskrämer eller baka eget bröd (istället för att köpa dessa saker i butikerna) så vet du också precis vad det innehåller. Man brukar ju säga att allt som man smetar in sin kropp med också upptas av huden, och då borde det ju vara så färdigt ofarliga råvaror som möjligt.

Så DIY, speciellt vad gäller mat och hudvårdsprodukter, kan både stärka ens relation och respekt till naturen och till andra människor, men också öppna ens eget medvetande om vad det riktigt är man stoppar i sig eller smörjer in sig med.

Man blir helt enkelt mer medveten - Och det är absolut en bra sak!

 

TL;DL (too long, didn't read): Människan har idag verkat tappa bort sin koppling till naturen, även om vi inte skulle kunna leva på jorden utan t.ex. frisk luft att andas i. För att på något sätt försöka hitta tillbaka till naturens värden så kan man börja försöka DIY, alltså försöka börja göra mera saker, från grunden, istället för att direkt köpa en opersonlig produkt från en butik, som du varken vet vad den innehåller eller hur den har påverkat naturen. Det handlar om att vara medveten - Både för din egen och naturens skull.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

 

 

04.12.2016 kl. 09:00

Att se mat på ett helt nytt sätt (både som LCHF:are och vegetarian)

 

 

Det mest intressanta att börja leva en LCHF-livsstil är hur sjukt uppmärksam man blir på en speciell vara - nämligen SOCKER (!)

Som LCHF:are försöker jag aktivt att undvika allt extra tillsatt socker och själv aldrig använda socker. Det finns många saker som jag märker folk lägger socker i som jag själv inte gör nuförtiden, såsom i vispgrädde eller i kaffet/teet och som egentligen inte heller behövs.

Det är det som är det mest störande, att socker inte behövs i våra liv, utan enbart handlar om att vi tycker om det, eller som i mitt fall, lätt blir beroende av det. Skulle jag inte äta LCHF så skulle jag lätt köpa minst 2 chipspåsar varje vecka, alltid köpa en fazer-chokladstång efter studentlunchen och gärna äta en massa godis.

Förutom godis och liknande så finns det ju faktiskt väldigt mycket socker i allt möjligt annat som man inte märker om man inte uttryckligen undviker socker. Det är t.ex. färdigblandade kryddor, färdigmarinerade produkter, färdiga såser och lågfettprodukter som istället ersatts med socker och annat skumt.

Jag såg dokumentären "That Sugar Film" som är absolut i min top 5 dokumentärer jag någonsin sett. (Rekommenterar starkt!) Den visar hur mycket socker det finns i allt och att socker egentligen är  helt onödigt och även farligt för oss i de mängder majoriteten i västläderna äter enligt. Det fanns så otaligt mycket bra i den, men en sak som sades riktigt de första minuterna var:

"Om vi skulle ta bort all mat i en vanlig butik som innehåller socker så skulle endast 20% av matvarorna lämna"

Det är någonting jag blivit väldigt uppmärksam för och jag märker att jag väldigt sällan kan köpa någonting mer än riktigt "rå" varor, eftersom det annars troligtvis har socker i sig. Det som var intressant också i "That Sugar Film" var huvudpersonens sockerbegär efter att i 60 dagar ätit "vanlig" mat med high sugar low fat-diet och sedan skulle gå tillbaka till att inte äta socker. Det är något man först förstår när man för första gången prövar LCHF. När man faktiskt INTE ska äta socker och märker att det finns i allt och att hela samhället är byggt på en massa sockriga produkter.

Jag menar, hur ofta är det inte söta saker som bjuds på vid kaffebjudningen hos någon, eller produkter som övrigt innehåller en massa kolhydrater/socker. Efterrätt ska nästan vara en "obligatorisk" rätt vid finare större middagar och inte har de någon gång inte varit söta. Vill jag hänga med någon på ett café så finns det inget för mig att äta, eftersom ingenting finns där som inte innehåller socker. Och oftast är de också rädda för fett så därför finns det bara en massa kolhydratrika rätter istället.

Det intressantaste är ändå att fara och handla. Alltså skulle jag få en vy ovanfrån på alla mathyllor i en butik så skulle lätt hälften strykas. Bort skulle alla hyllan med godis, med chips och tacostillbehör, med en massa konserverade, sockrade produkter, med mjölprodukter, med kex, med pasta och ris, med en massa sockrade youghurtar och juicar (alltså WHAT, hur kan det finnas så mycket olika sådanna sorter - speciellt till barn?!), allt margarin (urk), alla brödprodukter och all färdigmat...

Sedan då över till att ännu ta "ett steg längre" och pröva vara vegetarisk LCHF:are för en stund. Då märker du absolut hur mycket du inte äter. Då skippar jag ännu alla köttprodukter, kyckling och fisk (även om jag kanske nog kommer äta fisk någon gång under den här utmaningen).

Jag gick alltså allvarigt enbart till grönsakshyllan, mjölkprodukthyllan (och osthyllan) samt få andra utvalda ställen som har te, kokosolja, nötter, frön, kryddor och liknande.

... och vet ni vad, jag saknar inget! Nothing!

Att faktiskt öppna upp ögonen för hur mycket mat som innehåller en massa tomma kolhydrater och socker som jag ändå inte behöver känns väldigt befriande. Jätteskönt faktiskt. Och inte känns det tråkigt heller, finns en massa goda grönsaker och mjölkprodukter (och ostar) tillgängliga och jag försöker också lära mig äta nya nötsorter.

Jag har fortfarande ingenting emot att äta kött, men ur miljösynpunkt så tycker jag att det är viktigt att ändå försöka äta mer vegetariskt - därav min utmaning. Däremot så finns det nog inte egentligen någon orsak för mig att gå tillbaka till att äta en massa kolhydrater och socker. Ingen. Jag mår så bra utan mitt sockerberoende, mina extrakilon som annars uppkommer/uppkommit, mina blodsockertoppar och -dalar och min dåliga hy (får alltid en massa finnar av att äta mycket socker, speciellt mjölkchoklad).

För att må bra måste du också äta bra och det är vad jag strävar till - därav min lchf-livsstil.

 

Jag skulle gärna vara intresserad om era funderingar kring socker. Kommentera gärna!

16.05.2016 kl. 01:01

Äta vegetariskt LCHF i 3 veckor - Vårutmaning från och med imorgon!

Jag har ätit LCHF från och till sedan 2013, alltid en liberal variant och jag har inga planer på att sluta. LCHF är min nya livsstil och någonting jag kommer att följa livet ut. Det håller mitt sötsug borta, håller blodsockret på en stadig nivå och jag går inte upp i vikt vilket jag tidigare gjorde tills jag började med LCHF. Jag mår överlag helt tusen gånger bättre!

Men jag har ändå på de senaste åren blivit mer och mer miljömedveten. Jag är helt inne på att vi människor (speciellt i västländerna) äter för mycket kött för att det skulle kunna vara ekologiskt hållbart. Däremot är jag helt övertygad om att fett inte är farligt och att många människor (jag medräknad) mår bättre av att äta mer fett och mindre kolhydrater är tvärtom. Där blir det ett dilemma för mig.

Många människor säger t.o.m. att man inte både kan vara miljömedveten och äta LCHF, som att det skulle vara det värsta tänkbara för miljön, vilket gör mig lite nedstämd. Jag äter ju egentligen inte mer kött än helt vanlig husmanskost, enbart mer fett, vilket inte är samma sak. Men jag förstår ändå att det är lättare att äta mer kött på LCHF än vid en vanlig husmanskost och jag vill ändå inte bli tagen som oseriös bara för att jag äter LCHF.

 

 

En lösning för mig är alltså att pröva äta vegetarisk LCHF i 3 veckor och se hur det fungerar, för att sedan kunna helt enkelt ha flera vegetariska recept att gå tilbaka på. Ända sedan jag började på LCHF så jag har upptäckt en massa "nya" grönsaker som jag tidigare aldrig åt, och jag har egentligen ingenting alls emot att äta vegetariskt, så länge som jag blir mätt, vilket oftast är det största problemet.

Jag vill inspirera människor att både kunna vara mer miljömedvetna OCH kunna må bra genom att kunna förändra sin livsstil för att minska övervikt och sötsug, så därför kommer min blogg att förvandlas till en vegetarisk LCHF-blogg för 3 veckor. Jag ska försöka lägga upp så många recept som möjligt, och har du några förslag på bra vegetariska rätter som är LCHF-vänliga så är det bara att skriva en kommentar!

 

 

Jag kommer alltså fortsättningsvis att äta ägg, mjölkprodukter och smör, samt förstås alla grönsaker och annat med lågt kolhydratinnehåll. Däremot kommer jag inte köpa kött, kyckling eller fisk, utan bara äta upp de två abborfiléerna som finns i frysen så att de inte blir dåliga (Som Martha så deltar jag i Svinnkampen och försöker att slänga bort så lite mat som möjligt, eller i alla fall bli mer medveten). Jag kommer också precis som vanligt att undvika allt som har socker och mjöl i sig, samt gluten.

En liten sidonote är att jag alltså annars inte brukar laga mat och att jag egentligen aldrig ätit vegetarisk LCHF längre än en dag, så det här ska bli spännande! Någon gång måste man ju ta det första steget!

Imorgon ska jag veckohandla och jag gissar att min vagn kommer fyllas med gröna, fina färger, haha!

 

 

PS. Ifall du är nyfiken på LCHF så rekommenderar jag dessa två länkar: LCHF för nybörjare (Kostdoktorn) & Tim Noakes frågor och svar om LCHF

 

09.05.2016 kl. 20:42

Vi måste sluta skapa ångest: ALLA KAN INTE GÖRA ALLT!

 

För en tid sedan satt jag och åt lunch med en kompis och började tala om allt möjligt jag brinner för, miljön, ekonomin, social orättvisa, framtiden etc, allt möjligt jag läser mig in på och all kunskap jag försöker ta till mig. Hennes kommentar till det var att hon tyckte att hon nästan fick ångest av allt jag sa, eftersom jag verkade tänka så mycket på stora globala problem och hon inte nu lagt så mycket av sin tid på det.

 

När jag tänker på ångest i samband med detta så tänker jag på ångesten av att inte känna sig tillräcklig. Att det man gör just nu inte skulle vara tillräckligt. Det är en väldigt vanlig känsla i vårt ytliga samhälle, speciellt när folk på facebook gärna skriver om hur de kanske städat hela lägenheten eller sitt hus medan man själv lever i ett kaos p.g.a. mycket arbete, hur de med sina barn haft jätteroligt medan man själv ligger hemma med sjuka barn och ingen haft roligt eller hur man följer någon som hela tiden verkar ha någonting på gång, och man själv har svårt att få tiden att gå. Då är det lätt att man bara jämför sig med andra och bara ser vad de gjort och vad man själv inte gjort.

Men alla kan inte göra allt. Det är oändligt viktigt att förstå att det behövs många slags människor i vårt samhälle. Alla kan inte satsa helhjärtat på att vara lokalpolitiker, värna om social orättvisa eller Östersjöns övergödning. Då lämnar det inga röster kvar för världspolitiker, djurens rätt och skogsskövning (som exempel).

Man ska inte behöva känna ångest över att man inte kan göra allt. Och ännu viktigare, INGEN ska NÅGONSIN behöva klaga på att en annan människa inte gör tillräckligt i den frågan de kanske bryr sig mest om. Alla gör enligt den kapacitet de själv orkar, vill och kan. Om det inte räcker för dig så acceptera det ändå.

Jag lägger ner majoriteten av min tid under en dag på att läsa på om världens problem, ekonomifrågor, välmående/psykisk hälsa, arbetsmarknaden och miljön. Visst ligger också ämnen såsom feminism, lokalpolitik och rasism (för att nämna några) nära mig, men också jag har en begränsad kapacitet. Min mamma, som jag säkert fått mycket av mitt engagemang ifrån, satsar t.ex. på EU-verksamhet, storytelling, ledarskap (för kvinnor speciellt) och världsarv. Ni märker, väldigt olika saker, men det gör inte någon av oss en bättre eller sämre människa. Båda delarna behövs i ett samhälle, ja alla delar av oss behövs och alla engagemang som finns behövs!

När jag mådde dåligt i gymnasiet så var mitt största mål att må bra igen. Skulle någon börjat truta på mig att bry mig mer om någonting eftersom jag då troligtvis inte brydde mig om så många andra saker än mig själv (det är en vanlig sak att göra när man är deprimerad) så skulle jag säkert inte orka med någonting alls. På samma sätt idag så vet vi inte när vi träffar en person vilka problem hen tampas med och inte heller vilka frågor hen redan kämpar för.

 

Det här betyder INTE att vi ska sluta bry oss eller inte uppmuntra andra att också engagera sig i de frågor man själv tycker om. Det är bara viktigt att veta skillnaden på att tvinga någon att känna sig dålig och få ångest för att få till en förändring (spoiler: fungerar inte, blir oftast motsatt effekt) eller att inspirera andra med sitt egen engagemang och visa att "det fungerar visst att vara 2-barnsmamma och politiker" eller att "det kan vara såhär enkelt att äta vegan-mat" eller "dessa små steg gör jag i vardagen för att minska på plast" etc. Inte är jag heller perfekt, men jag försöker ändå följa det så gott jag kan.

Men det kräver ansvar av båda parterna. För givaren: var inspirerande och engagerad, men tvinga inte på det på någon annan. För mottagaren: Läs på och inspireras, men känn dina egna begränsningar och acceptera att du redan kanske gör tillräcklig just nu. Och sluta jämföra dig med andra!

 

Kärlek till er alla och glad påsk också! <3

 

PS. Svenska Yle hade en jättebra artikel om ångest idag också, läs den gärna: LÄNK

 

Brukar du också ha ångest över att inte göra "tillräckligt"?

 

25.03.2016 kl. 17:19

BLOGGSERIE: Generation Y - DEL 1: "Varför vi måste utbilda oss!"

 

 

Jag har känt mig illa till mods ett ganska bra tag nu. Jag följer med nyheter världen över och i Finland och mycket jag läser skapar en massa ångest i mig, sådant som jag själv inte varit med och skapat, ej heller mina jämnåriga.

Regeringen vill skära ner i studiestödet och i utbildningen, säger att vi ska studera snabbare för att komma ut i arbetslivet... men vad väntar där? Joo, arbetslöshet och mer arbetslöshet. Det har säkert aldrig funnits så många utbildade, smarta unga människor som tvigats ta jobb som inte kräver någon utbildning eftersom det inte funnits tillräckligt med jobb på arbetsmarknaden. 

Och det här är bara början. Som ivrig och engagerad studerande följer jag också med nya forskningar och publikationer och många kommer fram till samma slutsats: Maskiner och robotar kommer väldigt snart att börja på allvar konkurrera ut de jobb som inte kräver utbildning, eller jobb som kräver utbildning idag men där personerna sysslar med väldigt mekaniska, upprepade handlingar. Men många andra jobb är också hotade.

Idag finns det t.ex. ett program (tänk som en robot) som heter Watson, som med sin AI (artificiell intelligens) vann Jeopardy och nu är en av den mest effektiva doktorn i världen. Här kan man läsa mera om roboten: LÄNK

Ett uttdrag från artikeln som på ett bra sätt visar min oro för vad arbetsmarknaden står inför för utmaningar:

"Watson is already capable of storing far more medical information than doctors, and unlike humans, its decisions are all evidence-based and free of cognitive biases and overconfidence. It's also capable of understanding natural language, generating hypotheses, evaluating the strength of those hypotheses, and learning — not just storing data, but finding meaning in it."

Det här vet alla nyhetsknarkare som jag om och har vetat länge, därför köper jag inte regeringens snack ett dugg! För om jag alls ska kunna ha ett arbete i framtiden, som jag också trivs med och inte blir utbränd av innan 35 eller får kroniska smärtor från fysisk påfrestning efter 10 år i arbetslivet och för att inte tala om bli ersatt av en robot om 20 år, då jag är 40, så måste jag utbilda mig till någonting som kräver mer av mig än vad en dator/AI/robot kan producera.

Och det ni, är en av sakerna många i vår generation sitter och funderar på, dag som natt. Med eller utan ångest. Med eller utan hopp om något jobb i framtiden...

 

 

Det här är min nystartade serie om Generation Y, min generation, som alltså sträcker sig från åldrarna 18 till 35. Min poäng med serien är att få andra i min generation att känna sig mindre ensamma, och människor från andra generationer att förstå att vår generation nog är allt annat än lata och självupptagna. Och såklart ta upp ämnen som handlar om vår kära generation.

Häng med!
 

 

PS. Ifall någon vill läsa in sig mera på forskning om framtidens arbetsmarknad kan man t.ex. läsa den här publikationen: THE FUTURE OF EMPLOYMENT: HOW SUSCEPTIBLE ARE JOBS TO COMPUTERISATION - C.B.Frey, M.A.Osbourne.

 

Del 2 har kommit ut: LÄNK

09.03.2016 kl. 16:15

Företag vars produkter (mat, kläder etc) jag försöker undvika - Och varför vi alla borde göra det!

 

 

Vi lever i en värld där stora företag blir ännu större och roffar åt sig ännu mera marknadsandelar. Det i sig tycker jag är väldigt skrämmande, men sedan är det också det faktum att många stora företag är väldigt lömska, då de för att hålla kostnaderna låga har miljontals folk att arbeta i lågavlönade länder i dåliga arbetsförhållanden i kontakt med kemikalier, stor utsatt risk för sjukdom och död.

Det här är ett stort problem som många i västvärlden förtränger, i huvudsak p.g.a. för lite kunskap om dessa stora företag och vad de sysslar med och för att man kan förtränga det. Det finns inget som än så länge skulle synas utåt på det vi handlar som skulle göra att vi inte skulle köpa det direkt. Det krävs att den enskilda människan på egen hand letar information och det tycker jag är såå fel!

Vilka företag är det då jag pratar om?

Jag har ju själv flera åsikter om både mat och annan konsumtion, men det som gäller i det här inlägget är specifikt företag som är lömska, sysslar med oetiska saker som påverkar både människor och miljön och vars inkomst (som de får av vår konsumtion) absolut borde få en törn för att visa att vi konsumenter inte accepterar detta år 2016.

Ni som aldrig har reflekterat över det här förut kommer att bli mycket förvånade över hur många "vanliga" produkter som ägs av multinationella oetiska bolag. Jag själv har också svårt att undvika alla, men jag försöker aktivt i alla fall.

Första stora företaget: Nestlé

Idag har "The Guardian" skrivit en aritkel om att Nestlé erkänner att de använt sig av slaveri i Thailand och att de även som bäst kämpar för att inte fällas med att ha använt barnarbetskraft. Utöver detta så har de också satsat på hård missvisande marknadsföring av bröstmjölksersättningar och många NGO:s, såsom WHO och Rädda Barnen anser att man ska bojkotta Nestlé. De har alltså gång på gång visat att de sysslar med otroligt oetiska metoder och det borde vara alla konsumenters plikt att bojkotta dem!

Produkter som Nestle äger och som Nestle tjänar på när vi köper produkter av dessa märken:

 • Matprodukter:
  • KitKat
  • Lion
  • Smarties
  • After Eight
  • Pingviini
  • Nescafé
  • Mövenpick
  • Alla MAGGI-produkter

 

 • En massa kattmat:
  • Friskies
  • Felix
  • Latz
  • Purina

 

 • L'Oréal
  • Garnier
  • Maybelline
  • Ralph Lauren
  • Giorgio Armani
  • Yves Saint Lauren
  • Diesel
Uppdatering 5 juli 2018: The Body Shop ägs inte mera av L'Oréal utan av ett nytt bolag som heter Natura Cosméticos. Tar därför bort The Body shop från listan (tack Birgitta för påpekandet!)

 

Andra stora företaget: Unilever

Unilever är ett företag som absolut också hör till en av de värsta företagen av alla företag, eftersom de sysslar med enorm missvisande marknadsföring och vars dotterbolag många gånger visat sig syssla med regnskogsskövling, barnarbete, kvicksilverutsläpp och rasism. Kostdoktorn har t.ex. tagit upp deras aggressiva och felaktiga margarin-marknadsföring som gör att många handlar margarin på helt fel grunder.

Märken och produkter som ägs av Unilever och som de tjänar på att vi köper:

 • Matprodukter:
  • Becel
  • Knorr
  • Magnum
  • Ben&Jerry's
  • Lipton
  • Flora
  • Turun Sinappia
  • Crème Bonjour
  • GB Glass

 

 • Hygien- och tvättprodukter:
  • Pepsodent
  • Vim
  • Cif
  • Sunlight
  • Sunsilk
  • Comfort
  • Omo
  • Tresemmé
  • Rexona
  • Axe
  • Dove

Dessa två är absolut av de värsta stora multinationella bolagen som vi i Finland kommer i kontakt med enligt mig och det krävs att man är väldigt insatt för att faktiskt veta vilka märken de äger. T.ex. känns det som att Unilever äger allt vanligt som de flersta har i sina hem och att många absolut kan tycka att Nestlé är ett dåligt oetiskt företag utan att veta om att de äger så många klädesmärken och ändå stöder dem.

 

Andra bolag som jag försöker bojkotta utöver dessa två är Coca Cola, eftersom cokis egentligen är en helt onödig dryck, men som via deras aggressiva reklamer ändå finns i alla delar av världen. Det dricks 1,9 miljarder st Coca Cola-produkter VARJE DAG över hela världen. Coca Cola är absolut en del av problemet till att det fortfarande finns fettskräck i världen och de försöker med alla medel som existerar att få bort något samband med sötade drycker och diabetes typ 2, övervikt etc. Mer om Coca Colas inverkan på dagens häsloproblem kan man läsa på kostdotorns hemsida.

Sedan vill jag även ta upp Nike, som också är ett ganska oetiskt företag som har många brister i de ställen som de har underleverantörer från och därför har jag valt att bojkotta deras produkter också. De/Deras underleverantörer har tvigat arbetarna med hjälp av militär hjälp i t.ex. Indonesien att jobba för mindre än den lagstadgade minimilönen (de fick 3,70 dollar/dag istället för 4 dollar/dag) och även tidigare är de kända för att inte ha betalat ut en massa övertidspengar.

 

Utöver dessa företag så är de flesta stora oljebolag, såsom Chevron Corp., cigarettföretag, såsom Phillip Morris och sedan även t.ex. Monsanto, företag som sysslar med väldigt oetiska produktioner och marknadsföringar, men det vi här i Finland konkret kan påverka är i alla fall att ha koll på vad vi handlar för matvaror, hygienprodukter, tvättprodukter och liknande för att inte stöda stora oetiska multinationella företag såsom åtminstone Nestlé och Unilever.

 

 

Jag tycker det är ett allvarligt fel i vårt samhällsystem när sånt här tillåts och går att kringgå utan att konsumenterna vet om det. Vi borde alla bojkotta dessa företag eller åtminstone aktivt visa vårt missnöje eftersom sånt här inte borde få existera år 2016, var det än sker på jorden!

Efter att man har läst på om sånt här så är det viktigaste att inte känna ångest över att man handlat deras produkter tidigare utan istället ta fram sin inre vrede mot att en sån här orättvisa faktiskt existerar och kommer existera ännu så länge vi fortsätte köpa dessa produkter. Det handlar ändå i slutändan om att konsumenten har all makt och att om vi agerar så måste även dessa företag reagera till slut!

 

Nu vill jag gärna höra era åsikter. Bojkottar ni några andra företag än dessa eller har ni inte funderat på det här tidigare? Kommentera gärna!

 

PS. Vill man veta mera om hur vår konsumtion av t.ex. kläder inverkar på världen så rekommenderar jag starkt dokumentären "The True Cost".

 

Källor:

http://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/feb/01/nestle-slavery-thailand-fighting-child-labour-lawsuit-ivory-coast

http://www.kostdoktorn.se/bojkotta-becel-unilever

http://www.nestlecritics.org

http://www.coca-cola.co.uk/faq/products/how-many-cans-of-coca-cola-are-sold-worldwide-in-a-day/

http://www.kostdoktorn.se/kategori/kostdebatt/coca-cola

https://www.unilever.fi/brands/?page=2

http://www.huffingtonpost.com/2013/01/15/nike-indonesia_n_2481236.html

http://www.huffingtonpost.com/2010/01/28/the-least-ethical-compani_n_440073.html#gallery/4584/7

(Alla bilder är från gratisbild-sidan pixabay).

 

 

 

 

 

 

01.02.2016 kl. 21:53

Viktigare saker: EPI rapport 2016; Finland på högsta plats! - och att ta saker för givet...

Vet ni vad jag tycker man borde övergå att diskutera istället för den evigt stora bröstdebatten som verkar pågå i hela den finlandssvenska bloggvärlden just nu? Den nya EPI-rapporten som kommit ut i år, där Finland faktiskt (till min stora förvåning) kommit på högsta plats, på "The Environmental Performance Index 2016" - Ett index som rankar hur bra världens länder presterar för att bekämpa högt prioriterade miljöfrågor.

Top 5 länderna i årets rapport:

1. Finland

2. Island

3. Sverige

4. Danmark

5. Slovenien

Här är en screenshot från rapporten. De länder som är blåa har överlag bra värden på EPI, medan de mer röda länderna tyvärr ännu har väldigt lågt värde på EPI. Finland fick alltså värdet 90,68 / 100, så det är nog faktiskt sjuukt högt.

Jag tänker nu inte rabbla upp allt som står i den här 100-sidiga rapporten, men ni får gärna läsa själv om någon är intresserad: Länk (gratis att ladda ner)nätversion.

...Men en intressant och skrämmande sak måste jag ändå ta upp och nämna här eftersom det fastnade väldigt starkt i mitt minne och det är att:

- Det börjar bli ett allt allvarligare globalt problem med luftföroreningar. "Mer än 3,5 miljarder människor - hälften av världens befolkning - lever i nationer med osäker/farlig luftkvalitet". Fatta hur mycket människor det är! 2013 var luftföroreningar orsaken till 10% av alla globala dödsfall i hela världen, ungefär 5,52 miljoner människor... o.O

...Och det här är ingenting vi i västvärlden heller kommer undan med, även om vi vill vara naiva och tro att sånt här bara sker i Kina och typ Indien. I rapporten nämner de att man i Paris, staden som brukar kallas "the City of Light" förra året även drabbades av så stora luftföroreningar att man skämtade om att det nu för tiden borde kallas "the City of Haze". Då hade de alltså sämre nivåer på luftkvaliteten än i Peking och Delhi.

 

Det här är alltså ingenting vi kan blunda för, och jag tycker inte det borde vara för mycket begärt att faktiskt få kunna andas ren luft i den värld vi lever i. I Mitt Gröna Samhälle borde alla ha tillgång till ren luftkvalitet, punkt slut!

 

Så när jag sitter här hemma och läser sånt här, på samma gång som det pågår heta debatter om bröst av majoriteten av alla finlandssvenska bloggare, så blir jag faktiskt lite ledsen. Såklart är det också viktiga samhällsfrågor som ska få tas upp och jag vill absolut inte nervärdera de åsikter som tagits fram (!), men ibland önskar jag att miljön skulle få lyftas fram lite mer, det är ändå ganska hemskt att vi tar för givet en så stor faktor som den rena luft vi har turen att andas med...

 

 

(Faktan har jag alltså tagit från EPI-rapporten 2016: Länk)

28.01.2016 kl. 23:38

 

 

Jasmine Nedergård / 24 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Frilansande journalist / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer