Bloggposter

European Sustainable Development Week 30.5 - 5.6. Hur blir vi mer hållbara?

Källa: Svenska regeringen

 

Från och med idag en vecka framåt håller den europeiska hållbarhetsveckan på. Den ordnas för att uppmärksamma de europeiska länderna på de nya globala målen för hållbar utveckling som FN tagit fram och brukar kallas Agenda 2030-målen. Målen är alltså skapade för att försöka vara lösta och avklarade innan 2030. 

Här ovanför kan man se de 17 mål som FN:s medlemsländer tagit fram och olika länder har sedan flera underkapitel under varje kategori med info om hur just det landet förhåller sig till ett mål och vilken strategi som förs.

Jag tänkte här kort ge lite tips på hur varje gemene människa kan hjälpa till och stödja de globala målen. De är globala utmaningar, och de kräver därför också globalt deltagande!

 

1. Ingen fattigdom & 2. Ingen hunger

 • I utlandet: Donera pengar till organisationer som försöker bekämpa fattigdom och hunger, t.ex. genom katastroffonder.
 • I hemlandet: Var med och donera mat och förnödenheter till de som har det sämre ställt. Delta i frivilligsarbete och hjälp de som är utsatta. Sticka sockor och mössor och donera, finns många sätt!

3. God hälsa och välbefinnande.

 • Fysiskt: Försök minska på sockeranvändningen och hitta åtminstone en motionsgren som känns som din.
 • Psykiskt: Satsa på dig själv, lära dig att acceptera dig själv för den du är. Lev mer mindful, förlåt, acceptera och gå vidare från det som hänt, men sitt inte och fundera för mycket på framtiden. Pröva lev mer minimalistiskt och minska dina prestationskrav, det minskar också stressen.

4. God utbildning för alla

 • Donera pengar till utbildning, speciellt i fattiga länder och till kvinnor och barn.

5. Jämställdhet

 • Var aktiv och acceptera inte diskriminering på grund av ålder, kön, sexuell läggning, funktionsnedsättning mm. Försök inkludera alla typer av människor i dina liv och på arbetsplatserna.

6. Rent vatten och sanitet för alla

 • Donera pengar till byggande av brunnar i fattiga länder och innovationer för god sanitet och rening av vatten.

 

7. Hållbar energi för alla

 • Skaffa solpaneler, bergsvärme, vindkraftsverk. Stöd förnyelsebar energi och kräv av politiker och företag att använda sig av förnyelsebar energi i deras fastigheter.

8. Anständinga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

 • Skapa trygga arbetsplatser och uppmärksamma dåliga villkor. Ekonomisk tillväxt är enligt min väldigt problematisk, men vill du vara med och skapa det så satsa på nya, smarta, hållbara lösningar.

9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

 • Använd din konsumentmakt och kräv hållbarhet i alla branshcer. Eller använd ditt entreprenörskap och var med och skapa hållbarhet i olika branscher.

10. Minskad ojämlikhet

 • Prata om basinkomst och skatteflykt/skatteparadis. Inkomstojämlikhet är ett stort problem idag och många säger att skatteflykter är en stor bov, samt för slappa inkomstskatter. Basinkomst sägs kunna vara en lösning på ojämlikhet och fattigdom.

11. Hållbara städer och samhällen

 • Gör din röst hörd: Mer cykelvägar, bättre kollektivtrafik, bättre och lättare återvinning och skräpreducering.

12. Hållbar konsumtion och produktion

 • Bli minimalist. Handla mer på loppis och begagnat. Fundera alltid extra när du köper någonting nytt. Köp i så fall miljövänligare och hållbarare produkter och tjänster.

 

13. Bekämpa klimatförändringarna

 • Bästa sätten att som individ minska på ens koldioxidavtryck: Ät mindre kött och animaliska produkter. Ät ekologisk och närproducerat. Flyg mindre eller aldrig, använd hellre digitala medel för möten och semestra nära, använd miljövänligare transportmedel. Konsumera mindre och bättre.

14. Hav och marina resurser

 • Stöd hållbart fiske. Minska plastanvändningen, speciellt av mikroplaster. Kräv hållbarare däck för bilar och skippa plastgräsmattorna. Minska övergödning genom minre kemikalier i jordbruk och övriga produkter. 

15. Ekosystem och ekologisk mångfald

 • Stöd urskog och nyplantering av skog. Vägra massiv skogsavverkning, speciellt av regnskogar, använd inte produker med palmolja i och använd så miljövänliga produkter som möjligt.

16. Fredliga och inkluderande samhällen

 • Var en god människa. Hjälp till och tänk att allt du gör påverkar andra, låt det påverka positivt! Stöd förebyggande verksamhet.

17. Genomförande och globalt partnerskap

 • Var en global medborgare. Tänk globalt och agera lokalt. Tillsammans kan vi förändra! 

 

Här på deras hemsida kan man läsa mer och de globala målen: LÄNK

Publicerad 30.05.2017 kl. 16:00

Varför jag hatar ordet "lagom"

CC - pixabay

 

Eva Ramstedt skrev för några dagar sedan ett uppmärksammat inlägg om socker och barn (LÄNK). Hon fortsatte sedan med ett inlägg som enligt mig tar upp en ännu viktigare sak; det här med att det ska vara "måtta med allt" (LÄNK).

Jag har så otroligt svårt med ordet lagom. För det första är det ju förstås väldigt individuellt, så om någon säger åt mig att de vill ha lagom med mjölk i kaffet, så vet jag ju faktiskt inte hur mycket mjölk de vill ha i kaffet, men om vi bortser från att det är individuellt så finns det otroligt många saker där åtminstone jag anser att "lagom = 0" och där jag tror också andra håller med mig.

Nu överdriver jag lite, men jag tror att de flesta här skulle hålla med mig om att "lagom med heroin = 0". Jag tror inte heller samhället blir bättre om folk hoppar "lagom utför stup", sålänge lagom inte är lika med noll.

Men varför, ska då "lagom med socker" inte få vara lika med noll? Otroligt mycket forskning görs om socker nu och det ges bara mer och mer som slutsats att socker faktiskt är dåligt för oss, att det inte är någonting vi behöver och att många människor mår mycket bättre när de utesluter socker. Det finns två riktigt stora giganter inom "bort med sockret"-ideologin: Gary Taubes och Robert Lustig. Gary Taubes skrev i början av januari en lång och otroligt bra artikel till The Guardian om sockret som världen mest populära drog (LÄNK - läs gärna!). Doktor Robert Lustig pratade redan för snart tio år sedan om farligheterna med socker, och enligt honom också: Specifikt fruktos. Det här är en av hans mest kända videor om när han pratar om socker i 1 och 1/2 timme från 2009. Väldigt sevärd. Speciellt pratar han också om att det vi inte ska lägga för mycket uppmärksamhet på att "vi äter för mycket idag - Ät mindre", utan på: Varför äter vi mer idag än tidigare?

 

T.ex. säger han 7 minuter in i videon att en forskning från 2006 visar att "vi har en epidemi av grov övervikt bland 6-månaders bebisar". Han fortsätter sen: "Så tror ni att övervikt enbart handlar om 'kalorier in - kalorier ut', förklara då de här för mig". 6-månaders bebisar kan inte läggas på nå kalorirestriktionsprogram eller börja banta. Det måste vara någonting annat.

Och det är där sockret kommer in. Idag finns socker överallt, och precis som en drogberoende människa så försvarar människor sin sockerkonsumtion med alla medel tillängliga. Just nu verkar det vara genom att säga "men lagom med socker skadar ingen".

Jag skulle påstå att hela världen skulle må bättre om vår sockerkonsumtion skulle vara nära noll. I mitt gröna samhälle har socker ingen plats, åtminstone inte som någonting annat än en liten krydda i stil med vitlök eller chili.

Och visst, vissa gånger är lagom ett bra ord att använda, t.ex. så borde nog människor röra på sig "lagom", alltså varken sitta still 24h per dygn, 7 dagar i veckan eller motionera sönder sig innan man fyllt 25 genom 4 pass per dag, sju gånger i veckan.

Men just med socker, så finns det inget lagom enligt mig, så länge inte lagom = 0. Socker är en drog och det kommer alltid att vara det. Det enda sockret jag är lite okej med är honung och att äta frukter, men helst äter jag grönsaker istället för frukter och skippar helt honungen. 

Så det här är vad jag har att säga åt alla som försvarar socker:

"Take everything i moderation" - Bullshit!

 

Men alla får ju välja själva, så om någon tycker att sitt intag av socker känns lagom för sig själv så får man ju ha det så. Jag tycker det viktigaste i den här diskussionen är att för oss som faktiskt vill att vårt sockerintag som lagom = 0, också kan bli respekterade av andra. Att det kan vara okej att inte äta socker och att lagom faktiskt för oss är precis = 0.

Publicerad 06.03.2017 kl. 14:28

Vi behöver en ny mänsklig rättighet: Rätten att inte bli förgiftade!

cc - pixabay

 

Rubriken är inte någonting jag har sagt, men däremot håller jag helt med. Det är Julian Cribb, en brittisk författare som skrivit en ny bok om att överleva 2000-talet, och som blir intervjuad i det här inlägget som sagt det. Jag tänkte ta upp det här eftersom jag faktiskt anser det vara ett otroligt stort problem som inte tas tillräckligt i beaktande idag av gemene medborgare.

Idag finns det vad man vet om ca 144 000 artificiella (tillverkade av människan) kemikalier och en estimering som har gjorts är att ca 2000 nya artificiella kemikalier dyker upp varje år. Det har börjat dyka upp mer och mer forskning kring kemikalier, men man gissar att ca 1/4 av alla dödsfall i världen är pga av den stora kemikaliekoktail som vi får i oss sedan barnsben.

För kemikalier finns idag i allt. I vattnet vi dricker, i modersmjölken vi matar våra nyfödda med, i vår mat och i allt vi har på oss och alla tillbehör vi använder oss av dagligen. Man har börjat oroa sig för t.ex. bipopulationens förminskning pga kemikalier och även det ökade antalet fall av t.ex. cancer och hjärnförändringar såsom i samband med depression mm kan grunda sig i alla de kemikalier vi omger oss av.

Och alla kemikalier som finns idag har kanske inte testats för sin säkerthet ordentligt. Idag är enbart 21 av alla 144 000 kemikalier förbjudna, vilket betyder att det kan finnas mycket ämnen som borde vara förbjudna idag men som ändå får härja fritt.

Cribb pratar därför om att vi måste börja stå upp för oss själva, och kräva förändring. Han anser att det borde finnas en ökad mänkslig rättighet: Rätten att inte bli förgiftad. Han säger också att vi som konsumenter måste börja kräva mer giftfria produkter och börja anpassa våra liv enligt en mera giftfri vardag. Funder på allt det du handlar: Hur är det gjort? Har man använt giftiga medel för att framställa detta? Finns det bättre alternativ? Jag anser också att man på regeringsnivå och kanske ännu större (EU-nivå typ) ska gå in för att skapa ett giftfriare samhälle! Men det börjar ändå enligt mig nerifrån, det är VI som först måste börja ta upp detta problem!

Så tänk på detta i all konsumtion:

 • Vad du äter? Är det gjort på naturliga råvaror eller har det en massa artificiella ämnen och E-ämnen i sig? Är det besprutade grönsaker eller ekologiska?
   
 • Vad du har på dig? Är det ekologisk bomull/lin/hampa eller är det en massa plastiga ämnen som krävt en massa kemikalier i framställningen av det? Ämnen i plast avger också mikroplast varenda gång du tvättar dem, vilket för mig har blivit ett stort bekymmer då jag köpt mycket på loppis...
   
 • Vad du köper? Vilket material är det gjort av? Håller det länge (t.ex. rotfritt stål, obehandlat trä) eller är det slit-och-släng-produkter (typ i plast)?
   
 • Vad du använder i hemmet? Är det gamla hederliga tallsåpan eller en massa nyköpta starkluktande kemikalier? Är målarfärgen miljövänlig eller miljöfarlig? Innehåller hygien- och sminkprodukterna en massa artificiella ämnen eller gör du själv?

 

Vi måste göra detta nu - Det är för vårt eget, vår familj och vårt samhälle, och för vår planets bästa! <3

 

Publicerad 03.03.2017 kl. 02:16

Lucka 16: Lämna köttet åt sidan och ta fram grönsakerna! -Guide till att äta klimatsmart

cc - pixabay

 

Vegetariskt är inne!

 

Och det är på tiden. Medan vi snart börjar hålla kodioxidutsläppstakten på samma nivå så har nivåerna på metangas i atmosfären stigit snabbare nu än vad det tidigare gjort på 2 årtionden (!). De största orsakerna till den höga ökningen av metan kommer från jordbruk och sophanteringen. Vad gäller jordbruk så är det specifikt den ohållbara boskapsuppfödningen och den ökade risodlingen som höjer nivåerna på metangas i atmosfären, enligt den nya forskningen.

Forskarna är nog medvetna om det här och försöker fundera ut hur man skulle kunna minska på utsläppena. T.ex. så föreslås det att odla fram ris som kräver mindre vatten, eftersom det är kring "översvämmade" jordmarker som metangas frigörs. Vad gäller boskap så finns det ju redan företag idag som t.ex. försöker göra "fake burgers", företag 1, företag 2, alltså mixtrar fram biffar i laboratorier som ser ut som kött, smakar som kött och beter sig som kött, men inte är kött. En annan lovande forskning är t.ex. att lägga sjögräs i fodret för boskap. Enligt forskningen skulle en liten mängd sjögräs i fodret kunna minska på metangasutsläppen med 99% (!). Kina planerar också att minska sin köttkonsumtion med 50% innan 2030. Det kallar jag målinriktat!

 

Men vi äter ändå alldeles för mycket kött idag. Och med vi menar jag de som har råd att köpa kött varje dag, inte de som lever på fattigdomsgränsen och har egen boskap (eller de kulturer som äter kött, men vars miljöpåverkan ändå är otroligt minimal). Problemet med köttkonsumtionen är ju att det för det första, är en god produkt. Folk äter kött eftersom det är gott. Sedan för det andra så är kött ganska hälsosamt (inte processerat kött). Det innehåller bra med protein och fetter, speciellt för den fattigare delen av befolkningen så är det en viktigt ingrediens i deras mat. Men, som jag redan nämnt här ovanför, så är tredje faktumet att köttkonsumtionen är alldeles för hög idag för att vara inom miljövänliga standarder.

Ur klimatsynpunkt är det inte heller bra att äta varor som transporterats långa vägar. T.ex. så är jag väldigt såld på avokado, och det är problematiskt, eftersom det är ett nyttigt alternativ mot t.ex. kött, men transporten är troligtvis många gånger längre än kött som kommer från gårdar i Finland. Inte är det lätt att välja mellan "närproducerat kött" och "långtransporterade grönsaker" alla gånger.

Däremot så finns det ändå tror jag några riktlinjer man kan ha, om man vill vara så miljövänlig och klimatsmart som möjligt i sitt ätande. Därför har jag nu gjort en "liten" lista för att äta klimatsmart. Att äta nyttigt och äta miljövänligt går ganska långt hand i hand, vilket är skönt.

 

JASMINES KLIMATSMARTA MATLISTA:

 • Ät mindre kött
  • Boskap avger metangas i atmosfären som påverkar den globala uppvärmningen. Boskapsuppfödning kräver också enorma mängder vatten och de stora massfabrikerna med boskap är inte heller okej ur en etisk synvinkel.
 • Om du vill äta kött, välj hellre kyckling än nötkött
  • Kyckling påverkar klimatet mycket mindre än nötkött. Grönskaker påverkar förstås ännu mindre. Kyckling är också ännu svårt att få ekologiskt, vilket förstås skulle vara ännu bättre.
 • Om du vill äta nötkött, välj ekologiskt
  • För de som tror på ekologiskt jordbruk utan konstgödsel så vet att det också behövs gödsel till dessa grönsaker. Ekologiskt uppfött nötkött, där kossor till en mycket större del betar gräs (som människa ändå inte kan äta) och sedan ger gödsel till ekogårdarna, kan ses som en lite bättre val ur miljösynpunkt.
 • Om du vill ha det miljövänligaste köttet så föder du upp det själv, eller tar av en småproducent in närheten
  • Egen småskalig uppfödning går så långt bort från de stora hallarna med trånga djur som man kan komma. Ska du äta kött, så är det väl ett av de mest etiska och miljövänligaste sättet att helt enkelt ha egna djur.
 • Odla egna grönsaker/kryddor mm.
  • Det hjälper miljön och ökar även människans förståelse och respekt för naturen och de människor som brukar den. Stort plus!
 • Fisken ska ej vara rödlistad av WWF och gärna ha MSC-märkning, eller vara väldigt "närproducerad"
  • Fisk sägs det ju att vi ska äta 2-3 ggr i veckan, men kolla så att den är hållbart fiskad, alltså har MSC-märkning på den. Att en fisk är rödlistad av WWF betyder att den överfiskas, och det är ett stort problem. Kom också ihåg att fisk från Östersjön ännu innehåller tungmetaller och liknande, så ät det inte för ofta.
 • Tänk alltid, närproducerat och ekologiskt = bäst!
  • När grönsaker och liknande odlas ekologiskt så används det minst bekämpningsmedel (eller inte alls) och det påverkar miljön minst. Sedan, ju mer närproducerat, destom mindre transporter och desto mindre transportutsläpp.
  • Här är det ändå svårt att veta vilken som är bättre. Det är en 100% personlig åsikt. Vill man han minimala transporter så väljer man hellre närproducerat. Vill man absolut ha minimala mängder gifter ut i naturen och i sin kropp och kanske mer rättvist producerat så väljer man ekologiskt (och/eller fairtrade) i första hand.
 • Ät enligt säsong
  • Det betyder att du inte handlar "färska" jordgubbar mitt i vintern, utan kanske har frysta från sommaren eller äter rotfrukter istället, som är i säsong. En lätt googling visar vad som är i säsong just nu och t.ex. hemsidor som säsongsmat.nu är också väldigt bra för tips.
 • Laga mat från grunden - Satsa på råvarorna
 • Släng inte mat
 • Ät riktig mat - Undvik onödigt "treatande"
  • Allt godis, chips, kakor mm som vi äter är ju egentligen helt onödigt. Finns ingenting i det som ger vår kropp nå extra mervärde som inte t.ex. grönsaker hellre skulle ge. Däremot så innehåller en massa av dessa produkter palmolja (vars produktion är problematisk) samt en massa andra skumma medel som naturen och vi säkert kan leva utan. Gör hellre i så fall eget "godis" med igen, äkta råvaror.
 • Bli vegan/vegetarian
  • Det är inte hälsofarligt att äta vegansk mat eller vegetariskt mat hela livet, och ur mijösynpunkt så är det ett stort steg till det bättre, samt så är det etiskt det bästa valet. Här är det ändå viktigt att fortfarande undvika skräpmat, äta säsongsbetonat och närproducerat/ekologiskt för maximalt miljötänkande.

 

Sådärja! Det här är vad jag kommit på nu i all hast. Kom gärna med synpunkter eller frågor om någonting blev oklart! Och kom ihåg, som jag skrev i förra inlägget. Vi räddar inte världen på en natt. Varje litet steg och förändring mot en miljövänligare och rättvisare värld är ett ställningstagande att du värnar om naturen, dess ekosystem och dess invånare. Så klarar du inte av att bli vegan, pröva börja äta mer vegetariskt istället. Är ekologiskt för dyrt (kolla först, det behöver inte vara det) så kanske satsa på bara någon eller några produkter. T.o.m. en litet basilikaplanta är ett fint steg till ett ökat miljömedvetande!

 

TL;DR (too long, didn't read): För att äta klimatsmart: Ät mindre kött, hellre kyckling än nötkött och helst ekologiskt och närproducerat. Gäller också alla andra produkter. Bli vegan eller vegetarian om du värnar om etik och miljö samtidigt. Ät enligt säsong och satsa på äkta råvaror för att undvika palmolja (i maten) och plast (utanpå maten). Och sist, men absolut inte minst: Släng ingen mat!

 

"För ett miljövänligare och rättvisare 2017"

 

 

 

Publicerad 16.12.2016 kl. 10:00

Lucka 4: Bli mer miljömedveten genom DIY

 

 

"Modern man does not experience himself as a part of nature but as an outside force destined to dominate and conquer it. He even talks of a battle with nature, forgetting that, if he won the battle, he would find himself on the losing side."

- E.F. Schumacher

 

Det här sa Ernst Friedrich Schumacher, en brittisk ekonomi (också en av grundarna till buddhistisk ekonomi), i sin bok "Small is Beautful", som kom ut 1973. Fast den skrevs på 1970-talet kan det ändå kännas så relevant idag, om inte kanske ännu mer relevant än tidigare. När han berättar om hur den moderna människan på något sätt förlorat sin kontakt till naturen, och inte mera fattar att utan naturen så är vi ingenting. Utan frisk luft kan vi inte andas.

 

Utan natur finns inget liv.

 

Det går på något sätt tillbaka till det jag skrev i lucka 2, där Tim Kassers psykologiska forskning visar att människor med mer inneboende värderingar också värnar mera om naturen och miljön. Så genom att på något sätt gå tillbaka till grunden, tillbaka till naturen och försöka förstå människans koppling till naturen så kan vi också bli mer miljömedvetna och göra bättra val för miljön.

Och då kommer vi in på DIY, som betyder "Do It Yourself", eller "Gör Det Själv". Det handlar om att ta "den hårda vägen" och börja göra mer saker själv, även om man skulle kunna konsumera det idag.

Det finns två viktiga aspekter med DIY. Den första är precis den här jag nämnde här ovanför. Att man genom att börja göra saker själv istället för att direkt konsumera den här varan också kan få mer respekt, inte bara för miljön utan också för andra människor. Man förstår vilken tid någon människa har satt för att t.ex. sy en klänning eller baka en underbar chokladkaka när man själv också för första gången försöker sig på att sy en klänning eller baka en kaka. "Det är inte bara sådär"...

Men det andra handlar enligt mig också om vår hälsa och vårt välmående. Idag vet ju knappt någon vad någonting innehåller av det man stoppar i sig eller smörjar in sin hud med, eller hur det har påverkat miljön. Det är kemiska beteckningar en efter en som ingen blir klok av, och många av dem är faktiskt väldigt dåliga för både miljön och vår hälsa.

Och de är ju där av en anledning. Tänk om det skulle börja stå utskrivet "ämne xx, potentiellt cancerframkallande" eller "ämne yy, skördar regnskog och chimpanser för produktionen av ämnet". Hur många skulle då köpa den produkten eller varan? Troligtvis väldigt få. Och ändå finns det stor risk att dessa miljöförstörande och hormonrubbande ämnen kommer in i våra kroppar, utan att vi vet om det.

Så genom att t.ex. börja göra sina egna hudvårdskrämer eller baka eget bröd (istället för att köpa dessa saker i butikerna) så vet du också precis vad det innehåller. Man brukar ju säga att allt som man smetar in sin kropp med också upptas av huden, och då borde det ju vara så färdigt ofarliga råvaror som möjligt.

Så DIY, speciellt vad gäller mat och hudvårdsprodukter, kan både stärka ens relation och respekt till naturen och till andra människor, men också öppna ens eget medvetande om vad det riktigt är man stoppar i sig eller smörjer in sig med.

Man blir helt enkelt mer medveten - Och det är absolut en bra sak!

 

TL;DL (too long, didn't read): Människan har idag verkat tappa bort sin koppling till naturen, även om vi inte skulle kunna leva på jorden utan t.ex. frisk luft att andas i. För att på något sätt försöka hitta tillbaka till naturens värden så kan man börja försöka DIY, alltså försöka börja göra mera saker, från grunden, istället för att direkt köpa en opersonlig produkt från en butik, som du varken vet vad den innehåller eller hur den har påverkat naturen. Det handlar om att vara medveten - Både för din egen och naturens skull.

 

"För ett rättvisare och miljövänligare 2017"

 

 

 

 

Publicerad 04.12.2016 kl. 09:00

Att se mat på ett helt nytt sätt (både som LCHF:are och vegetarian)

 

 

Det mest intressanta att börja leva en LCHF-livsstil är hur sjukt uppmärksam man blir på en speciell vara - nämligen SOCKER (!)

Som LCHF:are försöker jag aktivt att undvika allt extra tillsatt socker och själv aldrig använda socker. Det finns många saker som jag märker folk lägger socker i som jag själv inte gör nuförtiden, såsom i vispgrädde eller i kaffet/teet och som egentligen inte heller behövs.

Det är det som är det mest störande, att socker inte behövs i våra liv, utan enbart handlar om att vi tycker om det, eller som i mitt fall, lätt blir beroende av det. Skulle jag inte äta LCHF så skulle jag lätt köpa minst 2 chipspåsar varje vecka, alltid köpa en fazer-chokladstång efter studentlunchen och gärna äta en massa godis.

Förutom godis och liknande så finns det ju faktiskt väldigt mycket socker i allt möjligt annat som man inte märker om man inte uttryckligen undviker socker. Det är t.ex. färdigblandade kryddor, färdigmarinerade produkter, färdiga såser och lågfettprodukter som istället ersatts med socker och annat skumt.

Jag såg dokumentären "That Sugar Film" som är absolut i min top 5 dokumentärer jag någonsin sett. (Rekommenterar starkt!) Den visar hur mycket socker det finns i allt och att socker egentligen är  helt onödigt och även farligt för oss i de mängder majoriteten i västläderna äter enligt. Det fanns så otaligt mycket bra i den, men en sak som sades riktigt de första minuterna var:

"Om vi skulle ta bort all mat i en vanlig butik som innehåller socker så skulle endast 20% av matvarorna lämna"

Det är någonting jag blivit väldigt uppmärksam för och jag märker att jag väldigt sällan kan köpa någonting mer än riktigt "rå" varor, eftersom det annars troligtvis har socker i sig. Det som var intressant också i "That Sugar Film" var huvudpersonens sockerbegär efter att i 60 dagar ätit "vanlig" mat med high sugar low fat-diet och sedan skulle gå tillbaka till att inte äta socker. Det är något man först förstår när man för första gången prövar LCHF. När man faktiskt INTE ska äta socker och märker att det finns i allt och att hela samhället är byggt på en massa sockriga produkter.

Jag menar, hur ofta är det inte söta saker som bjuds på vid kaffebjudningen hos någon, eller produkter som övrigt innehåller en massa kolhydrater/socker. Efterrätt ska nästan vara en "obligatorisk" rätt vid finare större middagar och inte har de någon gång inte varit söta. Vill jag hänga med någon på ett café så finns det inget för mig att äta, eftersom ingenting finns där som inte innehåller socker. Och oftast är de också rädda för fett så därför finns det bara en massa kolhydratrika rätter istället.

Det intressantaste är ändå att fara och handla. Alltså skulle jag få en vy ovanfrån på alla mathyllor i en butik så skulle lätt hälften strykas. Bort skulle alla hyllan med godis, med chips och tacostillbehör, med en massa konserverade, sockrade produkter, med mjölprodukter, med kex, med pasta och ris, med en massa sockrade youghurtar och juicar (alltså WHAT, hur kan det finnas så mycket olika sådanna sorter - speciellt till barn?!), allt margarin (urk), alla brödprodukter och all färdigmat...

Sedan då över till att ännu ta "ett steg längre" och pröva vara vegetarisk LCHF:are för en stund. Då märker du absolut hur mycket du inte äter. Då skippar jag ännu alla köttprodukter, kyckling och fisk (även om jag kanske nog kommer äta fisk någon gång under den här utmaningen).

Jag gick alltså allvarigt enbart till grönsakshyllan, mjölkprodukthyllan (och osthyllan) samt få andra utvalda ställen som har te, kokosolja, nötter, frön, kryddor och liknande.

... och vet ni vad, jag saknar inget! Nothing!

Att faktiskt öppna upp ögonen för hur mycket mat som innehåller en massa tomma kolhydrater och socker som jag ändå inte behöver känns väldigt befriande. Jätteskönt faktiskt. Och inte känns det tråkigt heller, finns en massa goda grönsaker och mjölkprodukter (och ostar) tillgängliga och jag försöker också lära mig äta nya nötsorter.

Jag har fortfarande ingenting emot att äta kött, men ur miljösynpunkt så tycker jag att det är viktigt att ändå försöka äta mer vegetariskt - därav min utmaning. Däremot så finns det nog inte egentligen någon orsak för mig att gå tillbaka till att äta en massa kolhydrater och socker. Ingen. Jag mår så bra utan mitt sockerberoende, mina extrakilon som annars uppkommer/uppkommit, mina blodsockertoppar och -dalar och min dåliga hy (får alltid en massa finnar av att äta mycket socker, speciellt mjölkchoklad).

För att må bra måste du också äta bra och det är vad jag strävar till - därav min lchf-livsstil.

 

Jag skulle gärna vara intresserad om era funderingar kring socker. Kommentera gärna!

Publicerad 16.05.2016 kl. 01:01

Äta vegetariskt LCHF i 3 veckor - Vårutmaning från och med imorgon!

Jag har ätit LCHF från och till sedan 2013, alltid en liberal variant och jag har inga planer på att sluta. LCHF är min nya livsstil och någonting jag kommer att följa livet ut. Det håller mitt sötsug borta, håller blodsockret på en stadig nivå och jag går inte upp i vikt vilket jag tidigare gjorde tills jag började med LCHF. Jag mår överlag helt tusen gånger bättre!

Men jag har ändå på de senaste åren blivit mer och mer miljömedveten. Jag är helt inne på att vi människor (speciellt i västländerna) äter för mycket kött för att det skulle kunna vara ekologiskt hållbart. Däremot är jag helt övertygad om att fett inte är farligt och att många människor (jag medräknad) mår bättre av att äta mer fett och mindre kolhydrater är tvärtom. Där blir det ett dilemma för mig.

Många människor säger t.o.m. att man inte både kan vara miljömedveten och äta LCHF, som att det skulle vara det värsta tänkbara för miljön, vilket gör mig lite nedstämd. Jag äter ju egentligen inte mer kött än helt vanlig husmanskost, enbart mer fett, vilket inte är samma sak. Men jag förstår ändå att det är lättare att äta mer kött på LCHF än vid en vanlig husmanskost och jag vill ändå inte bli tagen som oseriös bara för att jag äter LCHF.

 

 

En lösning för mig är alltså att pröva äta vegetarisk LCHF i 3 veckor och se hur det fungerar, för att sedan kunna helt enkelt ha flera vegetariska recept att gå tilbaka på. Ända sedan jag började på LCHF så jag har upptäckt en massa "nya" grönsaker som jag tidigare aldrig åt, och jag har egentligen ingenting alls emot att äta vegetariskt, så länge som jag blir mätt, vilket oftast är det största problemet.

Jag vill inspirera människor att både kunna vara mer miljömedvetna OCH kunna må bra genom att kunna förändra sin livsstil för att minska övervikt och sötsug, så därför kommer min blogg att förvandlas till en vegetarisk LCHF-blogg för 3 veckor. Jag ska försöka lägga upp så många recept som möjligt, och har du några förslag på bra vegetariska rätter som är LCHF-vänliga så är det bara att skriva en kommentar!

 

 

Jag kommer alltså fortsättningsvis att äta ägg, mjölkprodukter och smör, samt förstås alla grönsaker och annat med lågt kolhydratinnehåll. Däremot kommer jag inte köpa kött, kyckling eller fisk, utan bara äta upp de två abborfiléerna som finns i frysen så att de inte blir dåliga (Som Martha så deltar jag i Svinnkampen och försöker att slänga bort så lite mat som möjligt, eller i alla fall bli mer medveten). Jag kommer också precis som vanligt att undvika allt som har socker och mjöl i sig, samt gluten.

En liten sidonote är att jag alltså annars inte brukar laga mat och att jag egentligen aldrig ätit vegetarisk LCHF längre än en dag, så det här ska bli spännande! Någon gång måste man ju ta det första steget!

Imorgon ska jag veckohandla och jag gissar att min vagn kommer fyllas med gröna, fina färger, haha!

 

 

PS. Ifall du är nyfiken på LCHF så rekommenderar jag dessa två länkar: LCHF för nybörjare (Kostdoktorn) & Tim Noakes frågor och svar om LCHF

 

Publicerad 09.05.2016 kl. 20:42

Vi måste sluta skapa ångest: ALLA KAN INTE GÖRA ALLT!

 

För en tid sedan satt jag och åt lunch med en kompis och började tala om allt möjligt jag brinner för, miljön, ekonomin, social orättvisa, framtiden etc, allt möjligt jag läser mig in på och all kunskap jag försöker ta till mig. Hennes kommentar till det var att hon tyckte att hon nästan fick ångest av allt jag sa, eftersom jag verkade tänka så mycket på stora globala problem och hon inte nu lagt så mycket av sin tid på det.

 

När jag tänker på ångest i samband med detta så tänker jag på ångesten av att inte känna sig tillräcklig. Att det man gör just nu inte skulle vara tillräckligt. Det är en väldigt vanlig känsla i vårt ytliga samhälle, speciellt när folk på facebook gärna skriver om hur de kanske städat hela lägenheten eller sitt hus medan man själv lever i ett kaos p.g.a. mycket arbete, hur de med sina barn haft jätteroligt medan man själv ligger hemma med sjuka barn och ingen haft roligt eller hur man följer någon som hela tiden verkar ha någonting på gång, och man själv har svårt att få tiden att gå. Då är det lätt att man bara jämför sig med andra och bara ser vad de gjort och vad man själv inte gjort.

Men alla kan inte göra allt. Det är oändligt viktigt att förstå att det behövs många slags människor i vårt samhälle. Alla kan inte satsa helhjärtat på att vara lokalpolitiker, värna om social orättvisa eller Östersjöns övergödning. Då lämnar det inga röster kvar för världspolitiker, djurens rätt och skogsskövning (som exempel).

Man ska inte behöva känna ångest över att man inte kan göra allt. Och ännu viktigare, INGEN ska NÅGONSIN behöva klaga på att en annan människa inte gör tillräckligt i den frågan de kanske bryr sig mest om. Alla gör enligt den kapacitet de själv orkar, vill och kan. Om det inte räcker för dig så acceptera det ändå.

Jag lägger ner majoriteten av min tid under en dag på att läsa på om världens problem, ekonomifrågor, välmående/psykisk hälsa, arbetsmarknaden och miljön. Visst ligger också ämnen såsom feminism, lokalpolitik och rasism (för att nämna några) nära mig, men också jag har en begränsad kapacitet. Min mamma, som jag säkert fått mycket av mitt engagemang ifrån, satsar t.ex. på EU-verksamhet, storytelling, ledarskap (för kvinnor speciellt) och världsarv. Ni märker, väldigt olika saker, men det gör inte någon av oss en bättre eller sämre människa. Båda delarna behövs i ett samhälle, ja alla delar av oss behövs och alla engagemang som finns behövs!

När jag mådde dåligt i gymnasiet så var mitt största mål att må bra igen. Skulle någon börjat truta på mig att bry mig mer om någonting eftersom jag då troligtvis inte brydde mig om så många andra saker än mig själv (det är en vanlig sak att göra när man är deprimerad) så skulle jag säkert inte orka med någonting alls. På samma sätt idag så vet vi inte när vi träffar en person vilka problem hen tampas med och inte heller vilka frågor hen redan kämpar för.

 

Det här betyder INTE att vi ska sluta bry oss eller inte uppmuntra andra att också engagera sig i de frågor man själv tycker om. Det är bara viktigt att veta skillnaden på att tvinga någon att känna sig dålig och få ångest för att få till en förändring (spoiler: fungerar inte, blir oftast motsatt effekt) eller att inspirera andra med sitt egen engagemang och visa att "det fungerar visst att vara 2-barnsmamma och politiker" eller att "det kan vara såhär enkelt att äta vegan-mat" eller "dessa små steg gör jag i vardagen för att minska på plast" etc. Inte är jag heller perfekt, men jag försöker ändå följa det så gott jag kan.

Men det kräver ansvar av båda parterna. För givaren: var inspirerande och engagerad, men tvinga inte på det på någon annan. För mottagaren: Läs på och inspireras, men känn dina egna begränsningar och acceptera att du redan kanske gör tillräcklig just nu. Och sluta jämföra dig med andra!

 

Kärlek till er alla och glad påsk också! <3

 

PS. Svenska Yle hade en jättebra artikel om ångest idag också, läs den gärna: LÄNK

 

Brukar du också ha ångest över att inte göra "tillräckligt"?

 

Publicerad 25.03.2016 kl. 17:19

BLOGGSERIE: Generation Y - DEL 1: "Varför vi måste utbilda oss!"

 

 

Jag har känt mig illa till mods ett ganska bra tag nu. Jag följer med nyheter världen över och i Finland och mycket jag läser skapar en massa ångest i mig, sådant som jag själv inte varit med och skapat, ej heller mina jämnåriga.

Regeringen vill skära ner i studiestödet och i utbildningen, säger att vi ska studera snabbare för att komma ut i arbetslivet... men vad väntar där? Joo, arbetslöshet och mer arbetslöshet. Det har säkert aldrig funnits så många utbildade, smarta unga människor som tvigats ta jobb som inte kräver någon utbildning eftersom det inte funnits tillräckligt med jobb på arbetsmarknaden. 

Och det här är bara början. Som ivrig och engagerad studerande följer jag också med nya forskningar och publikationer och många kommer fram till samma slutsats: Maskiner och robotar kommer väldigt snart att börja på allvar konkurrera ut de jobb som inte kräver utbildning, eller jobb som kräver utbildning idag men där personerna sysslar med väldigt mekaniska, upprepade handlingar. Men många andra jobb är också hotade.

Idag finns det t.ex. ett program (tänk som en robot) som heter Watson, som med sin AI (artificiell intelligens) vann Jeopardy och nu är en av den mest effektiva doktorn i världen. Här kan man läsa mera om roboten: LÄNK

Ett uttdrag från artikeln som på ett bra sätt visar min oro för vad arbetsmarknaden står inför för utmaningar:

"Watson is already capable of storing far more medical information than doctors, and unlike humans, its decisions are all evidence-based and free of cognitive biases and overconfidence. It's also capable of understanding natural language, generating hypotheses, evaluating the strength of those hypotheses, and learning — not just storing data, but finding meaning in it."

Det här vet alla nyhetsknarkare som jag om och har vetat länge, därför köper jag inte regeringens snack ett dugg! För om jag alls ska kunna ha ett arbete i framtiden, som jag också trivs med och inte blir utbränd av innan 35 eller får kroniska smärtor från fysisk påfrestning efter 10 år i arbetslivet och för att inte tala om bli ersatt av en robot om 20 år, då jag är 40, så måste jag utbilda mig till någonting som kräver mer av mig än vad en dator/AI/robot kan producera.

Och det ni, är en av sakerna många i vår generation sitter och funderar på, dag som natt. Med eller utan ångest. Med eller utan hopp om något jobb i framtiden...

 

 

Det här är min nystartade serie om Generation Y, min generation, som alltså sträcker sig från åldrarna 18 till 35. Min poäng med serien är att få andra i min generation att känna sig mindre ensamma, och människor från andra generationer att förstå att vår generation nog är allt annat än lata och självupptagna. Och såklart ta upp ämnen som handlar om vår kära generation.

Häng med!
 

 

PS. Ifall någon vill läsa in sig mera på forskning om framtidens arbetsmarknad kan man t.ex. läsa den här publikationen: THE FUTURE OF EMPLOYMENT: HOW SUSCEPTIBLE ARE JOBS TO COMPUTERISATION - C.B.Frey, M.A.Osbourne.

 

Del 2 har kommit ut: LÄNK

Publicerad 09.03.2016 kl. 16:15

Företag vars produkter (mat, kläder etc) jag försöker undvika - Och varför vi alla borde göra det!

 

 

Vi lever i en värld där stora företag blir ännu större och roffar åt sig ännu mera marknadsandelar. Det i sig tycker jag är väldigt skrämmande, men sedan är det också det faktum att många stora företag är väldigt lömska, då de för att hålla kostnaderna låga har miljontals folk att arbeta i lågavlönade länder i dåliga arbetsförhållanden i kontakt med kemikalier, stor utsatt risk för sjukdom och död.

Det här är ett stort problem som många i västvärlden förtränger, i huvudsak p.g.a. för lite kunskap om dessa stora företag och vad de sysslar med och för att man kan förtränga det. Det finns inget som än så länge skulle synas utåt på det vi handlar som skulle göra att vi inte skulle köpa det direkt. Det krävs att den enskilda människan på egen hand letar information och det tycker jag är såå fel!

Vilka företag är det då jag pratar om?

Jag har ju själv flera åsikter om både mat och annan konsumtion, men det som gäller i det här inlägget är specifikt företag som är lömska, sysslar med oetiska saker som påverkar både människor och miljön och vars inkomst (som de får av vår konsumtion) absolut borde få en törn för att visa att vi konsumenter inte accepterar detta år 2016.

Ni som aldrig har reflekterat över det här förut kommer att bli mycket förvånade över hur många "vanliga" produkter som ägs av multinationella oetiska bolag. Jag själv har också svårt att undvika alla, men jag försöker aktivt i alla fall.

Första stora företaget: Nestlé

Idag har "The Guardian" skrivit en aritkel om att Nestlé erkänner att de använt sig av slaveri i Thailand och att de även som bäst kämpar för att inte fällas med att ha använt barnarbetskraft. Utöver detta så har de också satsat på hård missvisande marknadsföring av bröstmjölksersättningar och många NGO:s, såsom WHO och Rädda Barnen anser att man ska bojkotta Nestlé. De har alltså gång på gång visat att de sysslar med otroligt oetiska metoder och det borde vara alla konsumenters plikt att bojkotta dem!

Produkter som Nestle äger och som Nestle tjänar på när vi köper produkter av dessa märken:

 • Matprodukter:
  • KitKat
  • Lion
  • Smarties
  • After Eight
  • Pingviini
  • Nescafé
  • Mövenpick
  • Alla MAGGI-produkter

 

 • En massa kattmat:
  • Friskies
  • Felix
  • Latz
  • Purina

 

 • LÓreal
  • Garnier
  • The Body Shop
  • Maybelline
  • Ralph Lauren
  • Giorgio Armani
  • Yves Saint Lauren
  • Diesel

 

Andra stora företaget: Unilever

Unilever är ett företag som absolut också hör till en av de värsta företagen av alla företag, eftersom de sysslar med enorm missvisande marknadsföring och vars dotterbolag många gånger visat sig syssla med regnskogsskövling, barnarbete, kvicksilverutsläpp och rasism. Kostdoktorn har t.ex. tagit upp deras aggressiva och felaktiga margarin-marknadsföring som gör att många handlar margarin på helt fel grunder.

Märken och produkter som ägs av Unilever och som de tjänar på att vi köper:

 • Matprodukter:
  • Becel
  • Knorr
  • Magnum
  • Ben&Jerry's
  • Lipton
  • Flora
  • Turun Sinappia
  • Crème Bonjour
  • GB Glass

 

 • Hygien- och tvättprodukter:
  • Pepsodent
  • Vim
  • Cif
  • Sunlight
  • Sunsilk
  • Comfort
  • Omo
  • Tresemmé
  • Rexona
  • Axe
  • Dove

Dessa två är absolut av de värsta stora multinationella bolagen som vi i Finland kommer i kontakt med enligt mig och det krävs att man är väldigt insatt för att faktiskt veta vilka märken de äger. T.ex. känns det som att Unilever äger allt vanligt som de flersta har i sina hem och att många absolut kan tycka att Nestlé är ett dåligt oetiskt företag utan att veta om att de äger så många klädesmärken och ändå stöder dem.

 

Andra bolag som jag försöker bojkotta utöver dessa två är Coca Cola, eftersom cokis egentligen är en helt onödig dryck, men som via deras aggressiva reklamer ändå finns i alla delar av världen. Det dricks 1,9 miljarder st Coca Cola-produkter VARJE DAG över hela världen. Coca Cola är absolut en del av problemet till att det fortfarande finns fettskräck i världen och de försöker med alla medel som existerar att få bort något samband med sötade drycker och diabetes typ 2, övervikt etc. Mer om Coca Colas inverkan på dagens häsloproblem kan man läsa på kostdotorns hemsida.

Sedan vill jag även ta upp Nike, som också är ett ganska oetiskt företag som har många brister i de ställen som de har underleverantörer från och därför har jag valt att bojkotta deras produkter också. De/Deras underleverantörer har tvigat arbetarna med hjälp av militär hjälp i t.ex. Indonesien att jobba för mindre än den lagstadgade minimilönen (de fick 3,70 dollar/dag istället för 4 dollar/dag) och även tidigare är de kända för att inte ha betalat ut en massa övertidspengar.

 

Utöver dessa företag så är de flesta stora oljebolag, såsom Chevron Corp., cigarettföretag, såsom Phillip Morris och sedan även t.ex. Monsanto, företag som sysslar med väldigt oetiska produktioner och marknadsföringar, men det vi här i Finland konkret kan påverka är i alla fall att ha koll på vad vi handlar för matvaror, hygienprodukter, tvättprodukter och liknande för att inte stöda stora oetiska multinationella företag såsom åtminstone Nestlé och Unilever.

 

 

Jag tycker det är ett allvarligt fel i vårt samhällsystem när sånt här tillåts och går att kringgå utan att konsumenterna vet om det. Vi borde alla bojkotta dessa företag eller åtminstone aktivt visa vårt missnöje eftersom sånt här inte borde få existera år 2016, var det än sker på jorden!

Efter att man har läst på om sånt här så är det viktigaste att inte känna ångest över att man handlat deras produkter tidigare utan istället ta fram sin inre vrede mot att en sån här orättvisa faktiskt existerar och kommer existera ännu så länge vi fortsätte köpa dessa produkter. Det handlar ändå i slutändan om att konsumenten har all makt och att om vi agerar så måste även dessa företag reagera till slut!

 

Nu vill jag gärna höra era åsikter. Bojkottar ni några andra företag än dessa eller har ni inte funderat på det här tidigare? Kommentera gärna!

 

PS. Vill man veta mera om hur vår konsumtion av t.ex. kläder inverkar på världen så rekommenderar jag starkt dokumentären "The True Cost".

 

Källor:

http://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/feb/01/nestle-slavery-thailand-fighting-child-labour-lawsuit-ivory-coast

http://www.kostdoktorn.se/bojkotta-becel-unilever

http://www.nestlecritics.org

http://www.coca-cola.co.uk/faq/products/how-many-cans-of-coca-cola-are-sold-worldwide-in-a-day/

http://www.kostdoktorn.se/kategori/kostdebatt/coca-cola

https://www.unilever.fi/brands/?page=2

http://www.huffingtonpost.com/2013/01/15/nike-indonesia_n_2481236.html

http://www.huffingtonpost.com/2010/01/28/the-least-ethical-compani_n_440073.html#gallery/4584/7

(Alla bilder är från gratisbild-sidan pixabay).

 

 

 

 

 

 

Publicerad 01.02.2016 kl. 21:53

Viktigare saker: EPI rapport 2016; Finland på högsta plats! - och att ta saker för givet...

Vet ni vad jag tycker man borde övergå att diskutera istället för den evigt stora bröstdebatten som verkar pågå i hela den finlandssvenska bloggvärlden just nu? Den nya EPI-rapporten som kommit ut i år, där Finland faktiskt (till min stora förvåning) kommit på högsta plats, på "The Environmental Performance Index 2016" - Ett index som rankar hur bra världens länder presterar för att bekämpa högt prioriterade miljöfrågor.

Top 5 länderna i årets rapport:

1. Finland

2. Island

3. Sverige

4. Danmark

5. Slovenien

Här är en screenshot från rapporten. De länder som är blåa har överlag bra värden på EPI, medan de mer röda länderna tyvärr ännu har väldigt lågt värde på EPI. Finland fick alltså värdet 90,68 / 100, så det är nog faktiskt sjuukt högt.

Jag tänker nu inte rabbla upp allt som står i den här 100-sidiga rapporten, men ni får gärna läsa själv om någon är intresserad: Länk (gratis att ladda ner)nätversion.

...Men en intressant och skrämmande sak måste jag ändå ta upp och nämna här eftersom det fastnade väldigt starkt i mitt minne och det är att:

- Det börjar bli ett allt allvarligare globalt problem med luftföroreningar. "Mer än 3,5 miljarder människor - hälften av världens befolkning - lever i nationer med osäker/farlig luftkvalitet". Fatta hur mycket människor det är! 2013 var luftföroreningar orsaken till 10% av alla globala dödsfall i hela världen, ungefär 5,52 miljoner människor... o.O

...Och det här är ingenting vi i västvärlden heller kommer undan med, även om vi vill vara naiva och tro att sånt här bara sker i Kina och typ Indien. I rapporten nämner de att man i Paris, staden som brukar kallas "the City of Light" förra året även drabbades av så stora luftföroreningar att man skämtade om att det nu för tiden borde kallas "the City of Haze". Då hade de alltså sämre nivåer på luftkvaliteten än i Peking och Delhi.

 

Det här är alltså ingenting vi kan blunda för, och jag tycker inte det borde vara för mycket begärt att faktiskt få kunna andas ren luft i den värld vi lever i. I Mitt Gröna Samhälle borde alla ha tillgång till ren luftkvalitet, punkt slut!

 

Så när jag sitter här hemma och läser sånt här, på samma gång som det pågår heta debatter om bröst av majoriteten av alla finlandssvenska bloggare, så blir jag faktiskt lite ledsen. Såklart är det också viktiga samhällsfrågor som ska få tas upp och jag vill absolut inte nervärdera de åsikter som tagits fram (!), men ibland önskar jag att miljön skulle få lyftas fram lite mer, det är ändå ganska hemskt att vi tar för givet en så stor faktor som den rena luft vi har turen att andas med...

 

 

(Faktan har jag alltså tagit från EPI-rapporten 2016: Länk)

Publicerad 28.01.2016 kl. 23:38

 

Jasmine Nedergård / 22 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil. Utmanar mig själv att äta mer vegetariskt.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer