Jag tycker om att gå på marknader. Speciellt de mindre marknaderna, som kanske har burkar med hemmagjord sylt i, där någon säljer färsk fisk eller hemmagjorda mattor, för att inte tala om eget odlade grönsaker. Marknader där många känner varandra sedan tidigare och passar på att träffas när man ändå är ute och handlar.
På dessa marknader brukar man också få bra kvalitet på sina produkter. Det är närproducerade grönsaker, fiskar som fångats strax utanför kusten och blåbärssoppa av blåbär från skogarna några kilometer bort.
Det är så nära naturen man kan komma.
Tyvärr kan det många gånger vara dyrare på dessa marknader än att köpa i en vanlig affär i storstaden. Stordriftsfördelar kallas det på nationalekonomispråk. Det kan också vara dyrare och innebära många risker med att till exempel odla egna grönsaker och ha egna djur. Och så väljer vi ändå det vanliga köttfärspaketet i affären i staden även om det ekologisk köttpaketet för två euro mera finns bredvid, det som vi vet innerst inne är gjord på bättre villkor.
Jag tror faktiskt vi är många som skulle vilja äta närproducerat, viltkött, ekologisk, bättre mat helt enkelt, om det inte var för att det ofta är mycket dyrare än alternativet.
Jag vill satsa på det som är nära, det som har kvalitet och odlats och gjorts med kärlek och omtanke. Jag vill satsa på mat av god kvalitet.
Det betyder att jag måste prioritera.
Betyder det att jag borde skaffa ett jobb som ger mig väldigt mycket betalt för att jag ska kunna ha råd med det bästa av det bästa? Eller betyder det att jag istället ska försöka hålla mina kostnader nere för att kunna lägga mina pengar på det jag anser är viktigt här i världen?
För mig blir det väldigt självklart att jag hellre vill minska på de kostnader jag har och leva ett liv med mindre kostnader än att tänka att jag borde tjäna mera.
Genom att minska på mina kostnader kan jag också leva ett friare liv. Kanske jag inte behöver jobba heltid hela mitt liv, utan också hinna gå på promenader en vacker vardag i maj. Jag kanske inte betalar dyra flygbiljetter som både påverkar min ekonomi och klimatet, utan väljer istället att kunna handla på dessa marknader, som jag tycker så mycket om att de existerar.
Det behöver inte kosta mera att leva ett meningsfullt liv. Ett enkelt, hållbart och meningsfullt liv är också rikare. Rikare på minnen, relationer och framförallt kreativitet.
Men även om saker låter enkelt i teorin så är det alltid svårare att göra det i praktiken.
Men det viktigaste är att börja någonstans. Se över dina kostnader, fundera vad som verkligen är viktigt här i livet och prioritera det, både tidsmässigt och kostnadsmässigt.
Fråga dig själv: Hur mycket kostar det för mig att gå ett steg närmare ett enklare och hållbarare liv, och hur mycket har jag att vinna på det?
Det tror jag är en bra början :)
Det här var lucka 20 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3
Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 20: Du är den första som sprider en förändring!