Bloggposter

Att ta tillvara vad naturen har att ge

 

Jag har stor spindelskräck. Hatar spindlar. För några veckor upplevde jag min värsta mardröm då en stor spindel kröp på soffkudden bredvid mig med jag och fästmannen tittade på en film.

Aldrig sett en så stor spindel tidigare. Skulle inte en av mammas trogna katter hittat spindel och fästmannen tagit mod till sig och dödat den skulle jag aldrig sätta mig ner i den där soffan igen. 

Den var påriktigt stor. Fästmannen kan intyga detta. Största vi båda sett.

Då är det kanske lite konstigt att jag med min spindelskräck letat mig ut i skogen de senaste två dagarna. Jag har sett många spindlar och de har alla varit inom några centimeter från mig...

 

 

Men jag har klarat det! Jag har så länge undvikit att plocka bär i skogen eftersom jag inte klarar av att vara nära spindlar. I många många år har jag velat gå ut i skogen men inte vågat.

Men nu fick det vara nog. De är ju inte farliga. Jag är nog en mycket hemskare person som förstör deras hem i jakt på blåbär och skogshallon.

Jag respekterar dem och av någon underlig anledning så har de ändå inte lyckats börja krypa på mina händer. Eller ännu värre, överraska mig mitt i ansiktet... Usch.

Men min vilja att lära mig plocka mina egna bär och ha dem under vinterhalvåret är större än min skräck för spindlar.

Och vilken känsla! Jag känner att jag är på gång. Man tar ju ett steg i taget och för varje dag blir man lite klokare och kanske lite mer vuxen. På ett bra sätt.

 

 

Att plocka sina egna bär ökar respekten för andra som plockat och får en att njuta lite extra och vara lite extra medveten över det man äter.

Och jag tror att mycket blir så. Visst känns det alltid mer speciellt att äta sin egen nypotatis än en köpt. Även att odla sina egna tomater. Att äta ägg ur egna höns och kanske äta kött från en gris som man själv fött upp hela sommaren.

Jag tror att vi behöver lära oss av naturen. Vi behöver leva med den i våra tankar. Acceptera den och respektera den.

Men viktigt är det också att vi tar tillvara vad naturen har att ge. Det är ju faktiskt så att 90% av alla bär blir oplockade i Finland.

Så nu har åtminstone vi plockat någon minimal procentdel från dessa skogar. Och mera kanske det blir en ny dag.

Men var inte rädd. Det finns nog för oss alla. Bara vi vågar möta våra rädslor och pröva någonting nytt... <3

 

Publicerad 15.08.2017 kl. 00:28

Jag är en av vinnarna till "40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017"!

Bildkälla: Greenmatch.se
 

Wow. Så jätteglad och tacksam jag blir!! :D

Det är ju ingen storskalig blogg det här, men som min tredje blogg så känns den rätt och jag är jätteglad att det finns andra som också tycker att det jag skriver är värdefullt. Tack! <3

Jag vill vara en medveten människa. Medveten om de val jag gör i livet och jag vill leva ett hållbarare liv och gärna hjälpa andra att leva ett hållbarare liv. Att Greenmatch nu valt mig som en av 40 inspiratörer för hållbar livsstil visar att det lilla jag gör kan gå långt och förhoppningsvis så kan vi tillsammans göra världen lite bättre.

När jag nominerades frågade de mitt bästa tips på hållbar livsstil och jag tänker lägga in mitt svar här också:

“Tänk större och bredda dina kunskaper. Varje människa är en del av naturen och allt vi gör påverkar andra människor och naturen. Genom att öka sin kunskap kan man göra bättre och mer medvetna val. Man ska också vara tacksam för det man har. Det leder till mindre konsumtion och mer medvetenhet.

Men man ska också bli lite arg. Arg på orättvisor och miljöproblemen. Ilska hjälper en att förändras och säga "nu räcker det!" och även få det att hålla längre än en trend. Börja med ett litet steg, och ta sedan ett till när du känner dig redo. Och ingen är perfekt men alla kan vi göra något. Det är i alla fall vad jag försöker göra.”

Förutom mig har ju också 39 andra blivit valda, och jag ser att många av dem är finlandssvenskar, vilket gläder mig enormt. Här är några som jag själv brukar läsa:

Julia - Grön i Åbo

Saras Eviga

Elin - Kläder & Kvalitet

Ila - Morotsliv

Maria - Leva mer på mindre

Och här finns hela listan: "40 inspiratörer för hållbar livsstil"

Många har jättebra tips på hur man ska leva mera hållbart så gå gärna in och titta.

 

Jag kan ju också meddela att min lilla facebooksida nu har fått över 50 gillningar, vilket gör mig jätteglad. Ifall man vill följa min blogg på facebook för att inte missa mina sporadiska blogginlägg kan man göra det här: Mitt Gröna Samhälle.

 

Men än en gång vill jag säga ett jätteödmjukt tack för det här och ifall du brukar läsa min blogg får du jättegärna säga en hälsning i kommentarerna!

 

 

Publicerad 01.08.2017 kl. 19:00

Min hyllning till landet

cc - pixabay (alla bilder är därifrån)

 

Hittills har jag spenderat varje sommar i Österbotten, där jag är hemma från. Jag bor hos min mamma eller pappa, båda två bor i "egna" hus på landet en bit utanför stan, ena längre, andra en kortare bit.

Jag känner alltid att jag kan leva lite mer när jag är hemma i Österbotten. Oftast är det ingen vila eftersom det blir mycket körande fram och tillbaka då släktingar är lite här och där (ändå lyckligtvis inom en relativt kort radie) men på något sätt så upplever jag ändå att jag lever mer här på landet än när jag är i stadsmiljö.

Någonting med att ha naturen utanför köksfönstret när man äter sin frukost eller känna det nyslagna gräset dofta när man kommer hem gör mig otroligt rofylld.

 

 

Idag var jag och intervjuade en människa utanför stan till mitt sommarjobb och då igen märkte jag hur skönt det är att bara få komma ut på landet. Jag sökte efter gården med gps och svängde in på det ställe som jag trodde var rätt. Stängde av bilen. Gick ut. Utrymme att parkera lite var som helst. Inga funderingar på parkeringsbricka eller liknande.

Men var jag på rätt ställe? Mitt emot fanns också ett hus och där gick en man på gården. Jag gick dit och frågade om jag var på rätt ställe. Det var jag.

En trevlig intervju hade jag. Och lärorik. Jag har lärt mig så mycket av detta jobb, både inom själva jobbet men också allmänbildning av alla de intervjuer jag redan gjort. Halva praktiken har gått och jag känner att jag har lärt mig massor av saker som jag inte tror jag annars skulle ha lärt mig. Det gläder mig. Jag känner mig berikad.

 

 

Idag har det annars också regnat hela dagen. Men jag trivs med regnet. Jag vet att det alltid är lite extra grönt när solen igen tränger igenom och luften är också så frisk.

Jag blir glad av att vara på landet. Tiden går så mycket långsammare. Det är lättare att stanna upp. Andas.

De röda husen och uthusen utanför fönstret visar på långa traditioner med många minnen samlade i väggarna.

Jag vill också skapa mig en egen liten stuga på landet. Kanske till och med en röd en med vita knutar. I framtiden ska jag nog det. Men tills dess får jag drömma mig bort. Kanske jag hör vågorna om jag riktigt blundar, kanske något får på andra sidan färjfästet också.

 

 

Jag brukar ofta tänka på när jag var mindre och fundera över vilken upplevelse jag haft av att växa upp på landet. Nu i efterhand är tryggheten en av de stora skillnaderna jag känner mellan landsbygd och storstad. Upplevde jag att jag var trygg när jag var mindre? Jag tror det. Så länge jag inte cyklade hem och trodde att en björn skulle anfall mig kanske.

Cykeln lämnade man ju också olåst. Jag tror man gör det än. Och visst har tiderna förändras, också på landet. Men ändå, det är någonting som finns här. Det där lilla extra.

Eller kanske är det just det som inte finns? Att det just är det enkla och avskalade som lockar mig tillbaka till landet? Att inte alla bräder är målade men att ändå varje äldre hem är fyllda med virkade kuddar och tavlor och kanske ett och annat visdomsord.

Fågelsången hör jag. Och den närproducerade sommarkålen smakar gott i min mun. Jordgubbarna också. Och snart börjar väl svamp- och bärsäsongen. Kanske jag skulle våga leta mig ut i skogen i år? Lite lingon skulle åtminstone göra gott för hösten och vintern.

 

 

Och tänk att få ha en egen gård och en egen odling. Kanske några höns och en liten biodling. Hund, katt, vad vet jag. Förhoppningsvis några kära vänner som också bor ute på landsbygden. Som inte heller har något att göra en lördagskväll eftersom det inte händer någonting speciellt. Som kan komma på en mysig spelkväll eller bara chilla.

Det låter mysigt. Och visst kanske önsketänkande på samma gång. Inte är landsbygden bara en dans på rosor. 

Men för en liten stund kan jag drömma mig bort. Jag har ju också ännu fullt av möjligheter att skapa det liv jag vill. Mycket har jag redan så steget behöver inte vara så långt. Jag kan kasta mig ut när jag vill och påbörja mina drömmar.

Men än så länge så tror jag håller mig inomhus. Det regnar ju. Men vad är väl det när det finns en bra bok att läsa. Och inga trafikljud som stör. Bara vinden som vaggar en till sömns. I mitt älskade Österbotten. 

 

Publicerad 19.07.2017 kl. 15:43

Det var en kväll i juni...

cc - pixabay

 

Dagen började mulen och grå,

men så plötsligt trängde sig solstrålar genom molnen,

och kvällen blev vacker och gyllene.

 

När jag satt vid matbordet här hemma och såg ut över den grönska som bildats efter allt regn som öste ner igår och såg solen lysa klart så började jag tänka på Lars Berghagens låt "En kväll i juni".

Jag har ju någon gång bandat in någonting jag sjungit, men det är inget jag gör ofta och jag brukar inte lägga upp sånt på nätet så ofta. Men nu tyckte jag att det blev ganska bra så jag  har laddat upp min "cover" på "En kväll i juni".

Ni kan lyssna på den här nedanför om ni vill! Det börjar med ett litet pianointro :)

 

Ni får gärna kommentera om ni tyckte den var bra. Min altklang hörs igenom ganska bra, men jag är stolt över den! Jag sänkte också låten 4 1/2 steg because... andra alt, haha.

Nu får vi hoppas att värmen också kommer till oss så småningom igen!

 

Publicerad 13.06.2017 kl. 23:00

Om panikångest och att tappa kontrollen

cc - pixabay

 

Jag har beställt ett anta böcker från Adlibris som inte kommit, eller som kanske har råkats komma till Malmö istället för till Åbo. Jag vet inte. Sånt här gör mig otroligt frustrerad, men det leder oftast sedan också till mycket ångest.

För bara några dagar sedan fanns det en nyhetsartikel om ångest på svenska yle (LÄNK). Där berättar ena personen att hens ångest verkar komma när hen känner att hen tappar kontrollen. 

Så kändes det också idag. När man hela veckan försökt fundera var ens paket är, blivit förvirrad, försökt ringa åt olika instanser, skickat mail och inte fått någonting ut av det, då kommer ångesten till sist. När det känns som att "nää, nu vet jag inte vad jag ska göra mer, hjälp".

Men den börjar gå över. Det var inte så farligt den här gången. Men det känns i kroppen ännu och kommer säkert göra det för resten av dagen.

Jag har lärt mig att försöka ta det lungt när den kommer och inte trycka bort känslan. Acceptera att "nu börjar jag gråta" och sedan försöka ha tankarna att inte fara i för mörka områden. Att fästmannen också skriver att "det löser sig nog" hjälper också.

Jag klarar mig. Behöver inte hamna i den karusell jag beskrivit tidigare. Men nog är det ändå jobbigt.

Ångesten kan ju komma för både små och stora saker. Att jag först blivit frustrerad och arg gjorde säkert att det var lättare för ångesten sedan att komma krypande, än om jag inte skulle ha reagerat med så starka känslor före.

Jag hoppas att jag kan försöka bearbeta ångesten så bra att jag inte behöver börja gråta varje gång den kommer. Men ingen stress. Acceptans, övning och ett medvetet sinne hjälper mig att klara av det bättre för varje gång. :)

 

Och för dig som har någon i närheten som lider av ångest eller depression, vill jag rekommendera att du skickar den här bilden åt idag :)

Bildkälla: Lunarbaboom

 

Publicerad 03.06.2017 kl. 14:42

Sevendays kärlekslista - Mer kärlek åt alla!

 

Jag älskar kärlek! Älskar alla kärleksfulla människor, kramgoa och glada människor. Jag försöker också själv vara en väldigt kärleksfull och omtänksam människa och kärlek är någonting som det aldrig kan finnas för mycket för här i världen enligt mig.

Sevendays har som veckas lista en kärlekslista, och eftersom jag tycker så mycket om kärlek så vill så såklart fylla i den:

 

Då känner jag mig kärleksfull:

Då jag inte stressar över en massa saker och har för mycket att göra. Mindre tid för alla göranden och måsten leder till mer tid för kärlek och omtanke åt andra. <3

 

Tre saker jag älskar:

Altruistiska människor, naturen och min kära fästman. <3
 

Det bästa med kärleken är:

Att den övervinner allt! <3
 

Det dåliga med kärleken är:

Det dåliga med kärlek.. hmm... alltså nää, kommer inte på någonting dåligt med kärlek.
 

Just nu är jag kär i:

Min kära fästman. Du är ljuset i mitt liv och innehållet i min bok. Du har torkat otaliga tårar av mig och givit mig värme i mina kyliga stunder. Du stöder mig och hjälper mig i allt mellan himmel och jord. Och det bästa av allt: Du älskar mig tillbaka. <3
 

Min bästa kärlekslåt:

Alltså jag kan inte hjälpa det, men "All of me" - John Legend är påriktigt en av de bästa kärlekslåtarna jag vet! Sedan älskar jag också "Så skimrande var aldrig havet" - Evert Taube och "Ett liv för mig" - The Real Group. <3

 
Här är en underbar tolkning av Så skimrande var aldrig havet av Jenny Berggren från Så mycket bättre:

 

Så här känns det att vara kär:

Som att någon tagit bort den delen av din hjärna som kan tänka negativt om något och istället ersatt det med känslan att få se solen och känna vårvärmen efter en lång och tung vinter. Finns inga irritationsmoment, inga frustrationer och inga känslor till oro. Bara otroligt mycket glädje och lycka! Men att vara kär är också en otrolig känslostorm. Plötsligt kommer glädjetårar helt oförberedda och otroligt fåniga leenden. En massa skratt och svårigheter att fokusera är också en bieffekt. Men jag önskar att alla ska få känna dessa känslor åtminstone en gång i sitt liv. <3
 

En person jag vill skicka kärlek åt:

Du som tror att du inget är och att världen skulle vara en bättre plats utan dig. Jag kan lova dig, vem du än är, världen skulle vara en helt annan plats utan dig. Du kan betyda mycket för någon annan människa. Du är betydelseful och du har alla möjlighet att om inget annat sprida kärlek och glädje åt andra för att få dem att känna sig värdefulla. Du är värdefull - För oss alla! <3

Kärlek och glädje kräver inga förkunskaper och kostar inget och vi får så mycket tillbaka. Ibland vet jag att denna "du" kan vara mig själv då jag mår dåligt. Men med ett fokus på kärleken, glädjen och ljuset i världen så tror jag vi kan göra denna värld till en bättre plats.

Så skicka lite kärlek åt en annan människa. Sprid kärlek och omtanke i världen - och få tillbaka den tusenfaldigad. Gör denna värld till en bättre plats - Eller åtminstone försök. <3

 

 

Här finns listan om man vill fylla i: LÄNK
Publicerad 26.04.2017 kl. 01:00

En positivare miljövänlig blogg!

cc - pixabay

 

Under de senaste månaderna och halvåret har mycket av mina diskussioner om miljön varit väldigt faktabaserade, tunga och ganska pessimistiska. Jag har varit allvarlig, eftersom jag har börjat ta det här med klimatuppvärmningen väldigt seriöst och velat visa att det handlar om att vi nu måste agera och inte kan vänta längre.

Men nu har jag skrivit nog om det för en stund känner jag. Det finns information om det på min blogg och man kan söka tillbaka om man känner för det. Och det känns faktiskt som att mer och mer människor blivit medvetna om allvaret. Nu är det istället inte medvetenheten som borde vara fokus utan nu kan vi också börja gå till nästa steg: faktiskit göra någonting åt det.

Jag har tillsammans med fästmannen börjat se på Bill Nyes show "Save the world" som kommit ut på Netflix. Den är väldigt underhållande och tar upp många bra saker även om det känns lite för lite djupgående många gånger, men speciellt avsnittet om klimatförändringen hade väldigt bra poänger. Ingen orkar lyssna på alla hemskheter som händer med klimatet. Inte ens forskarna skulle vilja ta upp dem, men de måste för att folk ska bli medvetna om problemet. Men Bill Nye säger såhär åt publiken (och de som tittar): "Vill ni att vi ska sluta prata om den globala klimatuppvärmningen? Börja göra någonting åt det! Vi lovar att vi då håller tyst". Om vi alla börjar agera för att hindra klimatförändringen och göra världen till en mer hållbar och rättvis plats, då kan vi också äntligen hålla tyst om alla problem.

Så nu får det vara slut på domedagsprofetiorna på den här bloggen för ett tag. Jag vill koncenterar mig på möjligheterna istället. På alla de fantastiska koncept som dyker upp runtom i världen och olika sätt som vi människor kan skapa förändringar.

Nu kommer den här bloggen att vara en mycket positivare miljövänlig blogg en tid framöver - Stay tuned! <3

Publicerad 25.04.2017 kl. 01:27

Att leva... och att dö

cc - pixabay

 

"Här är stillhet och tystnad nu när marken färgats vit.
Från den trygga gamla kyrkan klingar sången ända hit.
Jag har stannat vid vägen för att vila mig ett tag
och blev fångad i det gränsland som förenar natt och dag.
Och ett sken ifrån ljusen bakom fönstrets välvda ram
Har förenat de själar som finns med oss här i tiden.
Och jag vet att dom som har lämnat oss har förstått att vi är
liksom fladdrande lågor så länge vi är här."

 

Det var en fin begravning jag var på idag. Jag kände både värmen och sorgen i alla sörjande, samtidigt som jag kom att tänka lite extra på livet.

Jag tror man alltid börjar tänka lite extra på livet när man är på en begravning. Alla ska vi dö, och det blir på något sätt så verkligt när man är där i kyrkan. Samtidigt så känns den kristna traditionen vid begravningar som en otroligt fin stund och möjlighet att säga hejdå och finna frid.

För visst är det tungt. Min sorgeprocess efter morfars bortgång pågick nog i flera månader, och visst grät jag sådär spontant nu och då i nästan ett år efteråt. Visst gråter jag ibland ännu. Men fast vi gråter av saknad, så tror jag att alla som gått bort vill att vi ska fortsätta leva. Leva med deras minnen i våra hjärtan och en positiv tro på livet. 

Och precis som prästen också sa idag så lever vi en väldigt kort stund här på jorden. Det är inget som man kommer ifrån hur man än skulle vilja. Men det betyder inte att det inte skulle finnas någon poäng att leva. Det finns! Och det är just den tanken som uppstår i mig när jag är på en begravning.

Hur mycket en enda person har kunna påverka så många.  Hur många minnen en enda person har format och hur stor sorg den personen kan åstadkomma när det är dags för personen att lämna oss andra, och gå till den sista vilan.

 

Det är kanske där, just på begravningen, som jag förstår...

... hur viktigt det är att leva.

 

 

Publicerad 07.01.2017 kl. 21:40

Kläd- och köpstopp 2017 - Hänger ni med?

cc - pixabay

 

Jag försöker i år att faktiskt satsa på att leva miljövänligt och tänka igenom allt jag gör så jag blir mer och mer naturligt medveten om de val jag gör i livet och vilka effekter de kan skapa, positiva som negativa. Därför har jag också bestämt mig för att införa ett kläd- och köpstopp i år!

Mina regler är följande:

 • Inte köpa nya saker, endast begagnade.
 • Inte köpa nya kläder, endast begagnade.

 

Enklare än så är det inte!

 

Men såklart finns det många undantag, så här kommer dem:

Mina undantag (då jag eventuellt kommer i kontakt med nya saker):

 • Om en väsentlig sak/klädesplagg går sönder och det inte finns bra utbud på den begagnade sidan. I så fall är eko/miljövänligt/hållbart preferenserna.
 • Om jag får någonting i present (men tänker inte börja ha andra att köpa saker åt mig) eller om jag eventuellt köper en ny present (någonting nödvändigt i så fall).
 • Uppdateringar av gammal teknologi.
  • Kommer troligtvis att uppdatera min surfplatta och mobil eftersom båda börjar bli svårt att uppdatera och tröga. Ska se om jag framöver klarar mig med en mobil fast med större skärm istället.
  • Kommer också kanske att köpa en ny, ordentlig kamera - Förstås ser jag om det finns någon inte så gammal kamera begagnad först. Men vill börja ta mer bilder igen som jag kan lägga upp till bloggen.
 • Saker som har att göra med mina studier, såsom böcker, pennor mm.
 • Förstås alla livsmedel och hygienartiklar/ sjukvårdsprodukter köper jag nya och sådant som används upp och inte går att köpa begagnat, såsom ljus. 

 

Men alltså så kommer jag att undvika allt köp av nya kläder, inredningsprylar, smink och liknande (som jag ändå inte använder), smycken och extra krafs. Alltså försöka hålla en så minimalistisk konsumtion som möjligt och inte handla onödiga produkter bara för handlandet skull. Jag vet ju också att det inte är det som gör mig glad och lycklig, däremot så känns det mer betungande att bara äga mer och mer saker. Jag ska också försöka att fixa sånt som går sönder och inte bara slänga det direkt och även gå igenom mitt stuff och fundera om jag verkligen behöver det här.

För när man har mindre grejer, lever mer minimalistiskt - Så tror jag att man faktiskt lever lite mer.. <3

 

 

Tips: Se dokumentären "The True Cost" för inspiration och hjälp att hålla utmaningen. Finns t.ex. på Netflix.
Publicerad 07.01.2017 kl. 00:39

Degrowth-föreläsning imorgon med mig och Åbomarthorna!

CC - Pixabay

Hejsan alla! Imorgon kommer jag att hålla en kvällsföreläsning om degrowth för marthorna i Åbo och du får gärna joina om du vill! Man måste inte vara martha för att få komma dit, så ifall någon är intresserad så är det bara att komma och lyssna. Det är helt gratis. :)

Vad: Degrowthföreläsning med mig!

När: 22.11 kl. 17.30 - ca 20.00

Var: Gillesgården (Gallerisalen, andra våningen), Auragatan 1, Åbo

Varför? Joo, för att du vill veta mer om vad degrowth handlar om och eftersom jag skrev om det i min kandidatexamen så har jag ganska mycket på koll om det - helt ur en vetenskaplig synvinkel!

 

Kort om degrowth: Det är ett alternativt system för att ha en fungerande, rättvist och hållbart samhälle som varken baserar sig på ex. kapitalism eller kommunism. Det har uppkommit som en ny kritik mot kapitalismen där miljö och social rättvisa är det största fokuset. Jag kommer att berätta mer vad det handlar om, varför degrowth-rörelsen finns och vilka förändringar de som följer rörelsen vill ha under min föreläsning - Så välkomna med!

 

Publicerad 21.11.2016 kl. 14:00

Ratatas lilla vinterlista

 

Vad tycker du om vintern?

Jag älskar den! Hösten är fortfarande min favoritårstid men det är någonting magiskt med vintern - speciellt känslorna när man cyklar omkring i ett vitt landskap och allt känns så tyst och lungt.

Hur kommer du se ut i vinter?

Fullt påklädd och nästan alltid med stickatröjor. Majoriteten av dem har jag köpt second hand och många av dem är av mina bästa klädfynd! <3

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?

- 20 grader och snö, alla gånger! Vinter för mig är = snö. Det är då det magiska med vintern riktigt visar sitt esse.

Några särskilda planer för din blogg i vinter?

Inte egentligen. Men jag känner att jag är väldigt nöjd med min blogg just nu och är glad att jag inte känner mig för att byta till en ny blogg. Det här är ändå min tredje blogg på korta 2,3 år, så jag hoppas jag finner motivation att skriva så mycket som jag faktiskt vill skriva.

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskall ute?

Klär mig ordentligt och dricker mycket varm te eller varm kakao... <3

Berätta om ditt bästa vinterminne.

Jag har ännu många minnen av då morfar skottade bort snön på gården med traktorn och skapade en enorm snöhög som jag och lillebrorsan grävde grottor/kojor i och gjorde till pulkbackar. Det är ett minne som jag gärna skulle vilja att också mina eventuella framtida barn också ska få uppleva.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.

1. Jag vill fokusera på min magister. 2. Jag vill komma ihåg att äta d-vitamin och undvika vinterdepression. 3. Jag vill skida och skrinna vilket jag knappt hunnit med de senaste åren. 4. Jag vill sjunga en massa julsånger hela vintern igenom!

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.

Teater/Sketch: Pleppo två, som jag och fästmannen redan första dagen bokade biljetter till - Väntar ivrigt!

Troligen flera biobesök - Åtminstone vill jag se "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" som är baserade på J.K. Rowlings berättelser.

Om man med konsumera också menar sånt som jag själv kommer delta i så har ju vår kör, Florakören tillsammans med BD och AO också i vinter adventskonserter, både i Pedersöre, Åbo och i Oslo. Det kommer bli jättespännande!

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?

Jag vill ha mera ro i själen och en massa snö. Låt det lysa vitt överrallt för att dämpa det mörker som annars skulle omge oss.

 

 

Publicerad 11.11.2016 kl. 01:11

En egen facebook-sida och ny bloggheader!

 

Det var ju några dagar sedan, men jag har ju gjort en ny bloggheader (vilket också syns här ovanför). Bilden är tagen från pixabay (CC) och jag tycker att den symboliserar så bra min kärlek för naturen och att jag vill leva på ett hållbart sätt.

 

Samtidigt har jag också nu gjort en egen facebook-sida för min blogg som ni gärna får gå in och gilla (LÄNK - *klicketiklick*). Där kommer jag publicera mina bästa inlägg och kanske någon video eller artikel som jag även anser än intressant och hör till mitt bloggtema.

 

 

 

Ha det så bra alla! <3

 

 

 

Publicerad 13.10.2016 kl. 09:00

Min höstlista!

 

Ratata har en jättehärlig höstlista, och eftersom jag äälskar hösten så ville jag såklart svara på den!Visa en bra höstbild från ditt arkiv.

Löven! <3 Älskar alla färger!


Beskriv din kommande höst i tre ord.

Fokus, spänning, närhet.


Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?

Min och fästmannens besök till Kiloholmen, tillsammans med faster och hennes fästman. Vi hade det jättetrevligt! Spelade kort, åt god mat, var på utflykt med båten och stressade noll.

Körturnén till Ungern tillsammans med Florakören och Brahe Djäknar. Oförglömligt!

Alla skumma Pokemon-Go-jakter med pappa och co, haha!

Två nya bebisar i "släkten". Min fästmans systers lilla Nellie, och min kusins lilla Tyra. Aaws!

Och icke att förglömma, all god mat som mommo lagat och livet vid villan <3


Vad är det bästa/sämsta med hösten?

Bästa: Känslan av en "ny start" efter ett långt sommaruppehåll. En massa ny energi som man kan lägga på att utveckla sig själv!

Sämsta: Att vädret och temperaturen kan ändra från dag till dag, har ju aldrig någon aning om vad jag ska ha på mig och känner att jag har lätt att bli försenad när jag tänker så länge på mina kläder, haha!


Hur höstmyser du?

I soffan med några ljus och en intressant dokumentär eller komediserie med min älskling. <3

 


Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?

En maaassa, eftersom jag ändå ska börja/börjat skriva på min magister. Alla möjliga böcker som tar upp arbete, ekonomi och välmående.

Men jag har faktiskt också en "icke-faktabok" som jag ska ha utläst och det är Hungerspelen-trilogin. Jag har läst ut "bok 1" så jag är på god väg. Bara typ 600, 700 sidor kvar, haha!


Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?

1. Ät D-vitamin och sköt om ditt psykiska välmående. Vinterdepression kommer lätt.. <3

2. Tänk hösten som en ny start. Våga gå igenom ditt liv och försöka ändra på det du känner tar energi från dig och spara och utöka det som ger dig positiv energi!

3. Använd reflex! Ingen ser dig när du är ute och går själv eller med din hund, fast det finns belysning. Kör själv bil ca 1 gång i veckan och det finns inget värre än mörker och människor som tror att de syns - när de inte gör det. Såå, var försiktig i trafiken, du kommer ändå inte få ett modellkontrakt medan du är ute och går i höstmörkret :D


Hur ser din höstoutfit ut?

Såhär oftast! Min favoritmössa och halsduk i höstens vackra färger! Hösten är ju också min favoritårstid så jag har mycket i min garderob med höstens färger. Man kan säga att jag på hösten går "all in". Senapsgult, vinrött, olivgrönt, orange och brunt!


Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?

Bara att jag från börjar försökt anstränga mig att ha så mycket koll som möjligt - och jag känner att det kanske t.o.m fungerat ganska bra hittills, vilket jag är jätteglad över! Det känns också lite lugnare när magistern är mitt stora projekt och jag inte har så många övriga kurser.


Vad har du på TO-DO listan just nu?

Börja gotta mig i litteratur till magistern och göra mig up to date med mina uppgifter som viceordförande i Florakören.


Några tips på hur man botar höstdeppigheten?

Le och var tacksam! Jag blir alltid glad och börjar le åt alla höstfärger när jag går utanför dörren och det får mig genast att må mycket bättre. Men annars så försöker jag också alltid att ha goda tankar i hjärnan, vara tacksam för alla runtom mig och uppskatta de små sakerna. Hittills har jag ju klarat mig levande ur allt, så hittills är min "överlevnadsrate" 100%. Det är ju ganska bra, eller hur? :D


Bästa musiken för regniga dagar?

Jazz! Helt klart! Youtuba bara "jazz playlist" och känn hur lugnet lägger sig. Annars så rekommenderar jag att lyssna på den här låten på repeat. Inga sura miner fast det regnar då!

 


Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?

Mer finska! Aargh! Har så mycket jag måste göra, men samtidigt skulle jag såå vilja prioritera finska. Det handlar bara om viljestyrka, men ååh, så svårt att börja någonstans. Har inte såå många extra timmar på dygnet heller.

Kunna laga mer vegetariska lchf-rätter. Finns väldigt lite erfarenhet på det området så det är nästan som att börja från noll, men de rätter jag hittills jagat (eller fästmannen lagat) har varit jättegoda!


Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?

På min sidospalt har jag några dokumentärer som jag starkt rekommenderar alla att se! Åtminstone "True Cost", "Sockerfilmen" och "Terra" är alla jättesevärda och får en att fundera.

 


Vilka bloggar frossar du i för tillfället?

Inte så många, måste försöka hålla min läsning till texterna till magistern, men Grön i Åbo följer jag nog hela tiden i alla fall!


Topp tre favoritdrycker i höst?

Te, vin och varm kakao <3


Vad är den höstigaste maträtten?

Någonting med svamp, helt klart! Eller en härlig efterrätt med den finländska skogens bär!


Var hänger du helst under helgen?

Hemma (haha!). Brukar ha väldigt mycket på gång om vardagarna så tycker det är skönt att bara vila (vilket betyder i mitt fall att enbart sitta och läsa böcker hela helgen) och koppla lite bort från verkligheten. Kanske spela något mysigt, klurigt spel på datorn när energin tagit slut.

 


Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

Jag reser ogärna långa vägar, eftersom det tar så mycket på miljön (då de miljövänliga alternativen hittills är ganska dåliga), så är mest nöjd att bara vara här i Åbo. Åker såklart hem till Österbotten ibland och ska ändå troligtvis till Oslo i vinter med körerna, så lite resande blir det ju såklart.


Hur förbereder du dig för vintern?

Mössa och vantar på, vinterstövlarna framletade och stickasockor i mängder för alla kyliga morgnar och kvällar. Och såklart en massa saker att göra så jag inte hinner tänka så mycket på det usliga vintervädret som brukar komma där i november/december, haha!

 

(Extra bild: Det var kul det året när vi hade en massa olika svampsorter på vår gård hemma i Österbotten.)

Publicerad 10.10.2016 kl. 22:35

Jag ger dig en morgon... Du ger mig en hel dag

 

Nu under de senaste dagarna känns det som att jag funnit nya stigar i mitt inre. Min egen magiska värld. Jag ser mer än jag brukar. Jag funderar mer än jag brukar. Jag känner mer än jag brukar. Och inte alls på ett negativt sätt. Enbart positivt.

Jag bestämde mig för några dagar sedan att försöka reda upp saker. Med mitt liv, med mitt medvetande och mina tankar. Jag vill vara en medveten person. En person som ser, som vet, som känner. Som skrattar. Som ler. Som vågar söka ett liv i harmoni, med mig själv och alla runtom mig.

Och i mina försök så får jag också utlopp för min passion. Att ge andra, hjälpa andra och lära mig av andra. Vara en aktiv medborgare i vår värld som vi lever i.

Jag har länge hållit mig tillbaka. Tänkt mycket på mina dåliga dagar. På mina dåliga minnen. Och där har jag suttit fast. Jag har trott att jag förlåtit alla, men jag har inte förlåtit mig själv. Jag har inte låtit mig själv gå vidare, våga ta ett steg bortom sånt som påverkat mig tidigare. Istället har jag bunkrat mig fast i mitt förflutna.

Men på något sätt känns det annorlunda nu. Kan inte säga om det skedde för en vecka sedan eller bara några dagar. Men jag känner mig mer i harmoni än vad jag tidigare gjort förut.

Och när jag är i harmoni så vågar jag ge. Genom att ge en gång, kan jag få tusen gånger tillbaka. Jag vill sprida glädje. Jag vill sprida kunskap. Jag vill sprida förändring.

Jag vill sprida hopp. <3

Jag vill tacka alla människor som finns i mitt liv. Jag kanske aldrig sagt det eller aldrig kommer säga det rakt ut, men alla mina möten med er har hjälpt mig att forma mig till den människa jag vill vara. Ni har öppnat nya dörrar för mig som jag tidigare aldrig ens visste existerat. Målat med färger jag aldrig tidigare sett. Get mig mer än jag någonsin visste jag kunde bära.

Och ändå bär jag. Försöker mitt yttersta. För att finnas till. Existera. Lyssna. Och våga. Låta den kunskap jag får göra mig till en medveten, ärlig och omtänksam människa.

 

Idag är jag tacksam. För allt. Speciellt för dig... <3
 

 

Publicerad 07.10.2016 kl. 00:43

Glädjetårar som kom tillbaka

 

Jag gjorde en intressant iaktagelse i somras. Jag minns inte datum, plats eller tillfälle, men jag minns tydligt och klart de tankar som snurrade förundrat i mitt huvud just då.

 

Tankarna går tillbaka till att jag hade haft så roligt så jag började gråta av skratt en dag. Vilket oftast är en helt underbar känsla. Kallas ju glädjetårar, eftersom det joo, faller tårar ner för kinden, men de är skapade för att man har sååå roligt, eller är såå glad över någonting.

Varför väckte det här så mycket känslor i mig? Det var alltså inte själva glädjetårskänslorna som jag förundrades över utan själva känslan, hur det känns i kroppen och i sinnet när man skrattar eller är så glad att man gråter. Jag märkte att det kändes ovanligt. Jag började fundera på när jag senast hade skrattat så mycket så jag gråtit.

 

Jag kom inte på när det skulle ha varit.

 

Även om jag som sagt funderade mycket kring det här då (eller kanske några minuter efteråt) så kände jag samtidigt en så stor lättnad. Jag märkte att jag hade saknat dessa sprudlande känslor och jag var såå överlycklig att jag igen fått uppleva det.

Varför var det här en så stor deal då? Joo, som person är jag oftast väldigt glad, sådär glatt positiv till livet (förutom när jag har mina bottensvängningar), och det är absolut inget fake med min glädje. Den är skapad helt av mig själv och det är helt äkta känslor jag har, men det handlar om en helt annan sak att skratta så mycket så man gråter.

Jag kan inte gråta på beställning och då jag skrattar så jag gråter så "släpper" ja ju på något sätt kontrollen över min glädje. Jag började fundera om jag inte "släppt kontrollen" på länge, eller på något sätt hämmat den tidigare i år. Jag skrev ju min kandidatavhandling och kanske hade det stressigt sådär överlag och kanske någonstans där efter, då avhandlingen var klar och andra projekt lyckades så kunde jag "släppa loss" mina känslor igen och det kändes så befriande och skönt!

Jag har sedan dess hunnit skratta så jag gråter flera gånger i sommar och i höst och jag märker hur min tillvaro blir så mycket bättre av att jag kan få ha dessa små stunder i mitt liv.

Min poäng med den här texten är kanske igen att få mig att acceptera det jag har och speciellt kanske lättare märka av i framtiden ifall små saker som dessa (fast det personligen är stora saker) försvinner eller tonas ner. Att jag då kan sätta mig ner och fundera hur det står till med mig själv.

 

Men att mina glädjetårar kom tillbaka, det är jag så otroligt glad över. Sånt ger mig hopp! <3

 

 

 

 

 

Publicerad 28.09.2016 kl. 14:28

 

Jasmine Nedergård / 22 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil. Utmanar mig själv att äta mer vegetariskt.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer