Bloggposter

Lucka 13: Att ge av sin tid är både meningsfullt och värdefullt

 

Glad luciadag på er alla! <3

Jag hade faktiskt möjlighet själv att delta i ett litet luciauppträdande med en kvartett från kören redan i tisdags och det var så otroligt kul och givande! För det första har jag inte deltagit i ett luciatåg på länge, så det var kul att faktiskt sjunga luciasången och konstatera att man nog kom ihåg den ännu. För det andra var vi ett så fint gäng och våra röster passade så bra ihop så det kändes också som att man faktiskt kunde koppla av medan man sjöng, och då tror jag man förmedlar ett mycket finare uttryck också på det sättet.

För det tredje var det så skönt att konstatera att det här behovet av att vilja "vara lucia", vilja synas störst och bäst av alla, inte finns mera i mitt liv. Jag har aldrig varit lucia och så länge jag kan minnas har jag alltid varit lite bitter över det här.

Men med åren, när jag själv blivit tryggare i mig själv, har jag märkt hur det inte gör någonting alls. Speciellt i en kvartett får du ändå briljera som enda i din stämma, vilket det i sig känns kul nog till exempel.

För jag har också märkt med speciellt musiken hur mycket man kan ge. Många gånger sysslar jag med musik för att kunna visa upp och glädja andra. Därför har jag varje år deltagit i körens Pro bono-uppträdanden till exempel (frivilliga, gratis uppträdanden för till exempel äldre), eftersom det känns så fint att ge, speciellt om jag just har tid. Tid att ge av mig själv och glädja andra.

Och när jag tänker på att ge åt andra är det inte det viktigaste om jag är lucia eller har de finaste solona i någon sång. Då räcker det om jag är med och ger min röst, bidrar till det otroligt fina som till exempel körsång kan ge.

 

 

Jag märker ju också att om man är med och ger, så får man också tillbaka så mycket. Till exempel har jag i höst fått glädjen att genom mitt sjungande glädja andra på några festligheter, och när jag faktiskt ger av mig själv till hundraprocent, så märker jag också att jag får hundra procent, om inte mera, tillbaka.

Jag har fått så många fina kommentarer i höst att det värmer mitt hjärta länge. Även på vårt luciauppträdande fick vi otroligt fina kommentarer som värmer i det här vintermörkret.

 

 

Vare sig man ger av sin tid via sitt jobb eller via sin fritid, vare sig man får betalt eller inte, så har jag märkt att det för mig är otroligt meningsfullt att syssla med att ge. För andra är det också väldigt värdefullt att det finns människor som orkar, vill och kan ge.

Och att ge kan också handla om att visa värdighet åt våra människor. Vare sig man har det fullt i familjen eller med olika projekt, så finns det alltid tid att ge ett leende åt sina medmänniskor, en fin kommentar eller om inte annat, en slant till en fin välgörenhetesorganisation.

 

 

Att ge är att få brukar man ju säga. Jag gillar det tankesättet, för jag har personligen erfarenhet att säga att det stämmer. Att ge med glimten i ögat och ett leende är bara bonus, och någonting jag själv varje gång också satsar på.

När jag ger av mig själv känner jag mig levande. Det gör mig lycklig. <3

 

bild: cc - pixabay

 

Det här var lucka 13 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 13: Var en modern lucia och sprid ditt ljus med solenergi!

 

 

 

idag kl. 17:18

Lucka 12: Tonerna som finns där för dig - genom hela livet

 

Vad skulle livet vara utan musik? Jag vet att mitt liv skulle vara så mycket tråkigare, och tommare. Jag skulle aldrig ha fått träffa de vänner jag känner idag utan musiken, och jag skulle aldrig ha fått leda en kör utan musiken. Jag skulle inte heller ha retat ihjäl min lillebrorsa med alla barnsånger som fanns när vi var små, men sånt hör ju till barndomen.

Musiken har funnits med mig hela livet. Den har stärkt de känslor som funnits. Har jag varit ledsen har jag lyssnat på sorgsna låtar och dränkt mig i dem. Konstigt nog har det ändå tröstat mig också.

Har jag varit glad så har jag lyssnat på glada sånger, och humöret har hållits kvar ännu längre än vad det annars kanske skulle ja gjort. Och kring julen så lyssnar jag på vacker körmusik och fina julsånger, så finner jag stämningen direkt. När jag ska städa lägger jag igång lite salsamusik eller zumbamusik och så är jag också i gång direkt. På fester så höjs också stämningen och humöret av några snapsvisor eller allsånger, alla gånger!

Jag har alltså märkt att musik är ett väldigt enkelt sätt att finna den stämning som man vill ha just nu.

 

 

Men musik kan också ge mening. Det kan bli en älskvärd hobby, eller ett väldigt kreativt yrke. Att lära sig ett instrument och öva på det stärker hjärnan. Att sjunga i kör sägs ju både förlänga livet och allt möjligt. Åtminstone minskar det stressnivån och höjer de positiva känslorna.

Så med allt det här så är det självklart att också musik kan finnas med i ett enkelt, hållbar och meningsfullt liv. Åtminstone finns det med i mitt, och det är jag lycklig över.

 

 

Hur gör man om man är totalt tondöv eller inte får ut någonting av musik? Då skulle jag säga att man ska testa andra kreativa saker, rita, måla, skriva, läsa. Det viktigaste är att vi alla är kreativa på något plan, då tror jag vi både kan finna lycka och mening i våra liv. <3

 

 

Det här var lucka 12 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 
Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 12: Res miljövänligare och upptäck ditt eget land!

 

 

igår kl. 23:41

Lucka 11: Ta hand om dig och det du äger

 

Jag har någon gång hört att man kan lära sig ganska mycket av en person genom att titta in i deras hem. Jag är till exempel en väldigt kreativ och kaosartad människa oftast, och det speglas också i mitt rådd i vår lägenhet. Kaos i hjärnan = kaos i huset.

När det känns som att jag behöver inspiration att städa upp efter mig, så brukar jag titta på några hoarders-program, alltså på människor som samlar sjukt mycket i sin lägenhet. Vissa hoarder kan också må väldigt psykiskt dåligt och därför inte orkat ta tag i saker och ting, och sedan har det gått överstyr. När jag ser på det inser jag att jag inte kan bli sån och börjar städa upp efter mig (det här är när det blir pinsamt råddigt i lägenheten).

 

Som ett berg av sopor? Nåh, int nu riktigt. Oftast är det bara mina kläder som ligger i högar i huset, mina noter som spridit sig ut över pianot, och allmäna pysselsaker om jag sysslat med det. Sen behöver vi ju inte gå in på hur många flikar jag brukar ha upp på datorn samtidigt, haha.

 

I dagens lucka vill jag därför komma med en välmenande uppmaning. För att kunna leva enkla och hållbara liv med mycket mening behöver vi ta hand om oss själva. Vi behöver värdera våra liv högt och inse att det går att skapa mening i varje människas liv, genom rätt inställning, men också genom att samhället finns till när man själv ramlar av linan.

 

 

Jag gick hos en psykolog då jag mådde dåligt, och det hjälpte mig enormt. Det finns också många människor som kanske inte mår jättedåligt, men ändå känner att det gnagar någonstans i huvudet. Då vill jag bara säga, kom ihåg att prioritera dig själv också. Att stressa och bli utbränd tidigt i livet (som jag känner många som drabbats av) är så sorligt.

jag brände också ut mig flyktigt där i gymnasiet, strax före jag började må riktigt dåligt. Jag har varit nära att bränna ut mig minst fem gånger också under min studietid och någon enstaka gång under min arbetstid. Och för varje gång intalar jag mig själv att det här är inte värt det. Och efter varje tung känsla så försöker jag se tendenserna, redan i god tid (minnesförlust, stress, trötthet, ångest, panikångest), och göra allt jag har i min makt för att inte behöver återuppleva dessa känslor och händelser.

 

 

Tillbaka till hoarders-programmen. För att kunna ta hand om sig själv (eller komma tillbaka upp på fötter) så tror jag också vi behöver inse vikten i att också ta hand om det vi äger och har. Att vi också tar hand om våra saker.

Man kan tänka det på två sätt.

Det ena är ur ett rent hållbarhetsperspektiv, att t.ex. reparera sin väska istället för att direkt köpa en ny. Det är väldigt hållbart och ett konkret sett att ta hand om de saker man äger. Det andra sättet är att vara medveten om vad du äger. Att du till exempel innan jul vet var alla julgardiner finns. Eller att du samlar alla viktiga dokument i en skild mapp, tills den dag kommer då du några av dessa papper och direkt kan ta fram den här mappen (kan ju också vara digital!). Det här minskar otroligt mycket stress, och genom att också helt fysiskt ha mindre saker i sitt hem så blir man också mera rofylld, då de saker man äger och har, har en betydelse i ens liv och ger en mening.

 

 

Man skulle säkert kunna skriva mycket mer om det här ämnen, men jag tror jag stannar här.

Det viktigaste jag vill förmedla är för att hitta ett liv som känns enkelt och hållbart och fyllt med mening så behöver vi ta hand om oss själva, men även tänka på att vi också behöver ta hand om våra saker. <3

 

 

Det här var lucka 11 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 11: Måste vi äga allt?

 

11.12.2018 kl. 23:13

Lucka 10: Tänk stort även om det lilla - då är du aldrig ensam

 

Jag och min fästman håller för fullt på att köpa hus i Österbotten. Det är på en ö relativt långt borta från städer och samhällen. Långt borta från stora politiska beslut och även katastrofer.

Ändå kan jag på denna lilla ö tänka globalt. För vart jag än flyttar så tar jag med mig min identitet. Min identitet som en global medborgare.

 

Jag skrev om att vara en global medborgare första gången i ett inlägg 2016.

Då beskrev jag identiteten såhär:

 

"En global medborgare stänger inte in sig bland det lokala, varken enbart inom den egna familjen, kulturen, kommunen eller landet. En global medborgare har hela världen som sin granne - och agerar sådant. En global medborgare vill hjälpa människor och natur som hon aldrig har träffat på eller kommer att göra. En global medborgare ser det som sin plikt och passion att göra världen till en bättre plats tillsammans med andra.

En global medborgare förstår kraften i att kunna sträva efter ett gemensamt mål. En global medborgare inser hennes egen kraft att påverka människorna runtom henne och har hela jorden som sitt mål. En global medborgare är aldrig ensam, eftersom hon har hundra tusentals andra människor kring hela världen som också kämpar för samma mål som henne."

 

 

Det finns många fina ord i den här texten. Exempelvis om att man som global medborgare inser sin egen kraft att påverka, vilket kan vara väldigt kraftfullt att tänka, samtidigt som en global medborgare också aldrig behöver tänka att hen agerar ensam, eftersom man vet att det finns hundra, tusentals andra globala medborgare som försöker göra världen till en bättre plats, kanske till och med på andra sidan jorden. Att känna att man har ett mål i livet, tillsammans med andra, det skapar absolut handlingskraft i mig och håller mig också borta från passivitet och nedstämdhet.

 

 

Genom att flytta ut till en liten ö i Österbotten senare i livet, med en vilja att stanna där, så kan det kanske kännas svårt att tänka globalt, men då är det viktigaste man kan tänka att man:

"tänker globalt - och agerar lokalt"

 

Det betyder att man har sina mål färdiga. Man kanske vill göra världen till en bättre plats. Lokalt kan det betyda att man är med i föreningar och skapar ett glatt kulturliv för invånarna. Man kanske väljer att börja syssla med miljövänliga frågor och öppnar upp dessa för de andra invånarna. Det goda man gör eller försöker göra kanske sprider sig sen till nya människor, och plötsligt har man skapat en liten våg av rörelse, från sitt eget hem.

Idag, då de flesta idag har internet, kan man till och med agera globalt var man än befinner sig och påverka andra på det sättet. Då är det bara att som jag, kanske börja blogga, eller skapa ett fint instagramkonto, eller börja vlogga, eller varför inte gå med i en massa inspirerande grupper på nätet?

 

 

Det viktigaste som jag har funnit med denna identitet är just känslan av att jag är med i något större, och att jag inte är ensam. Känner jag mig lite deppig eller nere så kan jag tänka på det här, och direkt finner jag en kraft att vilja påverka igen.

Dessutom känns det här meningsfullt. Att tänka att man till och med när man köper ett ekokaffepaket i affären, vet att man globalt gör ett bra val.

Det låter en sova gott om nätterna.

 

 

Det här var lucka 10 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 10: Våga vägra plats - plats förstör våra hav!

 

 

 

10.12.2018 kl. 22:48

Lucka 9: Den magiska naturen

 

Jag tyckte om biologi i skolan. Jag tyckte också om matematik. Men samtidigt har jag alltid varit en drömmare. Jag har inte riktigt velat lära mig allt om hur allting fungerar, (vilket jag i skolan yttryckte det som att jag inte tyckte om fysik t.ex., haha).

Jag har istället velat ha kvar lite mystik hos mig, speciellt då det handlar om naturen runtom mig.

Naturen har alltid varit lite extra helig för mig. Det är någonting med att det i naturen, i skogen, i vattnet finns så mycket liv, men helt andra liv än vad vi människor lever.

Det finns också så många ljud, så många dofter, och så vackra ögonblick som man kan uppleva i naturen. Samtidigt så speglar naturen årstiderna och blir så symboliskt det kan vara, med hela livets cykel i ett.

 

 

För mig är naturen viktigt för att jag ska kunna leva ett hållbart, enkelt och meningsfullt liv. Från naturen finns det mycket hållbart att finna, samtidigt som naturen är väldigt enkel att ta till sig. Och det är någonting med hela helheten, att få vistas ute i naturen, som skapar så starka lyckorys inom mig.

Och jag märker hur vi är fler och fler som faktiskt vill värna om naturen. Som förstår att den har en viktigt plats att ge i ett hållbart samhälle. Det gör mig så otroligt glad!

 

 

Det finns hur mycket som helst att säga om naturen, men inte kan vi ju berätta allt såhär via sociala medier?

Då förstör vi ju det mystiska och fina med naturen.

Jag tror ni alla förstår vad jag menar. Vi är många som vet hur härligt det är att låta naturen ha en plats i sitt hjärta och i sitt liv. Och om du inte ännu känner att du tagit till dig det naturen kan erbjuda, då säger jag grattis, för du har mycket magiskt att få upptäcka.

Jag känner också att jag har en massa att kunna upptäcka i naturen, och det gör mig både ivrig och glad. Egentligen tror jag att ingen på den här jorden har upptäckt allt, så vi har alla mycket magiskt att få uppleva i våra liv ännu.

Vad kul!

 

 

Det sägs att man borde bli vuxen någon gång. Men att bli vuxen behöver inte betyda att man måste sluta uppleva magiska ögonblick.

Jag vill uppleva magiska ögonblick hela livet, speciellt i naturen. Det känns rikt och meningsfullt för mig.

 

 

Det här var lucka 9 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 9: Vikten av att köpa närproducerad och ekologisk mat

 

09.12.2018 kl. 23:58

Lucka 8: Kärlek åt oss själva!

 

Jag tycker om att ge av mig själv. Ge av min tid. Sprida min glädje. Jag är också ganska bra på att ta emot glädje av andra. Ta emot fina kommentarer och positiv feedback som jag får, och kanske viktigast av allt, glädjas av dessa kommentarer och tankar som andra ger mig. De ger mig energi att fortsätta med det jag tycker om, och gör mig också till en lyckligare människa. 

 

 

Jag upplever att många människor är ganska duktiga på att ge. Många säger också att de tycker så mycket om att ge åt andra. Men hur många av oss är duktiga på att få? 

Hur ofta vill vi inte bara säga: "Nej, inte ska jag ha någonting". "Tycker du att jag gjort god mat, nåååh, det är nu bara det gamla vanliga". Men hur påverkar det vår självkänsla? Vår förmåga att tro på oss själva?

 

 

För även om vi alla mår bra av att ge, som jag har pratat om i tidigare luckor, så är det viktigt för vår mentalitet, för vårt välmående, och för vår psykiska hälsa, att faktiskt kunna ta emot det positiva som riktas åt oss också. Att inte rikta vårt tänkande för mycket på den enda negativa kommentaren om en sak som vi gjort, då det fanns 70 positiva kommentarer om den här saken. Det tror jag.

Må det vara ett uppträdande, en kaka man bakat, eller en tröjja man stickat. "Ååh, vad fint du sjöng!". "Ååh, så god kaka du gjort, du är nog så duktig på att baka". "Ååh, har du lagt ner såhär mycket tid på den här stickade tröjan, åt mig?".

Hur svarar man på en sådan kommentar? Ser vi skillnaden på "Nej, nu överdriver du bara!" och "Tack, det var snällt sagt av dig!". Om ni testar att säga de här svaren högt för er själva, vilket tror ni den andra människan uppskattar mera, och vilken tror ni att ni själv mår bättre av att uttrycka? 

 

 

Vi vill så gärna inte vara till besvär och istället för att ta emot en positiva kommentar till våra hjärtan så nedvärderar vi ofta oss själva.

Men vi är alla värdefulla. Vi är alla värda att ta emot den positiva kommentaren som vi får av andra. När någon ger mig en positiv kommentar så försöker jag så bra jag kan att ta in den i mitt hjärta. Sedan ligger den där och lyser upp min dag, den värmer även om dagen senare kan komma med stress och plötliga moment. Och jag säger också alltid "tack". Har den andra tänkt så mycket på mig och mitt välmående att den vill ge mig en positiv kommentar, ja då är "tack" det minsta jag kan säga tillbaka. Det räcker, men det är också så otroligt viktigt att vi faktiskt tar till oss det goda som ges åt oss.

 

 

Tyvärr finns det ju ibland ingen som kan ge den där positiva feedbacken. Den där som man skulle behöva och borde få, lika mycket om man städat upp hela sin garderob helt själv i sin lägenhet, som om man varit den drivande kraften att få igenom ett viktigt kommunalt beslut. Både när det är riktigt litet och riktigt stort brukar de positiva kommentarena av andra utebli.

Och då är det också så viktigt att vi ger kärlek åt oss själva. Att vi ser oss själva och säger "Det där gjorde du bra!". 

På samma sätt som en kram värmer så räcker också en positiv kommentar långt. Även om den här positiva kommentaren kommer från oss själva.

 

 

Så låt oss se de positiva kommentarerna vi får. Ta kommentaren till ditt hjärta, och låt det värma din dag. Och är du helt ensam, eller upplever att du inte får den feedback som du förtjänar, gen den då åt dig själv. Du äger! Du är bäst!

Så gör jag för att öka min självkänsla, vilket också gör mig lyckligare i längden. 

 

 

Det här var lucka 8 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 8: Kläd- och modeindustrins mörka sida - Vet vi vad som händer?

 

 

08.12.2018 kl. 23:31

Lucka 7: Det som inte går att köpas - men ändå är det meningsfullaste och dyrbaraste vi har

 

Jag och fästmannen är och hälsar på släktingar och vänner den här veckan. Det har blivit kramar och glada skratt, trevliga diskussioner och god mat. Och ännu är inte veckan slut. Imorgon träffar vi ännu mera släktingar och jag tror nog att vi kan baka in någonting på söndag också.

Det här är en tid då det tysta surfandet på mobilerna borde få ta så lite plats som möjligt. En tid där gemenskapen är det viktiga, det att vi faktiskt just nu, här idag eller ikväll, får träffas och äta gott och samtala om dittan och dattan. Visst dyker mobilen upp ibland, men samtidigt är jag glad att vi kan hålla långa diskussioner utan att de dör ut eftersom man tittar ner i sin mobiltelefon istället för att vilja hålla igång diskussionerna.

För den kommer fram så lätt. Ett litet pling i fickan och så är den framme. Det kanske var världens mest intressanta diskussion på gång bland vännerna, men tyvärr är vi många som sitter fast i den samtida digitala världen. Vi måste bara snegla, lite, lite. Jag är absolut skyldig till det här jag också.

Men vi måste börja tänka: vad är egentligen meningsfullare? Och kanske ännu viktigare, börja tänka: vad är det vi riktigt minns och vill minnas att den stunden vi hade tillsammans?

 

 

Vår tid är dyrbar, och när jag tänker tillbaka på en kväll hos en släkting eller vän så tänker jag kanske inte på den statusuppdatering någon gjorde samtidigt som jag var där som jag bara råkade se i förbifarten när jag sneglade på sociala medier. Jag tänker inte heller på den fina vinterbilden en annan bekant lade upp på sina sociala medier också samtidigt.

Jag tänker på det samtalsämne vi hade, om barndomen, om livet nu och om konstiga samhällsfunderingar. Det är dem jag minns. 

 

 

Det finns mycket som går att köpas för pengar. Men vår tid med våra nära och kära, den är dyrbar. Den går inte att köpas för pengar. Och ju snabbare vi förstår det här, desto meningsfullare liv tror jag vi alla kan få.

När vi väljer att inte ta fram vår mobil direkt det blir en tyst sekund, utan istället tar in platsen vi sitter i just nu. Brasan som kanske sprakar, kaffekokaren som är igång eller barnen som leker utanför. Om ingenting annat händer kan vi bara se på varandra, minnas denna stund, när vi satt tillsammans och kunde glädjas åt varandras närvaro. Kanske kan vi komma på att fråga någonting som vi länge velat fråga, men som vi aldrig tänkt tillräckligt länge på innan mobilen istället kommit fram. 

Och vi måste lära oss att se människorna i vår närhet och umgås med dem när vi kan. Ett samtal i verkligheten, på varsin sida av soffan, kan inte mäta med en snabb fråga på sociala medier. 

Så lämna diskussionerna på sociala medier med andra bekanta tills du är ensam, eller inkorporera de sociala medierna i diskussionen med de du nu sitter bredvid. 

Jag har skrivit det förr, men skriver det igen. 

Det finns mycket som går att köpas för pengar. Men vår tid med våra nära och kära, den är dyrbar. Den går inte att köpas för pengar. Och ju snabbare vi förstår det här, desto meningsfullare liv tror jag vi alla kan få.

Och jag är så tacksam och glad för alla nära och kära som finns i mitt liv. Ni betyder otroligt mycket för mig! Tack. <3

 

 

Det här var lucka 7 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 7: Återvinning är också en stor miljögärning - Glöm inte bort det!
07.12.2018 kl. 22:51

Lucka 6: Sprid det positiva - var förändringen du själv vill se

 

Glad självständighetsdag allihopa! Jag blev inspirerad att skriva den här rubriken idag då jag tänkte på självständighetsbalens miljötema i år. Presidenten hade kunnat välja vilket tema som helst (nästan), men valde nu ett miljötema, vilket både ligger i tiden och också gör ju att just dessa tankar lyfts fram mycket mera, vilket absolut behövs.

På samma sätt så tycker jag det är viktigt att vi alla sprider det positiva, att vi själv agerar förändringen ifall vi tycker att någonting utvecklas för långsamt.

Jag brukar ofta handla på loppis och nämner gärna att mina fina klänningar eller andra kläder är från loppis, för att öka intresset för loppis hos mina bekanta. Jag brukar skratta och försöka sprida glädje och förståelse och acceptans bland människor, för jag upplever att världen känns lite bättre då, plus att människorna runtom mig brukar bli lite mer ödmjuka. Jag skriver här om miljö och hållbarhet och hoppas att mer och mer människor förstår att livet kan vara full med njutning även om man försöker leva mera miljövänligt. Det finns så mycket att få utan att behöva förslora så mycket.

Så jag hoppas att vi på denna dag fortsätter att göra som man gjorde och har gjort i över 100 år här i Finland. Bygga upp landet att bli ett av de lyckligaste, säkraste, bästa landet i världen. 

Låt oss även bygga upp vår kära Finland att tillsammans med Norden blir föregångsländer i kampen mot klimatförändringen, genom positiva förändringar och hållbara lösningar.

Och ser du en möjlighet till en förändring, men märker att ingen annan börjat med denna förändring ännu, var stark! Be the change! Förminska inte din egen förmåga att påverka andra och påverka vårt samhälle till det bättre!

Att själv vara med i startskottet för en förändring brukar ge mycket glädje och energi i livet. Framförallt upplever man det ofta väldigt meningsfullt. <3

Hoppas ni alla haft en bra självständighetsdag!

 

 

Det här var lucka 6 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

Bonus: Julkalender 2016 - Vad påverkar klimatet mest - Och hur kan man minska sin påverkan?

 

 

 

06.12.2018 kl. 23:00

Lucka 5: Det bästa sätten att minska sin klimatångest och allmänna miljö- och samhällsångest - och samtidigt stressa mindre

 

Jag var inte ett miljömedvetet barn. Inte heller i tonåren var miljön någonting jag funderade mycket på. Men sen började jag studera och våren 2014 gick jag en grundkurs i ekologisk ekonomi. Det var starten för hela mitt miljömedvetande.

Jag började läsa på, lärde mig mer och mer om miljön och klimatet, men fick samtidigt mer och mer klimatångest. Varenda gång en ny artikel om miljön dök upp framför mina ögon blev jag mer om mer ledsen och nollställd.

Allt är slut, över, finito.

Men så läste jag plötsligt en artikel som handlade om att byta ut ångesten mot vrede istället. Jag är väldigt sällan en arg människa, men jämför man dessa känslor så märker man att ångest förlamar ens tänkande, medan vrede ofta fungerar som en vilja till agerande.

Och på det sättet föddes en ny kraft inom mig, en kraft att förändra och att påverka. Att faktiskt bli arg på någonting gör att jag snabbt finner den där kraften att bara säga "jaha, är största delen av all hämtmatkyckling från Thailand eller nåt annat land, jaa, då får det bli slut på det".

Man måste inte gå "all in" från början om man inte vill det eller om ens livssituation hindrar det, men med hjälp av lite arga känslor så blir besluten i alla fall mycket enklare att ta.

 

 

Så kanske man börjar sopsortera lite och känner sig glad i själen. Men så plötsligt slår den stora bomben ner, ditt köttätande påverkar mera än all sopsortering du försöker syssla med. Och så är man där igen, klimatångesten.

Men här har jag också hittat det ultimata sättet att minska sin ångest gällande klimatet (men det går också att tillämpa på allmäna samhällsfrågor).

Börja läsa på.

 

cc - pixabay

 

Arbetar man igenom den första chocken av att många delar av ens världsbild faller i bitar då man lär sig om att typ alla chokladaskar innehåller palmolja som förstör regnskog, eller att det typ kommer vara omöjligt att fixa om flygbranschen att gå på biobränsle, jag då hittar man plötsligt ett lugn.

Ny information om klimatet och miljön lamslår mig inte mera. Jag väljer att reagerar på två sätt: Med lite vrede som leder till att jag kanske aktivt väljer att prioritera annorlunda i livet, eller genom att tänka den positiva tanken "det är hemskt det här, men tur att man skriver om det så öppnas flera människors ögon för dessa orättvisor och så kanske vi får mera förändringar till stånd".

Genom att läsa på fattar man också att prioritera vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Det här minskar absolut stress som har att göra med att man vill göra smarta klimat- och miljöval, men inte vet vad man ska göra.

Det viktigaste man kan göra för klimatet t.ex. är att flyga mindre (eller inte alls), äta mindre kött- och mjölkprodukter (eller inte alls), se över sin konsumtion och satsa på hållbarare lösningar i hemmet.

Men får man ett nyköpt pussel till födelsedagspresent, som varken är eko-certifierat eller liknande, så behöver man inte skapa en miljöångest inom sig och t.ex. tacka nej till presenten.

Äter man till största delen vegetariskt men plötsligt befinner sig på en plats där det bara finns en grillad korv en sommarkväll, då kanske klimatångesten inte behöver dyka upp där och då. Kom ihåg att det är de stora helheterna som räknas, inte de enstaka tillfällena.

Många saker här i livet handlar om att prioritera, det gäller också miljön.

Satsa på de saker du vet du kan förändra, acceptera de saker du inte kan förändra, och kom ihåg att alltid föregå med gott exempel.

Genom att tänka såhär mår jag som bäst, samtidigt som jag satsar på att vara miljömedveten istället för att ducka under all fakta och liknande som dyker upp i mina flöden. Det lyckas inte alltid, men det är absolut de bästa sätten ändå för att jag ska ha så lite klimat- och miljöångest som möjligt.

Kanske det också hjälper dig? :)

 

 

Det här var lucka 5 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 5: Släng inte mat!

 

 

 

 

 

 

05.12.2018 kl. 14:34

Lucka 4: Hållbara rutiner

 

När jag och fästmannen flyttade ihop bestämde vi oss från första början att börja veckohandla en gång i veckan och ta med oss egna tygpåsar att handla maten i.

Genom att veckhandla fick vi planera maten på förhand, alltså redan veckan innan ha en tydlig bild på vilken mat som ska göras nästa vecka, vi kunde lägga minsta möjliga tid på att faktiskt handla mat och fundera över vad som ska ätas den kvällen, samt absolut spara pengar genom att köpa allt på en gång.

Vi kunde då också satsa på att åka till en butik med bra utbud och därför också köpa så mycket ekologiskt som möjligt, vilket är mycket svårare om man alltid handlar flera gånger i veckan, ofta på mindre butiker.

 

 

När veckan tagit slut och det är dags att fundera på nästa vecka så går vi igenom kylskåpet/frysen och funderar över vad som lämnat kvar och vad vi då kan göra med de ingredienserna.

Det här leder till minsta möjliga stress att planera maten på förhand, och det leder också till mycket mindre svinn, vilket är bra för miljön. Därför är det här också någonting som vi fortsatt med år ut och år in.

Det är en av våra hållbara rutiner.

 

 

Sen måste jag också nämna det här med kläder. Varken mode eller trender är särskilt hållbara, men det går att komma bort från dem, bara man ändrar sitt tankesätt.

Det kanske viktigaste jag har börjat intala mig är att istället för att fundera på "vad ska jag ha på mig i vinter/på sommaren/ på festen" etc, så tänker jag "vad har man på sig på vintern/ på sommaren /på festen" etc.

På vintern har man på sig stickade sockor och tröjor. På en fest har man kanske på sig en festklänning. That's it. För tänker jag "det är fest på lördag, då tar jag på mig en festklänning", så känns det väldigt logiskt att ta på sig en festklänning man redan har i skåpet (vilket de flesta har). Men tänker jag "det är fest på lördag, vad ska jag ha på mig på festen?", så känns det mycket mera lockade att behöva ha någonting nyköpt, vilket varken behöver vara nödvändigt eller är ett hållbart sätt att tänka.

Jag har exempelvis en balklänning. En. Och säger någon "det är bal på lördag", så då vet jag att jag ska ha på mig min balklänning. För det är det balklänningen är till för.

Det här är ju också ett mycket enklare sätt att tänka och leva. Min balklänning är till för balar och mina stickade tröjor är till för vinterna. Inte behöver jag någonting mera då.

Som bonus kan jag säga att det också inte är något farligt att ha väldigt färgglada festkläder eller liknande, för då får man höra kommentarer som "ååh, du har på dig den där fina klänningen igen!".

Det tycker jag känns ganska fint. <3

 

 

Man kan också utveckla det här när man köper kläder. Ser jag en tröja så förbjuder jag mig själv att köpa den förrän den tydligt har en plats i min klädrutin. Saknar jag en finare skjorta, då är det ett bra val att köpa skjortan, men har jag redan 10 skjortor som jag vet jag inte ens använder särskilt ofta, ja då löns det inte att köpa den skjortan, fastän den kanske är billig eller gjord av bra material (saker som jag förstås tittar efter när jag går på loppis).

Det här är en annan hållbar rutin jag följer.

 

 

Den tredje rutinen som jag håller på att skapa åt mig själv och åt vårt hem bygger på nostalgi och igenkänningsfaktor. Det här fungerar bra då vi talar om olika årstider och högtider.

Varje högtid och varje gång en årstid byter så är ju affärerna på gång. Köp nya julgransbollar, köp en ny solstol, köp något nytt som hör till en högtid eller årstid som återkommer om, och om igen.

Men då är det dags att ta fram nostalgikänslorna och igenkänninsfaktorerna.

Nu är det t.ex. jul på gång. Då drar jag fram den låda som jag alltid har mina julprydnader i. Jag lägger upp dem på samma ställe som jag brukar och samtidigt så gläds jag åt att de ännu en jul får pryda våra hyllor och väggar.

Vill jag ha någonting "nytt" så går det bra också att söka på loppisar efter t.ex. mera julprydnader. Där hittade jag gamla julgransbollar som vi hade när jag var liten, vilket skapade enorm glädje i mig och fick mig att nostalgiskt tänka tillbaka på tiden då man var mindre. Så varenda gång jag nu klär julgranen så finns de där, bollarna som jag köpta på loppis för ynka en euro, men som skapar en massa nostalgiska och glada känslor inom mig. Och den lyckan har jag då möjlighet att få, jul ut och jul in.

De känslorna är mycket mera glada och starka än att bara köpa en ny jultomte t.ex.

 

 

Och sen när det är sommar. Kan man tänka hur man ser fram emot att lägga fram sina terassmöbler igen. Putsa upp dem och försöka hålla dem kvar så länge som möjligt. Man kan fundera på alla de minnen som man hunnit uppleva på terassen, och det enda som behövs är de gamla möblerna.

Förstås har var sak sin tid, men det känns mycket meningsfullare att reflektera och minnas de saker man har när man tar fram dem, än att bara köpa en ny pryl, helt tom på känslor och minnen.

Jag tror faktiskt att många människor gör såhär i sitt liv redan. De flesta jag känner håller inte på att köpa nya solstolar varje sommar, men jag tror många ändå inte väljer att faktiskt tänka på vad det ger att ha de här gamla sakerna, som man värnar om, och inse hur betydelsefulla de faktiskt är, och vilka minnen som samlats i dem.

Det, tycker jag är fin hållbar rutin att värna om.

 

 

Det här var lucka 4 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

 

Bonus: Julkalender 2016 - Lucka 4: Bli mer miljömedveten genom DIY

 

 

04.12.2018 kl. 23:14

Lucka 3: På vintern blir jag - på sommaren är jag

 

 

Jag har försökt många gånger i mitt liv att göra intellektuella saker på sommaren. Vi talar om att lära mig ett nytt språk, läsa till studenten, skriva gradu... Alla gånger har det misslyckats.

Och eftersom det nu hänt så många gånger har jag börjat analysera mig själv om orsakerna varför det här inte verkar fungera.

Jag har kommit fram till att vi inte har så lång sommar i Finland och att den lilla tid man har, med kanske lite ledighet inräknat, faktiskt behövs för att man ska orka resten av året.

Därför har jag faktiskt lärt mig nu av mina misstag och istället skapat en ny livsfilosofi som jag vill dela med mig av ikväll för min tredje lucka.

 

 

Livsfilosofin är enkel:

 

På vintern blir jag - på sommaren är jag

 

Vad betyder då det här? Det betyder att jag aktivt på sommaren väljer att bara njuta av nuet och det jag lärt mig hittills och tar in dagen som den kommer. Jag försöker njuta av solstrålarna, passa på att umgås med nära och kära och spendera mycket tid i naturen, antingen som promenader eller genom att simma eller liknande. Jag kanske testar någon ny "sport" såsom att paddla eller klättra, ser på sommarteatrar och lagar god mat.

Jag kanske läser någon mysig bok, MEN, jag läser inte facklitteratur, börjar med någon intellektuellt ny krävande hobby, eller börjar snöa in mig på något nytt samhällsområde. Man kan kort säga att jag aktivt väljer att inte växa som människa.

Jag tar paus, och bara är. Jag andas. Jag existerar. Men inte mycket mer.

 

 

Men sen! Direkt hösten börjar brukar jag känna en energi som strålar om mig. En energi att lära mig någonting nytt, att växa som människa. Den här energin är så enklare att få fram då man aktivt tidigare valt att inte försöka göra så mycket under sommaren.

Hösten brukar absolut vara den mest produktiva tiden för mig. Sen skulle jag inte säga att energi strålar om mig under hela vintern, men däremot kan man tänka vintern och våren som en årsid då man "jobbar bakom kulisserna". Det är då man gottar ner sig i nya ämnen, tittar på intressanta dokumentärer, lär sig nya saker.

Allt detta kan man sedan under sommaren visa upp och använda sig av. Kanske är det nya klänningar som man sytt som man äntligen får använda. Kanske man har läst på hur det är att odla sallad och testar det för första gången.

 

 

Jag är ingen rutinmänniska. Men helheter gillar jag. Och att bygga upp livet i en "vara"-del och i en "bliva/lära"-del skapar i alla fall lugn i mig och då känns det också mer okej att sedan faktiskt kunna njuta av sommaren och utnyttja höstens energikraft till max.

För att inte bli utbränd så måste man lära sig att vila tillräckligt mellan varven, och det är precis vad den här typen av filosofi hjälper mig med.

Det kallar jag hållbarhet.

 

 

Det här var lucka 3 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

Bonus: Julkalender 2016: Lucka 3: Konsumtion och reklam för barn - "Jag vill ha!"

 

 

 

03.12.2018 kl. 23:10

Lucka 2: Om att lyfta röster som inte hörs - och hitta en mening i sitt liv

 

När vi hämtade Nemi var jag otroligt nervös. Jag var rädd för att inte vara tillräckligt påläst, att jag snabbt skulle konstaterat att jag inte kunde ta hand om henne, att jag inte skulle vara bra nog för en rescuehund som Nemi.

Men så fel jag hade. Varje dag som jag ser på henne, varje dag som jag och fästmannen ser på henne, så är vi så tacksamma att vi fick möjligheten att ge henne ett nytt liv här i Finland.

 

 

Nemi är en hund med underbar personlighet. Men hon har också trauman. Vi vet väldigt lite om hennes liv innan hon kom till oss, men vi vet att hon inte hade ett hem, att hon troligtvis någon gång eller flera gånger tidigare i livet känt sig väldigt osäker. Hon har troligtvis inte valt många saker i hennes liv. Hennes liv har gått ut på andras villkor. Det gör det också fortfarande, men jag vill tro att hon både funnit en trygghet hos oss som hon länge längtat efter, samt en känsla av att få vara fri, tillsammans med oss.

Och hon skapar mening i mitt liv. Jag ser hennes tacksamma ögon, jag ser hur hon bidrar till mitt och fästmannens välmående, samtidigt som vi själv faktiskt aktivt valde att ta hand om detta liv, en hund, som innan oktober ifjol befann sig i Sankt Petersburg, utan husse eller matte.

 

 

Men mitt hjärta är stort. Det ryms mera mening i mitt liv, även om jag ägnar en stor del av mitt hjärta och min omtanke till Nemi just nu. Jag finner också mening i mitt liv då jag höjer röster av sådana och sånt som annars inte kanske har så stark röst.

Nemi är ytterst konkret. Men jag höjer också rösten för miljön. För de som mår psykiskt dåligt. För de som inte har så mycket. Jag hjälper på det sätt jag kan.

 

 

Och det som kanske är det viktigaste i det här är att vara medveten om de val man gör. Jag donerar inte en summa till Unicef varje månad för att "bara göra det". Varenda gång som jag ser att en summa farit, försöker jag också tänka på vart de här pengarna faktiskt går. Vad den lilla tiolappen kan betyda för någon annan människa på denna jord.

Varenda gång jag plockar ett skräp från marken försöker jag tänka att miljön tackar mig. Moder jord har sina extrema väderförhållanden, men egentligen har inte moder jord så stark röst. Ofta talar inte moder jord med ett språk som vi förstår. Därför känner jag mig fylld av mening då jag skriver om hållbarhet.

 

 

Varenda gång jag lyfter fram psykisk ohälsa tänker jag på då jag själv mådde dåligt. Jag tänker på hur min situation skulle sett annorlunda ut, om samhället såg ut på ett annat sätt. När jag mådde dåligt förde jag ingen talan. Därför känner jag att det finns en mening i att nu i efterhand föra denna talan.

Samtidigt tänker jag också ofta på människor som har det sämre ställt i samhället. Precis som med Nemi så finns det många människor som inte kanske har fått välja så många saker i sitt liv, var de blivit födda, hur deras ekonomiska situation ser ut i livet.

Och då kan en liten del av vår tid påverka dessa människor så mycket. Och här märker man också hur man själv påverkas av det här. Man finns där, och man gör skillnad, och precis som med Nemi så finner man också en stor mening i att finnas där för andra.

 

 

Så känner du dig lite tom i själen, funderar vad meningen med livet är eller liknande en trött söndagskväll, så vill jag tipsa om att känslan av att hjälpa och göra andras röst hörd, också kan skapa mening i ditt eget liv. <3

 

Det här var lucka 2 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

BONUS: Lucka 2 2016: "Det dyrbaraste du kan ge bort är en del av din tid"
02.12.2018 kl. 23:39

Lucka 1: Om du måste välja - välj ett leende

 

Hur djupt i mörkret jag än var en gång så slutade jag aldrig le. Och trots alla mina komplex för mina tänder har jag ändå valt att le med tänderna framme de flesta gånger i mitt liv. Bild på mig från Egypten för ungefär 10 år sedan.

 

En av de starkaste minnesbilderna jag har av min morfar är att han var en glad människa. Alltid med ett leende på läpparna på alla bilder och ofta på ett bra humör.

Det här är någonting som jag tror att jag fått ärva av honom, och också någonting som jag är otroligt tacksam för i mitt liv.

För jag har alltid var en glad och speciellt skrattglad människa. När jag var yngre fanns det till och med människor i min närhet som störde sig på att jag var så glad hela tiden. I den här åldern får jag ofta också höra en enda återkommande fråga: "Hur kan du vara så glad hela tiden?".

 

 

Ofta brukar jag svara någonting om att jag en gång levde med återkommande självmordstankar och att varje dag som jag känner mig psykisk frisk är en dag att vara glad för. Samtidigt så var jag ju också glad och skrattade ofta när jag var yngre. Så kanske kommer det från min moffa, kanske inte.

Egentligen skulle jag vilja ställa en fråga tillbaka åt alla dessa människor som undrar: "Varför skulle jag inte vara glad hela tiden?".

 

Bild: Martina Uthardt <3

 

Det finns så mycket man kan vara tacksam för. Jag är tacksam för min partner, min familj, mina vänner, att jag får bo tryggt i Finland, att vi har råd att handla mat, och speciellt ekologisk mat, att människor runtom mig tycker om mig.

Många dagar behöver man inget annat än vara tacksam för vädret, om det är soligt eller är första snön på gång. Eller tacksam för stunden, en mysig promenad med en vän eller lite gosande med hunden.

 

 

En sak är säker här i livet, förutom att vi alla kommer dö någon gång: Varje dag som vi vaknar, kan vi välja hur vi vill möta dagen, hur vi vill möta våra medmänniskor och hur vi vill möta de utmaningar vi står framför.

Varje dag har jag vaknat, och valt att möta allt detta med ett leende.

 

 

Och jag kan berätta att det ger mig otroligt mycket mening i mitt liv. Och otroligt mycket med styrka också! Att leva ett liv med positiva och glada tankar får mig att varje dag kunna vara lycklig. Varje dag ser jag hur andra människor runtom mig också blir gladare när jag möter dem med ett leende.

Och det viktigaste av allt: Ett leende är alltid gratis. Dessutom är det precis som med kärleken någonting som bara blir större och bättre ju mer det sprids. Jag själv känner mig alltid mycket gladare när jag ler, det håller upp humöret, håller mina tankar positiva och minskar min stress.

 

 

Att le hjälper mig speciellt när jag ensam att känna mig mindre ensam. Det hjälper mig att minnas goda stunder och njuta av dagen.

Men det är när man ler i sociala situationer som man kan skapa en attitydförändring, både hos sig själv och andra.

Så var du än befinner dig just nu, testa på att le en stund. OCh varför inte testa på att le mot en bekant, eller kanske till och med en främling? Jag lovar att världen kommer kännas som en mycket bättre plats redan då.

 

Så länge jag lever kommer jag också sträva till att leva ett liv så jag ständigt fortsättningsvis får höra frågan: "Hur kan du vara så glad hela tiden?".

 

Livet är kort och vi måste ta vara på de stunder vi har. Le medan du kan - det kan sprida ljus och hopp även i de mörkaste stunderna. <3

 

 

Det här var lucka 1 i årets julkalender som har temat: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv. Hoppas du finner glädje i det här inlägget och de kommande! <3

 

BONUS: Julkalender 2016 - Lucka 1: Skippa fulchokladen!

 

 

01.12.2018 kl. 10:00

Årets julkalender: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv

 

 

Förra veckan fylld jag 24 år. Det var en helt underbar födelsedag och det känns riktigt bra att bli ännu ett år äldre.

För ju äldre jag blir desto mer rofylld känner jag mig. Det kan ha att göra med att mina tonår präglades så mycket av psykisk ohälsa, men det kan också ha att göra med att man kanske överlag blir lite klokare för varje år man lever.

Hur som helst mår jag faktiskt riktigt bra just nu, och det gör jag fastän jag dagligen håller mig uppdaterad på nyheterna i världen, om orättvisor, klimatförändringen och EU-politik. Jag knarkar rent ut sagt nyheter, försöker leva hållbart, samtidigt som jag knappt har någon klimatångest. Jag lever helt enkelt ändå oftast med ett glatt sinne.

Och det var i de här tankegångerna som jag kom på vad jag vill att årets julkalender ska handla om: tips om hur man som människa kan leva ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv, som är precis det jag strävar efter, och också på många sätt, redan lever.

 

 

Så årets julkalender blir egentligen som en liten djupdykning i mitt positiva tänkande, kopplat ihop med min strävan efter en hållbar livsstil.

Jag hoppas ni ska trivas! <3

 

MEN, eftersom jag också tycker om återanvänding och är väldigt stolt över min julkalender som jag gjorde 2016, med temat "Ett miljövänligare och hållbarare 2017", så tänkte jag också i varje lucka länka till det årets samma lucknummer, så blir det dubbel kunskap och inspiration här på bloggen!

 

Jag tror också på givmildhet nu i jultider och har därför också bestämt mig för att vid varje advent fram till julafton donera en summa pengar till ett välgörande ändamål. Om ni som läser det här vet om någon bra organisation som ni tycker jag borde donera till så kommentera gärna. Jag donerar redan månatligen till Unicef och till Kyrkans utlandshjälp. Min fästman donerar en slant i månaden via Plan. Det här vill jag satsa på istället för att köpa dyra julklappar, eftersom jag vet att även små summor kan betyda mycket för organisationer i Finland och världen över.

Har du själv möjlighet att sträcka ut en hand så kom gärna med och donera du också. Kanske skippa den sjätte planerade julklappen till kusinen och donera den summan istället?

 

Och för att riktigt från och med imorgon (rättare sagt idag då jag skriver det här på natten) starta nedräkningen till julafton så delar jag en av de finaste sångerna såhär i adventstid (finns också otroligt fina körversioner av den på spotify):

 

 

01.12.2018 kl. 00:50

Jag är inte ensam mera - jag är en del av en stor omställning!

cc - pixabay

 

För att inspireras till en hållbarare och miljövänligare livsstil är jag med i många facebookgrupper som har just hållbarhet och miljö som fokus. Jag är bland annat med i facebookgrupperna (länkar till fb-grupperna) "miljövänligare vardagsliv", "frivillig enkelhet - mer med mindre", "plastbanta", "klimatnyheter" och omställningsgrupper såsom "omställning Sverige" och "omställning Finland".

Jag diggar dessa grupper väldigt mycket, för de får mig att känna mig mindre ensam i min vilja att sträva till ett hållbarare liv. Men samtidigt så brukar det också ibland uppstå väldigt hetska debatter, speciellt mellan veganer och lantbrukare, och det gör ju ingen glad. Många inlägg har också varit väldigt negativa och anklagande, och det hjälper ju inte oss att vilja bli mer miljövänliga.

Så på något sätt har många inlägg i dessa grupper ändå fått mig att igen känna mig ensam, eftersom jag hellre vill vara del av en positiv samhällsförändring och många grupper inte riktigt håller måttet.

Men så länkade plötsligt en vänlig människa till en nystartad facebookgrupp, som vill fokusera på att agera NU och på att sprida budskapen på ett korrekt och inspirerande vis:

Klimatklubben

 

Och plötsligt är jag inte ensam mera!

Klimatklubben har allt jag inte visste jag ville ha (låter som nån uppmuntran till masskonsumtion, haha, men jag är påriktigt ivrig!): den har peppande människor, människor som direkt länkar och agerar genom att skicka mail och sprida ordet till kollegor och vänner, människor som ställer genuina frågor och uppmuntrar andra att dela med sig av sina goda erfarenheter om saker och ting och det bästa av allt, människor som diskuterar samhällsförändringar, framtidsvisioner, på ett positivt vis!

Dessutom lär jag mig en massa nya saker då utbildade människor tar tid att skriva långa inlägg för att försöka hjälpa oss andra på traven, såsom experter inom plaståtervinning, beteendevetare som förklarar klimatångest och mycket mer.

 

 

Ååh, jag är så ivrig! Ifall du inte färdigt förstått det här så rekommenderar jag alltså starkt den här gruppen för dig som vill få positiv energi för att bli mer hållbar och miljömedveten. Jag vet ju inte om det här bara är en honeymoonfas av den här gruppen, men åtminstone blir jag just nu glad av att spendera tid där och läsa inlägg, och jag hoppas förstås att gruppen kan hålla sin positiva "we can do it"-känsla länge ännu framöver.

På något sätt känns det faktiskt som att gruppen i sig blev en egen gräsrotsrörelse, en egen omställningsgrupp, som jag hade lyckan av att hitta! Och bland alla negativa rapporter om klimatets påverkan, så ger den här gruppen mig faktiskt oändligt med framtidstro.

För tillsammans är vi starka!

 

 

Jag ska göra så gott jag kan Ghandi!
26.10.2018 kl. 00:49

 

 

Jasmine Nedergård / 24 år / Politices kandidat i nationalekonomi vid Åbo Akademi / Frilansande journalist / Global medborgare

 

Välkommen till min samhällsblogg!

 

Kunskap är makt & tillsammans är vi starka!  Vi kan påverka andra människor och miljön runtom oss vid varje val vi gör i vardagen!

Här vill jag göra skillnad genom att lyfta upp ämnen som intresserar mig inom välmående, ekonomi, livsstil och miljön. Jag förespråkar även väldigt mycket naturlig mat utan socker och kolhydrater och följer själv en lchf-livsstil med mycket vegetariska element.

Trevlig läsning!

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017

 

Alla bilder är tagna av mig eller är CC om inget annat anges :)
 
"We cannot become what we need to be, by remaining what we are." - Max de Pree
 
Vill du kontakta mig? Gör det via min e-mail: jasmine.nedergard(at)gmail.com
 
 
Böcker jag läst/rekommenderar:
"This change everything" - Naomi Klein
"Prosperity without growth" - Tim Jackson
"Lingon och läppstift - Hur jag gjorde mig av med onödiga kemikalier och tillsatsämnen" - Noora Shingler
"Det sötaste vi har" - Ann Fernholm
 
Dokumentärer jag sett/rekommenderar:
"The true cost" - Sanningen om klädindustrin.
"Fed up" - Sanningen om sockret.
"Cereal Killers" - Om socker, fett, kolesterol och motion.
"Before the Flood" - Om klimatuppvärmningen och människans påverkan.
"Carbloaded - Dödssugen på att äta" - Om dagens överviktiga samhälle och vad vi borde göra åt det.
"The Human Experiment" - Om kemikalieindustrin och kemikaliernas mörka skugga i våra liv.
"Terra" - Om oss, våra liv, mänskligheten, naturen och framtiden.
"Sockerfilmen" - Om socker. Jättebra!
"Sustainable" - Om vår föda och hur den ska vara hållbar generation efter generation.

 

Kategorier

Senaste kommentarer

December 2018

Lucka 13: Att ge av sin tid är både meningsfullt och värdefulltLucka 12: Tonerna som finns där för dig - genom hela livetLucka 11: Ta hand om dig och det du ägerLucka 10: Tänk stort även om det lilla - då är du aldrig ensamLucka 9: Den magiska naturenLucka 8: Kärlek åt oss själva!Lucka 7: Det som inte går att köpas - men ändå är det meningsfullaste och dyrbaraste vi harLucka 6: Sprid det positiva - var förändringen du själv vill seLucka 5: Det bästa sätten att minska sin klimatångest och allmänna miljö- och samhällsångest - och samtidigt stressa mindreLucka 4: Hållbara rutinerLucka 3: På vintern blir jag - på sommaren är jagLucka 2: Om att lyfta röster som inte hörs - och hitta en mening i sitt livLucka 1: Om du måste välja - välj ett leendeÅrets julkalender: 24 tips på ett enklare, hållbarare och mer meningsfullt liv

Oktober 2018

Jag är inte ensam mera - jag är en del av en stor omställning!När resan är måletChecklista för att inte köpa onödiga saker – både åt dig själv och andraVi sa jaVad behöver jag egentligen i livet?

September 2018

Sluta följa mig på instagram!Livet är så mycket mer än att bara skaffa barn - eller?När jag upptäckte att jag blivit introvert

Augusti 2018

Just for when och just in case - skillnaden mellan en glasburk och en glasburkAtt konsumera mera eller mindre när jordens resurser tar slut

Juli 2018

Att fixa kroppen – om kroppspositivism och hjärnspökenAtt handla nya saker – och ändå vara tillfreds med sig själv och sina värderingarVar ska jag slänga det här?

Juni 2018

Två hållbara världar - En i staden och en på landsbygdenFunderar vi faktiskt tillräckligt mycket på vad vi vill göra i våra liv?Till dödens rosenträdgård måste vi alla vandra ensammaCirkulär ekonomi i vardagen

Maj 2018

Minimalism vs maximalismTänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket meningVi göder normerna varje dag – nu är det dags att bryta dem!

April 2018

"I de små byarna på landet mår människorna bra"Vilka kläder har jag använt i vinter? – En blygsam resa mot en mindre garedrob

Mars 2018

Kläd- och köpstopp 2017 - Hur gick det?Utvecklingen av flygtrafiken är skamlig och alternativen borde förbättras6 frågor och svar om klimatångestTitta in i min första bullet journal!